Taraf´ın haberine göre Genelkurmay 2. Başkanı Org. Aslan Güner, 2007´de ´PKK´lıları dinleyeceğiz´ gerekçesiyle İsrail´den aldırdığı cihazla kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerin de bulunduğu iki bin kişiyi 2007´de yasadışı olarak dinletmiş. Oysa 2005´te yürürlüğe giren bu kanunla MİT, Jandarma ve Emniyet haricinde hiçbir kamu kurum ve özel kişinin dinleme yapamayacağı kararlaştırılmış, daha önce dinleme yapan diğer kurumların yetkisi de bu yasayla ellerinden alınmıştı. Bu üç kurum haricinde dinleme yapanların, fiilin durumuna göre üç yıldan başlayan hapis cezalarıyla cezalandırılması da aynı yıl Meclis´te yasalaştı. Konuyla ilgili bilgilerle birlikte dinleme cihazlarının konulduğu aracın fotoğrafını da Taraf´a veren askeri yetkili, TİB´in soruşturma açmasıyla bu isimlerin dinlendiğinin ortaya çıkacağını söyledi.
Genelkurmay´dan soruşturma: Aslan Paşa´nın suçlu kulakları
Taraf´ın haberine göre Genelkurmay 2. Başkanı Org. Aslan Güner, 2007´de ´PKK´lıları dinleyeceğiz´ gerekçesiyle İsrail´den aldırdığı cihazla kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerin de bulunduğu iki bin kişiyi 2007´de yasadışı olarak dinletmiş. Oysa 2005´te yürürlüğe giren bu kanunla MİT, Jandarma ve Emniyet haricinde hiçbir kamu kurum ve özel kişinin dinleme yapamayacağı kararlaştırılmış, daha önce dinleme yapan diğer kurumların yetkisi de bu yasayla ellerinden alınmıştı. Bu üç kurum haricinde dinleme yapanların, fiilin durumuna göre üç yıldan başlayan hapis cezalarıyla cezalandırılması da aynı yıl Meclis´te yasalaştı. Konuyla ilgili bilgilerle birlikte dinleme cihazlarının konulduğu aracın fotoğrafını da Taraf´a veren askeri yetkili, TİB´in soruşturma açmasıyla bu isimlerin dinlendiğinin ortaya çıkacağını söyledi.
Taraf Gazetesi´nin haberine göre Orgeneral Aslan Güner´in, Korgeneral rütbesiyle 2007´de İstihbarat Başkanlığı görevini yürüttüğü sırada skandal bir olaya imza attığı ortaya çıktı. PKK´lıları dinleyeceğiz gerekçesiyle İsrail´den Genelkurmay Elektronik Sistemleri (GES) Komutanlığı´na alınan sistemle, kamuoyunun yakından tanıdığı isimler dinlenmiş. 3 Temmuz 2005´te yürürlüğe giren Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Kanunu´na göre dinlemeleri sadece MİT, Emniyet ve Jandarma yapabiliyor. GES Komutanlığı´nın dinleme yetkisi olmadığı gibi dinleme amaçlı malzeme alım yetkisi de yok. TİB kanunundaki bu maddeyi bilen Aslan Güner, yasadışı dinleme yapabilmek için beş yıl önceki bir genelgeyi gerekçe göstermiş. Savunma Sanayi İcra Kurulu´nun 2002 yılındaki kararını gerekçe gösteren Güner´in, kurulda bulunan Başbakan ve Milli Savunma Bakam´ından da bu alımı gizlediği öğrenildi.
Yasayı kararla delmiş
Taraf 2007 yılında alman bu cihazlarla iki bine yakın kişinin dinlendiğini öğrendi. Dinleme cihazlarının konulduğu aracın fotoğrafını da Tarafa veren askeri yetkili, TİB´in soruşturma açmasıyla bu isimlerin dinlendiğinin ortaya çıkacağını söyledi. Orgeneral Aslan Güner´in yasadışı dinleme cihazı elde etmek için yazdığı resmi yazı ve yasadışı dinlemenin hikâyesi şöyle: Kasım 2002 seçimleriyle iktidara gelen AKP, Avrupa Birliği müktesebatı kapsamında dinlemelerin tek elde toplanmasıyla ilgili bir çalışma başlattı. Bu amaçla 2005 yılında yeni bir birim oluşturuldu. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı´nın çatısı ve 5397 Sayılı kanunla da dinleme yetkisi üç kuruma verildi. 3 Temmuz 2005´te yürürlüğe giren bu kanunla MİT, Jandarma ve Emniyet haricinde hiçbir kamu kurum ve özel kişinin dinlemeye yapamayacağı kararlaştırıldı. Daha önce dinleme yapan diğer kurumların yetkisi de bu yasayla ellerinden alınmış oldu. Bu üç kurum haricinde dinleme yapanların, fiilin durumuna göre üç yıldan başlayan hapis cezalarıyla cezalandırılması da aynı tarihte Meclis´te yasalaştı. Korgeneral rütbesiyle 2007 yılında İstihbarat Başkanlığı görevini yürüten Aslan Güner, bu yasayı delip, yasadışı dinleme cihazı almak için ilginç bir yöntem buldu. Savunma Sanayi İcra Kurulu´nun 12 Mart 2002 tarih ve 209 sayılı kararını gerekçe göstererek, Genelkurmay Genel Plan ve Prensipler Başkanlığı´na 23 Şubat 2007 tarihinde bir yazı yazdı. Yazıda Birinci öncelikli ihtiyaç listesinde yer alan, cep telefonlarının dinlenmesi yeteneğinin GES Komutanlığı´na bir an önce kazandırılması yüksek öneme haizdir diyerek, acilen dinleme sistemi alınmasını istedi.
Uydu takibi yetmez...
Güner, daha önce yapılan bir sözleşme kapsamında, cep telefonu dinleme sisteminin alınabileceğini yazısında vurguladı. Güner´in bahsettiği sözleşme Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile İnta Space Türk firması arasında 5 Eylül 2006 tarihinde imzalanan Haberleşme Uydusu (Thuraya) İzleme Sistemi Tedariki Sözleşmesi´ydi. Bu sözleşmeye göre, TSK´ya Thuraya uydu telefonlarını takip etme imkânı kazandırılacaktı. Güner, bu sözleşme kapsamında uydu telefonları dinleme ve kestirme sisteminin Mart 2007´de geçici olarak, Temmuz 2007´de ise nihai olarak GES Komutanlığı´na konuşlandırılacağını yazısında belirtip, bu sisteme ek olarak cep telefonu dinleme sisteminin de alınmasını istedi. Güner´in yazısındaki en dikkat çeken bölüm de buydu. Güner, görevleri ve yetkileri olmadığı halde cep telefonlarının biran önce dinlenebilmesi için kendilerine sistem alınmasını isteniyordu.
Dinlemenin gerekçesi PKK
Gerekçe olarak ise yazısında şunu belirtmişti: Cep telefonlarının, teröristlerce lojistik-kurye unsurlarıyla haberleşmek, yandaş ve sempatizan kesiminden Güvenlik Güçlerinin hareketleri hakkında bilgi alabilmek, arazideki buluşmalarını ayarlamak, örgütten habersiz olarak aileleriyle görüşmek, tuzaklanmış patlayıcıları uzaktan patlatmak amacıyla sıkça kullanıldığı bilinmektedir. Sinyal Analiz Projesi kapsamında birinci öncelikli ihtiyaç listesinde yer alan, cep telefonlarının dinlenmesi yeteneğinin GES Komutanlığı´na biran önce kazandırılması yüksek önemi haizdir.
Sistem arabaya monte edildi
Güner´in bu yazısı üzerine İsrail´den cep telefonlarının da dinlenebileceği bir sistem alındı. Alman sistem 06 AD 6382 plakalı Mercedes Benz arabaya monte edildi. TİB Kanunu´na göre PKK´lılar dahil tüm yasadışı faaliyetleri izleme ve dinleme yetkisi MİT, Jandarma ve Emniyet´teydi. Ancak Güner, yasalardaki bu açık hükümlere rağmen, yasadışı dinleme yapabilmek için İsrail´den sistem aldı.
Tanıdık isimleri dinlemişler
Başkanı Orgeneral Aslan Güner´in getirdiği sistemle, PKK´lıları dinleyeceğiz adı altında kamuoyunun yakından tanıdığı birçok ismin dinlendiği iddia ediliyor. Tarafın görüştüğü askerî yetkili,Baskın Oran, Doğu Ergil, Fikri Sağlar, Kenan Işık, Ziya Halis, Orhan Miroğlu, Sırrı Sakık, Leyla Zana ve Sebahat Tuncel gibi isimlerin yasadışı olarak dinlendiğini iddia etti. TİB´in soruşturma açması durumunda bu kişilerin dinlendiğine dair izlerin, sistemin yerleştirildiği 06 AD 6382 plakalı Mercedes Benz marka araçta bulunacağı da belirtti. Askerî yetkilinin çok çarpıcı bir iddiası daha var: GES Komutanlığı tüm GSM firmalarım dinleyebilecek bir sistem siparişi verdi. İsrail bu sistemi bize satmadan önce Türkiye´deki tüm GSM sistemi hakkında bilgi aldı. Türkiye´nin tüm GSM bilgileri İsrail´de ve bizi istediği an dinleyebilir. Önceki gün yasadışı dinlemeyle ilgili TİB´den iki yetkiliyle görüştüm. MİT, Jandarma ve Emniyet haricinde bir kurumun dinleme yapmasının yasadışı olduğunu belirten yetkili, bunun belgelenmesi durumunda bu kişiler hakkında soruşturma açılacağını söylerdi. (Mehmet Baransu / Taraf)
Genelkurmay soruşturma başlattı
Bugün Taraf´ın manşetinde yer alan Genelkurmay 2. Başkanı Aslan Güner, 2007´de PKK´lıarı dinleyeceğiz gerekçesiyle İsrail´den aldırdığı cihazla iki bin kişiyi yasa dışı olarak dinlettiği iddiaya TSK jet hızında soruşturma açtı. Genelkurmay Başkalığı´nın web sitesinden yapılan açıklamada, Bugünkü bir gazetede bölücü terör örgütüne yönelik olarak temin edilen bir teknik cihazın başka maksatlarla da kullanıldığı şeklinde bir haber yer almıştır. Konu ile ilgili idari soruşturma başlatılmıştır. denildi.
Baskın Oran´dan savcılığa suç duyurusu
01 Eylül 2010: Prof. Dr. Baskın Oran, Genelkurmay Elektronik Sistemleri (GES) Komutanlığı´nca yapıldığı iddia edilen dinlemelerle ilgili olarak, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner´in, görevi kötüye kullanma ile özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal suçlarından cezalandırılması istemiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na suç duyurusunda bulundu. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Oran´ın avukatı Oya Aydın tarafından sunulan suç duyurusu dilekçesinde, bir gazetede 30 Ağustos tarihinde yer alan haberde, Orgeneral Aslan Güner´in, Korgeneral rütbesiyle 2007 yılında Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı görevini yürüttüğü sırada, (PKK´lıları dinleyeceğiz) gerekçesiyle İsrail´den GES Komutanlığına alınan sistemle kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerin dinlenildiği iddialarına yer verildiği aktarıldı. Bu biçimde yapılan eylemin suç olduğu belirtilen dilekçede, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) başta olmak üzere ilgili diğer yasa ve yönetmeliklerin, dinlemenin nasıl yapılacağı hususunu açıkça belirlediği kaydedildi. Dilekçede, Yasal ve Anayasal güvencelere karşın, temel görevi yurt savunması olan askeri kolluğun en üst düzeydeki görevlilerinden biri tarafından, yasa dışı biçimde ve yetki gasbı yapılarak, ülke içerisinde siyasal muhalif olarak gördükleri kişilerin hukuka aykırı biçimde dinlendikleri iddiası derhal soruşturulması gereken çok ciddi bir suçtur denildi. Suç duyurusu dilekçesinde, Aslan Güner ve yürütülecek soruşturma ile açığa çıkarılacak diğer kişilerin, görevi kötüye kullanma, özel hayatın gizliliğini ihlal ve haberleşmenin gizliliğini ihlal suçlarından cezalandırılmaları talep edildi. ( Cnnturk)
Telekulak´a çifte soruşturma
Genelkurmay, terör örgütüne yönelik temin edilen teknik cihazların alım maksadına uygun olarak hudut bölgesinde kullanıldığını, iddialara ilişkin adli soruşturma başlatıldığını duyurdu. Ulaştırma Bakanı Yıldırım da TİB´in konuyu araştırdığını açıkladı. Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesinde yayımladığı bilgi notunda, bir gazetede 30 Ağustos 2010 tarihinde yer alan dinleme iddialarıyla ilgili olarak aynı gün başlatılan idari soruşturmada şu ana kadar ulaşılan sonuçları kamuoyuyla paylaştı. Cihazların alımlarıyla ilgili iddiaların araştırıldığı, baştan itibaren tüm işlemlerin mevcut yasal mevzuata ve bu konudaki usullere uygun yapıldığı ve bütün evrakların mevcut olduğunun tespit edildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: Bu kapsamda; 12 Mart 2002 tarihinde toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesinin (SSİK), GES Komutanlığı imkanlarının iyileştirilmesi amaçlı 209 sayılı kararına istinaden 23 Şubat 2007 tarihinde Genelkurmay İstihbarat Başkanlığınca gönderilen bir yazı ile işlemin başlatıldığı, Talebin 30 Mart 2007 tarihinde toplanan SSİK´in 356 sayılı kararı ile onaylandığı, SSİK´in 356 sayılı kararı uyarınca tedarik görevinin Savunma Sanayi Müsteşarlığına (SSM) verildiği, SSM´in kendi mevzuatına uygun usullerle ihaleye çıktığı ve bir yıla yakın süren ihale sürecini müteakip cihazların tedarik işleminin Mayıs 2008 ayında tamamlandığı, Tedarik edilen söz konusu cihazların gerekli testlerden geçirildikten sonra Kasım-2008 ayı içinde alım maksadına uygun olarak yurt dışında ve yurt dışına yönelik görev yapmak üzere hudut bölgesinde konuşlandırıldıkları,
Orgeneral Güner o tarihte ayrılmıştı
Ortaya atılan iddialarda adı geçen generalin bu süreçte karargah görevinden kıta görevine atandığı ve 14 Ağustos 2007´de Genelkurmay Karargahından ayrıldığı, İddialarda yer verilen 06 AD 6382 plakalı aracın çok farklı maksatlar için kullanılan bir resmi araç olduğu ve iddia edilen konularla uzaktan yakından bir ilgisinin bulunmadığı anlaşılmıştır. Cihazların alım nedenleri dışında kullanıldıkları iddialarını araştırmak maksadıyla bazı kurum ve kuruluşlardan bilgi, belge, doküman talep ve temin edilmesi ve bazı cihazlarda teknik incelemeye duyulan ihtiyaç nedeniyle adli soruşturma başlatılmıştır. Adli soruşturma, Genelkurmay Askeri Savcılığınca yürütülmektedir.
TİB de araştırıyor
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, terör örgütüne yönelik temin edilen teknik cihazların başka maksatlarla kullanıldığı iddialarını, Genelkurmay Başkanlığının ardından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının da araştırdığını açıkladı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, terör örgütüne yönelik temin edilen teknik cihazın başka maksatlarla da kullanıldığı iddialarına ilişkin ´Bu konuda halkımın rahatlaması için tek yol, bu işin bütün yönleriyle araştırılıp ortaya çıkarılması gerekir´ dedi. Yıldırım, Yenikapı´daki İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO) Deniz Otobüsleri İskelesi´nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ancak teknolojinin çok hızlı geliştiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: ´Dolayısıyla yasa dışı dinlemenin, ortam dinlemesi veya cihazlarla dinlenme gibi unsurlar da dünyanın baş edemediği konulardan bir tanesi. Burada konu olan yasa dışı dinleme var mıdır, yok mudur? Şüphesiz, silahlı kuvvetlerimizin terörle mücadele için yaptığı çalışmalar hepimiz için önemlidir. Gerekli önceliği vermek zorundayız. İddia nedir? Bu araçların ve cihazların bu amaç dışında kullanıldığı ve yasa dışı dinleme yapıldığı yönündedir. Ortaya çıkarılması gereken budur. Bu konuda da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı yetkili bir organdır. Onlar da kendileri bu araştırmaları başlattılar.´ ( AA)
(30 Ağustos 2010), son güncel.: (01 Eylül 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: