2007´de Malatya Zirve Yayınevi´nde 1´i Alman 3 kişinin öldürülmesi soruşturmasında hazırlanan ek iddianame mahkemece kabul edildi. Katliamın Ergenekon Terör Örgütü ile bağlantılarını konu edinen iddianamede 19 şüpheli yer alıyor. Ergenekon tutuklusu emekli Org. Hurşit Tolon 1 numaralı sanık. Tolon hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Ayrıca Rahip Santoro ve Hrant Dink cinayetlerinin de aynı örgütün farklı hücreleri tarafından işlendiği ileri sürülüyor.
22.06.2012 16:34 Malatya´da 18 Nisan 2007´de işlenen Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı´nca hazırlanan iddianame Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Malatya Özel Yetkili 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığının hazırladığı 761 sayfalık toplam 19 sanıklı iddianameyi 15 gün boyunca inceledi. İnceleme sonunda bugün yeniden bir araya gelen mahkeme heyeti iddianamenin kabul edilmesini kararlaştırdı. Adı geçen kişilerin, ´terör örgütü kurma ve yönetmek´, ´adam öldürmeye azmettirmek´ ve ´hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek´le suçlandığı iddianamede emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil ´terör örgütü yöneticiliği´ ile suçlanıyor. Tolon, Ülger ve Yeşil için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Ayrıca Rahip Santaro ve Hrant Dink cinayetlerinin de aynı örgütün farklı hücreleri tarafından işlendiği ileri sürülen iddianamede, bazı muvazzaf askerlerin de aralarında bulunduğu 19 sanığın ismi yer alıyor. ( Cihan)
ZİRVE KATLİAMI NEDİR?
Malatya´da, 18 Nisan 2007´de, Zirve Yayınevi´nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçaklanarak öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler(20), Cuma Özdemir (20), Hamit Çeker (19) ve Abuzer Yıldırım (19) olay yerinde yakalanmıştı. Üçüncü katın penceresinden kaçmaya çalışırken düşerek yaralanan Emre Günaydın, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde tedavi edildikten sonra tutuklanmıştı. Günaydın´ın olaydan yaklaşık 2 yıl sonra cezaevinde cumhuriyet savcısına verdiği ifade doğrultusunda, olayı azmettirdiği gerekçesiyle Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki de tutuklanmıştı. Yelki, 22 Mayıs 2009, Aral ise 20 Ağustos 2009´daki duruşmalarda tahliye edilmiş, 15 Ekim 2010´daki 29´uncu celsede tanık olarak dinlenilen Erhan Özen´in ifadelerini de dikkate alan mahkeme, Aral´ın yeniden tutuklanmasına karar vermişti. Öte yandan, Ergenekon soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetleri ile ilgili Savcı Zekeriya Öz´ün başlattığı soruşturma dosyası, Öz´ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili olmasının ardından soruşturmaya atanan savcı Cihan Kansız tarafından görevsizlik kararı verilerek Malatya´ya gönderilmişti. Bu soruşturmada, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Ruhi Abat´ın da aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklu bulunuyor.
Diğer yandan, ek iddianame ile birlikte olayda azmettirici olduklarından şüphelenilen emekli Orgeneral Hasan Iğsız, ilahiyatçı Profesörler Zekeriya Beyaz ve Abdurrahman Küçük ile gazeteci Hulki Cevizoğlu gibi isimlerin dosyaları ayrıldı. Bu isimlerle ilgili soruşturma halen devam ediyor.
İDDİANAMEDEN ÇARPICI AYRINTILAR
23.06.2012 17:00 Zirve katliamı davasını gören Malatya Özel Yetkili 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nin kabul ettiği ek iddianamede emekli Org. Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil ´terör örgütü yöneticiliği´ ile suçlanıyor. Cinayetin ´darbe eylemi olarak´ görüldüğü iddianamede, katliama ilişkin çarpıcı iddialar yer alıyor.
Malatya´da 18 Nisan 2007´de işlenen Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin özel yetkili cumhuriyet savcılığınca hazırlanan iddianame Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Malatya Özel Yetkili 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı´nın hazırladığı 761 sayfalık toplam 19 sanıklı iddianameyi incelemesini tamamladı. Mahkeme, ardından iddianamenin kabul edilmesini kararlaştırdı. Adı geçen kişilerin, ´terör örgütü kurmak ve yönetmek´, ´adam öldürmeye azmettirmek´ ve ´hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek´le suçlandığı iddianamede emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil ´terör örgütü yöneticiliği´ ile suçlanıyor.
Hurşit Tolon, Ülger ve Yeşil için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Ayrıca Rahip Santoro ve Hrant Dink cinayetlerinin de aynı örgütün farklı hücreleri tarafından işlendiği ileri sürülen iddianamede, bazı muvazzaf askerlerin de aralarında bulunduğu 19 sanığın ismi yer alıyor. Malatya´da 18 Nisan 2007´de Zirve Yayınevi´nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel, bıçaklanarak öldürülmüştü.
Ek iddianamenin deliller kısmında ´Adıyaman´ ve ´Deniz Uygar´ kod adlı gizli tanıkların ifadelerine de işaret edilen iddianamede, şöyle denildi: Ergenekon terör örgütü sanığı Ahmet Hurşit Tolon´un Zirve Yayınevi cinayeti işlenmeden önce ve işlendiği gün Malatya´da bulunmasında, Hrant Dink cinayetine yönelik hazırlanan Devlet Denetleme Kurulu´nun (DDK) raporunda ve tanık Adıyaman´ın beyanlarında; Rahip Santoro, Hrant Dink ve Zirve Yayınevi cinayetleri arasındaki irtibat ile, bu cinayetlerin Ergenekon terör örgütü ve bu örgütün eylem planlarıyla olan irtibatını gösteren hususlar ortaya konulmuştur.
Ek iddianamede, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu´nun telefon görüşmelerine yer verildi. Buna göre, Tolon´un kendisine ait cep telefonundan, İnönü Üniversitesi Rektörlüğü adına kayıtlı Fatih Hilmioğlu´nun kullandığı cep telefonuyla, Zirve Yayınevi cinayetleri öncesinde 6 kez görüşme yaptığı, Zirve Yayınevi cinayetlerinden sonra ise 5 kez mesajlaştığının tespit edildiği dile getirildi. Ergenekon davasında sanık olarak yargılanan Tolon´un savcılık sorgusunda Malatya´ya yalnızca bir kez geldiğini belirttiği aktarılan ek iddianamede, Tolon´un, ifadelerinin aksine Malatya´ya Zirve Yayınevi cinayetlerinin işlenmesinden yaklaşık bir yıl önce ve cinayetin işlenmesinden bir gün önce olmak üzere farklı tarihlerde toplam 2 kez geldiğinin belirlendiği ileri sürüldü.
´AK PARTİ VE CEMAATE YIKMAYA ÇALIŞTILAR´
İddianamede, Zirve Yayınevi cinayeti sonrası, işlenen cinayeti başta AK Parti ve Fethullah Gülen cemaatine yıkmak için yürütülen dezenformasyon faaliyetleri işlenmiştir. ifadelerine de yer verildi. Örgütün, özellikle devlet yönetiminde farklı düşüncelere tahammül edemediği öne sürülen iddianamede, farklı düşüncede olan hemen herkesi ´İkinci Cumhuriyetçi´, ´işbirlikçi´, ´karşı devrimci´,´ABD-CIA-MOSSAD ajanı´, ´tarikatçı´, ´dinci´, ´dönek´ ve ´hain´ gibi karalama kampanyalarıyla halk önünde küçük düşürmeye çalıştığı, ´fişleme´ faaliyetlerine girişerek halkı bu kişilere karşı kışkırttığının görüldüğü iddia edildi.
Öte yandan Diyarbakır Protestan Kiliseleri Birliği Başkanı Ahmet Güvener, öldürülen Alman uyruklu Tilmann Geske´nin eşi Susanne Geske ve Zirve Yayınevi çalışanı Gökhan Talas ile sanıklardan Hüseyin Yelki ve İlker Çınar´ın telefonlarının olaydan sonra dinlenildiği belirtildi. Öldürülen Necati Aydın´ın telefonunun ise cinayetlerden önce dinlenildiği ifade edildi.
-´TSK içinde Ergenekon´un talimatıyla gizli birim kurdu´-
Ek iddianamede Hurşit Tolon´un Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği görevini yürüttüğü 1993 yılında, TSK içerisinde Ergenekon terör örgütünün talimatları doğrultusunda Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekat Dairesi (TUSHAD) isimli gizli bir yapılanmaya gittiği öne sürüldü. Bu gizli yapılanmadan Genelkurmay Başkanlığı´nın da haberdar olmadığı ve Ergenekon davası sanığı Levent Ersöz´ün de bu teşkilatın başında görev yaptığı ifade edildi. TUSHAD´ın JİTEM´in ile koordinasyon halinde çalıştığı, JİTEM´in ismi her ne kadar istihbarat olarak geçse de, istihbarat yerine daha çok infaz yaptığı, idari açıdan Jandarma Genel Komutanlığı´na; operasyonun yürütülmesi ve talimatın alınması bakımından Tolon´un kurduğu TUSHAD´a bağlı olduğu kaydedildi. TUSHAD içerisinde misyonerlikle ilgili bir departmanın da kurulduğu belirtti. ( Zaman)
TUSHAD 1993´TE TSK İÇİNDE ERGENEKON TALİMATIYLA KURULDU
24.06.2012 11:14 Zirve katliamına ilişkin hazırlanan ek iddianamede, sanıklardan Hurşit Tolon´la ilgili çarpıcı bilgiler yer alıyor. Tolon´un Genelkurmay Başkanlığı genel sekreterliği görevini yürüttüğü 1993 yılında kurduğu Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekat Dairesi isimli gizli yapıyı, Ergenekon´un talimatıyla 1995, 1999 ve 2004 yıllarında revize ettiği aktarılıyor. İddianamede, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil de sanık olarak yer alıyor. İddianamede, ´katliamı AK Parti ve muhafazakar kesimlerin üzerine yıkmak için dezenformasyon faaliyetleri yürütüldüğü´ aktarılıyor. Örgütün, özellikle devlet yönetiminde farklı düşüncelere tahammül edemediği belirtiliyor. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon´un görev yaptığı yerlere ilişkin bilgilere de iddianamede yer veriliyor.
Hurşit Tolon´la ilgili elde edilen deliller, ´çelişkili savunmalar´ ve dosya kapsamının bir arada değerlendirildiği iddianamede, şu ifadeler kullanılıyor: Şüphelinin Genelkurmay Başkanlığı genel sekreterliği görevini yürüttüğü 1993 yılında TSK içerisinde Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekat Dairesi (TUSHAD) isimli gizli bir yapılanmayı, Ergenekon terör örgütünün talimatları doğrultusunda bu örgüte bağlı kurarak faaliyete geçirdiği, bu birimin Ergenekon terör örgütü tarafından TSK içerisinde gizli bir şekilde kurulmuş olmasından dolayı Genelkurmay Başkanlığı´nın bu birimden haberinin olmadığı, bu yapılanmada diğer bir Ergenekon terör örgütü sanığı Levent Ersöz´e eğitmen olarak görev verdiği, bu birimin başında görev yaptığı... JİTEM´in ise 1990´lı yılların başında özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde faaliyetlerde bulunmak üzere Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde Jandarma İstihbarat personeli arasından seçilmiş kişilerden oluşan operasyonel bir birim olduğu, TUSHAD´ın JİTEM ile koordinasyon halinde çalıştığı, JİTEM´in ismi her ne kadar istihbarat olarak geçse de, istihbarat yerine daha çok infaz yaptığı, idari açıdan Jandarma Genel Komutanlığı´na, operasyonun yürütülmesi ve talimatın alınması bakımından şüphelinin kurduğu TUSHAD´a bağlı olduğu... Şüphelinin TUSHAD içerisinde çeşitli departmanlar oluşturduğu, bu departmanlardan birisinin de misyonerlik olduğu, TUSHAD´ın devamlılığını ve gizliliğini sağlamak için daha sonra 1995, 1999 ve 2004 yıllarında 3 kez revize ettiği belirlenmiştir.
-Azmettirici Bülent Aral, hücre elemanı-
İddianamede, Sanıklar Hüseyin Yelki ve Varol Bülent Aral için ´Ergenekon terör örgütü sanıklarından olan Ahmet Hurşit Tolon tarafından 1993 yılında TSK içerisinde Ergenekon terör örgütünce gizli bir şekilde kurularak faaliyete geçirilen TUSHAD isimli yapılanmada, Ergenekon terör örgütü adına TUSHAD 3. Bölge Malatya ili hücre yapılanması üyesi olduğu, bu hücre yapılanması içerisinde bizzat Mehmet Ülger´in talimatlarıyla hareket ettiği, bu talimatlar doğrultusunda bu hücre yapılanması tarafından Tolon´un talimatıyla 18 Nisan 2007 tarihinde Malatya ilinde meydana gelen ve Necati Aydın, Uğur Yüksel, Tilmann Geske´nin öldürülmeleriyle sonuçlanan, kamuoyunda Zirve Yayınevi cinayeti olarak bilinen eylemin planlanması ve işlenmesinde azmettirici olarak aktif görev aldığı belirlenmiştir.´ ifadeleri kullanıldı. Sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir ve Hamit Çeker´in de Zirve Yayınevi cinayeti eyleminin asli failleri olarak aktif görev aldıklarının belirlendiği ileri sürüldü.
-Cinayetten önce dinlemeye almışlar-
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nce kabul edilen iddianamede, Diyarbakır Protestan Kiliseleri Birliği Başkanı Ahmet Güvener, Zirve Yayınevi´nde öldürülen Alman uyruklu Tilmann Geske´nin eşi Susanne Geske, yayınevi çalışanı Gökhan Talas, sanıklardan Hüseyin Yelki ve İlker Çınar´ın olaydan sonra, aynı olayda öldürülen Necati Aydın´ın telefonunun ise cinayetlerden önce dinlendiğinin tespit edildiği aktarılıyor. Telefonları takip edilenlerin genellikle ´suç örgütü, tarihî eser ve uyuşturucu kaçakçılığı, DHKP-C, PKK ve silah kaçakçılığı´ gibi ilgileri olmayan suçlar nedeniyle dinlendikleri belirtiliyor. Şöyle deniliyor: Dinlemeyi yapan makamların dahi dinlenen kişilerle irtibatlı olduğu, yapılan dinlemelerin hepsinin ´önleme´ dinlemesi olduğu, talep yazılarında genellikle Mehmet Ülger ile Haydar Yeşil´in imzasının olduğu tespit edilmiştir. Olayın polis mıntıkasında olmasına rağmen, olay yerinde herhangi bir sorumluluğu ve soruşturma yetkisi bulunmayan Mehmet Ülger´in olayın akabinde olay yerine giderek olayı takip etmesinin de dikkat çekici bir husus olduğu değerlendirilmiştir.´
-Fatih Hilmioğlu´yla 11 kez görüşmüş-
İddianamede, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu´nun telefon görüşmelerine yer veriliyor. Buna göre, Tolon´un kendisine ait cep telefonundan, İnönü Üniversitesi Rektörlüğü adına kayıtlı Fatih Hilmioğlu´nun kullandığı cep telefonuyla, Zirve Yayınevi cinayetleri öncesinde 6 kez görüşme yaptığı aktarılıyor. Cinayetlerden sonra ise 5 kez mesajlaştığının tespit edildiği dile getiriliyor. Ergenekon davasında sanık olarak yargılanan Tolon´un savcılık sorgusunda Malatya´ya yalnızca bir kez geldiğini belirttiği aktarılan iddianamede, Tolon´un, ifadelerinin aksine Malatya´ya Zirve Yayınevi cinayetlerinin işlenmesinden yaklaşık bir yıl önce ve cinayetin işlenmesinden bir gün önce olmak üzere farklı tarihlerde toplam 2 kez geldiğinin belirlendiği ileri sürüldü. ( Zaman)
(22 Haziran 2012), son güncel.: (24 Haziran 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Malatya Zirve Katliamı ve Ergenekon bağlantısı manşetlerimiz
Dink dosyasındaki Ergenekon delilleri
Savcılar: Zirve, Ergenekon kapsamında
Ergenekon ve Balyoz, Malatya´da ´zirve´ yapmış
Zirve´yi başlatan papazdan şok itiraflar
Flaş!!! Zirve soruşturmasında 6 ilde arama
Flaş!!! Ergenekon´da ´Zirve´ operasyonu
Tanık: Malatya ve Dink ´Kafes´ işi
Flaş!!! Dink davası tanığından yeni şok ifadeler
Zirve Yayınevi Katliamı ile Kafes davaları birleşebilir
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap