Muğla'da, 15 Temmuz darbe girişiminde Marmaris'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele gelerek Cumhurbaşkanını derdest etme girişiminde bulunan 37 eski askerin 'Nitelikli yağma' suçundan yargılandıkları dava sona erdi. Kişi başı 270'er yıl hapis cezası verildi.
17.06.2021 22:57 Muğla'da, 15 Temmuz darbe girişiminde Marmaris'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele gelerek Cumhurbaşkanını derdest etme girişiminde bulunan 37 eski askerin 'Nitelikli yağma' suçundan yargılandıkları dava sona erdi.
31.05.2021 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada sanıklardan Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timinin başındaki eski binbaşı Taner Berber ve yerdeki suikast timini yöneten Özel Kuvvetler üyesi eski binbaşı Şükrü Seymen hazır bulunurken, diğer sanıklar bulundukları illerdeki cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla dahil oldu.
Sanık Taner Berber, savunmasında, iddianamenin usule aykırı şekilde yapıldığını öne sürerek, 'Bu davanın neden açıldığını anlayamadım. Sanıklar arasında olayla hiç alakası olmayan helikopterde bulunan kişiler var. Zaten ölene kadar ceza almışım. Beni öldükten sonra da cezaevi bahçesine mi gömmeye çalışıyorlar. Bunu anlamış değilim. Kamuoyu nezdinde algı oluşturulmaya çalışılıyor.' diye konuştu.
Sanık Şükrü Seymen ise mahkemenin yargılama sürecinde usulde hatalar yaptığını iddia ederek, 'Adil yargılama yapılmadı. Yağma ile ilgili deliller bulunamamıştır. Neyle suçlandığımı bilmiyorum. Böyle bir iddiayı kanıtlamak gerekiyor ancak bizim bu suçu işlediğimiz yönünde bir delil yok. Yağma yapmadım, kim yaptıysa bulunmasını istiyorum. Atılı suçtan beraatimi talep ediyorum.' ifadesini kullandı.
Eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş de mahkemenin hukuksuz ve adaletsiz olduğunu iddia ederek, suçlamalarla ilgili savunma yapmayı reddetti.
Bazı sanık ve avukatları, mağdurların da mahkemeye davet edilmesi veya SEGBİS aracılığıyla duruşmada dinlenmesi gerektiğini ifade etti.
Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmesine karar verdi.
01.06.2021 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın ikinci gününde, sanıkların tamamı bulundukları illerdeki cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmaya müdahil olan Cumhurbaşkanlığı avukatı da mahkeme salonunda hazır bulundu.
Sanıklardan FETÖ'nün 'Çiğli üs imamı' olarak anılan eski Başçavuş Zekeriya Kuzu, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasında, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini belirterek 'İddia edilen suçlamaları kabul etmiyorum. Benimle alakalı bir suçlama yok. İşlemediğim bir suçu işlemediğimi ispat etmeye çalışıyorum. Ben konuyla ilgili bilirkişi talep ediyorum. Adaletin bir gün tecelli edeceğini düşünüyorum.' diye konuştu.
Sanık Abdülhamit Gülerden de gerçeklerin göz ardı edildiğini, adil bir yargılama yapılmadığını, suçlamaları kabul etmediğini öne sürerek hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.
Sanıklardan eski pilot Albay Zeki Göçmen ise 'Ben hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Bir pilot nasıl yağma yapabilir. Kaç yıldır cezaevindeyim. Çocuklarımı çok özledim. Biz bu devletin düşmanı değiliz. Ben bu arkadaşları mahkeme sürecinde tanıdım. İyi ki de tanımışım. Burada ceza alan arkadaşlarım tertemiz. Yapmadığımız, görmediğimiz suçtan dolayı yargılanıyoruz.' ifadelerini kullandı.
Sanıklardan Ali Sarıbey, suçsuz olduğunu savunarak 'Kişilerin beyanları esas alınmış ama delillendirme yapılmamış. Hakim ve savcıların adli gerçekleri ortaya çıkarması lazım. Her kafasına göre bir şey söyleyene inanmamak lazım. Sadece iddialar üzerine beyanlar var. Eşyaların somutlaştırılması lazımdı. Suçun işlendiği mekan da tam olarak belli değil. Adil bir şekilde bu işin üzerine gidilmesi gerekiyor. Deliller üzerinde oynamalar yapıldı.' iddiasında bulundu.
Helikopter teknisyeni sanıklardan eski astsubay Ahmet Koçan da ayağını yere bile basmadığını, helikopterdeki kişileri indirdikten sonra geriye döndüklerini, suçlanmanın kendisine çok ağır geldiğini, söyleyecek çok şeyinin olmadığını kaydetti.
Sanık Mehmet Cantaz da olay gecesi helikopterden hiç inmediğini ileri sürerek 'Ben yukarıdayken aşağıdakilerle iletişimimiz olmadı. Kendimi nasıl savunacağımı bilemiyorum. İddia makamlarına bir soru sorma fırsatımız olmadı. Bu kişilere soru sorabilirdik. Bu haktan da mahrum bırakıldık. Yağma suçuyla ilgili kamera görüntülerine bakılabilirdi. Eskiye dönük görüntüler taranabilirdi ama bu konuda taleplerimize cevap alamadık. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum.' savunmasını yaptı.
Sanık Murat Gösterit ise suçlamaları kabul etmediğini, adaletin er ya da geç yerini bulacağını savundu.
Sanıklardan Ali Aktürk de kendisinin helikopter pilotu olduğunu ve personeli indirdikten sonra yakıt almak için Dalaman Havalimanı'na hareket ettiğini savunarak suçlamaları kabul etmediğini, helikopterden yere hiç inmediğini belirtti.
Sanık İlyas Yaşar da yapılan yargılamayı bir 'tiyatro gösterisi' olarak niteleyerek suçlamaları kabul etmediğini, yağma suçunun oluşmadığını savundu.
Sanıklardan Selman Çankaya da suçlamaları kabul etmediğini ifade ederek suçsuz olduğunu o kadar ceza almasına rağmen içinin ve vicdanının rahat olduğunu dile getirdi.
Sanık Ekrem Benli de kendisinin FETÖ'yle bir bağlantısının olmadığını, yağma suçunu kabul etmediğini, suç unsurunun oluşmadığını iddia ederek beraatını talep etti.
Bazı sanık ve avukatları, mağdurların da mahkemeye davet edilmesi veya SEGBİS aracılığıyla duruşmada dinlenmesi gerektiği talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmesine karar verdi.
02.02.2021 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın üçüncü oturumuna, sanıkların tamamı bulundukları illerdeki cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmaya müdahil olan Cumhurbaşkanlığı avukatı da mahkeme salonunda hazır bulundu.
Sanıklardan, Enes Yılmaz, Ergün Şahin, Mehmet Öztürk, Bahadır Sagun, Muammer Gözübüyük, İsmail Yiğit ve Haldun Gülmez, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasında, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediklerini belirterek beraatlarını talep etti.
Bazı sanık ve avukatları, müştekilerin de mahkemeye davet edilmesi veya SEGBİS aracılığıyla duruşmada dinlenmesi gerektiği talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmesine karar verdi.
03.06.2021 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Davanın 5'inci duruşması Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada sanıklardan Muharebe Arama Kurtarma (MAK) Timi'nin başındaki eski Binbaşı Taner Berber, Özel Kuvvetler üyesi eski binbaşı Şükrü Seymen ile avukatlar hazır bulunurken, diğer sanıklar kaldıkları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Savcı, geçen yıl 2 Aralık'ta görülen duruşmadaki mütalaasını yineleyip, olay tarihinde darbe teşebbüsünün icrası kapsamında aldıkları görev üzerine Marmaris'e gelen sanıkların Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı'nda görevli müşteki polis memurlarını derdest edip, üzerlerini arayarak silah, telsiz, kimlik gibi eşyalarını aldıklarını kaydetti. Savcı, mütalaada, sanıkların atılı suçtan mağdur sayısınca cezalandırılmaları gerektiği de ifade etti.
Şüphelilerin esasa ilişkin savunmalarının ardından, mahkeme heyeti, duruşmaya verilen 5 dakika aranın ardından kararını açıkladı. Aralarında eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski başyaveri, eski Albay Ali Yazıcı, Çiğli Ana Jet Üssü'nün imamı olduğu belirtilen 'Menfez Paşası' lakaplı eski Astsubay Zekeriya Kuzu ve Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda tabur komutanı olan eski Binbaşı Şükrü Seymen'in de bulunduğu şüphelilerin tamamına, 15'er kez 18'er yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, firari Burkay Karatepe'nin dosyasının ise ayrılmasına karar verdi.
İDDİANAME
İddianamede, olay tarihinde darbe teşebbüsünün icrası kapsamında aldıkları görev üzerine Marmaris'e gelen sanıkların, Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığında görevli müşteki polis memurlarını derdest edip üzerlerini arayarak silah, telsiz, kimlik gibi eşyalarını aldıkları belirtildi.
Zincirleme suç hükümlerinin 'yağma' suçu bakımından uygulanamayacağı vurgulanan iddianamede, sanıkların atılı suçtan mağdur sayısınca cezalandırılmaları gerektiği kaydedildi.
İddianamede, sanıklar hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmaması gerektiği kanaatine varıldığına da yer verildi.
Çatı davada 4'er kez ağırlaştırılmış hapis kararı çıkmıştı
FETÖ'nün darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te konakladığı otelden ayrılmasından kısa süre sonra helikopterle bölgeye gelen darbeci askerlerce otele 3 helikopterden ateş açılmıştı.
Otel üzerinde bir süre havada kalan helikopterlerden maskeli ve ağır silahlar taşıyan gruplar inmişti. Bölgeye sevk edilen polis ekipleriyle çatışan bu kişiler, polis memuru Nedip Cengiz Eker ve Cumhurbaşkanlığı koruma polisi Mehmet Çetin'i şehit etmişti. 10 kişinin yaralandığı olaylar sırasında bölgeye sevk edilen sağlık ekiplerine de ateş açılmıştı.
Sabah saatlerine kadar devam eden çatışmalar sonucunda darbeciler, İçmeler mevkisindeki ormanlık alana kaçmıştı. Güvenlik güçlerinin havadan ve karadan yürüttüğü operasyonlarda bu kişilerden 36'sı yakalanmış, eski yüzbaşı Burkay Karatepe ise bulunamamıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davada, Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Özel Kuvvetler, Sualtı Taarruz ve Muharebe Arama Kurtarma ekiplerinden oluşan suikast timi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.
Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesince karara bağlanan dava dosyası, İzmir Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmiş, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, aralarında Gökhan Şahin Sönmezateş, Şükrü Seymen, Taner Berber ve Zekeriya Kuzu'nun da bulunduğu 37 sanık hakkında verilen cezaları hukuka uygun bulmuştu.
Temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, aralarında Gökhan Şahin Sönmezateş ve Zekeriya Kuzu'nun da bulunduğu FETÖ'nün suikast timine verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onamıştı.
Yeniden yargılanan sanıklardan sözde 'yurtta sulh konseyi üyesi' ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri kurmay albay Ali Yazıcı, karara bağlanan Genelkurmay 'çatı' davasında 'Anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmişti. Eski yarbay Hüseyin Yılmaz'ın Akıncı Üssü davasında yargılaması devam ederken, tutuklu bulunan Cenk Bahadır Avcı da suikast timi davasında müebbet hapis cezası almıştı.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davada, Yargıtayın bozma kararının ardından yeniden yargılanan eski başyaver Ali Yazıcı'ya 17 Temmuz 2020'de, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti.
Paralel Yapı-15.07.2016-Muğla 47 sanık Darbede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişimi davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(17 Haziran 2021, 22:57)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: