Kapatılan Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın ölümü ile ilgili dava dosyası 5 ay sonra zamanaşımına giriyor.
Vedat Aydın cinayeti hep faili meçhul kalmak üzere
Kapatılan Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın ölümü ile ilgili dava dosyası 5 ay sonra zamanaşımına giriyor.
Cinayetin üzerinden tam 20 yıl geçtiğine dikkat çeken avukat Mahmut Vefa, dosyanın 5 Temmuz 2011 tarihinde zamanaşımından düşeceğini açıkladı. Vedat Aydın cinayetinin Kürt meselesinin dönüm noktalarından biri olduğu, PKK´nın Güneydoğu´da kitleleri harekete geçirme kabiliyetini bu cinayetten sonra geliştirebildiği ileri sürüldü.
Vedat Aydın, 5 Temmuz 1991 günü gece 24.00 sularında kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce ´ifadesi alınmak üzere´ evinden alındı. O gecenin tanığı olan eşi Şükran Aydın´ın ve avukatı Hüsniye Ölmez´in tüm çabasına rağmen bir daha izine rastlanmadı. Ta ki, üzerinde 8 kurşun yarası ve sayısız işkence izi bulunan cesedi iki gün sonra Ergani-Maden yolu üzerinde bulunana dek.
Vedat Aydın cinayeti bölgede yeni bir sürecin başlangıcı oldu. Bu cinayetten önce de infazlar yaşanıyordu ancak simgesel isimlere yönelik ilk büyük eylemdi. O yüzden de Aydın´ın cenaze töreni bölgedeki ilk kitlesel eyleme dönüştü. Binlerce kişinin katıldığı cenazede çıkan olaylarda da 13 kişi öldü, çok sayıda katılımcı da yaralandı. Aydın´ın ailesi 1991 yılından beri bu cinayetin sorumlularının hesap vermesi için mücadele veriyor. Ancak, cinayeti aydınlatmak için harekete geçmeyen mekanizma, ailenin geri kalanını hedef haline getirdi. Eşinin öldürülmesinden sonra şikâyetçi olarak emniyete giden Şükran Aydın, dönemin Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocadağ (1996´da Susurluk kazasında öldü) tarafından sorgulandı ve ölümle tehdit edildi. 5 yıl boyunca JİTEM tarafından yakın takibe alındığını belirten acılı eş, 1991´den bugüne kadar tam 60 kez gözaltına alındığını söylüyor.
Bu cinayet, Diyarbakır´da devam eden JİTEM davalarında da suçlamalar arasında yer aldı. Ancak iki dosya da yıllardır sürüncemede bırakıldı. Birine 8 yıl boyunca mahkeme arandı. Diğeri ise Jandarma Genel Komutanlığı ile mahkeme arasında gidip gelen JİTEM var mı, yok mu? yazışmalarının gölgesinde zamanaşımına düşeceği günü bekliyor. ( Zaman)
(08 Şubat 2011, 12:30)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
BALYOZ İDDİANAMESİNDE ARAMA YAP
Balyoz Planı manşetlerimiz
Donanma´da zemine gizlenmiş 10 çuval belge manşetlerimiz
Flaş!!! Donanma´da arama: 10 çuval belge