Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal hakkında eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay aracılığıyla 12 Eylül´de oylanacak olan Anayasa değişikliğiyle ilgili yüksek yargı mensuplarını etkilemeye teşebbüs ettiği gerekçesiyle inceleme başlattı. Öz´ün Deniz Baykal hakkında fezleke hazırladığı, ifadesinin alınabileceği belirtildi.
|
|
Ergenekon savcısından Baykal hakkında inceleme
Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal hakkında eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay aracılığıyla 12 Eylül´de oylanacak olan Anayasa değişikliğiyle ilgili yüksek yargı mensuplarını etkilemeye teşebbüs ettiği gerekçesiyle inceleme başlattı. Öz´ün Deniz Baykal hakkında fezleke hazırladığı, ifadesinin alınabileceği belirtildi.
Ergenekon davasını etkilemeye teşebbüs ettiği gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ifadesi alınan Seyfi Oktay´ın dosyası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´ndan İstanbul´a gönderildi. Oktay´ın Baykal ile yaptığı telefon konuşmalarını ve faaliyetlerini inceleyen İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, Baykal hakkında ´yargıyı etkilemeye teşebbüs´ suçundan ayrıca bir soruşturma başlattı. Baykal´ın CHP Genel Başkanlığı döneminde Oktay´a talimat vererek Anayasa paketi değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu ile görüştüğü iddiaları soruşturma dosyasında yer aldı. Oktay´ın Anayasa Mahkemesi üyeleriyle yaptığı görüşmelerinin ardından Baykal´ı yine telefonla bilgilendirdiği iddiasına yer verildi.
Esasa girmeyiz demiş
Telefon konuşmalarında Anayasa Mahkemesi Üyesi Kantarcıoğlu´nun mahkemenin başvuruyu usul yönünden inceleyebileceğini, esasa girme yetkilerinin olmadığını söylediği Oktay´ın buna karşılık Kantarcıoğlu´na üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılmasıyla ilgili karara dikkat çekerek, burada esasa girdiklerini ve iptal edebildiklerini hatırlattığı öğrenildi. Tüm bu konuşma kayıtlarının soruşturma dosyasına girdiği öğrenildi.
Fezleke hazırlandı ifadeye çağrılabilir
´Adli yargılamayı etkileme´ suçlamasıyla Baykal hakkında soruşturma yürüten savcılığın fezleke hazırladığı milletvekili sıfatıyla dokunulmazlığı bulunduğu için fezlekenin TBMM´ye gönderileceği öğrenildi. Deniz Baykal´ın gelişmelere göre ifadesinin alınması için davet edileceği belirtildi. Ergenekon davasıyla ilgili yargıyı etkilemeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 4´ü avukat 7 şüpheli bulunuyor. Avukatlar 6 günlük tutukluluklarının ardından tahliye edildi. ( Habertürk)
Savcı Öz: Fezleke yok, inceleme var
04 Ağustos 2010: Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesi´ne girişi sırasında bir basın mensubunun ´Baykal hakkında fezleke hazırladınız mı?´ şeklinde soru yönelttiği İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, ´adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etme´ iddiasına ilişkin birçok kişi hakkında inceleme yapıldığını söyledi. Öz, Baykal´ın milletvekili olması nedeniyle bu konudaki yasal prosedür incelendikten sonra durumunun değerlendirileceğini, şu anda hazırlanmış bir fezlekenin söz konusu olmadığını bildirdi. (AA)
Başsavcı Engin Baykal´a incelemeye el koydu
05 Ağustos 2010: İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, milletvekilleri hakkında inceleme, soruşturma yapmak ve fezleke düzenlemek yetkisinin bizzat Cumhuriyet Başsavcısı veya onun görevlendireceği Başsavcı Vekiline ait olduğunu belirterek, ´Bu sebeplerle İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz´ün herhangi bir milletvekili ve dolayısıyla Sayın Baykal hakkında inceleme, soruşturma yapması ve fezleke düzenlemesi söz konusu olamaz´ dedi. Başsavcı Engin, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz´ün, ´Ergenekon´ soruşturması kapsamında adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs iddiasına ilişkin eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal hakkında inceleme başlattığının sorulması üzerine yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığının 20.01.2006 tarihli ´yasama dokunulmazlığının kaldırılması ile ilgili işlemler´ başlıklı genelgesini hatırlattı. Genelge gereğince milletvekilleri hakkında inceleme, soruşturma yapmak ve fezleke düzenleme yetkisi ve görevinin bizzat Cumhuriyet Başsavcısı veya onun görevlendirdiği Başsavcı Vekiline ait bulunduğunu belirten Engin, ´Bu sebeplerle adı geçen Cumhuriyet Savcısının herhangi bir milletvekili ve dolayısıyla sayın Baykal hakkında inceleme, soruşturma yapması ve fezleke düzenlemesi söz konusu olamaz´ diye konuştu. ( Zaman)
(03 Ağustos 2010), son güncel.: (05 Ağustos 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Seyfi Oktay´ın gözaltına alınmasıyla ilgili manşetlerimiz
ÖRNEKLERLE CHP´NİN ERGENEKON VE BENZER DAVALARINDA SEMPATİZANLIKTAN ÖTE TAVIRLARI
Ergenekon soruşturmasına karşı CHP´nin tavrı
Ergenekon soruşturmasını/davasını akamete uğratma girişimleri
CHP fezlekeleri ne zaman gelecek?