Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) öğrenci evleri olarak adlandırılan 'Işık Evleri' yapılanmasına ilişkin 48 sanıklı davaya başlandı. Soruşturma aşamasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan bir sanık, ifadelerini geri çektiğini ve etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemediğini belirtmesi üzerine tutuklandı.
26.08.2017 13:40 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) öğrenci evleri olarak adlandırılan 'Işık Evleri' yapılanmasına ilişkin 48 sanıklı davaya başlandı. Soruşturma aşamasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan bir sanık, ifadelerini geri çektiğini ve etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemediğini belirtmesi üzerine tutuklandı.
21.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın ilk celsesinde, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu. Duruşmaya, kimlik tespiti ve iddianame özetinin okunmasının ardından sanık savunmalarının alınmasıyla devam edildi.
Sanıklardan Bahattin Ç, örgüt üyesi olmadığını öne sürdü, üzerine atılı suçları kabul etmediğini söyledi. İddianamede yer alan örgüt adına yurt dışına gezi düzenlediği ve Kerim kod adını kullandığı suçlamalarının da doğruyu yansıtmadığını iddia eden Bahattin Ç, 'Ben bu terör örgütünün üyesi değilim.' savunmasını yaptı.
Üzerine kayıtlı 3 cihazda ByLock kullandığı iddiaları sorulan Bahattin Ç, ByLock kullanmadığını ileri sürdü.
Eşinin de başka bir soruşturma kapsamında tutuklu bulunduğunu ifade eden Bahattin Ç, tahliye ve beraat talebinde bulundu.
'Yüzlerce ByLock yazışmasını' reddetti
Savunmasına 15 Temmuz darbe girişimini lanetleyerek başlayan Cihat K. de örgüt üyesi olmadığını öne sürdü, ByLock kullandığı iddialarını reddetti.
Mahkeme heyeti, sanık Cihat K'ye, ByLock içeriklerinin dava dosyasına eklendiğini ve 'yüzlerce başarılı yazışmasının olduğunu' hatırlatarak ByLock kullanıp kullanmadığını tekrar sordu. Sanık Cihat K, suçlamaları yine reddetti.
'İki cihanda iflah olmasınlar'
Savunması için söz verilen Garip S, 2013'ten sonra Turgut Özal Üniversitesinde çalışmaya başladığını, kurum kapatılana kadar burada çeşitli pozisyonlarda görev aldığını dile getirdi. Bank Asya'daki hesabının üniversitenin maaşları bu bankadan ödemesinden kaynaklandığını savunan Garip S, örgüt hiyerarşisinde yer almadığını ve KPSS sınavlarında başarılı olamaması sebebiyle başvurduğu üniversitede çalışmaya başladığını beyan etti.
İddianamede, FETÖ'nün Ankara Etlik'teki esnaf sorumlusu olduğu şeklinde beyanları da kabul etmediğini belirten ve darbe girişiminden sonra şüpheli konumuna düştüğünü öne süren Garip S, buna rağmen kaçmayı düşünmediğini belirterek, 'Bu hain darbe girişiminde yer alan, planlayan, insanlarımızı şehit eden, Cumhurbaşkanının canına ve milletimizin birliğine kastedenleri lanetliyorum. İki cihanda iflah olmasınlar. En ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyorum.' ifadelerini kullandı.
Savunma yapan diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek beraat talebinde bulundu.
25.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı.
Sanık ve avukatlarının savunmalarının ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı.
Mahkeme heyeti, soruşturma aşamasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan tutuksuz sanıklardan Yasin Karakaş'ın, ifadelerini geri çektiğini ve etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemediğini belirtmesi üzerine tutuklanmasına, tutuklu sanıklardan Kudbettin Ağırman'ın ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.
Tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmeden mahkeme, duruşmanın 30 Ekim'e bırakıldığını açıkladı.
İDDİANAME
FETÖ'nün kendisine eleman temininde önemli bir yere sahip olduğu belirtilen 'ışık evleri'nin Ankara'daki yapılanmasına ilişkin başlatılan soruşturma neticesinde, ışık evlerinde kaldığı ve bu evlerde yönetici konumunda olduğu belirtilen 48 kişi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca iddianame hazırlandı.
Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, sanıkların bir kısmına 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası, bir kısmına da 'silahlı terör örgütü kurma ve yönetme' suçundan 22 buçuk yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
(26 Ağustos 2017, 13:40)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: