ASELSAN´da milli projelerde görevli 3 mühendisin yaklaşık 5 yıl önce şüpheli ölümleri ne ilişkin devam eden soruşturmada ilginç gelişmeler yaşanıyor. Psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle intihar ettikleri öne sürülen ASELSAN mühendisleri Hüseyin Başbilen, Halim Ünsal ve Evrim Yançeken´in ölümleri ile ilgili soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Veli Dalgalı, mühendislere ait otopsi raporunu tekrar Adli Tıp Kurumu´na iletti. Mühendislerin ölümüne ilişkin otopsi raporlarının Adli Tıp Daire Başkanlığı´ndan sonra Adli Tıp Genel Kurulu tarafından onaylanmadığı tespit edildi.
Aselsan intiharlarında rapor istendi
ASELSAN´da milli projelerde görevli 3 mühendisin yaklaşık 5 yıl önce şüpheli ölümleri ne ilişkin devam eden soruşturmada ilginç gelişmeler yaşanıyor. Psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle intihar ettikleri öne sürülen ASELSAN mühendisleri Hüseyin Başbilen, Halim Ünsal ve Evrim Yançeken´in ölümleri ile ilgili soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Veli Dalgalı, mühendislere ait otopsi raporunu tekrar Adli Tıp Kurumu´na iletti. Mühendislerin ölümüne ilişkin otopsi raporlarının Adli Tıp Daire Başkanlığı´ndan sonra Adli Tıp Genel Kurulu tarafından onaylanmadığı tespit edildi.
Savcılık, mühendislerden Hüseyin Başbilen´in ölümü sonrası Adli Tıp Daire Başkanlığı´nda görevli 10 bilirkişiden 3´nün Başbilen´in ölümü için cinayet dediğini hatırlatarak ölümlere ilişkin net bir kanaat bildirilmesini istedi. Tebligatta Ölümler intihar mı cinayet mi net cevap verin vurgusu yapıldı. Otopsi raporları ve verilerin yeniden incelenerek Adli Tıp Genel Kurulu´nun onayıyla tekrar savcılığa gönderileceği bildirildi.
VİDEOLAR DA İNCELENSİN
Savcılığın incelenmesi için Adli Tıp Kurumu Başkanlığı´na gönderdiği dokümanlar arasında Başbilen´in intiharı sonrası çekilen video görüntüleri ve olay yeri inceleme raporu da bulunuyor. Başbilen´e ait otopsi raporunun Adli Tıp Kanunu´na uygun olmadığı ve bu yüzden, alınan kararın da geçersizliği gerekçesi ile raporun yeniden düzenlenmesi istendi.
Ölümlerin ardındaki sır perdesi
Türk Silahlı Kuvvetleri´nin teknoloji ve silah üssü ASELSAN´da görevli üç mühendisin ölümü üzerindeki sır perdesi hala kalkmadı. Milli Tank Projesi üzerinde çalışan mühendis Hüseyin Başbilen, 7 Ağustos 2006´da boğazı ve bileği kesilmiş olarak aracının içinde bulunmuştu. Ardından 17 Ocak 2007´de Halim Ünal kafasına isabet eden tek kurşunla öldü. Dokuz gün sonra da Evrim Yançeken oturduğu binanın 6´ncı katından düşerek can verdi. ODTÜ mezunu üç genç mühendisin ölüm nedenleri kayıtlara intihar olarak geçti. Ancak üç mühendisin ortak bir özeliği vardı: Uçakları saldırıdan koruyan dost-düşman tanıma sisteminin uzmanı olmaları. (Bugün)
Mühendislerin intihar değil suikastle öldürüldüklerine dair çok sayıda bulgu ortaya çıkmıştı. Halen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nca yürütülen soruşturma kapsamında son gelişme savcılığa SSK´dan ulaşan rapor olmuştu. Psikolojik sorunlar nedeniyle intihar ettikleri ileri sürülen üç mühendisle ilgili SSK raporunda, mühendislerin ölümlerine kadar psikolojik tedavi görmedikleri, sadece soğuk algınlığında alınacak ilaçlar kullandıkları belirtiliyordu. Son olarak ´Fuhuş, şantaj ve askeri casusluk´ çetesine yönelik soruşturma kapsamında, Aselsan ve benzer kritik kurumlardaki projelerin çete tarafından ele geçirilmesi ya da yavaşlatılmasının hedeflendiğine dair çok sayıda bilgi ve belge ele geçirilmişti. ( Bugün)
Askeri savcılık takipsizlik kararı verdi
ASELSAN´da kritik birimlerde görev yaparken birbiri ardına şüpheli şekilde intihar eden mühendislerin ölüm olaylarıyla ilgili 4 yıl sonra soruşturma başlatan Genelkurmay Askeri Savcılığı soruşturmayı âdeta jet hızıyla takipsizlikle sonuçlandırdı. Ankara´da Bando Okullar Komutanlığı´nda görev yaparken nöbette şüpheli şekilde intihar eden Asteğmen Burhaneddin Volkan´ın babası emekli astsubay Mahmut Volkan oğlunun ölümüyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı´na bir mektup gönderdi. Baba Volkan askeri casusluk soruşturması kapsamında ele geçirilen bir belgede Aselsan´da sorun çıkaranlar var. Sorunun kaynağı bulunmalı, gereken yapılmalı notunun yer aldığını belirtti. Mahmut Volkan, oğlunun ölümünde okul ve birlik komutanının askeri hiyerarşi içinde baskı ve komplosunun etkili olduğunu öne sürerken, Aselsan´da aynı yerde görev yaparken intihar eden 4 mühendis Hüseyin Başbilen, Halim Ünsem Ünal, Evrim Yançeken ve Zafer Oluk´un ölümlerinin de oğlunun ölümü gibi şüpheli olduğunu, bu gençlerin kimyasal gaz, ilaç veya bilinmeyen bir sebeple kontrol altına alınarak intihar ettirildiklerini yazdı. Dış kaynaklı olduğunu düşündüğü müdahalenin, Aselsan ve TSK içindeki destekçiler olmadan yapılamayacağını savunan Mahmut Volkan, ölen mühendislerin ölüm sebepleri ile olayda etkili olan kişilerin savcılık tarafından bulunmasını istedi.
İki ayda inceleme tamamlandı
Baba Volkan´ın mektubu askeri casusluk soruşturmasını yürüten dönemin Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen´e ulaştı. Seçen, Aselsan intiharlarının kendi görev alanına girmediği gerekçesiyle görevsizlik kararı verdi. Bununla birlikte Mahmut Volkan´ın dilekçesinin yanı sıra elde edilen diğer belge ve bilgiler Genelkurmay Askeri Savcılığı´na gönderildi. Askeri savcılık da Mahmut Volkan´ın mektubunda yer verilen iddialarla ilgili soruşturma başlattı. 2011/316 dosya numaralı soruşturmayı yürüten Askeri Hâkim Yarbay Naci Akdemir, Volkan´ın Genelkurmay Askeri Savcılığı´ndaki dosyasının yanı sıra diğer 4 mühendisin dosyalarını da Ankara ve Gölbaşı Savcılıkları ile 3. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı´ndan talep etti. Akdemir inceleme sonunda, Volkan´ı intihara azmettiren, teşvik, ikna ve yardım gibi sebeplerle yönlendiren askeri şahısların bulunmadığına karar vererek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Akdemir diğer 4 ölüm olayı ile ilgili olarak da yerel savcıların yetkili olduklarına hükmetti. Akdemir, Ünsem Ünal´ın dosyasını Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı´na, Hüseyin Başbilen ve Evrim Yançeken´in dosyasını Ankara Cumhuriyet Savcılığı´na, Asteğmen Zafer Oluk´un dosyasını ise 3. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı´na geri gönderdi. Böylece ocak ayında açılan soruşturma için mart ayında takipsizlik kararı verilmiş oldu.
2 yılda 5 intihar
Aselsan´da görev yapan Hüseyin Başbilen 5 Ağustos 2006, Ünsem Ünal 16 Ocak 2007, Evrim Yançeken 24 Ocak 2007, Asteğmen Burhaneddin Volkan 9 Ekim 2007 ve Asteğmen Zafer Onuk ise 5 Mayıs 2008´de şüpheli bir şekilde hayatlarını kaybetmişlerdi.
Aile tazminat kazandı
SABAH, 27 Şubat 2011´de Askeri Yüksek İdare Mahkemesi´nin (AYİM), vatani görevini yaparken ölen Aselsan mühendisi Burhaneddin Volkan´ın ölümünde Türk Silahlı Kuvvetleri´nin (TSK) hizmet kusuru olduğu gerekçesiyle ailesine tazminat ödenmesine hükmettiğini yazmıştı. Volkan´ın ailesinin başvurusu üzerine AYİM´in kararı doğrultusunda Milli Savunma Bakanlığı´nın, Volkan´ın eşi Nuran Volkan´a 156 bin 500, annesi Fatma Volkan´a 33 bin 500, babası Mahmut Volkan´a 22 bin TL tazminat ödemesi kararlaştırılmıştı. ( Sabah)
(20 Temmuz 2011), son güncel.: (25 Ağustos 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Aselsan intiharlar dosyası yeniden açıldı
Aselsan´daki 4 intihar olayı ve Ergenekon şüphesi manşetlerimiz
Aselsan intiharlarında ´fuhuş ve casusluk´ çetesinin izleri
Fuhuş ve casusluk soruşturmasıyla ilgili manşetlerimiz