Marmaris'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimi davasına devam edildi. Sanıkların duruşma öncesi ve duruşma esnasında gerginlik çıkartma çabaları, peşpeşe gelişmelerle ortaya çıktı. Son duruşmada Mahkeme heyeti, 9 sanığı duruşmadan attı.
15.07.2017 15:19 Marmaris'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi davasına devam edildi. Peşpeşe yaşanan bazı gelişmeler, sanıkların ortamı germe stratejisi izlemeye başladığını düşündürüyor.
13.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenlenmesiyle ilgili Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın duruşmasında, tişört gerginliği salonu karıştırdı. MAK timinde görevli tutuklu sanıklardan astsubay Gökhan Güçlü'nün üzerinde 'kahraman' anlamına gelen İngilizce 'hero' yazılı tişört giymesi üzerine ara verilen duruşmaya, daha sonra tekrar devam edildi.
Duruşmanın başlamasından sonra Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, sanık Gökhan Güçlü'ye, 'Gel bakalım buraya üzerinde ne yazıyor' sözleriyle kürsüye çağırdı. Astsubay Gökhan Güçlü'nün tişörtünün üzerinde 'hero' yazmasını tutanağa geçirten Mahkeme Başkanı, duruşma savcısı Ali Cenk'ten görüşünü sordu. Cumhuriyet savcısı Ali Cenk, 'Gökhan Güçlü'nün üzerindeki tişörtün verdiği mesaj itibariyle duruşma disiplinine uymadığını, söz konusu kıyafeti değiştirmesinden sonra duruşmaya alınmasını, aksi taktirde duruşmadan uzaklaştırılmasını istedi. Mahkeme Başkanı bunun üzerine, yazının mesaj içerdiğini belirterek, Gökhan Güçlü'nün yedek tişörtünü giymesi için salondan çıkartılmasını istedi. Hakim Baştoğ, bu kararından dolayı sanık Gökhan Güçlü'nün gülmesini de duruşma tutanağına geçirdi.
Cumhurbaşkanına suikast timindeki darbeci asker duruşmaya bu tişörtle geldi
Gökhan Güçlü, 15 Temmuz'un ardından başlatılan operasyonda saklandığı menfezde yakalanmıştı.
Jandarma tarafından salondan çıkartıldığı sırada söz alan Gökhan Güçlü, kendisine cezaevi yönetiminin bu tişörtü verdiğini, değiştirmek istemediğini ve duruşmaya devam etmek istemediğini söyledi.
Mahkeme başkanının bu talebi kabul etmesine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları tepki gösterdi, duruşmadan vareste tutulmaması gerektiğini söyledi. Sanıklar ile tutuklu yakınlarından bazılarının avukatlara yönelik alkışla tepki vermesi üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları yerinden kalkıp sert tepki gösterdi. Sanıklar ile avukatlar arasında sert tartışmalar yaşandı. Tartışmanın büyümesi üzerine jandarma sanıklarını etrafını kordona aldı. Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, duruşmaya tekrar ara verdi.
'BURADA DEVLETE MEYDAN OKUMA VAR'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatlarından Mustafa Doğan İnal, 'Sanıklardan Gökhan Güçlü, üzerinde 'hero' yani 'kahraman' yazan tişörtle mahkeme salonuna gelmiş. Burada kahraman yok. Burada devlete meydan okuma var. Bu tişörtün çıkartılmasını talep ediyoruz.' dedi.
14.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesince, adliye binasındaki salonların fiziki yetersizliği nedeniyle Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının salonunda görülen üçüncü duruşmanın ikinci gününde yargılama başladı.
Cezaevi aracı tarafından duruşmanın yapılacağı salona getirilen sanıklar, duruşma salonuna girişte yaşanan sıkışıklık ve araçların hareket galibiyetinin azalması nedeniyle 30 metrelik yolu yaya olarak götürülmek istendi. Sanıklar bu sırada araçtan inmek istemediler. Alınan güvenlik tedbiri sonrası sanıklar araçlarından tek tek indirilerek salona götürüldü. Sanıklar jandarma eşliğinde duruşma salonuna götürülürken bazıları zorluk çıkardı ve direndi. Direnen sanıklar jandarma ekipleri tarafından karga tulumba salona taşındı.
Jandarmaya zorluk çıkardılar
Sanıklardan eski Özel Kuvvetler personeli Üsteğmen Enes Yılmaz ve eski Yüzbaşı Haldun Gülmez duruşma salonuna gitmekte ısrar ettiler. Sanıklar jandarma ekiplerine zorluk çıkartması üzerine bacakları yerden kesilerek duruşma salonuna taşındılar. Yine bazı sanıklar duruşma salonuna gitmemek için jandarma ekiplerine zorluk çıkarttı.
Gökhan Güçlü kırmızı tişört ile çıktı
Dün yapılan duruşmaya üzerinde 'Hero' yazılı tişört ile çıkan sanıklardan Gökhan Güçlü öğleden sonra yapılan duruşmaya katılmamıştı. Sanık Güçlü'nün bugünkü duruşmaya ise üzerinde yazı bulunmayan kırmızı bir tişörtle geldiği görüldü.
10 sanık salondan çıkarıldı
Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, duruşma adabına aykırı hareket eden ve söz verilmediği halde konuşmayı sürdüren sanıklardan 10'unu salondan çıkarttı.
Aralarında Gökhan Şahin Sönmezateş'in bulunduğu bazı sanıklar ise vareste tutulma talebinde bulundu. Sanık Muhammet Burak İpek ise reddi hakim talebini iletti.
Taleplerin değerlendirilmesi için duruşmaya ara verildi.
Aranın ardından davanın savcısı Ali Cenk Düzgün, duruşma disiplinini bozanlar hakkında disiplin hapsi verilmesini ve duruşmada işlenen suçlarla ilgili yasal işlem yapılmasını istedi.
Mahkeme Başkanı Baştoğ, Muhammet Burak İpek'in reddi hakim talebinin, duruşmayı uzatma amacına yönelik ve yerinde olmadığı anlaşıldığından, kabul edilmediğini açıkladı.
Baştoğ, delil değerlendirmesi işlemi göz önünde tutularak bazı sanıkların duruşmadan vareste tutulma taleplerinin de ayrı ayrı reddine oybirliğiyle karar verildiğini söyledi.
Duruşmaya verilen aranın ardından devam edildi.
Marmaris'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi davasında sanıkların duruşma öncesi ve duruşma esnasında gerginlik çıkartma çabaları devam ediyor.
Sabah duruşmaya katılmama yönünde eylem gerçekleştiren sanıkların, duruşma salonunda da duruşmadan vareste tutulma talepleri reddedildi. Sanıklar eylemlerini sürdürünce mahkeme başkanı, 'Burası arena değil, biz de bostan korkuluğu değiliz. Bu saatten sonra uygunsuz davranışta bulunanlar hakkında gerekli disiplin kurallarını uygulayacağız' diyerek, 9 sanığı salondan attı.
Sönmezateş'ten vareste talebi
Duruşmada söz alan Gökhan Şahin Sönmezateş, 'Anayasadaki insan haklarına uygun olmayan durumlar ile karşı karşıyayız. Bugün psikolojim uygun olmadığı için arkadaşlarımın karga tulumba salona getirildiğini bu nedenle duruşmaya katılmama (Vareste) hakkımı kullanmak istiyorum' dedi.
Reddi hakim talebi
Daha sonra söz alan Muhammet Burak İpek, dün yaşanan olaylar sonrası bir tanık ifadesinin tutanaklara farklı geçirildiğini iddia ederek, reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, dava sürecini uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle reddi hakim talebini reddetti.
9 sanık salondan çıkarıldı
Duruşmada tüm sanıklar duruşmaya katılmama taleplerini mahkeme heyetine sunarken, bu talepler de kabul edilmedi. Bu sırada sanıklardan Muhammed Burak İpek, Haldun Gülmez, İsmail Yiğit, Gökhan Şahin Sönmezateş, Zekeriya Kuzu, Ali Aktürk, Tezcan Kızılelma, İlyas Yaşar ve Abdullah Gülerden mahkeme disiplinini bozdukları gerekçesi ile salondan çıkarıldı. Sanıklardan Ünsal Coşkun da rahatsızlandığını belirterek revire çıkmak istediğini belirtti. Bu talebin ardından Ünsal Coşkun da salondan çıkarıldı.
12 SANIK BİRDEN HASTALANDI
Muğla 2'nci ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Cumhurbaşkanına Cumhurbaşkanı'na suikast girişimi davasında sanıklardan 12'si hasta olduğunu gerekçe göstererek revire giderken, 11 sanık da mahkeme tarafından salondan çıkarıldı. 44 tutuklu sanığın yargılandığı davanın öğleden sonraki bölümüne 20 tutuklu sanık katıldı.
Öğleden sonraki celse saat 14.45'de başlarken, Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ ikinci ara kararda talep edilen tanıklar, müzekareler, HTS kayıtları, 112 ve 155 kayıtları ile Dalaman Hava Meydan Komutanlığı'ndan 15-16 Temmuz gecelerine ait görüntü kayıtlarının geldiğini açıkladı.
Duruşmanın sabahki bölümünde yaşanan gerginlikler sonrası mahkeme tarafından 10 sanık duruşma salonundan çıkarılmış bir sanık da revire gönderilmişti. Öğleden sonra başlayan duruşmaya ise 12 sanığın revire sevk edildiği, 11 sanığın ise duruşma salonundan çıkarıldığı açıklandı.
KAKAO TALK PROGRAMINDAN 26 MESAJ ATMIŞ
Mahkeme tarafından, Marmaris'e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast için gelen Özel Kuvvetlerin başındaki eski Binbaşı Şükrü Seymen'in cep telefonu kayıtlarının detaylı incelenmesini talep etmişti. Şükrü Seymen'in cep telefonunda Kakao Talk programı olduğu, bu programdan 15 Temmuz sabahı üç kişiyle 26 defa Rusça mesajlaştığı ve mesajların daha sonra silindiği ortaya çıktı. Şükrü Seymen'in, suikast timinin başındaki eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ve Özel kuvvetlerde görevli eski Üsteğmen Murat Köse ile yaptığı yazışmalardan bazılarını mahkeme başkanı Emirşah Baştoğ duruşma salonunda okudu. Mesajlarda Rusça, 'Konuştuklarına söyle boş boğazlık etmesinler. Benzini nereden alacağız. Kimseye söyleme' yazdığı ortaya çıktı.
Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, 'Dava dosyası 220 bin sayfaya ulaştı. 112 Çağrı Merkezi ve 155 kayıtlarının dökümü, görüntü dökümlerinin çözümü ve tanık ifadelerinden oluşuyor. 220 bin sayfadan oluşan dosyanın maliyeti 19 bin lirayı geçiyor. O yüzden her koğuşa bir dosya gönderdik' dedi.
Mahkeme tarafından 15 Temmuz gecesi Dalaman Hava Meydan Komutanlığındaki kamera kayıtları da istendi. Kayıtlarda Cumhurbaşkanı ve birçok kişinin bulunduğu helikopter gece saat 01.30'da meydana indiği, Helikopterden inenlerin 01.35 sırasında uçağa bindiği açıklandı.
DURUŞMA PAZARTESİ'YE ERTELENDİ
Sanıklar ve avukatları, dosyaya yeni giren deliller ve raporları incelemek için süre istedi. Talebi kabul eden mahkeme heyeti, duruşmaya 17 Temmuz Pazartesi saat 13.30'a kadar ara verildiğini açıkladı.
Duruşmanın sona ermesinin ardından geniş güvenlik önlemleri altında mahkeme salonunun bahçesindeki jandarma araçlarına bindirilen sanıklar, cezaevine götürüldü.
AVUKAT AYDIN'DAN DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA: 'Bu millete bir meydan okumadır'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, sanıkların duruşmadan atılmaları ve eylemleri ile ilgili yaptığı açıklamada, 'Şimdi bu dosyaların kapsamı, mahiyeti, sanıkların profili itibari ile zaten bir ölçüde gergin geçeceğini tahmin ettiğimiz dosyalar. Bu gerilim karara yaklaştığımız bu süreçte artarak devam ediyor. Sanıklar zaten baştan itibaren bu davaların mümkün olduğu ölçüde haklarını sonuna kadar kullanmak ve özellikle kötüye kullanmak suretiyle davayı uzatmak suretiyle bir stratejilerini biliyorduk. Karar duruşmasına yaklaştığımız sırada bu hakkın kötüye kullanma mahiyetindeki eylemlerin artarak devam ettiğini, özellikle gerilim çıkarmak suretiyle duruşmanın yapılamaz hale getirilmesine yönelik eylemlerini yoğunlaştırdıklarını gözlemliyoruz. Dünkü hadise, yani 'Kahraman' yazılı tişört ile duruşmaya gelmeleri zaten dün ve bugünkü olayların ateşini ateşleyen olaylardan biridir. Bu açıkça mahkemeye meydan okumadır, hem de 15 Temmuz'a yaklaştığımız şu günlerde Türk milletine bir meydan okumadır. Böyle bir girişim haliyle bizim tarafımızdan tepki görmüştür ve mahkemede gereğini icra ettik söz konusu eylem ile ilgili olarak. Ama bu sabahki eylemin öğleden sonra da devam etmesi bugün de dünkü gerilimin izlerini görmek mümkündür. Sanıkların bu gerilimi bilinçli olarak arttırdıklarını düşünüyoruz. Özellikle karar duruşmasına yaklaştığımız şu günlerde' dedi.
Avukat Hüseyin Aydın, sanıkların reddi hakim talepleriyle ilgili ise, 'Reddi hakim talebi daha önce de olmuştu. Reddi hakim sanıkların özellikle usul hukuk anlamında en çok kullandıkları haklardan biridir. Kötüye kullanmanın bir örneğidir bugün yaşanan. Reddi hakim dışında vareste tutulma talepleri de oldu. Bugün duruşmaya katılmak istemediklerine yönelik sanıkların neredeyse ortak bir talebi oldu. Mahkemede dosyanın geldiği safha itibari ile özellikle delilerin tartışılması safhasında olmamız nedeniyle sanıkların vareste tutulma taleplerini reddetti. Bunun üzerine de sanıklar bilinçli bir şekilde duruşmanın inzibatını bozmak suretiyle kendilerini duruşmadan attırmaya başladılar. 8-10 sanık aynı eylemi tekrarlayınca da mahkeme duruşmaya ara vermek zorunda kaldı' ifadelerini kullandı.
Sanıkların AİHM oyunu
'Sanıklar yargılamanın başladığı ilk duruşmadan itibaren işkence gördüklerine dair iddiaları ısrarlı bir şekilde dile getiriyorlar ve bunu duruşma tutanağına geçirme yönünde özel bir gayretlerini olduğunu görüyoruz' diyen Aydın, açıklamasını şöyle tamamladı:
'Bunda esas itibari ile bu yargılamaların Türkiye'deki safhaları tamamlandıktan sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapacakları başvuruya esas olmak üzere işkence iddialarını gündeme getirdiklerini düşünüyoruz. Bunları dayanaklı veya dayanaksız her türlü durumda, her vesileyle bu iddiaları duruşmalarda gündeme getiriyorlar ve tutanağa geçirtiyorlar. Biz bu gayretin daha sonraki aşamalarda yapacakları başvuruya esas olmak üzere bir dayanak oluşturma düşüncesi ile ortaya konulduğunu düşünüyoruz.'
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'Muğla 47 sanık Darbede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi' davası
(15 Temmuz 2017, 15:19)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: