Tam
EskidenYeniye
 

Akıncı Üssü Darbe davası

Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 kişinin yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi.

Önceki haber title=Sonraki haber

17.02.2018 18:45 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 kişinin yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi.

12.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, şehit yakınları ve gaziler ile taraf avukatları katıldı.

15 Temmuz gecesi TÜRKSAT ve TBMM'yi bombalayan uçağın pilotu eski yüzbaşı Hüseyin Türk, savunmasında, üzerine atılı tüm suçları reddetti.

Türk, iş yerinde ve odasında yapılan aramalarda herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığını, iddianamede geçen MASAK raporundaki hesap hareketlerinin ise mesai arkadaşlarıyla borç ve alacak ilişkisinden kaynaklı olduğunu ileri sürdü.

Dijital verilere ulaşamadığını, telsiz konuşmalarının içeriğini dinleyemediğini ileri süren Türk, sağlıklı bir savunma hazırlayabilmesi için kayıtların kendisine verilmesini istedi. Türk, kule ile gerçekleştirilen telsiz görüşmesindeki sesin kendisine ait olup olmadığının tespiti için yeniden bilirkişi raporu hazırlanmasını talep etti.

Hakkında hazırlanan bilirkişi raporunu kabul etmeyen Türk, raporun ehil olmayan kişilerce, yanlı hazırlandığını öne sürdü. Türk, "Hukuki yollarla elde edilmeyen, delil niteliğini kaybetmiş hiçbir dijital veriyi, raporu ve tespit tutanağını kabul etmiyorum." dedi.

İddianamenin çok acele hazırlandığını öne süren Türk, "Havacılık jargonları şifre olarak gösterilmiş, askeri birlikte hemen her gün yapılan rutin uygulamaların sadece o gün ve suça yönelik yapıldığı belirtilmiş. Askeri birlikteki emir komuta zincirinden terör örgütü çıkarılmış. İddianamede suç belirlenip delil toplanmaya çalışılmış. Lehime hiçbir unsura yer verilmemiş. Soyut suç tanımıyla yetinilmiş, suçun maddi manevi unsurları gözardı edilmiştir." ifadelerini kullandı.

İddianamedeki bomba atış zamanlarında çelişkiler olduğunu savunan Türk, uçağın kayıtlarında geçen bombaların atılma zamanı ile TÜRKSAT'taki kayıtların farklı olduğunu, hatta iki bombanın atılış zamanı arasındaki sürenin de uçaktaki kayıtlarla uyuşmadığını öne sürdü.

Koordinat ve atış zamanı verilerini hesapladığını savunan Türk, bu hesaba göre iddianamede kendisinin kullandığı öne sürülen uçağın bomba atmasının mümkün olmadığını iddia etti.

Önceki beyanlarını reddetti

Türk, savcılık sorgusunda verdiği "Bombalama yaptığım yerin Ankara olduğunu biliyordum, ancak terörle mücadele harekatı olduğu için verilen talimat doğrultusunda bildirilen koordinatlara atış yaptım. Bu talimatı bana telsizden Ahmet Tosun verdi. Ayrıca Ahmet Tosun bu emri verirken bunları harekat komutanımız Ahmet Özçetin'in emri olduğunu söyledi." ifadesini reddetti.

Darbe girişimi sırasında hiçbir uçuşa katılmadığını savunan Hüseyin Türk, "Darbeden 16 temmuz sabahı haberdar oldum. Konusu suç teşkil eden hiçbir eylemin içinde bulunmadım. Darbe girişimine yönelik hiçbir uçuş faaliyetinin içinde yer almadım. Bu nedenle uçuş faaliyetlerine ilişkin suçlamaları reddediyorum." dedi.

Darbe girişimi sırasında yaşadıklarını anlatan Türk, eski 141. Filo Komutanı Hakan Karakuş'un darbe girişiminden bir süre önce kendisini yanına çağırıp terörle mücadele harekatı (TMH) olacağını söylediğini ve tatil planını ertelemesini istediğini belirtti.

Kursiyer pilotların mezuniyet törenine ilişkin planlamalar yaptığı sırada ismini bilmediği bir astsubayın filoyu arayarak uçaklara mühimmat yüklendiğini söylediğini dile getiren Türk, komutana ulaşamadığı için bu bilgiyi filonun harekat subayı Mehmet Fatih Savur'a ilettiğini anlattı.

Bu gelişmeler üzerine Terörle Mücadele Harekatı kapsamında mesaiye kaldığını savunan Türk, şöyle devam etti:

"Saat 20.00 sularında koridorda ses duydum. Kursiyerlerin brifing salonuna çağrıldığını öğrendim. Bunun TMH görevi kapsamında olduğu düşüncesiyle hatları arayarak son uçak durumunu öğrendim. Brifinge katılamadım. Son uçak durumunu DESK'e bildirdi. DESK'te ilk uçacaklar listesini gördüm. Listede adım yoktu. Odama geçtim. Gece 02.00 civarı koridordaki sesler üzerine dışarı çıktım. DESK bölgesinde uçacak birine ihtiyaç olduğu söylendi. Ben yorgun olduğumu söyledim fakat müsait kimse olmadığını söylediler. Hazırlanıp uçağa geçtim. Kontrollerin ardından piste çıktım. Kule ile temasa geçtim. 'Trafik pilot insiyatifinde' talimatını aldım. Kuleyle konuşmadan piste girdim. Uçakta teknik bir sorun oldu. Bundan dolayı pisti terk edip 03 pist başı take off havuzuna gittim.
Bu sırada kalkış ve inişte olan uçaklar mevcuttu. Arızanın giderilmemesi üzerine uçuştan vazgeçtim. Bu durumu DESK'e bildirdim. Park yerinde uçağı durdurdum. DESK bölgesine geçtim. Beni karşılayan ekip, gönderenlerden farklıydı. Buradakiler, 'Darbe oluyor haberiniz var mı?' dediler. Onlara 'Bana TMH var dediler, ne bileyim' karşılığını verdim. Darbeyi burada öğrendim. Üzerimi çıkardım. Bulunduğumuz yerde maskeli, silahlı askerler vardı. Bu sırada Ahmet Özçetin'i gördüm. Bana 'Kursiyerlerini filodan gönder. İlk fırsatta buradan gidin.' dedi. Kursiyerlere bunu bildirdim. Ben de çıkmaya çalıştım. Silahlı askerler yüzünden güçlükle buradan çıkıp lojmana ailemin yanına geçtim."

"Örgüt üyesi değilim"

Üzerine atılı FETÖ/PYD örgütü yöneticiliği iddiasını kabul etmeyen Hüseyin Türk, tüm eğitim hayatı boyunca devlet okullarında okuduğunu, hiçbir yurtta kalmadığını, herhangi bir oluşumla ilgisinin bulunmadığını öne sürdü. Türk, "İddianamede askeri alt üst ilişkisi illegal yapı gibi gösteriliyor. Eğer FETÖ üyesiysem örgüt içindeki yerim nedir? Sorumluluk alanım neresi? Hangi faaliyetleri yapmışım? Kimlerle görüşmüşüm? Kime emir verip kimden emir almışım? FETÖ üyesi değilim." dedi.

Mahrem imamlar davası sanığı Sinan Kurt'un ifadesinde geçen beyanlar yüzünden örgüt mensubu olmakla suçlandığını savunan Türk, Kurt'un beyanlarını kabul etmediğini söyledi. Türk, "Ben örgüt üyesi değilim. Adım Hüseyin. Ankaralı değil, Kırşehirliyim. Kursiyer pilot değilim. 4'lü kol lideri bir yüzbaşıyım. Sinan Kurt'un burada dinlenmesini talep ediyorum. Hakkımdaki iddialarını reddediyorum." dedi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde çapraz sorgusu yapılan sanıklardan eski pilot yüzbaşı Hüseyin Türk, Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın sorusu üzerine, 2-11 Temmuz 2016'da izinli olduğunu, sanıklardan eski filo komutanı yarbay Hakan Karakuş'un Terörle Mücadele Harekatı (TMH) kapsamında görev beklediklerini belirtmesi üzerine iznini kesip birliğine katıldığını söyledi.

Giray'ın önceki ifadelerinde geçen "Çağrı adım 'Aslan 6' idi. Hedef bölgesinin koordinatlarını Ahmet Tosun telsizle verdi. Hedef Ankara'nın güneyinde bir yerdi. Tosun bana gittiğim yerde antenler olduğunu, verilen koordinata ateş etmem gerektiğini söyledi. Koordinata 4 tane MK-82 klasik mühimmat attım. Dördüncü atıştan sonra Tosun, mühimmatı bitirmememi söyledi. Yeni bir koordinat vererek beni buraya yönlendirdi. Verdiği koordinatın şehir içinde bir yer olduğunu saptadım. Ben de telsizden 'Burası şehir içi bir yer mutabık mıyız?' diye sordum. Onlar da 'Mutabıkız, atış serbest.' dediler. Kalan 2 bombayı verilen koordinata attım." beyanlarını hatırlatması üzerine Türk, "Ben herhangi bir uçuş yapmadım. Bunların hepsi kolluktaki yönlendirilmem üzerine olan ifadeler." dedi.

Türk, Mehmet Fatih Çavur'dan uçaklara mühimmat yüklenmesiyle ilgili herhangi bir talimat almadığını, kendisinin sadece uçak durumuna ilişkin edindiği bilgiyi DESK'e ilettiğini öne sürdü.

Hakan Karakuş'un ifadesinde, pilotlarla saat 17.00'de TMH ile ilgili bir toplantı yapıldığı ifadesi geçtiğinin hatırlatılması üzerine Türk, "Bu ne brifing ne de toplantıdır. Gazinoda çay içerken yapılmış bir konuşma. Hakan Karakuş bana TMH görevinden bahsetti. Plansız ve gizli bir harekat olduğu, koordinatların pilotlara havada verileceğinden söz etti. TMH nedeniyle filoya yabancı şahıslar girmesin dedi ama filo çalışanları alınmasın şeklinde bir şey söylemedi." diye konuştu.

Türk, bu görüşmeden sonra pilotların nakli ve filoya yabancı kişilerin alınmaması için kursiyer pilotlara talimat verdiğini söyledi.

Hüseyin Türk, soru üzerine, Gören uçağının pilotlarıyla üste karşılaştıklarını, devre olmaları nedeniyle bu pilotlarla yemek yediklerini ancak TMH ile ilgili konuşmadıklarını dile getirdi.

Uçacak pilotların listesini hazırladığı iddiasını kabul etmeyen Türk, söz konusu listeyi DESK'te gördüğünü, listede isminin bulunmadığını fark edince dinlenmek için odasına geçtiğini söyledi.

Akıncı Üssü'ndeki kameralardan elde gedilen görüntüleri izleyen Türk, 141. Filo koridorundaki görüntünün kime ait olduğunu bilmediğini söyledi. Türk'ün bu beyana izleyiciler tepki gösterdi.

141. Filo Harekat İcra Odasındaki kamera kayıtları gösterilen Türk, "Bu konuda yorum yapmayacağım. Görüntüler bana verilmedi. Verildiğinde savunma yapacağım." dedi.

"1,5 saat uzun gelebilir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vekili avukat Hüseyin Aydın'ın, TMH görevi için kullanacağını öne sürdüğü uçaktaki arızayı ilgili birimlere bildirip bildirmediğini sorması üzerine Türk, göstergelerde meydana gelen arızayı DESK'e bildirdiğini söyledi.

Arızayı düzeltici işlemler yaptığını söyleyen Türk, yaklaşık 1,5 saat uçağın içinde beklemesinin nedeninin sorulması üzerine, arızanın giderilmesinin belli kurallarının olduğunu, check list maddelerini uygulamasının 20-25 dakikayı bulduğunu söyledi. Türk, "Ben TMH aşkıyla yanan biriyim. Gider uçar gelirim. Arızayı görünce check list maddelerini uyguladım. 1,5 saat size uzun gelebilir ama ben uçağa bağlanma süremden bahsettim. 70 dakika pistte yerimi almakla geçti. 20 dakika da check list işlemi yaptım." diye konuştu.

Aydın'ın, "Arızadan dolayı uçamadığınızı söylüyorsunuz. Dönüş yaptığınızı, kime nasıl bildirdiniz?" sorusu üzerine Türk, arızayı telsizle bildirdiğini söyledi.

Aydın'ın, Akıncı'da elektrikler kesildiğinde nerede olduğunu sorduğu Türk, "Neredeki elektrikler?" karşılığını verdi. Avukatın, "Bilemezsiniz, çünkü havadaydınız." demesi üzerine sanık, bir süre uyuduğunu elektriklerin o sıra kesilmiş olabileceğini söyledi. Savunmasında uyuduğundan bahsetmediğinin hatırlatılması üzerine Türk, "Odamda dinleniyordum ifadesinden kastım uyuduğumdu. Fakat ne zaman uyuduğumu hatırlamıyorum." şeklinde konuştu.

Türk, 2-11 Temmuz arasında TMH kapsamında herhangi bir faaliyet yapıp yapmadığı sorusuna "Bu sürede bekledik. Herhangi bir şey olmadı." karşılığını verdi. Türk, avukatın, "Siz darbeye hazırlık kapsamında izinden çağrıldınız." değerlendirmesi üzerine, bu suçlamayı kabul etmediğini söyledi.

Türk, bir başka soru üzerine, darbe girişimi sırasında saat 02.00'ye kadar odasında dinlendiğini, istirahat halinde olduğu için uçuşlardan haberdar olmadığını öne sürdü. Sanık, "Uçakta bulunduğunuzu iddia ettiğiniz zamanda başka bir uçak veya pilot gördünüz mü?" sorusuna karşılık, "Take off havuzu karanlık bir bölgedir. Bu nedenle yandaki uçakta kimin olduğunu bilemezsiniz. Teşhis etmem imkansız. Hat bölgesinde ise kimseyi görmedim. Uçuşa beraber gittiğim kimse de yoktu." sözlerini kullandı.

"Anormal durumla karşılaşmadım"

TBMM vekilinin sorusu üzerine Türk, iznini kesmesine ilişkin sözlü emir aldığını söyledi.

Türk, AK Parti vekilinin sorusu üzerine saat 20.00'de DESK bölgesine geçtiği, 02.00'ye kadar üste anormal bir durumla karşılaşmadığını öne sürdü.

Türk, soru üzerine, DESK bölgesinde uçağa geçmesi emrini kimden aldığını hatırlayamadığını iddia etti.

Başbakanlık avukatı İskender Minar'ın, "TBMM, yani devletimizin, milletimizin istikbali ve ikbalini temsil eden bir kuruma bomba yağdırdı. Bu pilotun, bu millete kini nedir?" sorusu üzerine sanık, "Ne denli bir akıl yapısına sahip olduğunu bilmiyorum. Soruyu kendisine sorabilirsiniz?" yanıtını verdi.

O gece uçacak pilotların listesinin kim tarafından hazırladığı, listenin hazırlanmasında Akıncı'da bulunan sivillerin etkisinin olup olmadığının sorulması üzerine Türk, "Filo komutanı Hakan Karakuş, filoda o an bulunan kişilere TMH olacağını söylemiş. Benim anladığım doğaçlama gelişen bir olay." sözlerini kullandı.

Türk, bombalanacak hedefleri kimin tespit ettiği sorusuna karşılık, "Emirler yazılı olarak geldiğinde koordinatları da verilir, ona göre hareket edilir. Görevin cinsine göre havada bile görev ve koordinatlar verilebilir. O günkü olaylar da plansızdı." diye konuştu. Türk, yerde bir koordinat almadıklarını, kendisinin de uçmadığını iddia etti.

"Darbe faaliyetini kimin yaptığını düşündün mü?" sorusuna karşılık Türk, "Buradaki insanlar emin olun çok yetişkin, her konuda, her bilgiye sahip, her harekatı yapabilecek kişiler. Bu insanlara uygun imkan verilirse uygun dokümanlar getirilirse belki olayların çözümünde çok daha fazla yardımcı olabiliriz." dedi.

"Siz uçmadığınızı iddia ediyorsunuz. Uçuş yaptığınız, havada bulunduğunuz iddia edilen saatlerde telefonunuzdan sinyal kaydı alınamıyor. Sadece sizin değil, sizinle birlikte uçan pilotun da telefonu sinyal vermiyor. Bu bir tesadüf mü? Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Türk, "Bu konuyu incelemedim, bilmiyorum. Daha sonra cevap verebilirim." şeklinde konuştu.

Türk, "Uçağı arızalanınca yerdeki yedek uçaklardan birine geçmeyi düşündün mü?" sorusunu, "Yedek uçağa geçilebileceğini biliyorum. Arızayı bildirdim, gidermeye çalıştım. Daha sonra da darbe olduğunu öğrendim." diye cevapladı. "Tek uçakla TMH'ye kalkmanız uygun mu?" sorusuna karşılık Türk, zaman zaman tek uçakla da TMH'ye katıldıklarını söyledi.

Türk, sanıklardan Hakan Çiçek'in "Benim kurmay subay ağabeyi olduğum iddia ediliyor. Beni daha önce gördün mü, tanıyor musun?" sorusuna da "Tanımıyorum." karşılığını verdi.

Türk'ün savunmasının ardından duruşma, yarın devam edilmek üzere tamamlandı.

13.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, şehit yakınları ve gaziler ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada, Mahkeme Başkanı Selfet Giray, dosyaya gönderilen evrakları okudu. Bugünkü celsede savunma yapacak sanık avukatlarının salonda bulunmaması üzerine Giray, iddianamenin tebliğ edildiği günden itibaren savunma için verilen makul sürenin geçtiğini, sanıkların savunmaları yapması gerektiğini, aksi yönde beyan bulunması halinde sanıkların susma haklarını kullandıklarının kabul edileceğini bildirdi.

Başkan Giray şunları kaydetti:

"Sanık Müslüm Macit müdafinin sağlık mazereti gönderdiği hususu nazara alınarak, yarınki duruşmada sanıklar Uğur Uzunoğlu, Mehmet Çetin Kaplan, Ertan Koral ve Ekrem Aydoğdu'nun savunmalarının alınmasına karar verildi. Bu kapsamda sanıkların üzerine atılı suçun yada öngörülen ceza nedeniyle zorunlu müdafilik söz konusu olduğundan, sanık vekillerin duruşmaya katılmaları aksi takdirde yetki belgesiyle avukat yetkilendirmeleri gerekmektedir. Bu yapılmadığı takdirde sanıklara müdafi atanması için Ankara Barosuna müzekkere yazılmasına karar verilmiştir."

Duruşmaya yarın devam edilecek.

14.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, şehit yakınları ve gaziler ile taraf avukatları katıldı.

15 Temmuz gecesi Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesini bombalamada kullanılan uçağın ikinci pilotu eski yüzbaşı Ertan Koral, savunmasında üzerine atılı tüm suçları reddetti.

Darbe girişiminin yaşandığı gün rutin mesaisini tamamladıktan sonra saat 20.00 sıralarında Mustafa Azimetli, Hakan Karakuş, Mehmet Fatih Çavur'un başkanlığında pilotlarla toplantı yapıldığını ifade eden Koral, "Brifing salonuna geçtim. 141. ve 143. Filo komutanları vardı. Toplantıda Terörle Mücadele Harekatı (TMH) yapılacağı söylendi. İllegal gruplara yönelik uçuş yapılacağı, Mehmet Çetin Kaplan'ın uçağında arka kokpitte uçacağım söylendi." diye konuştu.

Koral, gece uçuş usulleri gereğince TMH görevine hazırlandığını, diğer pilotlarla birlikte Filo kapısında bekleyen minibüslerle uçak başına gittiğini ve ardından Kaplan'la birlikte motor çalıştırıp lider uçağı takip ederek kuleden izin alıp kalkış yaptıklarını anlattı.

"Yüksek irtifada bekledik"

Havalandıktan sonra Ankara'nın şehir ışıklarının dışında yüksek irtifada beklendiklerini ve Esenboğa kuleyle bağlantıya geçtikten sonra beklemeyi sürdürdüklerini öne süren Koral, havada yaklaşık iki saat durduktan sonra herhangi bir yere mühimmat bırakmadan filoya döndüklerini iddia etti.

Akıncı Üssü'ne döndükten sonra bir daha uçmadığını ileri süren Koral, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uçaktan indim, kursiyer gazinosuna geçtim. Gazinonun içerisindeki televizyondan darbe girişimi olduğunu öğrendim, oradan çıkıp gazinonun dışındaki karanlık alanda bekledim. O sırada üniformalı birçok kişi vardı. 'İlk kol tekrar uçuşa' diye anons edildi. Bana uçup uçmayacağım sorulduğunda rahatsız olduğumu söyledim. Sonra bir daha uçuşa gitmedim. Sabah olunca ayrıldım ve lojmana evime gittim."

Yaptığı herşeyin emir komuta zinciri içerisinde, birinci sicil amirinin emri dahilinde olduğunu savunan Koral, FETÖ üyesi olmadığını, okullarında okumadığı ve evlerinde kalmadığını ileri sürerek tahliye talebinde bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesini bombaladığı yönündeki iddiaları da reddeden Koral, "Saat 22.00 civarında TMH görevi için F16 uçağına iştirak ettim. Bu pilotun dış dünyayla iletişiminin kesildiği andır. Ankara'da TMH görevi benim için garip bir durum değildir. TMH kırsalda olduğu için herhangi bir darbe girişiminden haberdar değildim." dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesindeki patlamanın sebebinin araştırılması gerektiğini dile getiren Koral, "Oraya atılan bir bomba mıdır? Yoksa bir tank, roket ya da havan mermisi midir? Bunların araştırılmasını istiyorum." diye konuştu.

Ertan Koral, savcılık ifadesinde verdiği "Ben Mehmet Çetin Kaplan'la birlikte D Grubu uçağı binip ikinci sırada havalandık. İlk kalkan ise Mustafa Azimetli'nin bulunduğu uçaktı. Havada yaklaşık iki saat kaldıktan sonra bizim bulunduğumuz uçakta Mehmet Çetin Kaplan bombayı attı. Nereye attığını bilmiyordum. Haberlerden öğrendiğim kadarıyla Emniyet Havacılık Dairesine atıldığını öğrendim." beyanını ise kabul etmedi.

Çapraz sorgu sırasında Başkan Selfet Giray'ın, tanık ifadesinde geçen "Yerden Ahmet Özçetin'in emri ile helikopterin vurulması talimatı gelince benim uçağımda ön tarafta bulunan Ekrem Aydoğdu lazerlemeyi yaptı. Bizim koldaki diğer uçakta bulunan Mehmet Çetin Kaplan ve Ertan Koral helikopteri vurdular." şeklindeki tanık ifadesini hatırlatması üzerine, Koral bu ifadelerinin iftira olduğunu savundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın'ın "Darbe olduğunu öğrendiniz, ne yapabilirim diye kendinize sormadınız mı? Hadi çevrenizdeki insanları düşünmüyorsunuz. Ülkenin kaderine ilişkin çok vahim işler yaşanıyor. Askerlik kaçarak bir yere saklanmak mı? Bir asker olarak ne yaptınız?" sorusuna sanık Koral, "Benim oradaki yaşadığım ruh hali çok zordu. Benim tek düşüncem bulunduğum yerden ayrılmaktı." diye yanıt verdi.

Başbakanlık avukatı İskender Minar'ın,"Arka koltukta bulunan pilot o uçağın bomba atması planlandığında birinci pilota müdahale edebilir mi?" sorusunu Koral, "İhtiyaç duyarsa engelleyebilir. Rotayı değiştirebilir. Bunlar F16 uçakları için bilinen gerçeklerdir." şeklinde cevapladı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümüne sanıklardan eski pilot yüzbaşı Ertan Koral'ın çapraz sorgusuyla devam edildi. Sorulan bir soru üzerine Koral, Terörle Mücadele Harekatı (TMH) kapsamında sivillerin bulunduğu alanda da operasyon yapılabileceğini iddia etti.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Selfet Giray, "Afrin'de yürütülen harekat kapsamında operasyona katılan TSK mensupları görevlerini titizlikle, sivillere zarar gelmemesi için azami dikkat göstererek yürütüyor. Afrin'de, El Bab da sivillere zarar gelmesin diye şehit veren ordu, Ankara'da sivillerin bulunduğu bir alanda nasıl F16'larla TMH operasyonu yapar? Bunu nasıl açıklıyorsun?" diye sordu.

Koral, daha önce sivil yerleşim yerlerinde bu tarz harekatların yapıldığını komutanlarından duyduğunu iddia etti.

Bir avukatın, "Siz devletin, milletin uçaklarıyla Emniyet Havacılık Dairesine bomba atıp 7 polisin şehit olması ve 5 polisimizin yaralanmasıyla yargılanıyorsunuz. O gece size nereye uçacağınıza yönelik uçuş programı verildi mi? sorusuna, Koral, "Hayır. Benim olduğum uçak vurmadı. Bana 'Sen Çetin Kaplan'ın arkasında uçacaksınız' dediler. Ben de uçtum." diye yanıt verdi.

Sanık pilot eski üsteğmen Mehmet Çetin Kaplan da emniyet ve savcılık aşamasında verdiği ifadeleri kabul etmediğini, mahkeme huzurunda vereceği beyanlarının esas alınmasını talep etti.

15 Temmuz gecesi Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesini bombalamada kullanılan uçağın birinci pilotu olduğu yönündeki tespit ve bilirkişi raporlarını reddeden Kaplan, "İfadelerim tehditle alındı. Ben öldürüleceğimi düşündüğüm için bu şekilde ifade verdim. Çok korktum. Hatta şu an bile korkuyorum. Savunmam zorla bugün yaptırılıyor." diye konuştu.

Darbe girişiminin yaşandığı gün Müslüm Macit'in kendisini arayarak TMH olabileceğini söylediğini, bunun üzerine birlikte filoya gittiklerini belirten Kaplan, daha sonra uçuş kıyafetlerini giyip havalandıklarını anlattı.

Sanık Kaplan, "Ankara'nın kuzeydoğusunda beklememiz emredildi. Telsizim kesik kesik çalışıyordu. Lider uçağın konuşmalarını doğru dürüst anlayamadığım için telsizin sesini kıstım. Yakıt azaldığında lider uçağı takip ederek yere indik. Bakım ekibine yaşadığım telsiz probleminden bahsettim. Uçağı teslim ettikten sonra, Genelkurmay Başkanının üsse geldiğini ve Hava Kuvvetleri Komutanının da üsse geldiğini duyunca bende motivasyon oluştu." dedi.

İnişten sonra bir süre 141. Filo öğretmenler gazinosunda dinlendiğini, tekrar uçması emri üzerine kuleden izin alarak tekrar kalkış yaptıklarını ifade eden Kaplan, "Hem lider uçak hem de kule bana havada kal deyince havada kaldım. Alçak uçuş yapmadım. Uçağın teknik kaydında alçak irtifaya inmediğim sabittir. Sonra tekrar indim, filoya tekrar döndüğümde sıkıyönetim ilan edildiği ve nizamiye önünde çatışma çıktığı konuşuluyordu. Ben de filo içinde bir odada beklemeye başladım. Daha sonra eve gittim. Pistte atılan bombalardan Akıncı'da o gün tam bir kaos hakimdi." ifadesini kullandı.

İddianamede geçen Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesini bombalama eylemini kendisinin yapmadığını savunan Kaplan, "Bu patlamanın sebebi bulunamamış, üzerime atılmıştır. Bu işi yerden atışla FETÖ'nün emniyet yapılanması yapmış olabilir." dedi.

Mahrem imamlar davası sanığı Sinan Kurt'un ifadesinde geçen beyanlar yüzünden örgüt mensubu olmakla suçlandığını savunan Kaplan, "Tarık" kod adlı Alper Kütçük isimli FETÖ'nün "mahrem ağabeyi"ne bağlı olarak çalıştığı yönündeki beyanları da reddetti.

- "Asker korkak olmaz"

Sanığın çapraz sorgusuna geçilmeden önce Başkan Giray, sanığın savunmasına başlarken sarf ettiği sözlere ilişkin "Öncelikle şuna bir açıklık getirelim. Savunmanın başında vay efendim diğer şahıs ifadesini vermeden 'Tehditle savunmam alındı' dedin. Herkes, 'O versin sonra ben vereceğim.' diyor. Sanıkların böyle bir hakkı mı var? Siz bize zorla savunma yaptırıyorsunuz ne demek? Mahkeme yasal haklarınızı anlatıyor. Ayrıca sen nasıl askersin, bu kadar korkak olma. Asker korkak olmaz. Bu kadar komando, jandarma ve polis senin güvenliğini sağlıyor." ifadesini kullandı.

Başbakanlık avukatı İskender Minar söz alarak "Senin huzurdaki ifadene kadar bir çok sanık avukatı ve sanığın yargılamanın adil bir şekilde yürüdüğü yönünde ifadeleri oldu. Bu millet açısından, bu hain olayın sıcaklığı devam ediyor. Türk milletinin tarihinde yaşamış olduğu işgal hareketinin sanıkları adil bir şekilde yargılanıyor. Bu devletimizin ve milletimizin büyüklüğünün göstergesidir. Mahkemeyi hedef alan açıklamalarını gerçeklikten uzak görüyorum. Bunu örgütsel bir tavır olarak görüyorum." diye konuştu.

Minar'ın "İddianameye göre o gün ilk bombalama eylemini yapan kişi sensin. İlk bombalama eylemini yaparak 7 vatan evladını şehit ettiğin isnat ediliyor. İlk eylemin başarılı olması, planlayanlar açısından son derece önemli. Sence ilk bombayı atanın önemi ne olabilir? sorusunu sanık Kaplan, "Ben darbeci değilim, bombalama yapmadım. Kişiler TMH'a göre belirlenirken bunları komutanlar belirler." diye yanıtladı.

Bunun üzerine avukat Minar, "Bir TSK personeli pilot, polisleri şehit eden bombayı soğuk kanlılıkla atabiliyor. Sen bu şahıs ben değilim diyorsun. O bombayı atan, o butona basan hain sence hangi motivasyonla hareket etti? O katilden senin farkın neydi?" sorusuna Kaplan, "Ben hiçbir masum insana bomba atmam. Bu görevi ben yapmam. Böyle bir motivasyon olamaz." diye cevapladı.

Avukatların ardından Cumhuriyet Savcısı Adnan Gümüş de sanık Kaplan'a sorularını yöneltti.

Gümüş'ün, "Üzerinde bulunan 1 doların mistik bir anlamı var mı?" sorusuna sanık Kaplan, arkadaşıyla 3 kişi havuza gittiklerini, kişi başı ücretin 3 dolar olduğunu, ödemeyi 10 dolar ile yaptığını, ele geçirilen 1 ABD dolarının da bu ödemeden kalan para olduğunu söyledi.

Sanık Kaplan'ın, soruları geçiştirerek ve bağlamından kopararak cevap vermesi üzerine, Cumhuriyet Savcısı Gümüş "F16'larla Ankara'nın tarihi ve turistlik yerlerini mi geziyorsunuz? Anlatmaktan niçin kaçınıyorsunuz? Bu devlete hiç mi borcunuz yok, hiç mi utanmıyorsunuz?" diyerek sanığa tepki gösterdi.

Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

15.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar, şehit yakınları ve gaziler ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada 15 Temmuz gecesi Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığının bombalanması eylemine katıldığı ileri sürülen eski pilot kurmay yüzbaşı Ekrem Aydoğdu savunma yaptı.

Sanık Aydoğdu, avukatının kısa süre önce vefat ettiğini, onun yerini alan avukatıyla dosya üzerinde yeterince çalışamadığını ancak savunma yapacağını söyledi.

Dosyada hakkındaki delillerin tamamının eline ulaşmadığını belirten Aydoğdu, delillerin tümünün kendisine verilmesini talep etti.

Sanık Aydoğdu, darbe girişiminden kısa süre önce Akıncı Üssü'ne atandığını, filodaki görevinin öğretmen pilot ve program subaylığı olduğunu anlattı.

Olay günü filo komutanı eski yarbay Hakan Karakuş'un pilotları brifing salonunda topladığını, Terörle Mücadele Harekatı (TMH) olacağını, uçuş bilgilerinin sisteme daha sonra girileceğini söylediğini öne süren Aydoğdu, "Mustafa Azimetli ile aynı uçakla uçacağım söylendi. Görevin detaylarının havada verileceğini söyledi. Kısa süre sonra uçak başı yapıp havalandık." diye konuştu.

Kulenin, hava sahasının kapalı olduğunu bildirmemesi nedeniyle uçuşların yasak olduğunu bilmediğini iddia eden sanık Aydoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kule personeli görevini yapmadı. TMH operasyonu olacağını bilerek kalkış yaptım. 22.30 civarında kalkışımızı gerçekleştirdik. Herhangi bir bölgeye ateş ya da hedefleme yapmadım. Hiçbir hedefe bomba atmadım. Havada biraz kaldık, sonra iniş yaptık. Hatta bakım ekibi, 'Hayırdır hocam, bombaları neden atmadınız? Arıza mı var?' diye sordu. O gece herhangi bir bombalama yapmadım."

İnişten sonra bir süre filoda dinlendiğini, Mustafa Azimetli'nin emri üzerine kuleden izin alarak yeniden kalkış yaptıklarını söyleyen Aydoğdu, "Saat 01.30 sıralarında kalktık, kalktığımızda uçağın arızası olduğunu fark ettim. Akıncı'nın etrafında bekledik. Burada herhangi bir sorti, bombalama, hedefleme ve işaretleme yapmadım. Sonra indik." beyanında bulundu.

Mahkeme salonunda 15 Temmuz gecesi kule ve diğer pilotlarla telsiz konuşmaları dinletilen sanık Aydoğdu, "Bunlar bana ait değil." dedi. Sanık Aydoğdu, Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığını F-16'nın lazer poduyla işaretlediği iddiasını da kabul etmedi.

Sanık Aydoğdu, "mahrem imamlar davası" sanığı Sinan Kurt'un ifadesi yüzünden örgüt mensubu olmakla suçlandığını savunarak, "Musa" kod adlı FETÖ'nün "mahrem abisi"ne bağlı çalıştığı yönündeki beyanları da reddetti.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın, "O gece birçok uçağın birbiriyle teması var. Diyarbakır'dan gelen uçaklar var. Sen 'Havalandım.' diyorsun. Peki havada hiç kimseyle temasa geçmedin mi? Hiç konuşmadınız mı?" sorusu üzerine sanık Aydoğdu, "Bu telsiz konuşmalarını kabul etmiyorum. Ben bu konuşmaları duymadım. O gece Azimetli ile birlikte uçtum ancak üzerinden çok zaman geçti. Hatırlamıyorum." diye yanıt verdi.

Daha sonra duruşmaya ara verildi.

İddianameye göre, 15 temmuz gecesi saat 23.18'de F-16 kullanan şüpheliler Mustafa Azimetli ile Ekrem Aydoğdu, Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığını lazer poduyla işaretlerken yanında Mehmet Çetin Kaplan olan şüpheli pilot Ertan Koral, buraya bir GBU-10 bombası attı. Bombalama sonucu 7 kişi şehit oldu, 5 kişi yaralandı, Havacılık Daire Başkanlığında 40 milyon lira zarar meydana geldi.

İddianameye yansıyan konuşmalarda "filo" çağrı kodunu kullanan Ahmet Tosun'un, "Özellikle nizamiye bölgelerinde hareketli hedef varsa vurun, nizamiye bölgelerinde" şeklindeki talimatı üzerine "Aslan 1" çağrı kodunu kullanan Aydoğdu, "Şu an bir helikopter yakıt alıyor, muhtemel çalıştıracaklar, onu vuralım mı?" sorusunu yöneltiyor. "Hareket görürseniz vurun, hareket görürseniz vurun." talimatının yinelenmesi üzerine Aydoğdu, "Tek helikopter imha edildi." yanıtını veriyor.

Tekrar filoyla irtibata geçen Aydoğdu, "İkinci helikopteri de imha etmek istiyoruz şey için." diyerek ikinci kez izin istiyor. Bunun üzerine filodan, "Anlaşıldı hocam, talimat, hareket görürseniz vurun, hareket görürseniz vurun. Özellikle nizamiyeyi vurun, harekat komutanımızın emri nizamiye bölgesinde hareket olursa vurun." talimatı geliyor.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Ankara Emniyet Müdürlüğünü bombaladığı iddia edilen eski pilot kurmay yüzbaşı İlhami Aygül savunma yaptı.

Aygül, iddianame geçen Ankara Emniyet Müdürlüğü binasına 2 tane bomba atma ve bunun sonucunda 2 kişinin şehit, 39 kişinin yaralanmasına sebebiyet verilen eylemi kabul etmediğini bildirdi.

Savcılıkta daha önce verdiği ifadeleri reddeden Aygül, olay gecesi yasa dışı bir faaliyet yapmadığını, gerçeği öğrendikten sonra pasif direnişte bulunduğunu iddia etti.

Yurt dışı görevine seçilmesi nedeniyle 15 Temmuz günü mesai saatinde ilişik kesme faaliyetleriyle uğraştığını, akşama doğru filo komutanının ilişiği o gün kesmeyip beklemede kalması emrini verdiğini ileri süren Aygül, 141. Filo'da akşam otururken filo komutanının kendilerini toplayarak iki gün Terörle Mücadele Harekatı (TMH) faaliyeti yapılacağını, kimsenin dışarı çıkmamasını emrettiğini iddia etti.

Aygül, 143. Filodan teçhizatlarını alıp 141.Filoya geri döndüğünü, orada yapılan uçuş brifingine katıldığını ve saat 22.45 civarı uçak başına gittiğini anlattı. Kalkış yaptığı sırada uçağın mühimmat yüklü olmadığını, sadece hedefleme podu olduğunu fark ettiğini söyleyen Aygül, "Kalktıktan 15 dakika sonra bana bir koordinat geldi. Hedefleme podunun havada arıza yaptığını anladım. Daha sonra iniş yaptım." diye konuştu.

İndikten sonra 141. filoya gidince elinde cep telefonu olan birinin "Haberiniz var mı? Tanklar meydana çıkmış." deyince oradan uzaklaştığını, yüzbaşı Oğuz Alper Emrah ile karşılaşınca birlikte filodan kaçmaya kalkışınca uzun namlulu silahlı personelinin filodan çıkmamaları yönünde kendilerini tehdit ettiğini iddia eden Aygül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Silahlı askerler vardı. 'Siz kimsiniz, burada ne yapıyorsunuz?' dedim. Darbe ile ilgili bir şeyler söylendi. Darbeyle benim uçuşumun ne ilgisi vardı, anlayamadım. Sonra bir daha uçmamaya karar verdim. Sabah kaçmak istedim. 143. Filo'ya gittim. Oradan Oğuz Alper ile lojmanlara gittik. Birkaç gün bekledikten sonra savcılığa gidip ifade verdik."

Aygül, iddianamede geçen telsiz kayıtlarına ilişkin, o seslerin kendisine ait olmadığını, o gece bombalamaya katılmadığını savundu.

Çapraz sorgu sırasında Başkan Selfet Giray'ın yurt dışına görevi çıkmasına rağmen neden o gece kendisinin uçtuğunu, bunun özel bir anlamı olup olmadığını sorması üzerine, sanık Aygül, "Filo komutanım TMH görevi deyince 'Hayır uçamam' diyemezdim. 'Arkadaşlar bu sizin jübile uçuşunuz olur.' deyince ben de uçtum." diye cevap verdi.

Başbakanlık avukatı İskender Minar'ın "Sana isnat edilen eylem bu devletin tarihinde başkentine yapılan ilk saldırı. Askerlik mesleğine genç yaşta başladın. Bu devletin ekmeğini yedin. Biz bu eylemlerin açığa kavuşturulmasını istiyoruz. O gece Akıncı Üssü'nde olup hangi sanığın 'Şu vurdu, bu yaptı dediğini gördük? Sence bu örgütsel tavır değil midir? sorusuna Aygül, "Söylediklerimin gerçek olabileceği ihtimalini de gözardı etmeyin." diye yanıtladı.

Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

İddianameden

İddianameye giren görüntüler ve telsiz konuşmalarına göre Ankara Emniyet Müdürlüğüne iki bomba "94-1562" kuyruk numaralı uçaktan atıldı. Söz konusu uçağı "ASLAN 4 Bir Numara" koduyla İlhami Aygül kullandı.

Telsiz konuşmalarına göre ilk olarak İlhami Aygül, emniyet binası önünde çatışma olduğunu belirtti. Bunun üzerine eski yüzbaşı Mustafa Mete Kaygusuz, "Emniyet binasını vurun, tahrip edin." şeklinde talimat verdi.

Kaygusuz ile Aygül arasındaki telsiz konuşmalarından bazları şu şekilde:

"Aygül: Kurt filo ASLAN 4 emniyet binası önünde çatışma, takip ediyoruz.

Kaygusuz: Emniyet binasını vurun, emniyet binasını tahrip edin.

Aygül: Anlaşıldı çatışma olan bölgeye atış yapıyoruz, mutabık mıyız?

Kaygusuz: Tamamen mutabıkız.

Aygül: Anlaşıldı, emniyet binası Ankamall'ın yanındaki ilk bina mı, ikinci bina mı? Çatışma olan bölgeye ateş edebiliriz.

Kaygusuz: Yoğun ateş edilen yere ateş yapın, çatışmanın olduğu yere.

Aygül: Anlaşıldı emniyet binasından yola doğru ateş açılıyor. Emniyet binası bölgesine biz ateş açıyor, atış yapıyoruz.

Kaygusuz: Emniyet binasını tahrip serbest.

Kaygusuz: Emniyet binasına atış yaptınız mı?

Aygül: İki dakika sonra taarruz olacak.

Kaygusuz: Biraz acele edelim, bir bomba daha, iki bomba.

Aygül: Anlaşılmadı.

Kaygusuz: Bir bomba daha atıyoruz oraya.

Aygül: Çatışma bölgesine iki bomba atacağım."

16.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, şehit yakınları ve gaziler ile taraf avukatları katıldı.

Sanık eski kurmay binbaşı İbrahim Yozgat, olay tarihinde Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı 182. Filo komutanı olarak görev yaptığını anlattı. 14 Temmuz 2016'da Üs Komutanının odasında ilgili filo komutanlarıyla birlikte toplantı yaptıklarını söyleyen Yozgat, "yarın geri hizmet uçuşu" yapılacağı emrinin kendisine o toplantıda verildiğini ileri sürdü.

Darbe girişiminin yaşandığı gün, Üs Komutanı Deniz Kartepe'nin emriyle Terörle Mücadele Harekatı (TMH) kapsamında Diyarbakır'dan kalkış yaptıklarını ileri süren Yozgat, "Havadayken bizim uçağın çağrı adı 'ATMACA 1'di. Ankara'ya gelince Akıncı'nın güneyinde 20 dakika yakıt azalana kadar bekledik. Havadaki uçaklarla hiç telsiz temasımız olmadı. Sadece Akıncı kule ile temasımız oldu. Kısa süre sonra indik." dedi.

Darbe girişimini, Akıncı Üssü'ne indikten sonra anladıklarını savunan Yozgat, o saatten sonra herhangi bir eyleme katılmadığını belirterek, tahliye talebinde bulundu.

Çapraz sorgu sırasında Mahkeme Başkanı Selfet Giray, 15 Temmuz gecesi tespit edilen telsiz kayıtlarında kalkış yaptığı uçağın çağrı kodunun geçtiğini hatırlatması üzerine, sanık Yozgat, "Ben bunları delil olarak kabul etmiyorum. O yüzden telsiz konuşmalarını kabul etmiyorum." diye konuştu.

Bir avukatın "Ankara'da o gece alçak irtifadan uçuş yaptığınız iddia ediliyor. Siz uçmadıysanız kim uçmuş olabilir?" sorusuna Yozgat, "Ben saat 00.30 sıralarında Akıncı Üssü'ne birinci sırada iniş yaptım. Uçuş sırasında herhangi bir şekilde mühimmat kullanmadım. Ankara veya başka bir yerde yüksek süratle alçak irtifada uçuş yapmadım." yanıtını verdi.

Cumhuriyet Savcısı Adnan Gümüş, Diyarbakır'daki kulenin uçaklar kalkmadan önceki "Kalkmayın. Gitmeyin. Uçuş yasal değildir" şeklindeki uyarılarını hatırlatması üzerine Yozgat, "Ben kalkıştan önce böyle bir anons duymadım." dedi.

Duruşmada savunma yapan eski pilot Binbaşı Ahmet Özdemir de olay tarihinde Diyarbakır 181. Filo komutanı olarak görev yaptığını ifade etti. Darbe girişiminden bir gün önce pilotlarla dönemin Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanı Deniz Kartepe'nin odasına gittiklerini, Kartepe'nin yakın bir tarihte muhtemel TMH görevi olacağını bildirdiğini öne süren Özdemir, "Kartepe generalin emriyle 15 Temmuz günü Diyarbakır'dan kalkıp Akıncı Üssü'ne gittik." diye konuştu.

Özdemir, darbe girişimi günü yaşadıklarına ilişkin şunları anlattı:

"Bayrak töreninden sonra Diyarbakır'dan 6 uçakla kalkış yaptık. Yaklaşık 50 dakikalık bir uçuştan sonra Ankara'ya geldik. Akıncı meydanına yaklaşınca güneyinde beklememiz emredildi. Uçuş boyunca alçak irtifadan uçmadık. Havada uçuş trafiği yoğundu. Hangi uçağın ne yapacağını bilecek konumda değildik. Daha sonra Akıncı kule izin verince indik. Servis aracı bizi 141. Filoya götürdü. Darbe girişimini öğrenince sabaha kadar bazen uyudum bazen dinlendim."

Özdemir, iddianamede geçen aylık uçuş planında bulunmamasına rağmen, 12 Temmuz 2016'da Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanı Deniz Kartepe ve pilot Yüzbaşı Ceyhan Karakurt ile 2 adet F-16 uçağı ile saat 09.39'da Pars 01 çağrı adıyla Diyarbakır'dan havalandıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın o tarihte konakladığı otelin üstünden uçtukları, bölgenin ve otelin fotoğraflarını çektikleri iddiasına ilişkin de savunma yaptı.

Suçlamaları kabul etmeyen Özdemir, "12 Temmuz 2016 tarihinde Kartepe'nin emriyle uçuş programını hazırladık. Bu uçuş rutin görevlerimizdendi. Dalaman'a Ceylan Karakurt ve Deniz Kartepe ile birlikte uçtuk. Otelin çevresinden geçmemiz hiçbir şekilde görüntülememiz söz konusu değildir. Fiziki olarak da bu mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde sanık eski pilot yüzbaşı Erdem Erdoğan, iddianamede kendisi hakkında isnat edilen tüm suçları reddederek savunmasına başladı.

Erdoğan, olay tarihinde yıllık izinde olduğunu, Filo komutanı İbrahim Yozgat'ın emriyle Terörle Mücadele Harekatı'na (TMH) katılmak üzerine 14 Temmuz 2016'da İstanbul'dan Diyarbakır'a geçtiğini anlattı.

Darbe girişiminin yaşandığı gün, filo komutanı Yozgat'ın kendisini arayıp Yıldıray Korkmaz'ı da alarak filoya geçmesini söylediğini iddia eden Erdoğan, "Filo'ya girdikten kısa süre sonra uçak başına geçtik. Kontrollerin ardından takriben kalkış yaptım. Uçağımın telsiz arızası olduğunu anladım ve bunu kol komutanına söyledim. Saat 22.30 sıralarında 6 uçak birlikte kalkış yaptık." diye konuştu.

Yaklaşık bir saat uçtuktan sonra Akıncı Üssü etrafına geldiklerini ifade eden Erdoğan, Akıncı kulenin kendilerine ilk başta iniş izni vermediğini, bu yüzden yarım saat havada bekledikten sonra iniş yaptıklarını söyledi.

İddianamede geçen Ankara'da alçak uçuş yaptığına ilişkin suçlamaları kabul etmediğini, mühimmat kullanmadığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İndikten sonra kulenin bize gösterdiği park yerine uçakları çekerek Filo'ya geçtik. Filo'nun giriş kapısında tam teçhizatlı askerler duruyordu. Uçuş kıyafetlerimi çıkartıp, dinlenme odasına geçtik. 01.30 sıralarında cep telefonuma baktığımda haberleri gördük. Filo komutanlarımızla bu olayı konuştuk. Filo'dan ayrılmaya karar verdik. Ancak izin vermediler. Yorgunluktan sızmışım. Sabaha kadar bu şekilde zaman geçirdim. Sabah olunca pistin bombalandığını duyduk. Oradan misafirhaneye geçip bekledik. Savcılar gelince de ifade vermek için teslim olduk."

FETÖ üyesi olmadığını ve darbe girişimine katılmadığı savunan Erdoğan, tahliyesini talep etti.

Çapraz sorgusunda bir avukatın, mühimmat yüklü F-16 uçağıyla Akıncı Üssü'nden izinsiz kalkarak, İstanbul'a gittiğini ve orada alçak uçuş ve çok sayıda dalış yaptığına ilişkin iddiaları hatırlatması üzerine Erdoğan, "Ben o gece indikten sonra bir daha uçmadım. Benim uçuş malzemelerimi alıp başka birisi uçmuş olabilir." iddiasında bulundu.

Sanık eski pilot yüzbaşı Fatih Şen de olay tarihinde Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığında görev yaptığını, uzun yıllar terörle mücadele operasyonlarına katıldığını anlattı.

Olay günü Filo komutanı Ahmet Özdemir'in sabah TMH görevi olduğunu ve Filo'ya gelmesi gerektiğini söylemesi üzerine görev yerine gittiğini aktaran Şen, "Cuma sabahı filoya gittim. Ahmet Özdemir görevin önce öğlene ertelendiğini, ardından da akşama ertelendiğini söyledi. Bunun üzerine ben de Filo'nun misafirhanesine gittim." dedi.

Misafirhanede gördüğü eski yüzbaşı Ceyhan Karakurt'un kendisine Özdemir'in talimatı ile harekat için üsse dönmesini söylediğini aktaran Şen, bunun üzerine üsse döndüğünü uçuş tulumlarını giyip havalandığını anlattı.

Şen, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir saate yakın bir uçuştan sonra Akıncı Üssü'ne geldik. Kule izin vermeyince 2 saate yakın havada bekledik. Daha sonra iniş yaptık. Daha sonra Filo'ya geçtik. Çevrede silahlı ve tam teçhizatlı askerler vardı. Darbeye yönelik haberleri görünce hiçbir şeye karışmadan sabaha kadar bekledik."

Sanığın çapraz sorgusunda Cumhuriyet Savcısı Adnan Gümüş'ün, "Diyarbakır'dan kalkarken kuleden 'Emir iptal oldu, kalkmayın' anonsunu duymadınız mı? Bir de 'Panter 2' çağrı koduyla konuşan kimdi? sorusuna sanık Şen, "Bize 'Kalkmayın' diye bir anons gelmedi. O kod Filo'nun harekat komutanına aittir." diye yanıt verdi.

Duruşmaya 19 Şubat Pazartesi günü sanık savunmalarıyla devam edilecek.

Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-29 Mart (2017) 'Ankara 473 sanık (ilk 486) Akıncı Hava Üssü Darbe Yap.' davası

(17 Şubat 2018, 18:45)

HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

PARALEL YAPI KONULU HABER GRUPLARINDAN KISA BİR BÖLÜM: (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)  
Paralel Yapıya yönelik hemen hemen tüm operasyonlar ve açılan davalar
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
Paralel yapı ve diğer kurum kuruluşlarla bağlantıları
Başbakan Erdoğan'ın paralel yapıyla ilgili açıklamaları
Paralel yapı-Abdullah Gül
Paralel yapı-Taksim Gezi Parkı olayları bağlantısı
Paralel yapı-Çeşitli davalardaki kumpaslar
Paralel yapı-Ergenekon
Paralel yapı-Behçet Oktay intiharı
Paralel yapı-Hablemitoğlu cinayeti
Paralel yapı-Üzeyir Garih cinayeti
Paralel yapı-Cevzet Soysal cinayeti
Paralel yapı-Gaffar Okkan cinayeti
Paralel yapı-Paris cinayetleri
Paralel yapı-Haydar Meriç cinayeti
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimine açılan davalar'
Paralel yapı-Fenerbahçe/Şike soruşturması
Paralel yapı-Ses kayıtları
Paralel yapı-Hanefi Avcı'nın cemaat iddiaları
Paralel yapı-Sabri Uzun'un cemaat iddiaları
Paralel yapı-28 Şubat süreci
Paralel yapı-Kaset olaylarıyla bağlantısı
Paralel yapı-Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikasti
Paralel yapı-1990 Uğur Mumcu vd. Laiklik suikastleri soruşturmasında kumpas
Paralel yapı-TSK'daki Fetö'cülerin 15 Temmuz askeri darbe girişimi ile bağlantısının delilleri
Paralel yapı-15 Temmuz askeri darbe girişimindeki rollerini saptırma gayretleri
Paralel yapı-Yargılandıkları davalarda Fetö'nün terör örgütü olduğunu kabul etmeyen sanıklar
Paralel yapıya karşı devlet kurumlarının attığı adımlar
Paralel yapı-Deşifreyi ve soruşturmaları engelleme çabaları
Paralel yapı-Kamikaze tahliye girişimleri
Paralel yapı-Teslim olmayıp saklanan ya da yurtdışına firar eden şüpheliler
Paralel yapıya dair hukuki deliller
Paralel yapı mensuplarından gelen itiraflar
Paralel yapı-Suç duyuruları
Paralel yapı-Abdullah Harun
Paralel yapı-Dış ülke bağlantıları
Paralel yapı-Vatana ihanet
Paralel yapı-Misyonerlik/Dinlerarası Diyalog Bağlantıları
Paralel yapı-İslami açıdan sapkın görüşleri
Paralel yapı-Fetullah Gülen'in bedduaları
Paralel yapı-Örgüt mensuplarının intiharları
Paralel yapı konulu kitaplar
Paralel yapı konulu filmler
Paralel yapı bahanesiyle kontrgerilla yapılanmalarının gözden kaçırılma çabaları ... (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)

http://www.kontrgerilla.com/mnsetgoster.asp?haber_no=12403    yazdır/print

ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
66.032.749