Mahkeme Başkanı´ndan Hayrettin Ertekin´e: Kuyumculuk haricinde her işi yapmışsınız!
Ergenekon´un en faal elemanlarından ve örgütün kasası Ertekin savunmasında çok fazla açık verdi. Mahkeme Başkanı bile dayanamadı.
Mahkeme Başkanı´ndan Hayrettin Ertekin´e: Kuyumculuk haricinde her işi yapmışsınız!
Ergenekon terör örgütü davasının tutuklu sanıklarından ´ünlülerin kuyumcusu´ olarak bilinen Hayrettin Ertekin, birkaç gündür yaptığı savunmasını tamamlamasının ardından, yaptığı telefon konuşmalarıyla ilgili soruları cevapladı. Ertekin´in, arayan kişilerin kendisinden yardım istediğini söylemesi üzerine Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, Kuyumculuktan başka her işi yapmışsınız. Siz avukat değilsiniz ki! diye konuştu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nce yapılan yargılamanın bugünkü duruşmasında Hayrettin Ertekin savunmasını tamamladı. atv-Sabah ihalesine girmemesi yönünde baskıya uğradığını iddia etti. ´Silahlı terör örgütüne üye olmak, halkı TC hükümetine karşı isyana tahrik´ gibi suçlardan yargılanan Ertekin, Sedat Peker´i, basından saygın bir işadamı, kuyumcu olarak tanıdığını iddia etti. MİT tarafından hazırlanan ve mahkeme tarafından gizli kalmasına karar verilen Ergenekon şemasında Aydın Doğan´ın isminin de bulunduğunu ileri sürdü.
Sanıklar Ertekin´in savunmasından sıkıldı
Hayrettin Ertekin, hakkındaki iddialara cevaplarken sanıklardan sıkıldıklarına yönelik tepkiler gelince savunmasını bitirdi. Bunun üzerine Başkan Şengün, Ertekin´in emniyet ifadesini okudu. Şengün, Ertekin´in telefon görüşmelerinde geçen konuları tek tek sordu. Sanık, arayan kişilerin kendisinden yardım isteyenler olduğunu söyledi. Şengün´ün, Siz kuyumculuğun dışında her işi yapmışsınız. Siz avukat değilsiniz ki. demesi üzerine sanık, Ofisimde çalışan 3 avukat var. şeklinde konuştu. Savunmasını tamamlamasının ardından çapraz sorgusu yapıldı. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel´in, Yaptığınız bir telefon konuşmasında Kemal Kerinçsiz´in örgüt üyesi değil, olsa olsa mafya olabileceğini söylüyorsunuz. demesi üzerine sanık, Densizlik etmişim. Özür diliyorum. dedi. Bir telefon konuşmasında Veli Küçük hakkında, Kafayı yemiş. Paşalar onu uyardı ama dinlemedi. şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de, Kastımı aşan bir konuşma olmuş. dedi.
Sapanca ölüm üçgenine hızlı tren kamuflajı!? Hızlı tren ile neyin kökü kazınabilir acaba? Yeni Savaş Buldan ve benzeri cinayetler serisi hızlı tren sayesinde daha kısa sürede mi gerçekleştirilir?
Ankara-Gebze-İstanbul hattına garip savunma
Ertekin, savcının yönelttiği, (Komutanım bunların kökünü kazımak lazım. Ankara-Gebze-İstanbul hattının yeniden açılması lazım.) Siz bu sözünü ettiğiniz hatta neler yaptınız? Neyi kastediyorsunuz? sorusuna şu cevabı verdi: Gebze-Ankara hattında hızlı tren kazası yaşanmıştı. Onu kastediyorum.
Savcının, İhtilal yapılmasını isteyen arkadaşınızla yaptığınız görüşmede (Bizim grubun bir muhtıra çalışması var) diyorsunuz. hatırlatmasına ise şöyle karşılık verdi: Business Channel´da bir ´think tank´ grubumuz var. Başbakana ya da herhangi bir bakana sert haber yapılır. Bu haberler ihtar niteliğindedir. Bir darbeden bahsediliyorsa karşısında ilk duracak kişi benim. Pekgüzel´in yaptığı bir telefon görüşmesinde, Konuşmanızda (Onlar sahte Ergenekon. Biz gerçek Ergenekon´uz. Yakında tankların yürüdüğünü göreceksiniz) diyorsunuz. sözlerini hatırlatmasına Ertekin, Ben 22 Şubat´ta tutuklandıktan sonra Türk tankları Kuzey Irak´a girdi. cevabını verdi.
´Dava için Levent Göktaş´la görüşülecek´
Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, Hayrettin Ertekin´in görevden alınan bir askerin davası ile ilgili telefon görüşmesinde, Dava 13. Ağır Ceza´da. Bizim başkan, Köksal Bey. Gidip görüşelim. sözlerini hatırlattı. Ertekin, Bahsettiğim ´Köksal bey´ siz değilsiniz. Bu dava Albay Mustafa Levent Göktaş´ın baktığı bir davaydı. Oradaki kişi de Genelkurmay adli müşaviri Binbaşı Köksal´dır. dedi. Emekli Albay Mustafa Levent Göktaş, Ergenekon soruşturması kapsamında 7 Ocak´taki dalgada ´terör örgütüne üyelik´ten tutuklanmıştı. Göktaş´ın Ankara´daki büro ve evinde Başbakan ile bazı hükümet üyelerine yönelik fişleme dosyaları bulundu. DVD´lerde, hakim ve savcıların ´mahrem ilişkilerini´ gösteren fotoğraf ve kamera kayıtları ele geçirilmişti. ( Zaman)
Psikolojik harp amacıyla Kıvrıkoğlu ile konuştum
Savcı, Televizyonunuzu psikolojik harp amacıyla aldığınızı söylüyorsunuz. Ancak bir şey yapamadığınızdan bahsediyorsunuz. Psikolojik harekattan kastınız nedir? Kime karşı yapacaktınız? diye sordu. PKK´ya karşı bir psikolojik harekattan bahsettiğini savunan Ertekin, Bu konuyu Kıvrıkoğlu ve Büyükanıt ile konuştum. Medyanın bu konuda yanlarında yer almadığından şikayetçi oldular. Ben de buyur size televizyon dedim. Ne söylemek isterlerse söylesinler dedim diyerek kendini savundu.
Yanında çalıştırdığı PKK itirafçısı
Yanında çalıştırdığı PKK itirafçısıyla ilgili bir soruya da cevap veren Ertekin, Bir komutanımın bana tavsiyesi ile işe aldık. Komutanları bana iyi birisi olduğunu söyledi. Düğününü bile orduevinde yapmışlar dedi.
Komutan´ın selamını Sedat Peker´e iletti
Ergenekon´un tutuklu sanığı Hayrettin Ertekin, Diyarbakır´da görev yapan bir komutanın selamını duruşmada Sedat Peker´e iletti. TSK´nın Güneydoğuda başlattığı yardım faaliyetleri kapsamında oradaki öğrencilere 5 bin önlük dağıttığını belirten Ertekin, Diyarbakır´da bir komutan tarafından Peker´in de üç TIR giyecek gönderdiğini öğrendim. Komutan Peker´e bu konuyla alakalı teşekkürlerini iletmemi istedi. Bu teşekkürü şu ana kadar iletme şansı bulamadım. Burada iletiyorum diye konuştu. ( Bugün)
Paşalara ikazda çelişkiye düştü
Ertekin, Veli Küçük´ü sevmem. Nasıl general oldu hiç anlamadım. İllegal işlerle uğraşıyor, gitsin evde otursun şeklindeki telefon konuşmasını ise kabul etmedi. Küçük´ü tanımadığını söyleyen Ertekin, Ben nasıl bir paşayı ikaz edebilirim? şeklinde konuştu. Küçük´ü ikaz edemeyeceğini söyleyen Ertekin, Başbakan Erdoğan´ın isteği üzerine bazı emekli paşaları arayarak uyardığını iddia etmesi dikkat çekti.
Sedat Peker belgeleri oğlumun
Hayrettin Ertekin, çapraz sorguda ise çelişkili ifadeler verdi. Sorulara kaçamak cevap veren Ertekin, Mahkeme Başkanı Köksal Şengün´ün tanımadığını söylediği, Sedat Peker´le ilgili bilgisayarında dosya çıktığının hatırlatılması üzerine ´Bilgisayar benim değil, fotoğraf da oğluma ait´ dedi. ( Yeni Şafak)
Ertekin´in tetikçisi olmakla suçlanan PKK itirafçısı Abdulmuttalip Tonçer de Ertekin´in ardından savunmasını yaptı
Hayrettin Ertekin´in yanında çalışan PKK itirafçısı Abdulmuttalip Tonçer de savunmasını bugün yaptı
Ergenekon davasının bugünkü duruşmasının öğleden önceki oturumunda tutuklu sanıklardan Abdülmuttalip Tonçer, savunmasını yaptı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde yapılan yargılamanın bugünkü duruşmasında savunmasını yapan Tonçer, iddianamedeki suçlamaları kabul etmedi.
Ergenekon kod adlı Ergenekon sanığı Tonçer´e göre Güneydoğu´daki faili meçhullerin yüzde yüzü PKK´nın işiymiş!
Ergenekon davasının tutuklu sanığı olan ve 1993 yılında güvenlik güçlerine teslim olarak pişmanlık yasasından faydalanan bölücü örgütün eski üyesi Abdülmuttalip Tonçer´in de teslim olduktan sonra ´Ergenekon´ kod adını kullandığı ortaya çıktı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde devam eden Ergenekon davasında tutuklu sanıklar Adnan Akfırat, Hikmet Çiçek ve Nusret Senem´in talepleri doğrultusunda tutuklu sanık Abdülmuttalip Tonçer´in ifadesinin alınmasına başlandı. Tonçer savunmasında, ´Güneydoğu´daki faili meçhul cinayetlerin yüzde 100´ü PKK tarafından gerçekleştirilmiştir. Millet cahil, okumamış buna inanıyor. Öldürülenler kendi aralarında husumeti olan insanlar. PKK hemen diyor ki ´bu insanları devlet öldürdü´. O öldüren kişi de kendini kurtarmak için alkışlıyor.´ dedi
JİTEM yok JİT var iddiası
Sanık Tonçer, JİTEM´le faaliyetlere katıldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını savunarak, ?1993 Ekim ayında PKK´dan yeni ayrılmıştım. Diyarbakır Cezaevi´ndeydim. JİTEM diye bir şey yok. Jandarma İstihbaratı, kısa adıyla JİT var? iddiasında bulundu.
Tonçer Ergenekon savcılarını ve Adalet Bakanını suçladı
Tutuklu sanıklardan Hayrettin Ertekin ile PKK itirafçısı Adil Timurtaş aracılığıyla tanıştığının doğru olmadığını ileri süren Tonçer, ?Ertekin ile ismini vermek istemediğim, çok sevdiğim emekli bir komutanım aracılığıyla tanıştım. Sağ olsun beni kabul etti. Bana iş verdi? diye konuştu. ?Ergenekon? diye bir örgütten haberdar olmadığını ifade eden Tonçer, savunmasına şöyle devam etti: ?Savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ve Zekeriya Öz bana, ´10 yıl TSK ile PKK´ya karşı mücadele ettin. TSK´nın bölgede yaptığı kanun dışı olayları anlat, komutanların ismini ver. Seni Ergenekon örgütüne katmayız´ dediler. Şok oldum. ´Nasıl olur, onlar beni kurtardı´ dedim. ´Böyle şeylere tanık oldun mu?´ diye sordular. ´Hayır asla olmadım´ dedim. ´Seni koruruz´ dediler. Tekliflerini reddettiğim için Ergenekon soruşturmasına dahil edildim.? Hayrettin Ertekin dışındaki sanıkların hiçbirini tanımadığını ifade eden Tonçer, gerçek isminin ve adresinin iddianameyle deşifre olmasına tepki gösterdi. PKK itirafçısı olarak can güvenliğinin olmadığını savcılara ifade ettiğini kaydeden Tonçer, ?Buna rağmen, ismim, adresim gazetelerde çıktı. PKK hiç kimseyi affetmez, özellikle beni. 10 generale sıkacağınız kurşunu bir itirafçıya sıkın derler. PKK beni Cizreli Ali diye biliyordu. Bu kod adını 15 yıldır can güvenliğim için kullanıyordum. Oğlum bile beni Ali diye biliyor? dedi. Tonçer, aile bilgilerinin deşifre edilmesiyle suç işlendiğini savunarak, ?Aileme zarar gelirse bunun sorumlusu Zekeriya Öz ve Mehmet Ali Pekgüzel´dir. 20 yıl geçse de bu böyledir ya da beni korumaları lazım? diye konuştu. Adalet Bakanlığına iki kez başvuruda bulunduğunu ancak savcıların görevlerini kötüye kullanmadığının belirtildiğini anlatan Tonçer, ?(İşlem yapılmasına gerek yok) diyorlar. PKK´yı unuttular herhalde. Ailemi korumadıktan sonra isterse 40 yıl versin. Benim ailemi kim koruyacak? Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin mi? Olacakların sorumlusu önce savcılar, sonra odur? dedi.
Abdulkadir Aygan, itiraflarını PKK´nın isteğiyle yapıyormuş!
Tonçer, PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan´ın, son dönemdeki açıklamalarını PKK´nın isteği üzerine yaptığını öne sürerek, ?Aygan, PKK´nın kucağındadır. Aygan isterse söylemesin, kafasına sıkarlar. İsveç´te yaşıyor, ben niye yaşamıyorum?? ifadesini kullandı.
Bir telefon konuşmasında, ?paşanın malzemelerini almaya gidiyorum? dediğini hatırlatan Tonçer, burada ?paşa? diye bahsettiğinin küçük oğlu, malzemeden kastının da oğlunun lensleri olduğunu ileri sürdü. Haraç aldığı yönündeki iddiayı da kabul etmeyen Tonçer, şunları söyledi: ?Eşimin ailesi Bursa´da kalıyor. Bir rahatsızlık nedeniyle Bursa´ya gitmiştim. Hayrettin Ertekin de otomobiline şanzıman alınması konusunda Faruk adında birine para göndermişti ancak şanzuman bulunamamıştı. Bu nedenle parayı istememi söyledi. Ben de o kişiden parayı istedim. Haraç diye bir şey söz konusu değil.? Tonçer, tahliyesine karar verilmesini istedi. ( Hürriyet, Sondakika)
Abdulmuttalip Tonçer kimdir?
?Cizreli Ali? olarak bilinen PKK itirafçısı. ?Çalışma arkadaşları? arasında Yeşil, Yavuz Ertürk Paşa, Cem Ersever, itirafçılar Adil Timurtaş, Abdülkadir Aygan, İbrahim Babat ile birçok ilin JİTEM Grup Komutanları bulunuyor. 1990 yılında katıldığı PKK içinde 3 yıl faaliyet gösterdikten sonra 1993 yılı Ekim ayında Muş´tabir bir çatışmadan sonra güvenlik güçlerine teslim oldu. Sason korucu başı ile Hasköy Korucu başının hayatını kurtararak teslim olup itirafçılığa başladığı için Diyarbakır´da 3 Nolu DGM´deki yargılamasında ceza almadı. Bir süre JİTEM için Cem Ersever ve Susurluk´un Yeşil´i Mahmut Yılıdırım´la birlikte Şırnak ve Muş bölgesinde faaliyet gösterdikten sonra geçici köy korucusu olarak Muş Merkez Hasköy ilçesinde 12-13 yıl çalıştı. 2006´da İstanbul´a gelerek, 1995-1997 yıllarında Bingöl´de bir operasyon sırasında tanıştığı ve bir süre komutanlığın yapan kendisi gibi itirafçı olduktan sonra Diyarbakır JİTEM Grup Komutanlığında görevli olan Adil Timurtaş aracılığıyla Ergenekon sanıklarından Hayrettin Ertekin ile tanışıp yanında çalışmaya başladı. İddianamede, Hayrettin Ertekin için çalıştığı belirtilen Tonçer´in çek- senet tahsilatları yaptığı, askeri ihale alma, tehdit, gasp (haraç alma), darp eylemlerinde bulunduğu anlatıldı. Tonçer´in örgütün Fikri Karadağ´ın denetiminde olduğu öne sürülen silahlı tetikçi grubunda yer aldığı iddia edildi. Tonçer´in de kendisi gibi silahlı tetikçi grupta yer alan diğer sanıklarla birlikte Ergenekon örgütünün talimatları doğrultusunda ülkede kaos ortamı oluşturmak ve darbeye zemin hazırlamak için bazı yazar ve gazeteciler ile siyasi kişilere suikast yapma hazırlığında oldukları belirtildi. 25 Şubat 2008 günü İstanbul´da gözaltına alındıktan sonra 29 Şubatta tutuklandı. ?Silahlı örgüte üye olmak?, ?Suç Üstlenmek?le suçlanıyor. Tonçer´in, iddianamede Ergenekon örgütü üyesi olan Hayrettin Ertekin ile birlikte hareket ederek onun örgütsel faaliyet kapsamında illegal olarak yürüttüğü eylemlerin gerçekleştirilmesi yönündeki emir ve talimatlarını ´eksiksiz olarak´ yerine getirdiği, faaliyetlerinde deşifre olmamak için ´Cizreli Ali´ kod adını kullandığı ve örgütün tetikçisi olduğu, bu nedenle cezalandırılması isteniyor.
(06 Şubat 2009)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: