İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 280 sanıklı davada dosyaları ayrılan 3'ü tutuklu 145 sanığın yargılanmasına devam edildi.
14.06.2020 18:55 İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 280 sanıklı davada dosyaları ayrılan 3'ü tutuklu 145 sanığın yargılanmasına devam edildi.
11 Haziran'da İzmir 20. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya sanıklar ile avukatları katıldı.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Osman Sadi Sonverdi, Ekrem Karakocalı, Mahmut Tunçkın ve başka suçtan tutuklu Enis Çakır'ın dosyalarının yargılamanın uzun süredir devam etmesi, haklarındaki delillerin toplanması, Kovid-19 nedeniyle aksama yaşanması nedeniyle dosyalarının ayrılarak davaya ayrı bir esastan devam edilmesi yönünde karar aldı.
Tutuksuz sanık E.B, hakkındaki ardışık arama raporunu incelediğini belirterek, raporun kendisine ait kısımlarında çok sayıda yanlışlık olduğunu ileri sürdü.
"Ev yemeği özlemişsindir diye evlere götürürlerdi"
Tutuksuz sanık M.Ç etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini, FETÖ'yle lise yıllarında tanıştığını söyleyerek, şunları kaydetti: "Üniversite öğrencileri halı saha maçı düzenliyordu. Yapıyla tanışmam halı saha maçlarıyla oldu. Orada tanıştığımız üniversite öğrencileri derslere yardımcı oluyordu. Harp okuluna girmek isteyip istemediğimi sordular. Bilgisayar mühendisi olmak istiyordum. Araştırdım harp okuluna girişleri, hoşuma gitti. Okula girmeden önce beni bir arkadaşla tanıştırdılar. 'Yalnızlık çekmezsin, o okulda' dediler. Okula girdim. Dışarı çıktığımızda buluşmalar yapıyorduk, büfeye giderek biz arıyorduk. Harp okulu komutanı topladı bir gün. 'Sizi dışarıdan birileri arayabilir, görüşmek isteyebilir. Menfaat sağlamaya çalışabilir, görüşmeyin' dedi. Sonra tabur ve bölük komutanı biz irtibatı kesmek isteyince hakaretler etmeye başladı. 3-4 saat esas duruşta bekletiyordu. 'Sizden subay olmaz, bayrağa bakınca utanmıyor musunuz' diyordu. Pilot olmak istediğimde kalbimde sıkıntı olduğunu söylediler. Bir sıkıntı yoktu halbuki. 'Ev yemeği özlemişsindir, halıya basmamışsındır' diyerek evlere götürdüler. Fetullah Gülen'i dinliyorduk, kitaplar okuyorduk."
M.Ç hakkındaki ardışık aramalara ilişkin, "Hatırlayamadım. Kopma sürecinde 'niye gelmedin' diye aradıklarını düşünüyorum. Bu aramalar sırtımda yüktür. Bu yükü taşımak istemiyorum." dedi.
Tutuksuz sanık İ.Ş hakkındaki ardışık aranma tespitlerini içeren rapora ilişkin, "Rapordaki hattı 2009 yılından beri kullanıyorum. Toplamda 5 ardışık aranma görülmektedir. Ardışık aranmaların hepsinde benden önce veya sonra farklı asker kişiler aranmış, ardışık arandığım kişilerin hiçbirini tanımam. Örgütle bağım yoktur." diye konuştu.
İddia makamı, dosyası ayrılan 4 sanıktan 3'ünün "Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs" 1'inin de "Cumhurbaşkanına suikaste teşebbüse yardım etme" suçundan cezalandırılması yönünde mütalaa verdi.
Mahkeme heyeti sanıklara ve avukatlarına mütalaaya karşı savunma yapmaları için süre vererek duruşmayı erteledi.
Davanın geçmişi
İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Mayıs 2018'de, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin davada 280 sanıktan 137'si hakkında karar vermiş, 143 sanığın dosyasını ise ayırmıştı. Bu sayı daha sonra 145'e çıkmıştı.
Mahkeme, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demiraslan, 'Yurtta Sulh Konseyi'nce Manisa ve İzmir'de sözde 'sıkıyönetim komutanı' ilan edilen eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, eski Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, eski Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, eski Amfibi Gemiler Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün, eski Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, eski Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ve eski Edremit 19. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Nihayet Ünlü'nün de bulunduğu 104 sanık hakkında 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti.
Darbe girişiminden sonra itirafçı olan 'Şapka' kod adlı gizli tanık eski albay Hakan Bıyık ve 'Kuzgun' kod adlı eski tuğamiral Halil İbrahim Yıldız ise 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Sanıklardan 21'i, 'Cumhurbaşkanına suikaste yardım' suçundan 20 yıl, 31'i ise 'Silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 7 yıl 6 ay ila 10 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmıştı.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'İzmir 280 sanık (ilk 270) Darbe Yapılanması' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(14 Haziran 2020, 18:55)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: