Şemdinli Davası 5 yıl sonra yeniden özel yetkili Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülecek. Davaya ilk olarak bakan Van 3. Ağır Ceza mahkemesi, 1996 yılında davayı sonuçlandırmış ve sanıkları 39 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Ancak dava Yargıtay ve HSYK´nın devreye girmesiyle skandal şekilde askeri mahkemeye gönderilmiş, mahkeme üyeleri de görevlerinden alınmıştı. Uyuşmazlık Mahkemesi´nin emsal niteliğindeki kararıyla birlikte, Ergenekon ve Balyoz sanıklarının asker oldukları için askeri mahkemede yargılanmaları gerektiği tezi de çökmüş oldu.
Şemdinli davası tekrar Van 3. Ağır Ceza´da
Şemdinli Davası 5 yıl sonra yeniden özel yetkili Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülecek. Davaya ilk olarak bakan Van 3. Ağır Ceza mahkemesi, 1996 yılında davayı sonuçlandırmış ve sanıkları 39 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Ancak dava Yargıtay ve HSYK´nın devreye girmesiyle skandal şekilde askeri mahkemeye gönderilmiş, mahkeme üyeleri de görevlerinden alınmıştı. Uyuşmazlık Mahkemesi´nin emsal niteliğindeki kararıyla birlikte, Ergenekon ve Balyoz sanıklarının asker oldukları için askeri mahkemede yargılanmaları gerektiği tezi de çökmüş oldu.
Şemdinli´de Umut Kitap Evi´nin bombalanması ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin açılan dava yeniden Van özel yetkili 3. Ağır Ceza Mahkemesi´ne dönüyor. Alınan bilgilere göre, Yargıtay 9. Ceza Dairesi ve askeri mahkeme arasında oluşan görev uyuşmazlığını değerlendiren Uyuşmazlık Mahkemesi, kararını verdi. Astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş´in suç örgütü üyesi olmak ve adam öldürmek suçlarından özel yetkili mahkemelerde yargılanması hükme bağlandı. 12 Eylül´deki referandumla Anayasa´nın 145. maddesinde düzenlemeye gidilmiş, askeri mahkemelerin görevi sadece askeri suçlarla sınırlandırılmıştı. Uyuşmazlık Mahkemesi de içtihatlarını bu çerçevede değiştirdi.
Bu ay sonuna kadar ilgili karar yazılacak ve Şemdinli dosyası Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderilecek. Bu mahkeme, daha önce davayı sonuçlandırmış ve sanıkları 39 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Ancak dava askeri mahkemeye alınarak sanıkların tahliyesi sağlanmıştı. Uyuşmazlık Mahkemesi´nin emsal niteliğindeki kararıyla birlikte, Ergenekon ve Balyoz sanıklarının asker oldukları için askeri mahkemede yargılanmaları gerektiği tezi de çökmüş oldu. Dosyalar Yargıtay 9. Ceza Dairesi´ne gittiğinde Uyuşmazlık Mahkemesi´nin kararı bağlayıcı olacak.
Halk iki kez devreye girdi
Şemdinli davasıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen dava dosyası Yargıtay´ın kararıyla askeri mahkemeye gönderilmişti. Dava birkaç yıl boyunca askeri mahkemede görüldü. Ancak Meclis tarafından yapılan değişiklikler ve bunların referandumda halk tarafından onaylanması üzerine askeri mahkeme yeni bir karar almak zorunda kaldı. Mahkeme, sanıkların ´adam öldürmek´ suçundan yargılandığı davaya kendisinin bakamayacağını belirterek ´görevsizlik´ kararı verdi. Şemdinli olayı üzerine hemen olay yerine toplanan halk, şüphelileri yakalamış ve olayın faili meçhul kalmasını engellemişti. Referandumda Meclis´te hazırlanan değişiklikleri onaylamada halk ikinci kez devreye girerek olayın örtbas edilmesi ve faillerin kurtarılması engellenmiş oldu.
Sivil ve askeri mahkeme arasında oluşan ´görev uyuşmazlığı´ nedeniyle dosya Şubat 2011´de Uyuşmazlık Mahkemesi´ne gitti. Adli, idari ve askeri yargı arasındaki görev uyuşmazlıklarına bakan yüksek mahkeme olan Uyuşmazlık Mahkemesi de, tarihi bir karar verdi. Mahkeme, yargılamanın ´çete´ suçundan ve Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK)´na göre özel yetkili sivil mahkemede görülmesine karar verdi. Mahkeme, 12 Eylül Referandumu ile yapılan değişikliği dikkate aldı. Referandumla Anayasa´nın 145´inci maddesinde ´çete kurmak´ ve ´cinayet´ suçlarında sanıklar asker de olsa yargılamanın sivil alanda yapılması öngörülüyor.
Sanık astsubayların avukatı Vedat Gülşen, dosyanın tekrar Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gideceğini anlattı. Gülşen, Uyuşmazlık Mahkemesi, referandumla yapılan değişiklik nedeniyle bütün içtihatlarını değiştiriyor. Bundan sonra dosya mahkemeye vardığında yeniden yargılama başlayacak. dedi. Uyuşmazlık Mahkemesi´nin bu kararıyla Ergenekon ve Balyoz davaları sanıklarının asker oldukları için askeri mahkemede yargılanmaları gerektiği tezi çökmüş oldu. ( Zaman)
Kontrgerilla suçüstü
9 Kasım 2005 tarihinde Hakkari´nin Şemdinli ilçesindeki ´Umut Kitap Evi´ne el bombası atıldı. Provokatif saldırıyla birlikte ilçe bir anda karıştı ve binlerce kişi toplandı. Kaçmaya çalışan iki astsubay ve bir PKK itirafçısı halk tarafından yakalandı. Bu esnada astsubaylardan biri tarafından kalabalığın üzerine ateş açıldı. Olaylarda 1 kişi öldü, 5 kişi yaralandı. Yakalanan kişilerin araçlarındaki silahlar halk tarafından teşhir edildi. Soruşturma başlatıldı. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt, yakalananlardan biri olan sanık astsubay Başçavuş Ali Kaya için ´tanırım, iyi çocuktur´ ifadesini kullandı. Olayın üstüne giden ve hazırladığı iddianamede Kara Kuvvetleri Komutanı Büyükanıt´a da yer veren Savcı Ferhat Sarıkaya, gündemi sarstı. Sarıkaya, olayla ilgili hazırladığı iddianamesinde saldırının devlet görevlilerince düzenlenen bir terör eylemi olduğunu belirtti.
Büyük skandallar
Bu davada çok büyük skandallar yaşandı. İddianameyi hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya HSYK tarafından hemen davadan alındı, meslekten de ihraç edildi. Ancak onun hazırladığı iddianame Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nde kabul edildi. Olayla ilgili tutuklanan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile dava açıldı. Sanıklar, 19 Haziran 2006 tarihinde ´adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs etmek´ suçlarından 39 yıl, 5 ay, 10´ar gün hapis cezasına çarptırıldı. Bu sonuçla Türkiye´de alışılmadık bir durum ortaya çıktı. Bu kararla adeta Kontrgerilla´nın varlığı tescillenmiş oldu. Ancak Kontrgerillacı çevreler pes etmedi. Yapılan itirazlar üzerine dava bir üst mahkeme olan Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi´nde tekrar görüldü. Durum değişmedi ve kararlar onandı. Ancak baskılar bitmedi. Devreye bu kez Yargıtay girdi ve yetkisizlik iddiasıyla kararı bozdu. Yargıtay sanıkların içinde halen görevde olan muvazzaf askerlerin de bulunması sebebiyle davanın askeri mahkemeye gönderilmesini istedi. Yargıtay´ın bu isteğini, davanın kendi yetkisinde olduğu gerekçesiyle yerine getirmeyen ve kararlarında direnen Van Mahkemeleri´nin karşısına HSYK çıkarıldı. Kurul, 3. ve 4. mahkeme heyetlerinin istisnasız tüm üyelerini ülkenin dört bir yanına sürgün etti, yerlerine yeni hakimler atadı. Yeni gelen heyet 14 Eylül 2007´deki ilk duruşmada görevsizlik kararı verip dosyayı Van Askeri Mahkemesi´ne gönderdi. Askeri mahkeme de 14 Aralık 2007 tarihinde görülen ilk duruşmada sanıkların tahliyesini kararlaştırdı. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(13 Mayıs 2011, 10:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Şemdinli Davası ile ilgili manşetlerimiz
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi
Askerlerin soruşturmalara müdahalesi
Canlı yayın: Kontrgerilla Şemdinli´de