Konya'da, İstanbul'daki 15 Temmuz darbe girişiminde Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver'in, Moda Deniz Kulübü'ndeki kızının düğününe yapılan baskında, Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan 2 helikopteri silah ve mühimmatlarla donatan, Muharebe Arama Kurtarma (MAK) bölüğü ve diğer birimlerdeki 29'u tutuklu 31 askerin yargılandığı davaya devam edildi.
![]() ![]() ![]() |
29.07.2017 17:30 Konya'da, İstanbul'daki 15 Temmuz darbe girişiminde Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver'in, Moda Deniz Kulübü'ndeki kızının düğününe yapılan baskında, Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan 2 helikopteri silah ve mühimmatlarla donatan, Muharebe Arama Kurtarma (MAK) bölüğü ve diğer birimlerdeki 29'u tutuklu 31 askerin yargılandığı davaya devam edildi.
24.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Konya 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada söz verilen tutuklu sanıklardan eski Astsubay Abdurrahman Yaşar Okutan, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında 3'üncü Ana Jet Üssü'ndeki helikoptere, amirlerinin emirleri üzerine mühimmat ve malzeme yüklediklerini söyledi.
Yükleme işlemini yerine getirirken bu emrin hangi amaçla verildiğini bilmediğini öne süren Okutan, 'Malzeme taşınması işlemi kanunsuz bir emir değildir. Helikopterin nereye gideceğini bilemezdik. Biz emir aldık. Zaten 2-3 gün önceden tatbikat olacağı konuşuluyordu. O yüzden dikkatimizi çekmedi, şüphelenmedik.' şeklinde konuştu.
FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz günü nöbeti dolayısıyla görev başında olduğunu aktaran sanık Okutan, darbe girişimini desteklemek üzere kalkan helikoptere kendisinin alınmadığını, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirtti.
Tutuklu sanıklardan eski Astsubay Yusuf Işık da 14 Temmuz günü tatbikat yapılacağına dair bir söylenti çıkarılarak, darbe girişimine bir nevi zemin hazırlandığını iddia etti.
Hakkındaki suçlamaları reddeden Işık, depo görevlisi olduğu için görevinin kendisinden malzeme isteyenlere gerekli malzemeyi temin etmek olduğunu söyledi.
Yusuf Işık, olay günü rutin bir şekilde üstlerinden gelen emirleri yerine getirdiğini savundu.
Duruşmaya, tanıkların dinlenmesiyle devam edilecek.
25.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Konya 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya, sanıklar, müştekiler, yakınlar ile avukatlar katıldı.
Tanıklardan Binbaşı Gülçin Kır, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında 3. Ana Jet Üs Komutanlığındaki nöbeti dolayısıyla görev başında olduğunu söyledi.
'Genelkurmay Başkanı dahi gelse kapıyı açmayın'
Kır, olay günü, cephanelik önünde nöbet değişim vakti gelmesine rağmen nöbeti terketmeyen 4 asker farkettiğini dile getirerek, 'MAK timinde görevli 3 askerin, 4 askeri cephaneliğe nöbetçi olarak bıraktığını öğrendim. MAK timinde görevli askerlerin, nöbetçi askerlere, 'Genelkurmay Başkanı gelse dahi kapıyı bizden başka kimseye açmayın, nöbeti terketmeyin' talimatı verdiğini öğrendim.' diye konuştu.
Daha sonra odasına gittiğini ifade eden Kır, 'Odama, MAK timinden silahlı iki asker geldi. Tam teçhizatlılardı.' dedi.
Kır, odasına gelen askerlere 'neler olduğunu' sorduğunu ancak cevap vermeden odadan çıktıklarını anlattı.
Ardından 3. Ana Jet Üssü Harekat Komutanı Kurmay Albay Mustafa Ertürk'le telefon görüşmesi yaptığını dile getiren Kır, 'Komutanım neler oluyor dedim. 'Çok kötü şeyler oluyor' diye cevap verdi.' ifadelerini kullandı.
Tanıklardan Astsubay Mustafa Toker de 15 Temmuz'dan önce, eski yarbay İrfan Alkan'ın FETÖ mensubu olduğundan kuvvetli şüphe duyduğunu söyledi.
Toker, bu şüpheden emin olduktan sonra birkaç yerde, Alkan'a dikkat edilmesi gerektiğini söylediğini vurgulayarak, bunu dile getirdiğinde FETÖ mensubu olduğunu düşündüğü bir grup tarafından çeşitli baskılara maruz bırakıldığını öne sürdü.
'MİT'e geçeceğini söylemişti'
FETÖ mensuplarının yaptıklarının yanlış olduğunu söylediğinde kendisine 'Geçmişte yaşananların adaletini sağlıyoruz' denildiğini vurgulayan Toker, yaşadıklarının bünyesinde psikolojik rahatsızlıklara da yol açtığını bildirdi.
'Hava Kuvvetlerinde istediği şekilde emir çıkarttırıyordu'
15 Temmuz öncesinde 3. Ana Jet Üssü'nde şahit olduğu olayları anlatan Toker, şöyle konuştu:
'Eski astsubay kıdemli başçavuş Enes Aksu'nun kendi ağzından, suikast girişimini planlamak ve yönetmekle suçlanan eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in kendisini buraya getirdiğini, kendisine bazı sözler verdiğini duydum. Aksu, Hava Kuvvetlerinde istediği şekilde emir çıkarttırıyordu. Sorunca, 'Orada devrem var' diyordu. Bir keresinde bana 'işi bırakacağını, MİT'e geçeceğini' söylemişti. Gökhan Şahin Sönmezateş'in MİT'in başına geçmeye yönelik planları ortaya çıkınca durumu anladım.'
Toker, üsse yeni gelen gençlerin, FETÖ üyeleri olduğunu düşündüğü kişiler tarafından FETÖ'cü olmayanlara karşı mesafeli olmaları konusunda uyarıldıklarını iddia etti.
Tanık olarak ifade veren teğmen Furkan Atik de olay günü filodaki planlamaların eski astsubay kıdemli başçavuş Enes Aksu ve eski astsubay İbrahim Akar tarafından yönetildiğini söyledi.
Atik, Akarı'ın üzerinde bir silah ve bir de sopa gördüğünü bildirdi.
'2009 sonrası pilot olmuş her TSK mensubunun FETÖ üyesi olduğunu düşünüyorum'
FETÖ'nün özellikle son yıllarda ciddi bir yapılanma içine girdiğini aktaran Atik, '2009 sonrası pilot olmuş her TSK mensubunun FETÖ üyesi olduğunu düşünüyorum. FETÖ ile alakası olmayanın 2009'dan sonra pilot, özellikle jet pilotu olması neredeyse imkansızdı.' diye konuştu.
İncirlik Üssü'nden performansı yüksek helikopter getirmişler
Tanıklardan yüzbaşı Mete Yalçın da 15 Temmuz'dan birkaç gün önce İncirlik Üssü'nden helikopter getirildiğini öne sürdü.
MAK timlerinde bulunan bir helikopterin, 'performansı düşük' diye İncirlik Üssü'ne götürüldüğünü anlatan Yalçın, 'Oradan da performansı daha yüksek olan bir helikopter getirdiler. O gece istediklerini üsse çağırıp, istemedikleri adamları da gönderdiler.' diye konuştu.
Tutuklu sanıklardan eski yüzbaşı Kenan Şahin, tanık yüzbaşı Mete Yalçın'a 'FETÖ'cüleri biliyordun madem, neden ihbar etmedin?' diye soru sordu.
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Kadir Gezici'nin, Şahin'e, 'Ben de sana soru sorayım. Altında görevli 22 astsubay gitmiş, generalleri yere yatırmış, derdest etmiş. Sen bu adamları niye tespit edemedin?' sorusuna sanığın sessiz kaldığı görüldü.
26.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Konya 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, sanıklar, yakınları ve avukatları katıldı.
Tanıklardan Astsubay Adil Nazlı, 15 Temmuz günü 3. Ana Jet Üs Komutanlığında görevinin başında olduğunu söyledi.
Verilen talimatları komutanlarının emriyle yerine getirdiğini ifade eden Nazlı, 'Aldığım emirle 40-45 adet el bombası ve 24 adet bomba atarı alarak MAK'ta bulunan depoya getirdik.' dedi.
Nazlı, depoya götürülen ekipmanların tehlikeli malzeme sınıfında olduklarına ve sadece harp sırasında kullanıldıklarına dikkati çekti.
Mesai bitiminden önce nöbetini devredeceği personele, ekipmanın, emir verilirse dağıtılacağı bilgisini aktardığını anlatan Nazlı, 'Komutanımız bize bayrak törenini bile beklememize gerek olmadığını, mesaiyi erken bırakıp evlerimize giderek dinlenmemizi söyledi. Sabah geldiğimde deponun açık vaziyette olduğunu gördüm. Depo nöbeti bendeydi, 'madem malzemeyi verecektiniz benim niye haberim olmadı.' diye karşılık verdiğimde önemli olmadığını söylediler.' dedi.
Tanıklardan Astsubay İdris Dinçer de akşam saat 22.30-23.00 civarında MAK timinden gelen 3 kişinin, cephaneliği kapatmalarını istediklerini anlattı.
Akşam saatlerinde alarmın üst seviyeye çıkarıldığını belirten Dinçer, 'Cephaneliği kapattıktan sonra MAK timinden gelen askerler, içeriden dışarıya, dışarıdan da içeriye kimsenin girmemesi gerektiğini, Genelkurmay Başkanı dahi gelse içeriye alınmaması gerektiğini söylediler.' diye konuştu.
27.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Konya 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, sanıklar, müştekiler, yakınlar ile avukatlar katıldı.
Tanıklardan polis memuru B.Ç, olay günü amirinin emriyle görev aldığı noktaya, içinde sanık eski binbaşı Ömer Murat Özal'ın da bulunduğu bir aracın geldiğini söyledi.
Sağ ön koltukta oturan Özal'ın silahını kabzasından çıkardığını gördüğü an müdahale ederek, kendisini etkisiz hale getirdiğini belirten B.Ç, 'Üzerini aradığımda cüzdanının gözünde 1 dolar bulduk. Avro ve başka paralar da vardı ama 1 dolar ayrı bir yere konulmuştu.' dedi.
Sanık Özal'ın avukatı, B.Ç'nin iddialarını kabul etmeyerek, tanığın çelişkili beyanlarda bulunduğunu savundu.
'Hakkında işlem başlatılacak'
Mahkeme Başkanı Hakim Kadir Gezici'nin 'Avukatlar tahliye taleplerini iletebilir.' demesi üzerine, tutuklu sanık eski üsteğmen Ali Mustafa Zengin'in avukatı Adem Kaplan, müvekkilinin tahliyesini talep etmek için söz aldı.
Kaplan, tanıkların müvekkiliyle ilgili 'FETÖ'cü' iddialarınının gerçeği yansıtmadığını savundu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Gezici, 'Onlar hakkında ayrıca suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Esasa ilişkin savunma yapmayın.' diyerek avukat Kaplan'dan tahliye talebini iletmesini istedi.
Bunun üzerine Avukat Kaplan, 'Sözümü kesiyor ve savunma hakkıma müdahale ediyorsunuz.' dedi. Kaplan'ın tutumunda ısrarcı olması üzerine duruşmaya ara veren Gezici, mahkeme heyetine hakaret ettiği gerekçesiyle avukat Kaplan hakkında işlem başlatılacağını bildirdi.
28.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
7 gün süren duruşma sonunda askerlikten ihraç edilen sanıklardan savunmasında 15 Temmuz'da ilk gözaltına alınanlardan olduğunu belirten ve cüzdanından 1 dolar çıkan eski binbaşın Ömer Murat Özal, eski Albay Şahin Aykaş, eski binbaşılar Göksel Dağodası, Serkan Aydın, eski subay Fatih Altınay, eski astsubay Semih Sungun ve Serdar Kaya tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.
Duruşma 21 Kasım tarihine ertelendi.
OLAY
İstanbul'da 15 Temmuz darbe girişiminde Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver'in, Moda Deniz Kulübü'ndeki kızının düğününe yapılan baskında, Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan 2 helikopteri silah ve mühimmatlarla donatan, Muharebe Arama Kurtarma (MAK) bölüğü ve diğer birimlerdeki 29'u tutuklu 31 askerin yargılandığı davada, 7 sanık tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.
3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı MAK Timi Komutanı Astsubay Başçavuş Yılmaz Bahar, iddiaya göre, 15 Temmuz günü sabah saatlerinde 7'şer kişilik 3 timle, ağır silahlarla donatılan üsse ait 6 araçla, Moda Deniz Kulübü'ndeki düğünde Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ı, koruma gerekçesiyle Konya'dan İstanbul'a hareket etti. Akşam saatlerinde ise iddiaya göre, 135'inci MAK Filo Komutanı Yarbay Alparslan Şahin, filodaki askerlerin büyük bölümünü evlerine gönderdi. Sonra mühimmat deposundaki görevliyi değiştirip, deponun başına kendi ekibindeki görevliyi getirdi. Ardından 2 helikoptere 4 makineli tüfek, yaklaşık 6 bin mermi ve altlarına füze savar sistemi yerleştirildi. Sonra 7'şer kişilik 3 tim saat 18.00 sıralarında Konya'dan İstanbul'a 2 helikopterle hareket etti. Yalova'da ikmal yaptıktan sonra diğer ekiplerle birlikte Moda Deniz Kulübü'ndeki düğüne baskın düzenlendi.
Paralel yapı-04 Ekim (2016) 'Konya 31 sanık Darbede İstanbul Moda Deniz Kulübü baskını' davası
(29 Temmuz 2017, 17:30)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: