Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında ortaya çıkan sözde 'sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirme listesi'nde ismi bulunan ve örgütün askeri yargı yapılanmasını oluşturdukları iddia edilen 136 kişinin yargılanmasına devam edildi.
13.10.2018 14:51 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında ortaya çıkan sözde 'sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirme listesi'nde ismi bulunan ve örgütün askeri yargı yapılanmasını oluşturdukları iddia edilen 136 kişinin yargılanmasına devam edildi.
01.10.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu.
Mahkeme Başkanı Sabahattin Sarıdoğan, dava dosyasına gelen tanık beyanlarını ve bazı sanıklar hakkında sabit hattan ardışık arama evrakını okudu.
Duruşmada tanık olarak ifade veren E.D, üniversite yıllarında örgütle tanıştığını, okuldan mezun olduktan sonra Ankara'da BOTAŞ'da göreve başladığını söyledi.
Örgüt içerisinde önce 'Esad' daha sonra 'Serdar' kod adlarını kullandığını belirten E.D, 2012-2016 yılları arasında FETÖ'nün mahrem imam yapılanmasında 'öğretmen' olarak görev yaptığını ve davanın sanıklarından birçoğunun o dönem kendisine bağlı olduğunu belirtti.
Sanıkların stajer olduğu dönemde terörist başı Gülen'in kitaplarını ve sözde vaazlarını dinlediklerini, bazı sanıklardan 'himmet' aldığını beyan eden E.D, şunları anlattı:
'Stajer askeri hakim ve savcı adaylarına büfelerdeki ankesörlü telefonlardan arama yaparak ulaşırdım. En son görüştüğüm Mustafa Kayıkçı, Halil İbrahim Boran, Süleyman Çakır ve Metin Keskin'di. Bana bağlıydılar ya onlar bana gelirlerdi ya da ben evlerine giderdim.
Sanıklar, Mehmet Dinçer, Kerim Dağ, Yunus Mermer, Hasan Koçak, İbrahim Halil Balık, Kadir Kurt, Mehmet Akif Karadaş, Baki Kılıç, Abdullah Sait Yüceali, Recep Akyol, İbrahim Gülerel, Salih Tezel, Bayram Özkan, İbrahim Aslan, Tugay Kahya, Kubilay Recber, Hasan Hüseyin Kılıç, Mustafa Acar, Yunus Mermer ve Abdullah Sait Yücehalil de bir dönem bendelerdi. Göreve başladıktan sonra onları da diğer mahrem kişilere devrettim.'
E.D, davanın sivil sanıklarından Hüseyin Gökhan Aydoğdu'nun da kendisi gibi örgüt içinde öğretmenlik görevini yürüttüğünü belirterek, 'Gökhan BTK'da çalışıyordu. Benin kaldığım eve gelmişti. Kod adı 'Metin'di. 2014-2016 stajer askeri hakim ve savcılardan sorumluydu.' ifadelerini kullandı.
Örgütün şifreli haberleşmede kullandığı programlardan 'Eagle'ı yüklediğini ve bunun üzerinden diğer örgüt yöneticileriyle görüştüğünü söyleyen E.D, askeri hakim ve savcılarla kesinlikle bu tarz programlar üzerinden haberleşmediklerini, sadece büfelerden ardışık arama yöntemiyle iletişime geçtiklerini, bu talimatın da üst kademedeki yöneticilerden geldiğini kaydetti.
Mahkeme Başkanı Sarıdoğan, E.D'nin ifadesinde geçen sanıkları tek tek huzura çağırdı. Tanık E.D. sanıkların o dönemki ev, iş yeri ve aile yaşantıları hakkında bilgiler verdi. İsmi söylenmeden huzura çağrılan sanıkları ismen teşhis eden E.D, sanıkların örgüt içerisinde kullandıkları kod isimleri de deşifre etti.
Tanığın beyanında adı geçen sanıklar söz alarak hakkındaki iddiaları reddettiler. Sanıklar, tanığın baskı ve işkence ile ifade verdiğini öne sürdüler.
Bunun üzerine söz alan tanık E.D, herhangi bir zorlamayla ya da kötü muameleyle karşılaşmadığını, kendi hür iradesiyle gidip devlete yardımcı olmak için ifade verdiğini belirtti. E.D, geçmişte bu yapı içerisinde olanların da korkmadan bildiklerini anlatmasını istediğini sözlerine ekledi.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Mahkeme Başkanı Sabahattin Sarıdoğan, dava dosyasına gelen tanık beyanlarını okudu.
Haklarında örgüt evlerinde kaldıklarına ve kod isim kullandıklarına dair tanık beyanı bulunan sanıklar Emre Kabak, Celal Topçin, Erdal Sevinç ve Hüseyin Ayyıldız, iddiaların gerçeği yansıtmadığını, tanıkları tanımadıklarını iddia ettiler.
Ayrıca duruşmada sanıklar Oğuz Kaan Orman, Hüseyin Gökhan Aydoğdu, Ali Kocatürk ve Yunus Emre Keskin esas hakkındaki mütalaaya ilişkin savunma yaptı. Suçsuz olduklarını savunan sanıklar, beraat talebinde bulundu.
Avukatların tahliye ve beraat taleplerinin ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Yunus Emre Keskin, İbrahim Yıldırım, Oğuz Kaan Orman, Salih Kocaoğlu, Halil İbrahim Boran ve Ahmet Peksöz'ü adli kontrol hükümlerini uygulanarak tahliye etti.
Duruşmaya 8 Ekim Pazartesi günü devam edilecek.
08.10.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu.
Mahkeme Başkanı Sabahattin Sarıdoğan, önceki ara karar gereği dava dosyasına gelen evrakı okuduktan sonra son savunmalarını yapmaları için sanıklara söz verdi.
Sanıklar Fahri Altıntaş, Osman Aksoy, Süleyman Çelebi, Fatih Öztürk, Umut Gök, Namık Akpınar, Emrullah Dolgun, Ahmet Peksöz, Cemal Arpacı, Reyzanur Güngör, Ahmet Arık, Ahmet Sezen, Ahmet Bilmiş, Tuğrul Akkoyun, Ahmet Akdoğan, Kubilay Rençber, Emre Kabak, Erdal Sevinç, Veysel Uçar, Serdar Özcan ve Aydın Keleş savcının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yaptı.
Suçsuz olduklarını savunan sanıklar, yargılama sonunda beraatlerini talep etti.
Duruşmaya 15 Ekim'de sanık savunmalarıyla devam edilecek.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-16 Mayıs (2017) 'Ankara 136 sanık Darbe/Sıkıyönetim Hakim-Savcıları' davası
(13 Ekim 2018, 14:51)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: