Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, emniyet görevlileri ile hakim ve savcıların katıldığı iftar yemeğine ilişkin yayınlanan haberle ilgili davada hakim karşısına çıktı. Kimseyi terör örgütlerine hedef göstermediğini savunan Terkoğlu, haber değeri taşıdığı için konuyu haber yaptığını söyledi. ´Bu fotoğraflar olay yaratacak´ başlığıyla 2009 yılında verilen haberde emniyet ve yargı camiasının davetli olduğu iftar dincilerin yargıyı ele geçirdiği teması ile verilmişti. Ergenekon davasına bakan hakim ve savcılar karalandığı habere konu olan iftarın, Ergenekon davasının emniyet ve yargı işbirliğiyle düzenlenmiş bir tertip olduğuna dair delil olduğu iddia edilmişti. Bu haberden hareket eden Ergenekon sanıkları birçok kez Ergenekon hakimlerinin davadan çekilmesi için talepte bulunmuş, CHP´nin de iştirakiyle büyük bir tartışma başlatılmıştı.
Odatv´nin ´iftar´ kışkırtması yargılanıyor
Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, emniyet görevlileri ile hakim ve savcıların katıldığı iftar yemeğine ilişkin yayınlanan haberle ilgili davada hakim karşısına çıktı. Kimseyi terör örgütlerine hedef göstermediğini savunan Terkoğlu, haber değeri taşıdığı için konuyu haber yaptığını söyledi. ´Bu fotoğraflar olay yaratacak´ başlığıyla 2009 yılında verilen haberde emniyet ve yargı camiasının davetli olduğu iftar dincilerin yargıyı ele geçirdiği teması ile verilmişti. Ergenekon davasına bakan hakim ve savcılar karalandığı habere konu olan iftarın, Ergenekon davasının emniyet ve yargı işbirliğiyle düzenlenmiş bir tertip olduğuna dair delil olduğu iddia edilmişti. Bu haberden hareket eden Ergenekon sanıkları birçok kez Ergenekon hakimlerinin davadan çekilmesi için talepte bulunmuş, CHP´nin de iştirakiyle büyük bir tartışma başlatılmıştı.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmaya Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Barış Terkoğlu ile diğer sanık Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Güray Tekin Öz katıldı. Sanık Öz, Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan fotoğrafların Odatv´den alındığını belirterek, Haber değeri gördüğüm için Cumhuriyet gazetesinde yayınladım. Kimseyi hedef gösterme kastım yok. dedi.
Odatv´de 5 Ekim 2009´da yayınlanan haberin Ergenekon davasının başlamasından kısa süre önce İstanbul Emniyet İstihbarat Dairesi´nin düzenlediği ve hakimlerle savcıların katıldığı iftar yemeğini konu ettiğini söyleyen Terkoğlu, Haberde, Ergenekon davasının başlamasına yakın bir zaman olmasına dikkat çekiliyor. Tüm demokratik ülkelerde bunun haber değeri vardır. Polis, Savcı ve Hakim buluşmasının haber değeri vardır. Haberin içinde hiçbir hakimi savcı ve emniyet görevlisine hakaret, tehdit veya onları küçük düşürücü ve hedef gösteren bir metin yoktur. diye konuştu.
Evet, olay gündüz ve kamuya açık ama karanlık odada tab edilince kışkırtma habere dönüşüyor
İftar yemeğinin gizli saklı bir yemek olmadığını ifade eden Terkoğlu, Yemeğe katılanlar gündüz kamuya açık bir yerde buluşmuşlar, tekne turu yapmışlar ve Kanlıca´da kamuya açık yerde yemek yemişlerdir. şeklinde konuştu. Odatv´nin ´insanların gizlice çekilmiş fotoğraflarını ve konuşmalarını yayınlamamak´ gibi bir ilkesi olduğunu anlatan Terkoğlu, Bu fotoğraflar İstanbul Emniyet İstihbarat Dairesi tarafından çekilmiştir. Emniyet bu fotoğraflarla gösteri hazırlamıştır ve çeşitli yerlerde göstermiştir. Bu haberi yapan gazeteci, demokratik ülkelerde ödül alır. Nitekim Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de bu haber dolayısıyla sitemize ödül vermiştir. dedi. Habere yapılan yorumlardan sorumlu olup olmadığı sorulan Terkoğlu, yorumlardan sorumlu olmadığını söyledi.
Ergenekon soruşturması kapsamında 18 Şubat´ta mahkemede bulunan üye hakim Mehmet Erdoğan tarafından tutuklandığını belirten Terkoğlu´nun bu sözleri üzerine mahkeme başkanı Mehmet Karababa, Burayı propaganda yerine çevirme. Bunlar başka davanın konusu. uyarısında bulundu. Hakkındaki soruşturma nedeniyle polislerle savcıların, dava öncesi bir araya geldiğini gördüğünü anlatan Terkoğlu, Odatv´de bulunan bir belge dolayısıyla tutuklandığını ancak yetkililerin o belgenin, bilgisayarlara nasıl geldiğini araştırmadığını iddia etti. Bunun üzerine mahkeme başkanı tutanağa, Bu sırada sanık başka suçtan tutuklu olduğu ve tutuklayan üye hakimin Mehmet Erdoğan olduğunu söylemesi üzerine savunmaya dönmesi üzerine uyarıldı. Ayrıca iddia konusu suçlamalar ile ilgili savunmasını yapması, yargılamamızda iddia konusu yapılmayan hususlarda savunmasının alınmayacağı hatırlatıldı. şeklinde yazdırdı.
Terkoğlu´nun ´iftara katılmak etik değil´ sözü tartışma çıkardı
Terkoğlu´nun savcıların gazetecilerle ilgili tutuklama talep edilmesi durumunda taleplerin yerine getirildiğini gördüğünü söylemesi üzerine başkan Karababa, İtham da mı bulunuyorsun? dedi. Terkoğlu´nun bunun etik olmadığını öne sürüp konuşmasına devam edeceği sırada Karababa, Hakim ve savcılarla ilgili etik kuralları sizden dinleyecek değiliz. Biz senin haberciliğini sorgulamıyorsak sen de etik kuralları sorgulama. Savunma yap. Hakim ve savcılar nasıl oturup kalkacağını bilir. ifadelerini kullandı.
Yargılamanın hukuki olmadığını savunan Terkoğlu sözlerini, Haberi, kamuoyu vicdanında tartışma yaratabileceği için yaptım. Bu bir haberdir. Gazetecilik mesleğinin unsurudur. Bir gazeteci yanlış haber yaparsa ve kalemiyle birilerinin kişilik haklarına zarar verirse yargılanmalıdır. diye bitirdi.
Terkoğlu´nun avukatı Tugay Topbaş da savunmasında, hakim ve savcıların terörle mücadelede görev alan kişiler olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi. Topbaş, konunun başka basın organlarında da haber olduğunu belirtti. Odatv´nin haberi Cumhuriyet ve Doğan medya grubu gibi yine Ergenekon karşıtı diğer bazı medya organlarında da alıntı ile haber yapılmıştı. Savcı Nuri Ahmet Saraç, esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için dosyanın kendisine gönderilmesini talep etti. Duruşmaya ara veren mahkeme mütalaa için dosyanın savcılık makamına gönderilmesine karar verdi.
İddianame
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali tarafından hazırlanan iddianamede, Odatv adlı internet sitesinde 5 Ekim 2009´da, İstanbul Emniyet İstihbarat Dairesi´nin Eylül 2006´da düzenlediği bir iftar yemeğine ilişkin Bu fotoğraflar olay yaratacak başlıklı haber yayınlandığı belirtiliyor. Söz konusu haberde, düzenlenen iftara Ergenekon davalarının görüldüğü Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesi´nde görevli hakim savcıların katıldığının ifade edildiği iddianamede, haberde yasal prosedürün dışına çıkıldığı, hakimlerin de savcı ve polislerle birlikte hareket ettikleri ve soruşturma sürecine gölge düşürülmeye, bu şekilde de kamuoyunun oldukça hassas olan soruşturmaya karşı ajite edilmeye çalışıldığı anlatılıyor. Sitede yayınlanan habere yapılan yorumların savcılara ve hakimlere yönelik hakaretler içerdiğinin kaydedildiği iddianamede, Sanıklar Odatv Sorumlu Müdürü Barış Terkoğlu ve Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Güray Tekin Öz´ün Terörle mücadele görev almış kişileri hedef göstermek suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. ( Zaman)
İftar davası, Odatv ve Ergenekon davalarıyla birleşebilir
Bugünkü duruşmada kimseyi terör örgütlerine hedef göstermediğini savunan Terkoğlu, haber değeri taşıdığı için konuyu haber yaptığını söyledi. ´Bu fotoğraflar olay yaratacak´ başlığıyla verilen haberde emniyet ve yargı camiasının davetli olduğu iftar dincilerin yargıyı ele geçirdiği teması ile verilmiş, Ergenekon davasına bakan hakim ve savcılar karalanmış, iftarın Ergenekon davasının emniyet ve yargı işbirliğiyle düzenlenmiş bir tertip olduğuna dair delil olduğu iddia edilmişti. Bu haberden hareket eden Ergenekon sanıkları birçok kez Ergenekon hakimlerinin davadan çekilmesi için talepte bulundu. CHP´nin de iştirakiyle büyük bir tartışma başlatıldı. Oysa, yıllardır yapılan ve tüm hakim ve savcıların davet edildiği geleneksel iftara sadece Ergenekon davasından bazı hakimlerin değil Ergenekon çevrelerinin sahiplendiği diğer bazı hakimlerin de katıldığı ortaya çıktı. Bu ayrıntıların ortaya çıkmasıyla yatışan tartışma, birkaç yıl sonra Odatv´ye yapılan operasyonda ele geçen ve Ergenekon, Balyoz ve Poyrazköy gibi davaların boşa çıkarılması, sulandırılması ve kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırılması için neler yapılması gerektiğini ifade eden ´Ulusal Medya 2010´ isimli belge ile tekrar gündeme geldi. Belgede bu davalara bakan hakim, savcı ve polis gibi kamu görevlilerine yönelik her türlü dezenformasyon faaliyetlerinin önemi vurgulanıyor. Dolayısıyla bugünkü davada ifade veren Odatv haber müdürü Terkoğlu´nun haber değeri taşıdığı için iftar yaptıklarını belirtmesi anlamsız bir söz. İftar haberi çok açık şekilde bir provokasyon.. ´Ulusal Medya 2010´ belgesine uygun şekilde Ergenekon Terör Örgütü´nün ´soruşturmaları, davaları, savcı ve hakimleri itibarsızlaştırma operasyonu´.. Bu açıdan davanın ilerleyen süreçte Odatv ve Ergenekon davalarıyla birleştirilmesi olasılığı var.
Odatv´nin haberine konu olan iftar yemeği
2009 yılında emniyet tarafından verilen geleneksel iftar yemeğine çok sayıda hakim ve savcı katılmıştı. Bu iftar yemeğinin görüntülerini yayınlayan odatv, CHP´nin de konuyu gündeme getirmesiyle büyük bir tartışma başlattı. CHP 50 civarındaki milletvekili ile davaya adeta çıkarma yaptı, bununla da kalmayıp onlar da reddi hakim istediler. Bu çevreler, hakim ve savcıların emniyetçilerle bu kadar samimi olmasının açıkça söylemeseler de dinci kadrolaşmayı ispatladığını ileri sürerek dava üzerinde baskı oluşturmayı denediler. Hakimlerin davadan çekilmesi için defalarca reddi hakim talepleri yapıldı. Ancak bu talepler bir çok mahkeme heyetleri tarafından reddedildi. Bu süreçte çok önemli ayrıntılar çıktı. Bu iftar ilk defa yapılmıyordu, her yıl tekrarlanan geleneksel bir iftardı. Tüm hakim ve savcıların davet edildiği iftara sadece Ergenekon davasından bazı hakimlerin değil Ergenekon çevrelerinin sahiplendiği diğer bazı hakimlerin de katıldığı ortaya çıktı. Albay Dursun Çiçek´i serbest bırakmakla tanınan, ayrıca bir uyuşturucu çete lideriyle bağlantısı gündeme geldiği için sonradan HSYK tarafından görevden alınan Hakim Erkan Canak ile yine benzer bir ilişki nedeniyle görevden alınan Hakim Zafer Başkurt gibi ergenekon sanık ve çevreleri tarafından sahiplenilen hakimlerin de o iftara katıldığı ortaya çıktı. Yine ergenekoncuların sahiplendiği Köksal Şengün´ün iftara katılmasına karşın ergenekoncuların istemediği Sedat Sami Haşıloğlu´nun katılmadığı da ortaya çıktı.
Birçok resmi ve özel kurum bu tür iftar ya da kokteyl davetlerini geleneksel olarak düzenliyor
İftar nedeniyle yapılan reddi hakim taleplerinde görüşünü açıklayan Savcı Mehmet Ali Pekgüzel´in yaptığı şu mütalaa geleneksel iftarın ne kadar normal olduğunu gösteriyordu: Hakim ve savcılar, hukuk fakültelerinde aynı eğitimi almışlardır. Kurayla bazıları hakim, bazıları savcı olmuşlardır. Aynı adliyede çalışan, aynı lojmanlarda kalan, aynı yemekhanede yemek yiyen, aynı servisi kullanan, yan yana odalarda çalışan, belki de kapı komşusu olan hakim ve savcıların birbirlerini etkilemeleri için bir yemekte bir araya gelmelerine gerek yoktur. İşi gereği, Cumhuriyet savcıları her gün kolluk görevlileriyle bir aradadırlar. Hakimler de işleri gereği kolluk görevlileriyle görüşürler. Birçok resmi ve özel kurum bu tür davetleri geleneksel olarak düzenler. Baro başkanlıklarının yaptığı birçok davette hakim ve savcılar bir araya gelirler. Hiç kimse bunu sormaz. Söz konusu bir iftar yemeğidir. Tarihi önceden bellidir.
Tartışmalar üzerine bir açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da odatv´nin haberine tepki göstermişti. Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü´nün her yıl iftar yemeği verdiğini ve özel yetkili mahkemede görev yapan hakim ve savcılar olarak bu davete katıldıklarını belirtmişti. Savcıların her gün defalarca toplantı yaptığı emniyet mensuplarıyla akşam yemekte ya da iftarda buluşmasında hiçbir anormallik olmadığını belirten Çolakkadı, Bu yemekte ne müşteki var ne de şüpheli. Her gün birlikte çalışan, toplantılar yapan savcılarla emniyet görevlileri var. Emniyet her yıl böyle bir iftar verir, hakim ve savcıların da katılması çok normal, isteyen gelir isteyen gelmez. demişti.
Odatv´nin paparazzi gazeteciliği
Ancak odatv´ciler sadece bazı hakimler üzerinde odaklandı ve büyük bir dezenformasyon yürüttü. Ayrıntılarını sitemizde dikkatle takip ettiğimiz bu dezenformasyon başarılı olmadı, ancak çok gürültü yaptı, uzun süre tartışıldı. İşte hakim ve savcıların suç olmayan hareketlerini dahi bir paparazzi seviyesizliği ile tespit etmeye, ardından yine seviyesiz şekilde gündeme getirerek adeta bir bardak suda fırtına çıkarmaya çalışan, Ergenekon ve benzer kritik davaları itibarsızlaştırmaya yönelik planın odatv´den çıkması bu açıdan önemli. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(09 Mart 2011, 15:35)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
İftar yemeği ve reddi-hakim talebi konulu manşetlerimiz
ODATV İLE İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Ergenekon davasını engelleme girişimleri
Kontrgerilla Medyası
Virüs adı: Oda.. Hedefi: Ergenekon´u bozmak
Ergenekon medyası ´karanlık oda´da yapılandırıldı
Sabah Akşam ´Karanlık Oda´yı aydınlattı
Flaş!!! Odatv´ye baskın