Yurdun çeşitli yerlerinde Fetö'ye yönelik çok sayıda operasyon gerçekleşti, yüzlerce şüpheli gözaltına alındı. İstanbul'da iki ayrı dosya kapsamında toplam 29'u muvazzaf 158 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Daha büyük bir operasyon ise İzmir'de gerçekleşti. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'nün Hava Kuvvetlerindeki yapılanmasına yönelik soruşturmada 187'si muvazzaf 191 şüphelinin yakalanması için 22 ilde operasyon başlatıldı.
14.06.2020 19:50 Yurdun çeşitli yerlerinde Fetö'ye yönelik çok sayıda operasyon gerçekleşti, yüzlerce şüpheli gözaltına alındı. İstanbul'da iki ayrı dosya kapsamında toplam 29'u muvazzaf 158 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Daha büyük bir operasyon ise İzmir'de gerçekleşti. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'nün Hava Kuvvetlerindeki yapılanmasına yönelik soruşturmada 187'si muvazzaf 191 şüphelinin yakalanması için 22 ilde operasyon başlatıldı.
İSTANBUL
9 Haziran'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından TSK yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, iki ayrı operasyon kararı verildi. Örgütün sivil yöneticileriyle ankesörlü hatlardan görüştüklerine dair tespitler yapılan ve bir kısmı hakkında örgüt mensubu olduklarına dair haklarında ifade de bulunan 8'i aktif görevde 37 şüpheli (1 binbaşı, 3 üsteğmen, 6 teğmen, 17 astsubay, 10 askeri öğrenci) ile aralarında halen kamuda öğretmen ve doktor olarak aktif görev yapan 7 sivil yönetici olmak üzere toplam 44 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
Ayrıca FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü mahrem yapılanması içerisinde faaliyet yürüten sivil yöneticiler ile büfe/ankesörlü hatlar üzerinden iletişim sağladığı tespit edilen 21'i muvazzaf toplam 114 şüpheli hakkında da gözaltı kararı verildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından toplam 158 şüphelinin yakalanması ve gözaltına alınması işlemlerine devam ediliyor. Polisin yaptığı operasyonlarda bu aşamaya kadar 86 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Diğer şüphelilerin yakalanması çalışmalarına devam ediliyor.
İZMİR
Daha büyük bir operasyon ise İzmir'de gerçekleşti. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'nün Hava Kuvvetlerindeki yapılanmasına yönelik soruşturmada 191 şüphelinin yakalanması için, İzmir merkezli 22 ilde dev operasyon başlatıldı.
9 Haziran'da İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki kripto yapılanmasına yönelik tamamı Hava Kuvvetleri Komutanlığından 2'si muvazzaf üsteğmen, 6'sı muvazzaf teğmen, 173'ü muvazzaf astsubay, 8'i TSK'dan ayrılan Astsubay ve 2'si askeri okuldan ilişiği kesilen öğrenci olmak üzere 181'i muvazzaf toplam 191 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Gece saat 01.00 itibariyle başlatılan operasyonda şüphelilerin yakalanmaları ve gözaltına alınmaları işlemlerine Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Dairesi Başkanlığı koordinesinde İzmir Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele görevlilerince devam ediliyor. Ayrıca şüphelilerin adreslerinde arama yapıldığı da öğrenildi.
Operasyonda gözaltı sayısı 160'a ulaştı.
Mülakat heyetinin çoğu FETÖ'cü çıktı
2011 ve 2012 yıllarındaki Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulu mülakat heyetlerinde görevli 121 isimden 91'inin FETÖ'cü olduğu ortaya çıktı. İtirafçı subaylardan Üsteğmen M.B, ‘Heyet başkanının olumlu puan verdiğine olumsuz kanaat bildirmeyin' şeklinde uyarıldıklarını anlattı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 181'i muvazzaf 191 şüpheli asker hakkında FETÖ suçlamasıyla gözaltı kararı verdiği soruşturmada yeni ayrıntılar ilerleyen günlerde ortaya çıktı. Buna göre, FETÖ'nün 2005, 2011 ve 2012 yıllarındaki Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulu mülakat sınavlarında aday numaraları üzerinden kendi üyelerine avantaj sağlayacak şekilde formül uyguladığı belirlendi. Bu şifreleme yöntemle TSK'ya bin 79 kişinin sızdırıldığı belirlendi. Bunlardan sadece 473'ü hakkında FETÖ'den işlem kaydı yapıldı, 639'unun ise ankesörlü telefondan arandığı tespit edildi.
121'den 90'u işlem görmüş
Yapılan incelemelerde 2005 yılındaki mülakata katılan görevlilerin kimlik bilgilerine ilişkin liste ile adaylara verilen mülakat not belgeleri bulunamadı. 2011 ve 2012 yılındaki sınavlardaki not belgelerinin de bulunamadığı öğrenilirken, savcılık yaptığı incelemelerde bu 2 yıldaki mülakat heyetlerinde görev yapan 121 askerden 90'ı hakkında önceden FETÖ soruşturmaları kapsamında işlem yapıldığını belirledi. Bu 121 şahıstan çoğunun TSK'daki askerlerden sorumlu mahrem imamlar tarafından kontörlü hat üzerinden arama kayıtlarına rastlandı.
Son söz heyet başkanında
FETÖ'nün şifreleme yöntemiyle TSK'ya sızdırdığı örgüt üyeleriyle ilgili ayrıntılar tek tek ortaya çıkarken, operasyonda gözaltına alınan subaylar da itirafçı oluyor. İtirafçıların anlattıklarına göre, heyet başkanları TSK'ya örgüt mensubu sızdırılmasında son sözü söyledi. İtirafçılar, heyet başkanları istihbarat subaylarının olumsuz notlarını değiştirebilecek pozisyonda olduklarını anlattı. Soruşturmanın genişletilmesine katkı sağlayan itirafçı subaylardan bir tanesi Üsteğmen M.B oldu.
Başkan ne derse o!
İtirafçı üsteğmen, 2011 yılındaki heyet görevi öncesinde örgüt abisi tarafından bir üst mahrem imamla konuşmak için yönlendirildiğini aktardı. M.B ifadesinde şunları anlattı: "Bu şahıs bana 'Mülakat heyetlerinde heyet başkanının kararına uyun, olumsuzluk çıkarmayın, kendiniz gibi Anadolu'nun bağrından geldiğini düşündüğün adaylara olumlu kanaat ver' şeklinde uzun uzun telkinde bulundu. Bu şahıs dışında bir başka şahıs daha benimle görüştü. Bu da 'Heyet başkanının olumlu puan verdiğine olumsuz kanaat bildirmeyin' şeklinde uyardı. İstihbarat subayının olumsuz görüş bildirdiği ve bu kişinin olumsuz görüşüne heyet başkanı direnir ve olumlu notta ısrar ederdi."
Kodlama olmadan imkansız
Operasyon kapsamında avantajlı kodlama uygulandığı belirlenen ve gözaltına alınan muvazzaf Astsubay A.K' da ifade verdi. İtirafçı olan A.K. ifadesinde "2012 yılında mülakata kapri şortla gittim. İstiklal marşının kaç mısra olduğunu yanlış cevapladım. Herkese sorular sordular ve bana sıra geldiğinde soru sormadılar" dedi. Savcılık, A.K'nın bu şartlarda kabul edilmesiyle ilgili olarak "Bu durumun kodlama olgusu dışında açıklanamayacağı" değerlendirmesi yaptı.
Mahkemeden tuhaf karar
Soruşturmada gözaltına alınan 91 şüpheliden 40'ı tutuklanırken, 51 şüpheli adli kontrol kararıyla serbest kaldı. Sorguları yapan İzmir Nöbetçi Sulh Ceza Hakimlikleri, verdikleri adli kontrol kararlarına herhangi bir gerekçe göstermezken, gerek savcılığın açık tespitleri, gerekse ODTÜ'lü uzmanlar tarafından hazırlanan bilirkişi raporunu görmezden geldi. Savcılık "Herhangi bir karşı gerekçe gösterilmeksizin tutuklama taleplerinin reddedilmesi usul ve yasaya aykırıdır" dedi.
(14 Haziran 2020, 19:50)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: