Askeri savcı Zeki Üçok´un üç astsubayın ifadesini işkence ve hipnozla almaktan dolayı yargılandığı Kayseri 1. Ağır Ceza mahkemesindeki duruşmada mahkeme heyeti, Üçok´un aynı suçtan yargılandığı askeri mahkemeden dosyanın bir örneğini istedi.
Üçok´un askeri mahkemedeki dosyası istendi
Askeri savcı Zeki Üçok´un üç astsubayın ifadesini işkence ve hipnozla almaktan dolayı yargılandığı Kayseri 1. Ağır Ceza mahkemesindeki duruşmada mahkeme heyeti, Üçok´un aynı suçtan yargılandığı askeri mahkemeden dosyanın bir örneğini istedi.
Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı´nda görevli üç astsubayın ifadesini hipnozla işkence yaparak almakla suçlanan Hava Kuvvetleri eski Askeri Savcısı Ahmet Zeki Üçok´un yargılanmasına devam edildi. Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nde devam edilen duruşmada Hasdal Askeri Cezaevine tutuklu bulunan Üçok´un sağlık gerekçesiyle ifade vermediği öğrenildi. Mahkeme, yeniden talimatla ifadesinin alınması için Beyoğlu Ağır Ceza Mahkemesi´ne talimat yazılmasına kararlaştırıldı. Üçok hakkında Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi´nde açılan davayla ilgili dosyanın fotokopisinin istenmesine de karar verildi.
Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı´nda görevli üç astsubayın hipnozla ifadelerini almakla suçlanan Hava Kuvvetleri eski Askeri Savcısı Ahmet Zeki Üçok, Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından oy birliği ile kabul edilen iddianamede, hipnozla işkence yapmaktan 36 yıla kadar hapsi istenmişti. Kabul edilen iddianame sonrasında Üçok´un yargılanmasına geçen ay başlanmıştı. Yapılan ikinci duruşmaya mağdur astsubaylar Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ´ın avukatları katıldı. Üçok, İstanbul´da başka suçtan dolayı tutuklu bulunduğu için yine duruşmaya gelmedi.
Astsubayların avukatlardan Çağatay Sakaoğlu, Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok hakkında Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi´nde yürütülen görevi kötüye kullanma soruşturması kapsamında dava açıldığını hatırlattı. Sakaoğlu, mahkeme heyetinden bu davada delil olabilmesi adına dosyanın istenmesini talep etti. Sakaoğlu, Ceza Muhakemesi Kanunu´nun 196´ıncı maddesine göre sanığın ifadesinin mahkeme huzurunda alınması gerektiğini, Üçok´un ifadesini Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmada vermesini talep etti. Mahkeme heyeti, sanığın mahkeme huzurunda ifade vermesi talebini Hasdal Cezaevinde tutuklu olması nedeniyle reddetti. Askeri Mahkeme´deki dosyanın ise delil olabileceğinden istenmesi yönünde karar aldı. Ahmet Zeki Üçok´un, Beyoğlu Ağır Ceza Mahkemesi´nde ifadesinin alınması yönünde talimat yazılması kararı alan mahkeme heyeti, duruşmayı 22 Haziran 2011 tarihine erteledi.
Duruşma sonrasında açıklama yapan Avukat Çağatay Sakaoğlu, askeri savcı Ahmet Zeki Üçok hakkında işkence suçundan dava açıldığını hatırlatarak, şu bilgileri verdi: Henüz ifade vermemiş olan Ahmet Zeki Üçok´un ifadesinin tespiti için Beyoglu Ağır Ceza Mahkemesi´ne talimat yazılmasına karar verdi. Aynı zamanda görevi kötüye kullanma nedeniyle Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi´nde açılan bir dava vardı. Bu davanın dosyasının talebini istedik. Mahkeme bu konuda davanın dosyasını talep etti. Dava bu şekilde seyrediyor. Zeki Üçok, sağlık gerekçesiyle rapor alıp ifade vermemiş.
Savcı Üçok, Hipnoz´la ifade alması için Gürol´u çağırmıştı
Ergenekon davasının sanığı Albay Cengiz Köylü´ye yardım yapılmasını isteyen, o dönem Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanı Korgeneral Rıdvan Ulugüler´in bu şifahi isteğini Hava Kuvvetleri Doküman Yönetim Sistemi´ne girmekle suçlanan üç astsubayın soruşturmasında hipnozla ifade alma olayı yaşanmıştı. Astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç´in sorgusuna Ulugüler ile Üçok´un bilgisi, yetkisi ve isteği dahilinde girdim diyen hipnoz uzmanı emekli Yarbay Gürol Doğan hakkında açılan ´işkence´ davası 29 Haziran 2010´da tamamlanmıştı. Doğan, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Doğan´ın ardından ikinci dava, onu askeri birlikte sorguya sokan savcı Üçok´a açılarak, yargılanmasına başlandı.Kayseri Cumhuriyet Savcısı Murat Çimen tarafından hazırlanan iddianame 9 Aralık 2010´da Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından oy birliği ile kabul edildi. Gürol Doğan, ifade almaya kendisinin askeri savcının talebi üzerine girdiğini dile getirmişti. Gürol Doğan, sürekli uykusuz ve aç bırakılan astsubaylarla 30 santim mesafeden temas kurmuş, yine astsubaylara sürekli meyve suyu ikramında bulunmuştu. Doğan´ın, bu yöntemlerle astsubaylardan istenilen şekilde ifade alınmasını sağladığı 2. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki yargılama sürecinde ortaya çıkmıştı. ( Cihan)
Hipnoz davası Ergenekon davasıyla kesişiyor
Hipnozlu sorgu davası, Karargah Evleri yapılanmasını da konu alan Ergenekon davasıyla birçok noktada kesişiyor. Ergenekon Terör Örgütü´nün İşçi Partisi önderliğinde TSK´ya sızma projesi olarak bilinen ´Karargah Evleri´ ile ilgili askeri savcılık soruşturmasında çok sayıda tuhaf gelişme yaşandı. Kayseri 2. Hava İkmal Komutanlığı´nda, Karargah Evleri soruşturması kapsamında tutuklanan Albay Cengiz Köylü için para yardımı toplanması emri verildiğinin ortaya çıkması bunlardan sadece biriydi. Ancak sözlü emir, yazılı hale getirilerek jandarmanın kurumsal ağına konuldu.
İddialara göre bu sözlü emri yazılı hale getirerek kurumsal ağa yerleştirenler 3 astsubay. Bunun ortaya çıkması üzerine astsubaylar gözaltına alındı, işkence yapıldı. Ağır psikolojik travma geçiren astsubaylardan biri halen psikiyatrik tedavi görmekte. Astsubayların ifadesini almak için sadece işkence değil hipnoz da kullanıldı. Avukatların dahi göremediği bu ifadeler basına sızdırıldı. Ardından yapılan açıklamada ise söz konusu astsubayların ´sahte evrak düzenleyerek TSK´yı kamuoyu nezdinde gözden düşürmeye çalıştığı´ savunuldu.
Kamuoyunda gündeme gelen diğer bir çarpıcı iddia ise hipnozlu sorgularla elde edilecek zorlama ifadelerle Karargah Evleri soruşturmasına karşı ´Işık Evleri´ soruşturmasının oluşturulacağı ve Ergenekon soruşturmasının baltalanmaya çalışılacağı idi. İşte astsubayları iradeleri dışında ifade vermeye zorlamak için hipnozlu sorgu bu noktada devreye sokuldu. Ancak astsubayların aile ve avukatlarının ısrarlı mücadelesi ve Karargah Evleri soruşturmasında yaşanan birbirinden esrarengiz çok sayıdaki gariplik nedeniyle kamuoyunun dikkati bu davaya, yani ´hipnozlu sorgu´ davasına çevrildi. Sivil savcıların da hipnozlu sorgu olayının üzerine gitmesi üzerine sorumluların bir kısmı yargılandı. Olayın asıl sorumlusu askeri Savcı Albay Üçok´un yargılanmasına ise yeni başlandı. Hipnozun yapıldığı hem sanık itirafları hem de adli tıp tespiti ile doğrulandı. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, astsubayların ifadelerini hipnoz ve işkence yöntemleriyle aldığı gerekçesiyle emekli Yarbay Gürol Doğan´ı 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.
Balyoz´da ele geçirilen yeni belgelerde Üçok´un da adı geçiyor
Balyoz soruşturması kapsamında Eskişehir´de emekli Albay Hakan Büyük´ün evinde iki ay önce arama yapıldığı ve Balyoz planını doğrular içerikte yeni belgeler ele geçirildiği, Balyoz davasının önceki gün görülen duruşmasında ortaya çıkmıştı. Emniyet tarafından hazırlanarak İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderilen belgelerde, bilgi sızdıran askerlerle temas kurabilecek kendi personellerinin yakın durması istendiği belirtiliyor. Planın uygulanmasını engelleyen komutanın kendi düşüncesine uygun kişileri kritik noktalara getireceği göz önünde bulundurularak bu komutana yakın ve onun beğenebileceği eylemlerde bulunulması da isteniyor. Belgelerde ´Sahte Çürük Raporu Davasının´ tutuklu sanığı Albay Zeki Üçok´un isminin de yer aldığı kaydedildi. Belgelere göre Üçok, Oraj Harekat Planı hakkında olası bir soruşturmaya karşı önlem almış. Mart 2003 tarihli ´hukuki önlemler´ yazılı belgede 2 maddelik ´çok gizli´ damgalı bilgilendirme notu yer aldı. Altında ´A. Zeki Üçok, Adli Müşavir´ yazılı iki maddelik bilgilendirme notunda, Oraj Harekat planı hakkında olası yapılacak soruşturmada 2.nci Taktik Hava Kuvveti Komutanlığı Askeri Mahkemesi ve askeri savcılığınca gerekli tedbirler alınmıştır. Soruşturmanın her aşamasının kontrol altında tutulabileceği ve yönlendirilebileceği değerlendirilmektedir. Arz ederim. ifadelerinin yer aldığı belirtildi. ( Cihan)
Her taşın altından çıkıyor, adeta suç örtme makinesi
Savcı Üçok´un Balyoz kapsamındaki Oraj harekatı soruşturmasına karşı engelleyici bir tavır aldığının yeni belgelerle ortaya çıkması aslında şaşırtıcı değil. Çünkü Üçok´un adı Ergenekon ve diğer bir çok soruşturmada örtbas etme suçlamasıyla geçmekteydi. ´Fuhuş, askeri casusluk ve şantaj´, ´Ergenekon´, ´Sahte çürük raporu´, ´Heron skandalı´, ´Konya Yunak´ta havaya ateş açma´, ´Hipnozlu sorgu´ gibi sivillerin yürüttüğü çok sayıda suç soruşturması ve davada şüpheli olarak adı geçen ya da sanık olarak yargılanan savcı Üçok´u konu alan 2 Şubat 2010 tarihli haberimizin başlığı şöyle idi: ´Savcılar suçu aydınlatır.. Ya kendileri de karışmışsa?.. Ve son olarak Genelkurmay askeri savcılığınca bile Üçok hakkında dava açıldı. Dokuz yıla kadar hapsi ve ´memuriyetten men´ edilmesi istenen Üçok hakkındaki iddianamede çarpıcı suçlamalar var. Üçok, Kayseri´de 3 askere yönelik soruşturmayı hukuka aykırı şekilde yürütmek, mahkeme kararı olmaksızın ev ve işyeri araması yapmakla suçlanıyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(27 Nisan 2011, 14:27)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Savcı Üçok Hipnoz´u doğruladı
Asker de Suç Örtme Makinesini gördü
Asgari savcıya azami hukuk: Üçok´a işkence davası
Asgari mahkeme azami hukuksuzluk: Hipnoz ve işkence yasal
İşkence davasında Korg. Ulugüler de yargılanmalı
Hipnozlu Sorgu olayıyla ilgili tüm manşetlerimiz
Karargah Evleri soruşturmasının askerlerce savsaklanması