Çeşitli illerde görülen çok sayıdaki az sanıklı Fetö davalarında sanıkların yargılanmasına ilk kez başlandı ya da duruşmalara devam edildi. Sonuçlanan bir çok davada sanıklar hapis cezalarına çarptırılırken bazılarında ise beraat etti. Bu davalardan imkanlar ölçüsünde sadece bir kaçına bu haberde yer verilmiştir.
02.12.2018 18:20 Çeşitli illerde görülen çok sayıdaki az sanıklı Fetö davalarında sanıkların yargılanmasına ilk kez başlandı ya da duruşmalara devam edildi. Sonuçlanan bir çok davada sanıklar hapis cezalarına çarptırılırken bazılarında ise beraat etti. Bu davalardan imkanlar ölçüsünde sadece bir kaçına bu haberde yer verilmiştir.
Kayseri: 11 öğretmenden 1'ine hapis 10'una beraat
Kayseri'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik davalarda yargılanan 11 öğretmenden birine 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi, diğer sanıklar beraat etti.
21 Kasım'da Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ayrı ayrı görülen davaların duruşmalarına, daha önce açığa alınan ve tutuksuz yargılanan öğretmenler Fatma Kobala, B.G,
T.T, Y.K, İ.K, O.U, İ.U, M.S, C.A, M.C.A. ve Kocasinan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü K.Ö. ile avukatları katıldı.
Sanık Kobala savunmasında, ByLock kullandığı ve örgütün "sohbet imamı" olduğu yönündeki iddiaları reddetti, sosyal medya paylaşımlarını ise eşinin yaptığını öne sürdü.
Sanık K.Ö. ise tanık beyanındaki "örgütün milli eğitim yapılanmasında müdürlerden sorumlu olduğu" iddiasını kabul etmediğini söyledi. Tanığı tanımadığını ve suçsuz olduğunu savunan K.Ö, beraatini istedi.
Duruşmada tanık olarak dinlenen M.A. da mahkeme heyeti tarafından daha önce emniyette verilen ifadesinin okunmasının ardından, sanığın, "örgütünün milli eğitim yapılanmasında müdürlerden sorumlu olduğu" yönündeki önceki beyanının doğru olmadığını kaydetti.
Örgüt liderinin talimatıyla Bank Asya'ya para yatırdıkları iddiasıyla, "örgüte bilerek, isteyerek yardım etme" suçundan yargılanan diğer sanıklar da masum olduklarını ileri sürerek, beraatlerini talep etti.
Mahkeme heyeti, sanık Kobala'ya, "terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Heyet, mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, Bank Asya'ya talimatla para yatırmadıkları belirlenen diğer 10 sanığın ise beraatine hükmetti.
Antalya: MİT TIR'ları kumpasında savcının evine giden avukata beraat: 10,5 ay cezaevinde kaldı
Hatay'da 1 Ocak 2014'te, Adana'da ise 19 Ocak 2014'te silah yüklü oldukları iddiasıyla durdurulan MİT TIR'larının aranmasına MİT görevlileri izin vermedi, arama yapan savcının görev yeri değiştirildi. Avukat Hakan Evcin ise geçmişte Antalya Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yapan dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık'ın evine gittiği için tutuklandı, ardından FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle hakkında kamu davası açıldı. Evcin, 10,5 ay cezaevinde kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı.
28 Kasım'da Antalya 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 5'inci duruşmaya, sanık Hakan Evcin ve avukatı katıldı. Hakan Evcin, daha önce yaptığı savunmasını tekrarlayarak, "Ben Antalya Barosu'na kayıtlı serbest avukatım. Başka davalara baktığım gibi, ceza davalarına da bakıyorum. Hukuki yardım gerektiği çağrısı üzerine, eski Antalya Cumhuriyet Başsavcısı olan Süleyman Bağrıyanık'ın evine gitmiştim. O dönem Adana Cumhuriyet Başsavcısı olan Süleyman Bağrıyanık'a gözaltı işlemi yapılıyordu. Başsavcıyı yeni geldiği için tanımıyordum. Bu olaydan yaklaşık 1,5 yıl sonra evimden operasyonla alındım. 8 gün gözaltında kaldıktan sonra, Başsavcının, MİT TIR'larını durdurduğu ve benim de örgüt talimatıyla gitmiş olabileceğim gerekçesiyle tutuklandım. 10,5 ay tutukluluğumdan sonra ilk duruşmada tahliyeme karar verildi" dedi.
Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Hakan Evcin'in avukat olduğuna dikkat çekerek, Süleyman Bağrıyanık'a hukuki yardımda bulunduğu, evinde, bürosunda, bilgisayarlarında ve telefonunda suç unsuru bulunmadığını belirterek, beraatını talep etti.
Mahkeme heyeti, Evcin'in beraatına, 4 bin 360 TL vekalet ücretinin hazineden alınarak sanığa verilmesine karar verdi.
Duruşma sonunda gazetecilere konuşan Hakan Evcin, "Tahliye olduktan sonra avukatlık hizmetlerime devam ettim. Ancak tutuklandığım için müvekkillerimden büyük kısmı beni azletti. Madden ve manen zarara uğradığım için hem cumhuriyet savcısı hem de mahkeme heyeti, tazminat davası açabileceğimi hatırlattı ve kayıtlara geçti. 10,5 ay cezaevinde kaldım. Sonra da 'pardon' deyip beraat ettirdiler. Gözaltında kaldığım ve tutuklu olduğum dönem için tazminat davası açacağım. Bu yasal hakkımı kullanacağım. Sonuçta, avukatım ve avukatlık yapmaya devam edeceğim. Avukatlığım hukuki yardımla sınırlıdır ve siyasi davalara bakmaya devam edeceğim. İyimserim, adalete inanıyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nde adaletin sağlanabilmesi için daha önce nasıl avukatlık yapıyorsam, aynı şekilde yapmaya devam edeceğim" diye konuştu.
Adana: İl Eğitim Danışmanı'nın davası
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada örgütün "il eğitim danışmanı" olduğu ileri sürülen tutuklu sanığın yargılanmasına devam edildi.
29 Kasım'da Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık M.Ö, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Duruşmada tanık olarak dinlenen M.F.K, ifadesinde sanığı yapı içinde "İbrahim" kod adıyla tanıdığını ve "il eğitim danışmanı" olarak görev yaptığını ileri sürdü.
Kendisinin de yapı içinde "bölge talebe mesulü" olarak görev yaptığını belirten M.F.K, şunları kaydetti:
"M.Ö. darbe girişimine kadar il eğitim danışmanı olarak görev yaptı. İl eğitim danışmanı, ildeki tüm öğrencilerden sorumludur. Hangi öğrencinin örgüt içinde nasıl görev yapacağını, toplantılar yaparak kararlaştırır. İl eğitim danışmanı kimin askeri liseye, kimin polis kolejine gideceğini, gidenlerin takiplerinin nasıl yapılacağı konusunda bilgi alır, talimat verir. Yapı içinde il imamından sonra ikinci kişi il eğitim danışmanıdır. İl imamına bağlı olmaksızın örgüt mensuplarına talimat verebilir."
Sanık M.Ö. ise hakkındaki suçlamaları ve tanık beyanlarını kabul etmeyerek, tahliyesine ve beraatine karar verilmesini istedi.
Cumhuriyet savcısı, ByLock kullanıcısı olması, dosyadaki delil durumu ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı dikkate alınarak sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesi yönünde görüş bildirdi.
Mahkeme, sanık M.Ö'nün tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
FETÖ/PDY'ye yönelik 29 Nisan'da düzenlenen operasyonda örgüt üyelerinin "gaybubet evi" olarak adlandırdığı hücre evinde sahte kimlikle yakalanan M.Ö. hakkında örgütün "il eğitim danışmanı" olduğu iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Adana: Eski Savcıya 12 yıl hapis
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan yargılanan ve ByLock kullanıcısı olduğu tespit edilen eski savcıya 12 yıl hapis cezası verildi.
26 Kasım'da Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Feridun Süzer bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Süzer, savunmasında, FETÖ/PDY ile bağlantısının olmadığını ve ByLock kullanmadığını iddia ederek tahliyesine ve beraatine karar verilmesini istedi.
Cumhuriyet savcısı ise sanığın ByLock kullanıcısı olması hususu dikkate alınarak üzerine atılı suçtan cezalandırılması ve mevcut halinin devamına karar verilmesi talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, sanık Süzer'i "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Adana: 3 sanığa 6-7 yıl arası hapis
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada, 3 sanıktan 2'sine 6 yıl 3'er ay, diğerine 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
27 Kasım'da Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanık İbrahim Alıcı ile tutuksuz sanıklar Mustafa Akkuş, Mehmet Balcıoğlu, S.A, İ.Ç. ve H.K. ile avukatları katıldı.
Sanık Alıcı savunmasında, FETÖ üyesi olmadığını ve ByLock kullanmadığını öne sürerek tahliyesini ve beraatini talep etti.
Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek, beraatlerine karar verilmesini istedi.
Cumhuriyet savcısı ise önceki celse açıkladığı esas hakkındaki mütalaasını tekrar ederek, sanıklar Alıcı, Akkuş ve Balcıoğlu'nun cezalandırılmasını, diğer sanıkların ise delil yetersizliğinden beraatlerine karar verilmesini talep etti.
Sanıklardan İbrahim Alıcı ve Mehmet Balcıoğlu'na "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3'er ay, Mustafa Akkuş'a ise 7 yıl 6 ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, diğer sanıkların beraatlerine hükmetti.
İbrahim Alıcı, tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliye edildi.
Bolu: Öğretmen'in davası başladı
Bolu'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmaları kapsamında haklarında dava açılan sanığın yargılanmasına başlandı.
28 Kasım'da Bolu Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, Bolu'da üniversite eğitimi aldıktan sonra öğretmen olan ancak atanamayan tutuksuz sanık S.F.K'nın yargılanmasına başlandı.
Kimlik tespitinin yapılması ve iddianame özetinin okunmasının ardından savunma yapan sanık S.F.K, "Örgütle bir bağlantım olmadı. Sadece konaklama ihtiyacını gidermek için bu evlerde kaldım. Üniversitede matematik bölümünü kazandım. 2010-2013 yılları arasında üniversite eğitimi esnasında örgüte ait evlerde kaldım." diye konuştu.
S.F.K. örgütle bir bağ kurmadığını ve bu evlerde kaldığı sürede de sorunlu eylemlerde bulunduğunu anlatarak, "Sorunlu eylemler izlediğim için evde kalanlarla çok içli dışlı olmadım. Eve gelenler de zaten sürekli değişirdi. Bu nedenle kalan kişileri hatırlamıyorum. Bank Asya'da bulunan hesabı altın hesabı olarak açtırdım. Amacım gram altın alarak bunu fiziki altın şeklinde bankada tutmaktı." şeklinde konuştu.
Savunmasında suçsuz olduğunu yineleyen S.F.K. beraatını talep etti.
Duruşma tanıkların dinlenilmesi ve cumhuriyet savcısının esasa ilişkin mütalaasını hazırlaması için 27 Şubat 2019'a ertelendi.
Bolu: Eski askeri öğretmenin davası başladı
Aynı mahkemedeki diğer duruşmada ise öğretmen subay olarak çalışırken görevinden ihraç edilen tutuklu sanık M.K'nın yargılanmasına başlandı.
Kimlik tespitinin yapılması ve iddianamenin özetinin okunmasının ardından savunma yapan M.K, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirtti.
M.K, 2011 yılında üniversiteyi kazanarak Bolu'ya geldiğini anlatarak, "Üniversiteden mezun olduğum 2015 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde öğretmen subay olarak çalışmaya başladım. ByLock kullandığım iddiası doğru değildir. Ben böyle bir programı hiçbir zaman kullanmadım. Bu tespitlerin hatalı olduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.
Aleyhindeki tanıkların beyanlarının doğru olmadığını ileri süren M.K, "Beyanlarda 'Murat' isimli bir şahıstan bahsediliyor. Ama bu bahsettikleri kişi ben değilim. Bunun isim benzerliği nedeniyle kaynaklandığını düşünüyorum. Ben örgüte ait evlerde kalmadım. Öğrencilik yılları boyunca kendi kiraladığım evde konakladım. TSK'ya örgütün yönlendirmesi ve yardımı ile girdiğim iddiaları da doğru değildir." ifadesini kullandı.
Sanık M.K, uzun süren tutukluluğu nedeniyle ailesinin mağdur olduğunu belirterek, tahliyesini istedi.
Mahkeme heyeti, tanıkların dinlenilmesi ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 27 Şubat 2019'a erteledi.
Bolu: Örgütün yurtlarında müdürlük yapan sanığa 7 yıl, eski teğmene 1 yıl hapis
Bolu'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmaları kapsamında 2 sanığın yargılandığı davalarda karar açıklandı.
23 Kasım'da Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada, örgütün yurtlarında müdürlük yapan tutuksuz sanık S.Ş'nin yargılanmasına devam edildi.
Esasa ilişkin mütalaasını mahkeme heyetine sunan cumhuriyet savcısı, örgütün gizli haberleşme uygulaması ByLock'u kullandığı, aktif Bank Asya hesabının bulunduğu, örgütün toplantılarına katıldığı ve örgüte müzahir bir şirkette yöneticilik yaptığı için sanığın örgüt üyeliğinin sabit olduğu görüşüne vardıklarını belirtti.
İddia makamının 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep ettiği sanık S.Ş. savunmasında, ByLock hesabını eşinin kullandığını savunarak, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığı 7 yıl 9 ay 22 gün hapse mahkum etti.
Eski teğmene 1 yıl 5 ay hapis cezası
Aynı mahkemedeki bir diğer duruşmada ise etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyen, meslekten ihraç edilen eski teğmen tutuksuz sanık S.G'nin yargılanmasına devam edildi.
Cumhuriyet savcısının bir önceki duruşmada verdiği mütalaasında 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar cezalandırılması talep edilen S.G, mütalaaya karşı savunma yaptı.
Örgüt ile bağlantısı olmasına rağmen pişmanlığından dolayı her şeyi anlattığını aktaran S.G, "Devletime faydam olsun diye kendim ve onlar hakkındaki her şeyi en şeffaf şekilde anlattım. Sakladığım hiçbir şey yoktur. Devletime yardımcı olmaya çalıştım. Gelinen aşamada beraatıma karar verilmesini istiyorum." ifadesini kullandı.
Mahkeme heyeti, etkin pişmanlık hükümleri kapsamında 1 yıl 5 ay hapis cezası verdiği sanık hakkındaki hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasını kararlaştırdı.
Aydın: 3 sanığa 1-8 yıl hapis
Aydın'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında görülen iki ayrı davada 3 sanığa hapis cezası verildi.
19 Kasım'da, Aydın'da yürütülen FETÖ soruşturmaları kapsamında görevden ihraç edilen eski emniyet şube müdürü tutuklu sanık Kadir Ayaz hakkında Aydın 3. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın karar duruşmasına tutuklu sanık Kadir Ayaz ile eşi tutuksuz sanık Esin Ayaz ve taraf avukatları katıldı.
Sanık savunmalarının ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı.
Heyet, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı ve FETÖ'ye bağlılığı en üst seviye olan "A5" konumunda olduğu iddia edilen tutuklu sanık Kadir Ayaz'a 8 yıl, "etkin pişmanlık" hükümlerinden faydalanan eşi tutuksuz sanık Esin Ayaz'a ise 1 yıl 9 ay 16 gün hapis cezası verdi.
Öte yandan başka bir başka davada ise ByLock kullanan ve örgütle bağlantılı kuruluşlarda çalışan tutuksuz sanık Feride Bozkaya'ya 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
Bartın: 2 sanığa 6'şar yıl hapis
Bartın'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kapsamında yargılanan iki sanık, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 6 yıl 10 ay 15'er gün hapis cezasına mahkum edildi.
22 Kasım'da Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılanan tutuklu sanıklar R.A. ile A.T. savunma yaptı.
A.T, önceki duruşmada cumhuriyet savcısının verdiği ve beraatının istendiği mütalaaya katıldığını söyleyerek, "Suçsuzum, hiçbir örgüte üye değilim." dedi.
Sanık avukatı da müvekkili hakkında iddia edilen sohbet toplantılarına katıldığı, Bank Asya'ya para yatırdığı ve örgütsel yayınlara abone olduğu iddialarının somut verilere dayanmadığını öne sürerek, "Müvekkilimin, örgütle organik bir bağı yoktur." diye konuştu.
Sanık R.A. da örgütün sohbetlerine katıldığı, Bank Asya'ya para yatırdığı ve örgütle irtibatlı eğitim kurumlarının hissedarı olduğu iddiasıyla yargılandığını anımsatarak, örgütle bir bağının olmadığını ileri sürdü.
Mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 10 ay 15'er gün hapis cezasına çarptırdığı sanıkların tahliyesine hükmetti, karar kesinleşinceye kadar sanıklar üzerindeki adli kontrol ve yurt dışı çıkış hükümlerinin devamına karar verdi.
Bolu: İnfaz koruma memuruna 6 yıl hapis, hemşireye beraat
Bolu'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmaları kapsamında görülen davalarda, eski infaz koruma memuruna 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi, bir hemşire beraat etti.
30 Kasım'da Bolu Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, çocuklarını örgüte müzahir okullara gönderdiği ve Bank Asya'ya talimatla para yatırdığı iddialarıyla yargılanan tutuksuz sanık hemşire H.E. ve avukatı ile yakınları katıldı.
Esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sunan cumhuriyet savcısı, kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği anlaşıldığından sanığın beraatına karar verilmesini talep etti.
Daha sonra söz verilen sanık avukatı ile sanık mütalaaya katıldıklarını belirterek, beraat kararı verilmesini istedi.
Mahkemem heyeti, örgüt üyeliğinin kesin ve somut delillerle kanıtlanamadığı kanaatine varıldığını belirterek, sanığın beraatına hükmetti.
Eski infaz koruma memuruna hapis
Aynı mahkemede görülen diğer duruşmada ise eski infaz koruma memuru tutuklu sanık Ö.D'nin yargılanmasına devam edildi.
Sanık avukatı, önceki celse cumhuriyet savcısının mahkemeye sunduğu esasa ilişkin savunmasını yaptıktan sonra sanığın beraatına aksi halde hükümle birlikte tahliyesine karar verilmesini istedi.
Son sözü sorulan sanık Ö.D, suçsuz olduğunu savunarak, beraat ve tahliyesini talep etti.
Mahkeme heyeti, sanığın üzerine atılı suçun sabit olduğunu belirterek, Ö.D'nin 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırarak, hükümle birlikte tahliyesine karar verdi.
Eski öğretmenin yargılanmasına başlandı
Aynı mahkemede görülen bir başka duruşmada ise görevinden ihraç edilen öğretmen N.S'nin yargılanmasına başlandı.
Kimlik tespitinin yapılmasının ardından mahkeme başkanı sanık hakkındaki suçlamaları okudu.
Bank Asya'ya talimatla destek verdiği ve örgüte müzahir sendikaya üye olduğu iddia edilen sanık N.S, hakkındaki iddiaları kabul etmediğini ve suçsuz olduğunu iddia etti.
Bank Asya'da bulunan hesabını üniversite harçlarını yatırmak ve birikim yapmak için kullandığını ileri süren sanık, "Firari değildim. İstanbul'a akrabalarımın yanına çalışmaya gittim. Pazarcılık yapıyordum. Yokluğumda evimin kapısı kırılarak arama yapılmış. Arama esnasında kimse beni aramadı. Bu süreçte Banka Asya hesabım olduğu ve sendika üyeliği olduğu için korkarak ifade vermeye gelmedim." diye konuştu.
Yakalandığında üzerinde bulunan kimliğin halasının oğluna ait olduğunu öne süren sanık, 4 bin doların ise birikimi olduğunu söyledi.
Söz verilen sanık avukatı, savunmaya ekleyecek bir şey olmadığını belirtti.
Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, tanıkların dinlenilmesi ve eksiklerin giderilmesi için duruşmayı 18 Ocak 2019'a erteledi.
Bolu: Üniversite öğrencisi 2 sanığa 6-7 yıl hapis
Bolu'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmaları kapsamında yargılanan üniversite öğrencisi 2 sanığa hapis cezası verildi.
28 Kasım'da Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, örgütün evlerinde kaldığı ve gizli haberleşme uygulaması kullandıkları iddiasıyla tutuklu yargılanan Nurettin Zencirli, tutuksuz sanık A.O. ve avukatları ile yakınları katıldı.
Esasa ilişkin mütalaasını mahkeme heyetine sunan cumhuriyet savcısı, örgütün gizli haberleşme uygulaması ByLock'u kullandığı, aktif Bank Asya hesabının bulunduğu, örgütün toplantılarına katıldıkları ve örgüte müzahir derneklere üye oldukları için sanıkların örgüt üyeliklerinin sabit olduğu görüşüne varıldığını belirtti.
Cumhuriyet savcısının 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep ettiği sanık Zencirli, ByLock kullanmadığını ve örgütle hiçbir bağının olmadığını öne sürerek, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.
A.O. da hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini ifade ederek, beraatini istedi.
Sanık Zencirli'ye 7 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası vererek tutukluluk halinin devamını kararlaştıran mahkeme heyeti, tutuksuz sanık A.O'yu ise 6 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırdı.
Gaziantep: Dershane öğretmenine 6 yıl hapis
Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik davada, örgütün kapatılan dershanesinde çalışan öğretmene 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi.
28 Kasım'da Gaziantep 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına, tutuklu sanık Fatih Alaca ile avukatı katıldı.
Sanık Alaca, terör örgütüyle hiçbir bağlantısının bulunmadığını, örgütün gizli haberleşme ağı ByLock'u kullandığını ancak örgütsel bir görüşmesi olmadığını öne sürüp beraat talebinde bulundu.
Cumhuriyet savcısı, davaya ilişkin sunduğu mütalaasında, sanığın ByLock kullandığını, örgüt içi tayinle KHK ile kapatılan dershanede görev yaptığını belirterek cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, sanık Alaca'yı "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırarak tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Gaziantep: İş Adamına 3 yıl hapis
Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada, silahlı terör örgütüne yardım etmek suçundan iş adamı Mehmet Haskaya'ya 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.
22 Kasım'da Gaziantep 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Mehmet Haskaya ile avukatı katıldı.
Haskaya, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, hiçbir terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardımda bulunmadığını ve suçsuz olduğunu savundu.
Cumhuriyet savcısı, sanığın Bank Asya'ya para yatırarak örgüte destek verdiğini, örgütle iltisaklı derneklere üye olduğunu ve örgütün ideolojisini yaymasını desteklediğini belirterek cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, sanık Haskaya'ya "silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası vererek, yurt dışı çıkış yasağının devamına hükmetti.
Gaziantep: İki Gsm hattı üzerinden bylock kullanan sanığa 6 yıl hapis
Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik davada, iki ayrı GSM hattı üzerinden ByLock kullanan sanık, 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
26 Kasım'da Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Ömer Asım Öztürk ile avukatı katıldı.
Sanık Öztürk, ByLock tespit edilen telefon hatlarının kendisine ait olduğunu ancak programı kullanmadığını öne sürerek, zaman zaman internet paylaşımını açtığı için programı başkasının kullanmış olabileceğini iddia etti.
Savcı, esas hakkındaki mütalaasında sanığın iki telefon hattı üzerinden ByLock kullandığını, kullanıcı adının "Omas" olduğunu, FETÖ elebaşının çağrısından sonra Bank Asya hesabında artış görüldüğünü, bankanın TMSF'ye devredilmesinin ardından hesabındaki parayı çektiğini ve örgütle iltisaklı derneklere üye olduğunu belirterek, cezalandırılmasını istedi.
Mahkeme heyeti, sanık Öztürk'e "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası vererek, tutukluluk halinin devamına hükmetti.
Gaziantep: Eski Astsubaya 6 yıl hapis
Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada eski astsubay, 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
29 Kasım'da Gaziantep 8'inci Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Hamit Bilgin ile avukatı katıldı.
Cumhurbaşkanlığı ve TBMM adına davaya müdahil olarak katılan avukat Hülya Aşkın Özmermer de duruşmada hazır bulundu.
Sanık Bilgin, önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, uzun süredir tutuklu olduğunu, darbe girişiminde yer almadığını ve herhangi bir terör örgütüyle bağlantısının bulunmadığını savundu.
Mahkeme heyeti Bilgin'e, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası vererek, yurt dışı çıkış yasağıyla tahliyesine hükmetti.
Hamit Bilgin'in dosyası, FETÖ'nün 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığındaki darbe girişimine ilişkin ana davadan ayrılmıştı.
Gaziantep: Avukata 6 yıl hapis
Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik görülen davada yargılanan avukata 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
20 Kasım'da Gaziantep 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Ömer Faruk Tosun ile avukatı katıldı.
Sanık Tosun, suçlamaları kabul etmeyerek herhangi bir silahlı terör örgütüyle ilgisinin bulunmadığını savundu.
Cumhuriyet savcısı, sanığın örgüt güdümünde hareket eden ve KHK ile kapatılan derneğin kurucu üyesi olduğunu, örgütün şirketlerinin avukatlığını yaptığını, örgüt elebaşının çağrısından sonra Bank Asya'ya para yatırdığını belirterek cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, sanık Tosun'a "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası vererek yurt dışına çıkış yasağının devamına hükmetti.
Kastamonu: Aile Hekiminin davası başladı
Kastamonu'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik davada "silahlı terör örgütü üyesi olduğu" iddiasıyla aile hekimi Mustafa Ş.'nin tutuksuz yargılanmasına başlandı.
27 Kasım'da Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya aile hekimi Mustafa Ş. ile avukatı katıldı.
Sanıkla ilgili beyanda bulunan tanık, "MİT tırları olayında ben bunları yapanların iş birlikçi olduğunu beyan ettim. Bunun üzerine sanık MİT tırları olayına inananların 'ehli salak' olduğunu beyan etti. Bu görüşmemizden sonra bir daha sanıkla görüşmedim." dedi.
Sanık Mustafa Ş ise tanığın ifadesini kabul etmediğini belirterek "Öyle bir ifade kullanmadım. Sohbetlere gittim ancak bu sohbetler dini amaçlıydı." diye konuştu.
Mahkeme heyeti dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 15 Ocak 2019'a erteledi.
Kastamonu: Doktorun davası başladı
Kastamonu'da FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan doktor Elif B.'nin yargılanmasına başlandı.
20 Kasım'da Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, "silahlı terör örgütü üyesi olduğu" iddiasıyla tutuklu yargılanan doktor Elif B. ile avukatı katıldı.
Elif B. savunmasında, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'un yüklü olduğu iddia edilen hattı 2014-2015 yılları arasında kullandığını belirtti.
ByLock kullanmadığını öne süren Elif B, "Tuzak bir program vasıtasıyla telefonumda bu program varmış gibi işlem yapılmış olabilir. Ezan vakti isimli programı kullanmıştım." dedi.
Sanığın tahliyesine karar veren mahkeme, duruşmayı 6 Şubat 2018'e erteledi.
Kastamonu: Karı Koca iki sanığın davası
Kastamonu'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik davada örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandıkları ve "silahlı terör örgütü üyesi oldukları" iddiasıyla tutuksuz yargılanan eski bilgisayar mühendisi Mustafa Ö. ile eşi Meltem Ö.'nün duruşması yapıldı.
23 Kasım'da Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Mustafa Ö. ile eşi Meltem Ö. ve avukatları katıldı.
Mustafa Ö, duruşmadaki savunmasında suçlamaları reddetti.
Akıllı telefon kullanmadığını savunan Mustafa Ö, "ByLock olduğu iddia edilen telefon eşimin telefonu ama programları ben yüklerdim. Ne eşim ne de ben kesinlikle ByLock yüklemedik ve kullanmadık. Biz, suçsuzuz." dedi.
Meltem Ö. ise böyle bir programın olduğunu bile bilmediğini öne sürdü.
İddianamedeki suçları kabul etmeyen Meltem Ö, beraatını istedi.
Mahkeme heyeti, davaya konu dijital materyallerle ilgili raporun beklenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
Kastamonu: Etkin pişmanlıktan yararlanan polise 1 yıl hapis
Kastamonu'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik davada "silahlı terör örgütü üyesi olduğu" iddiasıyla eski polis Enis G.'nin tutuksuz yargılandığı duruşma görüldü.
27 Kasım'da Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Enis G. katıldı.
Enis G. savunmasında örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u telefonuna arkadaşının yüklediğini söyledi.
Programı kullanmadığını öne süren Enis G, "2015 yılında üniversite son sınıfta örgütle bağımı kestim. Böyle bir şey olsun istemezdim. Ben vatanıma milletime ihanet etmedim." ifadesini kullandı.
Mahkeme heyeti, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan sanığı, söz konusu suçtan 1 yıl 10 ay 15 gün hapse çarptırdı.
Kastamonu: 3 ayrı davadaki 3 sanığın duruşmaları
Kastamonu'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 3 sanığın yargılanmasına başlandı.
27 Kasım'da Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmaya, "silahlı terör örgütü üyesi olduğu" iddiasıyla tutuksuz yargılanan eski polis memuru Durmuş F. bulunduğu ilden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Durmuş F, savunmasında, örgütle herhangi bir bağının bulunmadığını öne sürdü.
Üniversiteyi bitirdikten sonra polis olduğunu belirten Durmuş F, "Polislik yaptığım sürece bu örgütten ne biri bana geldi ne de ben onların toplantısına veya etkinliğine katıldım. Benim bu örgütle hiçbir ilgim yok." dedi.
Örgütün şifreli haberleşme programı olan ByLock'u kullanmadığını öne süren Durmuş F, suçsuz olduğunu savunarak beraatini talep etti.
Aynı mahkemede görülen bir başka duruşmada ise "silahlı terör örgütü üyesi olduğu" iddiasıyla tutuksuz yargılanan Alperen Fatih İ. katıldı.
Sanık savunmasında, örgütle bir bağının bulunmadığını öne sürerek beraatını talep etti.
Aynı mahkemede görülen bir başka duruşmaya ise "silahlı terör örgütü üyesi olduğu" iddiasıyla tutuksuz yargılanan Mehmet Şirin C. katıldı.
Mehmet Şirin C. savunmasında suçsuz olduğunu söyledi.
Beraatini talep eden sanık, yapıyla bir bağının bulunmadığını iddia etti.
Mahkeme heyeti, dosyalardaki eksikliklerin giderilmesi için 3 ayrı duruşmayı da erteledi.
Kastamonu: Öğretmenlerden 2'sine 2'şer yıl hapis, 4'üne beraat
Kastamonu'da, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 6 eski öğretmenden 2'si hapis cezasına çarptırıldı.
21 Kasım'da Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, 'silahlı terör örgütü üyesi oldukları' iddiasıyla tutuksuz yargılanan ve meslekten ihraç edilen öğretmenler Dilek T., Yusuf Y., Murat G., Migdat Y., Metin A. ve Hatice K. ile avukatları katıldı.
Hatice K, savunmasında, suçsuz olduğunu öne sürdü. Örgütle bağının olmadığını savunan Hatice K, "Ben vatanını milletini seven idealist bir öğretmenim. Öğrencilerimin de çalışkan olmalarını, vatanını, milletini sevmelerini öğrettim. Bank Asya'ya yeni araba almak için para yatırdım. 4 gün sonra arabayı alınca geri çektim. Talimatla hareket etmedim." dedi.
Murat G. de suçsuz olduğunu iddia ederek, "Çok sevdiğim işimden oldum. Beraat kararı verilmesini talep ediyorum." diye konuştu.
Duruşma sonunda kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yusuf Y. ve Migdat Y.'yi 'örgüte yardım' suçundan 2'şer yıl 1'er ay hapis cezasına çarptırdı. Diğer 4 sanığı ise beraat ettirdi.
Kahramanmaraş: Aranırken polise teslim olan iş adamının davası başladı
Kahramanmaraş'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin soruşturma kapsamında aranırken polise teslim olan iş adamının yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.
29 Kasım'da Kahramanmaraş 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya yurt dışından gelip Adana'da polise teslim olan tutuklu sanık Bekir Sıdkı K. ile avukatı katıldı.
Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyen sanık, örgütle 1990 yılında tanıştığını söyledi.
Örgütün sohbet toplantılarına katıldığını belirten sanık Bekir Sıdkı K, "Yurt dışında insanlara yardımlar yapıldığını ve öğrencilere burs verdiklerini belirterek bizlerden himmet istemeye başladılar. Ben ilk yıl 500 dolar himmet verdim. Daha sonraki himmet toplantılarında 80 veya 100 kişi oluyordu. Ben yine himmet vermeye devam ettim." diye konuştu.
Sanık Bekir Sıdkı K, kapatılan Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneğinde başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği yaptığını kaydederek, "Derneğin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in talimatıyla kurulduğunu sonradan öğrendim. Örgütün yurt dışı gezilerine de katıldım. En çok umre gezisi düzenlerlerdi. Bunların dışında ABD'ye de geziler düzenleniyordu. Ben 3 kez Pensilvanya'ya gittim ve sohbete katıldım." beyanında bulundu.
Mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
Kahramanmaraş: İki davadaki 5 sanığa 6-7 yıl hapis
Kahramanmaraş'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin görülen iki davada yargılanan 5 sanık, 6 yıl 3 ay ile 7 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezasına çarptırıldı.
29 Kasım'da Kahramanmaraş 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Türkmen Akdağ, Ramazan Sarısakal, Murat Alagöz ve Levent Sönmez ile avukatları katıldı.
Dosyaya eklenmek üzere mahkemeye gönderilen bazı belgelerin okunmasının ardından sanıkların savunmaları alındı.
Sanıklardan Alagöz, örgüt üyesi olmadığını ileri sürerek, "Futbol oynamayı sevdiğim için örgütün öğrenci evine gidip geldim, bana iftira atıyorlar." dedi.
Sönmez, öğretmenlik dışında hiçbir iş yapmadığını savunarak, "Vatan hainliği yapmadım. Bu terör örgütünün Allah belasını versin. Örgütle hiçbir bağlantım yok. Beraatimi talep ediyorum." diye konuştu.
Sanıklar Sarıkasal ve Akdağ da isnat edilen suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, beraat talebinde bulundu.
Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasında, sanıklar Sarısakal ve Sönmez'in örgütün gizli haberleşme sistemi ByLock kullandığını, Akdağ'ın örgütün talimatıyla Bank Asya'ya para yatırdığını belirtti. Savcı ayrıca, 3 sanığın örgütle bağlantılı kurumlarda öğretmenlik yaptığını, Alagöz'ün örgütte "bölge lise sorumlusu" olduğunu gerekçe göstererek, sanıkların cezalandırılması yönünde görüş bildirdi.
Mahkeme heyeti, sanıklar Sarısakal, Alagöz ve Sönmez'e 7 yıl 6 ay, sanık Akdağ'a ise 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
Heyet, Akdağ'ın tahliyesine karar verirken, diğer 3 sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetti.
Kahramanmaraş 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen bir başka duruşmaya, eski öğretmen Mehmet İlya tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS aracılığıyla katıldı.
Sanık İlya, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, ByLock programı kullanmadığını iddia etti.
Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasında, sanık İlya'nın ByLock programı kullandığını ve örgüte bağlı eğitim kurumlarında öğretmenlik yaptığını belirterek, cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, İlya'ya 6 yıl 8 ay hapis cezası verdi.
Karabük: Örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden sanığa 2 yıl hapis
Karabük'te, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kapsamında yargılanan sanık, "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.
28 Kasım'da Karabük Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık M.K. ile avukatı katıldı.
Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, sanığın "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan cezalandırılmasını talep etti.
Duruşmada son sözü sorulan sanık, suçlamaları kabul etmeyerek, beraatini istedi.
Mahkeme heyeti, sanığa "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi.
Karabük: Sanığa 3 yıl hapis
Karabük'te, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kapsamında yargılanan sanığa 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
30 Kasım'da Karabük Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık A.H. ile avukatı katıldı.
Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, sanığın "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan cezalandırılmasını talep etti.
Duruşmada son sözü sorulan sanık, suçlamaları kabul etmeyerek, beraatını istedi.
Mahkeme heyeti, sanığa "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası verdi.
Kayseri: Doktor ile babasına beraat
Kayseri'de, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, örgüt üyesi olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan doktor Selim Y. ile babası Üzeyir Y. hakkında berat kararı verildi.
23 Kasım'da Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında, tutuksuz sanıklar Selim Y. ve babası emekli Üzeyir Y. ile avukatları hazır bulundu.
Kimliği belirsiz kişinin ihbarı ile FETÖ/PDY üyesi oldukları iddiasıyla haklarında dava açılan baba-oğul, duruşmada savunma yaptı. Sanıklar, örgütle irtibatlarının olmadığını öne sürerek, beraat talep etti.
Kapatılan Bank Asya'da hesabı olduğu iddiasına ilişkin savunma yapan Selim Y., "Faizsiz bankacılık yapması nedeniyle hesabım vardı. Örgüt üyesi değilim. Bir ihbarcının ifadeleri ile yargılanıyorum. Kimliği belirsiz olduğu için geçmişte husumet yaşadığımız biri, diye tahmin ediyorum. Suçsuzum" dedi.
Mahkeme heyeti, yapılan yargılama sonucu, tutuksuz sanıklar Selim Y. ve babası Üzeyir Y.'nin 'delil yetersizliği'nden beraatine karar verdi.
Kayseri: 3 sanığa beraat
Kayseri'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla ayrı ayrı davalarda yargılanan 3 sanık için beraat kararı verildi.
22 Kasım'da Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ayrı ayrı görülen duruşmalarda, tutuksuz sanıklar doktor S.Y, emekli Ü.Y. ve polis memuru M.B. ile avukatları hazır bulundu.
Sanıklar, savunmalarında, örgüt elebaşının talimatıyla Bank Asya'ya para yatırmadıkları ve örgütün sohbetlerine katılmadıklarını ileri sürdü.
Mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan yargılanan 3 sanığın, delil yetersizliğinden beraatini kararlaştırdı.
Kayseri: Örgüt okulunda çalışıp bylock kullanan kadın öğretmene 7 yıl hapis
Kayseri'de Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ait okulda öğretmen olduğu, örgütün gizli iletişim ağı 'bylock' programını kullandığı iddiasıyla tutuksuz yargılanan kadın öğretmene 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
21 Kasım'da Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tutuksuz sanık kadın F.K. ve avukatı hazır bulundu.
Üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen F.K., "By lock adlı programı kullanmadım, atamam çıkmadan özel bir okulda kreş öğretmeni oldum. Daha sonra devlet okuluna atamam çıktı, ayrıldım" diye konuştu.
Mahkeme heyeti yapılan yargılama sonucu tutuksuz sanık F.K.'ye 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Kayseri: Örgütün okul müdürlerinden sorumlu müdürü olduğu iddia edilen öğretmene beraat
Kayseri'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında örgütün okul müdürlerinden sorumlu müdür olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan K.Ö. isimli ilçe şube müdürü, ifadesini değiştiren tanık beyanı dışında somut delil olmadığı gerekçesiyle beraat etti
21 Kasım'da Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada örgütün okul müdürlerinden sorumlu müdür olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan K.Ö. isimli ilçe şube müdürü, ifadesini değiştiren tanık beyanı dışında somut delil olmadığı gerekçesiyle beraat etti.
Malatya: 3 sanığa 1-6 yıl hapis
Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik davalarda yargılanan 3 sanıktan ikisine 6 yıl 3'er ay hapis cezası verildi. Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan diğer sanık ise 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı. Hükmün açıklanması da geri bırakıldı.
29 Kasım'da Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ayrı ayrı görülen duruşmalara, tutuksuz sanıklar Mustafa Demir ve G.Y. ile avukatları katıldı.
Savunmalarında atılı suçları kabul etmeyen sanıklar, beraat talebinde bulundu.
Duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, sanıkların örgütsel faaliyetlerde bulunduklarını, Bank Asya'ya para yatırdıklarını ve örgüte yakın derneklerle bağlantılarının bulunduğunu belirtti. Savcı, sanıkların, haklarındaki tanık beyanları ve kuvvetli delil durumları dikkate alınarak, cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, sanık Demir'e "terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan sanık G.Y'yi ise 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen diğer davada ise tutuksuz sanık Sedat Doğan'a "terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
Malatya: 3 sanığa 3-8 yıl hapis
Malatya'da, FETÖ/PDY'ye ilişkin davalarda yargılanan 3 sanık, 3 yıl 1 ay ile 8 yıl 1 ay arasında değişen hapis cezasına çarptırıldı.
21 Kasım'da Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ayrı ayrı görülen davaların karar duruşmalarına "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuksuz yargılanan sanık Mehmet Yıldırım, Hasan Bulut ve Cihat Dağlı ile avukatları katıldı.
Sanıklar savunmalarında, üzerilerine atılı suçlamaları reddederek beraat talebinde bulundu.
Duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasında sanıkların örgütsel faaliyetlerde bulunduklarını, Bank Asya'ya para yatırdıklarını ve örgüte yakın derneklerle bağlantılarının bulunduğunu belirtti.
Savcı, sanıkların haklarındaki tanık beyanları ve kuvvetli deliller dikkate alınarak cezalandırılmalarını talep etti.
Mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan sanıklardan Bulut'a 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası vererek hükümle tutuklanmasına karar verdi. Heyet, ayrıca sanık Yıldırım'ı "silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçundan 3 yıl 6 ay, Dağlı'yı ise aynı suçtan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı.
Şanlıurfa: İşadamı 4 sanığın davası
Şanlıurfa'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan iş adamı 4 sanığın yargılanmasına devam edildi.
22 Kasım'da Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi Hilvan Salonu'nda görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Mehmet Akan Işıkyıldız, Musa Taştaş, Zeynel Abidin Abacı ve İsmet Bağan ile avukatları ve yakınları katıldı.
Bazı tanıkların dinlenildiği duruşmada, cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını sundu.
Savcı mütalaasında, sanıkların terör örgütünün kentteki yöneticileri arasında olduğunun, tanık beyanları, sosyal medya hesapları, banka, şirket ve hesap bilgileriyle anlaşıldığını, yapılan incelemelerle suçlarının sabit olduğunun belirlendiğini belirterek, ilgili kanun uyarınca cezalandırılmaları yönünde görüş bildirdi.
Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
Şanlıurfa: İşadamı 7 sanığın davası
Şanlıurfa'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan iş adamı 7 sanığın yargılanmasına devam edildi.
26 Kasım'da Şanlıurfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi Hilvan Salonu'nda görülen duruşmaya, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklu sanıklar Halil Akkaya, Ahmet Koçyiğit, Ömer Güvenç, Cenap Saatçi, Ekrem Dedecan, Mustafa Erdem Gürkan ve Hüseyin Karakaş ile avukatları ve yakınları katıldı.
Bazı tanıkların dinlenildiği duruşmada cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasını sundu.
Savcı mütalaasında, sanıkların terör örgütünün kentteki yöneticileri arasında olduğunun, tanık beyanları, sosyal medya hesapları, banka, şirket ve hesap bilgileriyle anlaşıldığını, yapılan incelemelerle suçlarının sabit olduğunun belirlendiğini belirterek, ilgili kanun uyarınca cezalandırılmaları yönünde görüş bildirdi.
Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
Şanlıurfa: İşadamı 6 sanığın davası
Şanlıurfa'da, 6 iş adamının tutuklu yargılandığı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davanın duruşması görüldü.
29 Kasım'da Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılanan sanıklar M.A.A, S.L, C.D, İ.G, A.D. ve M.Ş.K ile avukatları katıldı.
Bazı tanıkların dinlenildiği duruşmada cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını sundu.
Savcı, mütalaasında sanıkların, terör örgütünün kentteki yöneticileri arasında bulunduğunun tanık beyanları, sosyal medya hesapları, banka, şirket ve hesap bilgileriyle anlaşıldığı ve suçlarının sabit olduğu gerekçesiyle ilgili kanun uyarınca cezalandırılmalarını talep etti.
Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
Adana: Sanığa 6 yıl hapis
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan dava açılan tutuksuz sanık 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
21 Kasım'da Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık Jale Günen ve avukatı katıldı.
Günen savunmasında, ByLock programını yüklemediğini ve kullanmadığını ileri sürerek, "FETÖ ile bir bağlantım yoktur. Örgütsel bir faaliyette bulunmadım. Beraatimi talep ediyorum." dedi.
Cumhuriyet savcısı ise mütalaasında sanığın örgüte ait "ışık evlerinde" kalması ve kermes adı altında düzenlenen örgütsel etkinliklere katılarak bu etkinliklerden elde edilen paradan pay alması hususları dikkate alınarak cezalandırılmasına karar verilmesi yönünde görüş bildirdi.
Mahkeme heyeti, sanık Günen'e "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
Eskişehir: Sanığa 6 yıl hapis
Eskişehir'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında hakkında dava açılan Deniz Gündoğan adlı kadın, 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
30 Kasım'da Eskişehir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan tutuksuz yargılanan Deniz Gündoğan, bugün son kez mahkeme heyetinin karşısına çıktı.
Terör örgütünün gizli haberleşme sistemi 'ByLock' programını da kullandığı öne sürülen Gündoğan, suçlamaları kabul etmeyerek beraatini istedi.
Mahkeme heyeti, tutuksuz sanık Deniz Gündoğan'ı 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.
(02 Aralık 2018, 18:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: