Malatya´da Zirve Yayınevi´nde, biri Alman, 3 kişinin öldürülmesi ile ilgili davanın 24. duruşmasının görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nin Başkanı Eray Gürtekin, kendilerine İstanbul´dan gönderilen ´Poyrazköy´ iddianamesini dava dosyasına eklediklerini açıkladı. Müdahil avukatları dava soruşturmasının Ergenekon bağlantıları nedeniyle genişletilmesini talep ederken savcı ve sanık avukatları ise bu talebin reddedilmesini ve esas hakkındaki mütalaaya geçilmesini istediler. Mahkeme heyeti ilerleyen saatlerde açıklama yaparak soruşturmanın genişletilmesi talebini reddetti.
Malatya katliamı soruşturması genişletilmiyor
Malatya´da Zirve Yayınevi´nde, biri Alman, 3 kişinin öldürülmesi ile ilgili davanın 24. duruşmasının görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nin Başkanı Eray Gürtekin, kendilerine İstanbul´dan gönderilen ´Poyrazköy´ iddianamesini dava dosyasına eklediklerini açıkladı. Müdahil avukatları dava soruşturmasının Ergenekon bağlantıları nedeniyle genişletilmesini talep ederken savcı ve sanık avukatları ise bu talebin reddedilmesini ve esas hakkındaki mütalaaya geçilmesini istediler. Mahkeme heyeti ilerleyen saatlerde açıklama yaparak soruşturmanın genişletilmesi talebini reddetti.
Malatya´da Zirve Yayınevi´nde, biri Alman, 3 kişinin öldürülmesi ile ilgili davanın 24. duruşmana bugün Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nde şu saatlerde devam ediliyor. Mahkeme Başkanı Eray Gürtekin, duruşmanın başlamasından sonra yaptığı açıklamada, ´Poyrazköy´ iddianamesinin kendilerine CD olarak gönderildiğini, iddianameyi dava dosyasına eklediklerini söyledi.
Müdahil avukatları soruşturmanın genişletilmesini istedi
Duruşmaya katılan müdahil avukatlardan Erdal Doğan, dava kapsamında tanık olarak mahkemede dinlenen Eski Malatya İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Ülger ve iki uzman çavuş hakkında ´şüpheli´ olarak başlatılan hazırlık soruşturmasındaki gizlilik kararının kaldırıldığını hatırlattı. Doğan, Albay Ülger ve iki uzman çavuş ile o dönemde İnönü Üniversitesi Jandarma Karakolu Komutanı ve Alay Komutanlığındaki Jandarma İstihbarat Komutanının da tanık olarak dinlenmesi gerektiğini belirterek, soruşturmanın genişletilmesini talep etti. Doğan, ´Ergenekon´ soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, emekli generaller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur´un Mehmet Ülger ile fotoğraflarını göstererek, ´Fotoğraflarda sanıklarla bağlantısı olduğu düşünülen ve hakkında soruşturma yürütülen şüpheliler, devam eden bir soruşturmanın tutukluları ile görülmektedir. Bu nedenle soruşturmanın genişletilmesi gerekmektedir´ dedi. Avukat Doğan, şunları kaydetti: ´İstanbul özel yetkili savcılarınca İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli polislere hazırlatılan raporda, Ergenekon terör örgütünün tanımı yapılmış ve yayınevi cinayetlerinin bu kapsamda işlendiğine dair görüş bildirilmiş. Mahkemeye gönderilen Poyrazköy İddianamesi´nde de Malatya cinayetleri ile ilgili bölümler yer almaktadır.´
Sanık avukatları ve savcı genişletilmeye karşı
Sanık avukatları ise, taleplerin devam eden cinayet davasına katkı sağlamayacağı gerekçesiyle, talebin reddini istedi. Yayınevi cinayetleri soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet savcısı Şeref Gürkan da şu ana kadar Malatya´daki cinayetlerinin sanıkları ile ´Ergenekon´ soruşturması arasında somut bir bağlantıya rastlanmadığını ifade ederek, taleplerin reddini istedi. Gürkan, mütalaanın hazır olduğunu da bildirdi. Duruşmaya kısa bir ara verildi. ( AA)
Soruşturma genişletilmiyor: Yayınevi katliamı davasında sona gelindi
Malatya´daki Alman Tilman Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel adlı misyonerlerin öldürüldüğü Zirve Yayınevi´nin 24. duruşmasında Cumhuriyet Savcısı mütalaasını vererek, tutuklu 5 sanık hakkında Terör, kasten adam öldürme, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma ve yağmaya teşebbüs suçlarından ceza istedi. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki Zirve Yayınevi´nin 24. duruşmasının sonunda Cumhuriyet Savcısı mütalaasının hazır olduğunu bildirmesi üzerine mahkeme heyeti, savcıya mütalaasını sunmasını istedi. Cumhuriyet Savcısı, olayın bir terör olayı olduğunu ve Emre Günaydın´ın terör örgütünün kurucusu ve yöneticisi olduğunu, diğer sanıklar Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Salih Gürler´in ise terör örgütü üyesi olduğunu iddia eti. Cumhuriyet Savcısı mütalaasında Emre Günaydın´a Terör örgütü kurucusu ve yöneticisi olmak suçundan 22 yıl, 3 kişiyi kasten öldürmek suçundan 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, 3 kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak suçundan 63´er yıl hapis ve Yağmaya teşebbüs suçundan 16 yıl hapis talep etti. Cumhuriyet Savcısı sanıklar Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Salih Gürler hakkında ise Terör örgütü üyesi olmak suçundan 15´er yıl, 3 kişiyi kasten öldürmek suçundan 3´er kez müebbet hapis cezası, 3 kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak suçundan 63´er yıl, yağmaya teşebbüs suçundan 16´şar yıl hapis talep etti. Cumhuriyet Savcısı davada yargılanan diğer sanıklar Kürşat Kocadağ, Mehmet Gökçe, Varol Bülent Aral ile Hüseyin Yelki´nin haklarındaki suçlamalardan dolayı beratlarına karar verilmesini talep etti. Cumhuriyet Savcısı, dava kapsamında adli emanette bulunan ve Emre Günaydın´ın ev aramasında çıkan İncil ve İsa´nın Acıları adlı kitapların Emre Günaydın´a aide edilmesini istedi. Duruşma sonunda mağdur avukatlarından Murat Dincer yaptığı açıklamada, sanıklar için istenebilecek cezaların talep edildiğini, ancak olayın 5 kişi ile sınırlandırılmasına katılmadıklarını söyledi. Avukat Erdal Doğan ise, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´nun vermiş olduğu son kararın Malatya´yı da etkilemiş olabileceğini iddia ederek, Malatya´daki mahkemenin İstanbul Terörle Mücadele Şubesi´nin hazırlamış olduğu raporu dikkate almadığını ileri sürdü. Duruşma sonunda Alman Tilman Geske´nin eşi Suzanna Geske ve ilk kez duruşmaya gelen oğlu Lukas Geske konuşmayarak adliyeden ayrıldılar. Zirve Yayınevi davasının 25. duruşması 15 Nisan 2010 tarihinde yapılacak.
Ergenekon davasında Zirve katliamı konusundaki polis raporu istendi
04 Mart 2010: Birinci Ergenekon davasının 26 Şubat 2010 tarihli duruşmasının ara kararları İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından avukatlara dağıtıldı. Alınan ara kararlardan biri de, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü´ne yazı yazılarak Malatya Zirve Kitabevi cinayeti davasının görüldüğü Malatya Ağır Ceza Mahkemesi´ne olayın Ergenekon örgütüyle bağlantısını gösterir herhangi bir raporun gönderilip gönderilmediğinin sorulması, gönderilmiş ise bir suretinin istenmesiydi. ( Cihan, Milliyet)
Ergenekon savcıları polis raporundaki delilleri somut bulmadı mı?
25 Mart 2010: İstanbul terör polisinin, Malatya´da biri Alman üç kişinin öldürüldüğü Zirve Yayınevi katliamı davasıyla Ergenekon bağlantısını göstermek için hazırladığı rapora AKŞAM ulaştı. Katliam davasını soruşturan savcıların talebi üzerine hazırlanan raporda, ´Ergenekon´ sanıklarından emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Sevgi Erenerol, Arif Doğan, Ergün Poyraz ve Durmuş Ali Özoğlu arasında belge ortaklığına dikkat çekiliyor. Son duruşmada gizlilik kararı kaldırılan 13 Kasım 2009 tarihli, 32 sayfalık raporun ´Netice ve kanaat´ bölümünde, şöyle deniliyor: ´Zirve Yayınevi cinayeti eyleminin DHKP-C, PKK gibi ideolojik temelli bir örgüt tarafından yapılmadığı, bilakis Ergenekon tarzı örgütlenmelerin başını çektiği yönlendirme ve hedef gösterme suretiyle ilk bakışta ferdi görünen fakat bir grup tarafından organize edilen türde bir olay olduğu kanaatine varılmıştır.´ Raporda Zirve-Ergenekon bağlantıları tek tek sıralanıyor:
Jandarma dinlemiş
Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Malatya İl Jandarma eski komutanı Albay Mehmet Ü.´nün telefon dökümlerinde Ergenekon sanıklarından Haydar Y. ile sık görüştükleri belirlendi. 18.04.2007´deki katliamdan sonra maktullerden Tilman Geske´nin eşi Suzanne Geske, müştekilerden Yılmaz Ç.´nin ´Radikal Dini Gruplar´ başlığı adı altında jandarma istihbarat tarafından dinlendiği tespit edildi. Zirve katliamı sanıkları ile irtibatı bulunan ve çete davasından tutuklu jandarma istihbarat elemanı Veysel Ş.´nin, 0 537 596... numarası ile Doğu Perinçek´in şoförü Yusuf B. ile telefon konuşmaları belirlendi. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon´dan elde edilen 1 Nolu CD´deki ´Misyonerlik´ isimli 27 slaytlı sunumun 20. slaytında Zirve Yayınevi´nin eski adı olan ´Kayra Dağıtım´ ismi ve il bazında da Malatya, İstanbul, Trabzon isimleri özellikle belirtilmiş.
Telefon trafiği şemada
Rapora ek olarak bir telefon şeması eklendi. Buna göre Zirve Yayınevi katliamı soruşturması ve Ergenekon soruşturması kapsamında isimleri geçen kişilerin birbirleri arasındaki bağlantıları yer aldı. Şemanın ortasında Malatya İl jandarma eski komutanı Albay Mehmet Ü. yer aldı. Ergenekon soruşturmasından tutuklu emekli Albay Arif Doğan ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek´in ismi de var.
Savcı: Somut delil yok
Zirve Yayınevi´nde işlenen cinayetlerin görüldüğü davada, olayın Ergenekon ile bağlantısının olup olmadığının belirlenmesi talep edilmişti. Davanın 24. duruşmasında, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nin konuya ilişkin yanıtı okunmuştu. Buna göre, ´Ümraniye´de ele geçirilen bombalarla ilgili İstanbul´da devam eden davaların yayınevindeki cinayetlerin bağlantısının olmadığı´ belirtilmişti. Ergenekon savcıları ´Raporda somut delillere ulaşılmamıştır. Esas hakkındaki mütalaamız hazırdır´ şeklinde görüş bildirdi. ( Akşam)
(19 Şubat 2010, 13:22), son güncel.: (25 Mart 2010)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Malatya Zirve Katliamı ve Ergenekon´la bağlantısı manşetlerimiz