Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 yıl peşmerge komutanlığı yaptıktan sonra Türkiye´ye gelen ve aynı zamanda Türk vatandaşı olan Mehmet Kılıç´ın (Maho Gevdan) 1989 yılında Antalya´da vatani görevini yaparken, Irak makamlarından gizlice alınan 100 bin dolar rüşvet karşılığında askeri birliğinden alınıp idam edilmek üzere Saddam Hüseyin yönetimine teslim edildiği iddiaları üzerine emekli Albay Arif Doğan´ın da aralarında bulunduğu 3 kişi hakkında soruşturma başlattı.
Saddam´a idamlık asker satışına soruşturma
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 yıl peşmerge komutanlığı yaptıktan sonra Türkiye´ye gelen ve aynı zamanda Türk vatandaşı olan Mehmet Kılıç´ın (Maho Gevdan) 1989 yılında Antalya´da vatani görevini yaparken, Irak makamlarından gizlice alınan 100 bin dolar rüşvet karşılığında askeri birliğinden alınıp idam edilmek üzere Saddam Hüseyin yönetimine teslim edildiği iddiaları üzerine emekli Albay Arif Doğan´ın da aralarında bulunduğu 3 kişi hakkında soruşturma başlattı.
Diyarbakır´da avukat Tahir Elçi, 2009 yılında ´Bir askerin 100 bin dolar karşılığında Irak´a teslim edildiği´ iddiaları üzerine emekli Albay Arif Doğan´ın da bulunduğu 3 kişi hakkında İstanbul, Diyarbakır ve Antalya Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunmuştu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheli Doğan´ın talimatla ifadesinin alınması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazmış, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı da olayla ilgili ´görevsizlik´ kararı vererek, dosyayı Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı´na göndermişti.
Emekli Albay Arif Doğan, alınan ifadesinde avukat Tahir Elçi´nin suç duyurusunda yer alan, ´22 yıl önce Antalya´da askeri birliğinden alınan Mehmet Kılıç´ın (Maho Gevdan) 100 bin dolar karşılığında Irak devletine teslim edilmesi´ iddiaların doğru olmadığını ileri sürmüştü. Mehmet Kılıç´ın Saddam´ın baskılarından kaçarak Türkiye´ye gelen şahıslardan olduğunu anlatan Doğan, ifadesinde, ´Bir aşiret reisiydi. Bu olayı sonradan duydum. İbrahim Babat´ın kod ismi ´Mete´ idi, kendisi Suriyeliydi. Şaban Bayram da astsubaydı. Bunlar Silopi bölgesinde görevliydiler. Benim kurduğum JİTEM´in personeli değildiler. Bunlar Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığının görevlileridir. Ben ´Saddam´a teslim edildi´ diye bir şey duymadım. Para karşılığında Irak istihbaratına teslim edildiğini duydum´ demişti.
Soruşturma başlatıldı
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili olarak Arif Doğan, İbrahim Babat ve Şaban Bayram hakkında ´terör örgütünün faaliyetleri çerçevesinde adam kaçırma´ suçundan soruşturma başlattı. Özel yetkili Cumhuriyet savcının yürüttüğü soruşturma dosyasının bir örneği birinci ´Ergenekon´ davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ile aralarında ´Yeşil´ kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdulkadir Aygan´ın bulunduğu 16 sanıklı ´JİTEM´ davasının görüldüğü Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
´Hakkında idam kararı vardı´
Avukat Elçi, savcılığa sunduğu suç duyurusu dilekçesinde, Türk vatandaşlığına geçen ve Mehmet Kılıç adını alan Maho Gevdan´ın 12 yıl boyunca Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Zaho Bölge Peşmerge Komutanı olarak görev yaptıktan sonra Saddam Hüseyin yönetiminin, Kürtlere karşı kimyasal silah kullanması üzerine ailesiyle Türkiye´ye kaçarak Şırnak´ın Beytüşşebap ilçesine yerleştiğini kaydetmişti. Irak´ta hakkında idam kararı verilen ve aynı zamanda Türk vatandaşı olan Kılıç´ın Türkiye´ye geldikten sonra 1989 yılında vatani görevini yapmak üzere Antalya 3. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığına teslim olduğunu kaydeden avukat Tahir Elçi, dilekçesinde şu ifadelere yer vermişti:
´Kılıç burada vatani görevini yapmakta iken o dönem Diyarbakır ve Silopi JİTEM komutanları olan şüpheli Arif Doğan ve halen hayatta olmayan Ahmet Cem Ersever´in talimatıyla JİTEM üyesi jandarma astsubayı Şaban Bayram ve Tokat-Niksarlı Erol adlı er tarafından Antalya´daki birliğinden alınmak istenmiş, adı geçenler tarafından alınıp götürülmek üzere birlikteki komutanları tarafından çarşı iznine çıkarılmış, birlik nizamiye kapısından alınmış, elleri arkadan bağlanarak Silopi´ye getirilmiş ve burada JİTEM komutanları tarafından 100 bin dolar karşılığı Irak devlet yetkililerine teslim edilmiştir.´ ( AA)
JİTEM tetikçisi Babat, olayı Başbakanlık Susurluk Raporu´nda anlatmıştı
Kürtçe ismiyle Maho Gevdan, Türk vatandaşlığına geçtiği ismi ile Mehmet Kılıç, 1988 yılına kadar Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Zaho bölge peşmerge komutanı olarak peşmergelere komutanlık yaptı. Ancak Halepçe katliamından sonra ailesiyle Türkiye´ye kaçarak gelen hem Türkiye hem de Irak vatandaşı olan Kılıç´ın hayatı askere gitmesiyle beraber değişti. Mehmet Kılıç´ın kaçırılma hikayesini Suriye asıllı itirafçı İbrahim Babat, Susurluk soruşturmasını araştıran raportör Kutlu Savaş´a şöyle anlatmıştı: 1989´da JİTEM komutanları tarafından bizden Mehmet Kılıç´ın (Maho Gevdan) Antalya´dan alınıp getirilmesi istendi. Ben, Astsubay Şaban Bayram ve Erol adındaki bir askerle birlikte Antalya´da il jandarma alay komutanıyla görüştüm. Yetkililer geleceğimizden haberdardı. Alay komutanına, ´Alıyoruz, ancak geri getirmeyebiliriz; ifadesini aldıktan sonra infaz edebiliriz.´ dedik. Ertesi günü Mehmet´i nizamiye kapısından aldık, Silopi´ye getirdik. Cem Ersever´in sürekli ilişkide olduğu Irak irtibat subayına teslim ettik. Mehmet Kılıç, eskiden KDP içinde üst düzey sorumlu olduğundan Irak devleti tarafından JİTEM´den 100 bin dolar karşılığında istenmişti. Bu olayı duyan ve rahatsız olan Yüzbaşı İsmail Öztoprak, daha sonra kaza süsü verilen bir olayla öldürüldü. dedi.
SORUŞTURMA ERGENEKON VE JİTEM DAVALARINI YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR |
Mehmet Kılıç´ın Saddam´a satıldığını öğrenen yüzbaşı öldürüldü
Mehmet Kılıç´ın Saddam´a satılarak öldürülmesine göz yumulması olayını öğrenen Silopi İstihbarat Grup Komutanlığı´nda görevli Yüzbaşı İsmail Öztoprak´ın, rahatsızlığını belirtmesi üzerine JİTEM tarafından öldürüldüğü iddia edilmişti. Diyarbakır´da devam eden 11 sanıklı JİTEM davasının iddianamesinde, Yüzbaşı Öztoprak´ın ölümünden Albay Arif Doğan sorumlu tutuluyordu. İddianamede Halepçe katliamından sonra Türkiye´ye sığınan peşmerge komutanı Maho Gevdan´ın, JİTEM tarafından Antalya´da askerliğini yaparken kaçırılarak Saddam´a 100 bin dolar karşılığında teslim edildiği belirtiliyor. Mehmet Kılıç adını alan Gevdan´ın tesliminden Ahmet Cem Ersever´in 30 bin dolar aldığı, bu durumdan haberi olan Yüzbaşı İsmail Öztoprak´ın rahatsızlık duyarak itirafçı Hacı Hasan ile tartıştığı belirtiliyor.
Albay Doğan da suçlanıyor
JİTEM davası iddianamesinde Öztoprak´ın mevzileri geçerken bir er tarafından açılan ateş sonucu yanlışlıkla vurulduğu şeklinde tutanak tutularak olaya kaza sürü verildiği ileri sürülüyor. Olaydan sonra itirafçı Hacı Hasan´ın Arif Doğan tarafından Batman´a gönderildiği belirtiliyor.
İtirafçı Hacı Hasan kimdir?
Gerçek adı İbrahim Babat olan Hacı Hasan´ın kod adı Mete. PKK itirafçısı. 1967´de, Suriye´nin Kamışlı kazasında doğan İbrahim Babat, 1984´te PKK´ya katılmış. 1988´de 15 kişilik bir grupla Botan bölgesinde çalışmaya başlayan Babat, PKK´ya güvenini yitirince kaçmaya karar vermiş ancak Suriye sınırına giderken konakladığı köyün korucubaşısı tarafından yakalanarak jandarmaya teslim edilmiş. Binbaşı Ahmet Cem Ersever tarafından sorgulanan Babat´a PKK´ya karşı mücadeleye katılması için teklifte bulunulmuş. İbrahim Babat, Deşifre edilmemesi ve herhangi bir çatışmada ölü olarak gösterilmesini şart koşmuş. İsteğinin zamanın Asayiş Komutanı Hulusi Sayın Paşa tarafından kabul edilmesi üzerine devlet için çalışmaya başlamış. Babat, daha sonra Türk vatandaşlığına geçmiş ve 1993 yılında İstanbul´a yerleşerek tahsilat işlerine girmiş. 1997´de İstanbul Kadıköy´de silahlı çatışmaya katılan İbrahim Babat, ortağı Süleyman Ülger´i öldürmeye teşebbüsten aranırken, ilişkisini hiç kesmediğini söylediği Yalova İl Jandarma Alay Komutanı Arif Doğan´ın odasında yakalanmış. Yargılama sonunda 17 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmış. 7 yıl ceza alacağı vaadine rağmen 17 yıl 6 ay hapis verilince önce Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişlerine, sonra da İstanbul DGM Başsavcılığı´na itirafta bulunmuş. İtirafları Kutlu Savaş´ın hazırladığı Susurluk Raporunun 10 numaralı eki olarak Mesut Yılmaz´a teslim edilmiş.
1999 yılındaki DGM iddianamesi bugüne de ışık tutuyor
Kapatılan Diyarbakır DGM Başsavcılığı´nca hazırlanan, itirafçı ve koruculardan kurulu bir çeteyle ilgili iddianamede, bölgedeki birçok cinayet, bombalama ve suikastın, dönemin rütbeli komutanlarının emri veya bilgisi dahilinde gerçekleştirildiği öne sürülmüştü. 1999 tarihli iddianamede, ´faili meçhul´ bir cinayet sonucu öldürülen Binbaşı Ahmet Cem Ersever´in komutasındaki altı PKK itirafçısının, dönemin Asayiş Kolordu Komutanı Hulusi Sayın, asayiş komutanları İsmail Selen ve Hikmet Köksal ile JİTEM´in (varlığı devlet birimlerince hiçbir zaman doğrulanmayan Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Teşkilatı) bilgisi dahilinde cinayetler işlediği belirtiliyordu.
Tutuksuz yargılanan çete
DGM´ler kapatılınca Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderilen çete davasında, 1996 ve öncesinde karıştıkları olaylar nedeniyle PKK itirafçıları Adil Timurtaş, Recep Tiril ile ´İbrahim Babat´ sahte kimlikli Suriye uyruklu Hacı Hasan, jandarma istihbarat elemanları Mehmet Zahir Karadeniz, Lokman Gündüz ve korucu Faysal Şanlı yargılanıyor. TCK´nın 313. maddesi uyarınca, ´cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak´ ve 450. maddesi uyarınca ´birden fazla kişiyi öldürmek´ suçlarından ömür boyu hapis istemiyle tutuksuz yargılanan çete üyelerinin ifadelerine dayanılan iddianamede sanıkların karıştığı olaylar ayrıntılarıyla anlatıldı.
Maaşlı itirafçı
Sanıkla ilgili Binbaşı Ahmet Cem Ersever tarafından çatışmada öldüğüne dair evrak hazırlatılıp, Şırnak´ta ölen İbrahim Babat´ın kimliğinin üzerine kimlik çıkarılmıştır. Erserver´in durumu Asayiş Kolordu Komutanı Hulusi Sayın´a anlattığı, asayiş komutanları İsmail Selen ve Hikmet Köksal´ın da durumu bildiği ve sanığın Silopi birliğinde JİTEM Komutanı Binbaşı Arif Doğan, Binbaşı Ersever, Yüzbaşı İsmail Öztoprak, Üsteğmen Sinan Yaşar, Astsubay Başçavuş Şaban Bayram ile diğer korucu ve askerlerle birlikte aylık 500 bin lira maaşla görevlendirilmiş, istihbarat çalışmalarına ve silahlı operasyonlara katılmıştır.
Iraklı komutanın jitemciler tarafından peşmergelere parayla iadesi
Hasan, Ersever, Bayram ve Şanlı, mağdurları gözaltına alıp, PKK´ya yardım ettikleri gerekçesiyle Silopi JİTEM´de sorgulamıştır. Şanlı´nın aralarında husumet bulunduğunu söylemesi üzerine sorgularında bir suç işlediklerine dair bilgi alamadıkları köylüler, Nusaybin yakınlarında Şanlı tarafından, Ersever ve Bayram´ın gözetiminde kurşuna dizilerek öldürülmüştür. İddianamede, Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi´nin (KDP) Zaho bölge komutanı Maho Gevdan´ın Türkiye´ye gelip Mehmet Kılıç adını alarak Türk vatandaşı olduğu, Antalya´da askerlik yaparken para karşılığında peşmergelere verildiği de yer aldı. KDP´nin sırlarını Türkiye´ye anlatması nedeniyle, Gevdan´ın Silopi JİTEM´den 100 bin dolar karşılığında istendiği belirtilen iddianamede, Bunun üzerine Hasan, Astsubay Bayram ve ´Tokatlı bir er´ diye tanımlanan bir kişi Antalya´ya giderek, ´Silopi´de Türk yüzbaşıyı öldürmüş. Sorgulayacağız´ diyerek bu kişiyi birliğinden alıp Silopi´de peşmergelere teslim etmişler ve Ersever bunun karşılığında 30 bin dolar almıştır.
Olayı öğrenen Yüzbaşı´nın öldürülmesi
Hasan´ın anlatması üzerine olaydan haberdar olan Yüzbaşı İsmail Öztoprak ile Hacı Hasan´ın (İbrahim Babat) tartışması üzerine Öztoprak kaza süsü verilerek öldürülmüştür. Bunun üzerine Babat, Arif Doğan tarafından Batman´a gönderilmiştir. Sanık daha sonra İstanbul´a kaçmış, 1.5 ay kadar sonra da Asayiş Bölge Komutanı Hikmet Köksal´ın isteğiyle Diyarbakır´a gelmiştir denildi.
(25 Mart 2011, 17:39)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
İşte JİTEM´in Saddam´a sattığı komutan
Iraklı komutan eşi de müdahil
Yüzbaşı Öztoprak cinayeti Ergenekon´da
ERGENEKON SANIĞI ALBAY ARİF DOĞAN´LA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Diyarbakır´daki JİTEM davaları birleştirildi
JİTEM davası özel yetkili mahkemeye devredildi
JİTEM cinayetlerine mahkeme bulunabildi
JİTEM´ci Babat´ın itirafları mahkemede
JİTEM´ci Aygan´a bir tutuklama daha
JİTEM´den bordrolu Aygan hakkında geniş bilgi
JİTEM´in varlığını ispatlayan resmi belgeler
JİTEM´le ilgili tüm manşetlerimiz