İkinci ´Balyoz Planı´ davasıyla birleştirilen Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan´ın da aralarında bulunduğu 184´ü tutuklu 224 sanıklı davanın 46. duruşması başladı. Duruşma tutuklu ve tutuksuz sanıkların savunmalarıyla devam ediyor.
Balyoz davasında 46. duruşma
İkinci ´Balyoz Planı´ davasıyla birleştirilen Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan´ın da aralarında bulunduğu 184´ü tutuklu 224 sanıklı davanın 46. duruşması başladı. Duruşma tutuklu ve tutuksuz sanıkların savunmalarıyla devam ediyor.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına ve Özden Örnek ile MHP´den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan ile birleşen ikinci ´Balyoz planı´ davasının sanıklarından Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral İsmail Taş´ın da aralarında bulunduğu tutuklu 140 sanık ile tutuksuz yargılanan 32 kişi katıldı. Bilgin Balanlı, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, emekli Albay Dursun Çiçek ile bugün İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan ´Poyrazköy´de ele geçirilen mühimmata ilişkin davada da sanık olarak yer alan koramiraller Feyyaz Öğütçü ve Kadir Sağdıç´ın da aralarında bulunduğu 44 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi. Hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul ile emekli Orgeneral Ergin Saygun da duruşmaya katılmadı. Bakan Diken, Silivri Cezaevinden gelen yazıda sanıklardan Dursun Çiçek, Süha Tanyeri ve Emin Küçükkılıç´ın sağlık sorunları nedeniyle duruşmada hazır edilemediklerinin bildirildiğini kaydetti.
CENAZE İÇİN İZİN İSTEDİ
İsim yoklaması sırasında tutuklu sanıklardan Levent Güldoğuş, kayınvalidesinin vefat ettiğini belirterek savunmasını erken yapmak, cenaze işlemleri için Salı ve Çarşamba günleri izin verilmesini talep etti. Mahkeme Başkanı Ömer Diken de avukatının hazır olması halinde savunmasını verebileceğini söyledi.
KORGENERAL TAŞ, SUÇ GÖRÜLEN FAALİYETLERİ İSTİHBARAT YAZISINA DAYANDIRDI
Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Korgeneral Ayhan Taş, tugay, tümen ve ordu karargahlarının alan istihbaratı yapmadıklarını, buna yetkileri ve yeterliliklerinin olmadığını, istihbaratın MİT, Genelkurmay ve açık kaynaklardan alındığını daha önceden ifade ettiklerini söyledi. Taş, Genelkurmay Başkanlığı Kara Kuvvetleri Komutanlığının 31 Ocak ve 20 Şubat 2003 tarihleri arasındaki durum değerlendirmesi ve istihbarat yazısının mahkemeye sunulduğunu, bu yazıda kadrolaşma başlığında AK Parti´nin iktidara gelişi, 58 valinin atandığın, 30 valinin merkeze alındığının belirtildiğini kaydetti. TSK ile ilgili gelişmelere de yer verilen yazıda, açık kaynaklardan da elde edilen bilgiler bulunduğunu ifade eden Taş, ´Biz askerler, ağzımızdan çıkan her kelimenin önünü ve arkasını çok iyi bilen insanlarız´ dedi. Taş, dava konusu seminerde sunulan bilgilerin kendileri tarafından uydurulmadığını, bunların siyasi düşünceye yönelik olmadığını vurgulayarak, seminerdeki sunumlarda yer alan bilgilerin bu şekildeki belgelere dayanılarak hazırlandığını dile getirdi. Taş, ´Bizi bu şekilde anlayın. Bize inanırsanız sonuca daha kolay ulaşabilirsiniz´ diye konuştu.
SUAT AYTIN´IN SAVUNMASI
Duruşmada daha sonra tutuklu sanıklardan emekli Albay Suat Aytın´ın savunmasına geçildi. Dava henüz açılmadan önce soruşturma aşamasında iki kez tutuklanıp daha sonra da tahliye edildiğini belirten emekli Albay Suat Aytın, 11 Şubat 2011 tarihinde 133 sanık hakkında yakalama ve tutuklama kararı verilmesi üzerine kendisinin 3´üncü kez tutuklandığını söyledi. Toplam 12 ay tutuklu kaldığını belirten Aytın, seminerde yaptığı sunum ile ilgili suçlandığını belirterek Suçumu bilmeden, peşin ceza kesilerek mağdur edildim diye konuştu. 3. Kolordu Komutan yardımcılığı ve 52. Zırhlı Tümen Komutanlığı yaptığını belirten Aytın, 52. Zırhlı Tümen´in görevi, İstanbul ilinde güvenlik ve emniyeti sağlamak. İstanbul´da meydana gelebilecek olası terör ve toplumsal olayları bastırmak gibi konulardır dedi. Aytın devamında ise halkın, Balyoz davasına olan tavrını da eleştirdi. Aytın Sokak köpeklerinin haklarını savunmak için yürüyüş yaparken, Peygamber ocağı ordunun itibarının zedelenmesine göz yumulmuştur. İleride halkımız bunun bedelini ödeyecektir dedi.
Suat Aytın, poliste verdiği ifadesini kabul etmediği belirtti. Mahkeme Başkanı Ömer Diken de polisteki ifadesini neden kabul etmediğini sorması üzerine sanık Aytın, Bana bir sureti verilmedi diye konuştu. Söz alan sanık Aytın´ın avukatı Muammer Küçük ise müvekkilinin ifadesinin gece alındığını ve müvekkilinin uykusuz olduğu için alınan bu ifadelerinin sağlıksız olduğunu belirtti. Mahkeme başkanı Ömer Diken´in Eğer müvekkilinizin uykusuz olduğunu söyleseydiniz ifadesi alınmazdı, alınsa bile geçersiz olurdu demesi üzerine Sanık Aytın, Başkanım tamam sözlerimi geri alıyorum. Polis de verdiğim ifadelerimi kabul ediyorum dedi.
Mahkeme Başkanı Diken, Bizim ifadenizi kabul edin diye bir zorlamamız yok. Nedenini söylemeniz yeterli şeklinde konuştu. Avukat Muammer Küçük ise Müvekkilimin poliste ifadesi alındığı sırada ben orada değildim. Orada olsaydım müsade etmezdim ifadelerini kullandı.
´SAVUNMA SINIRLARINI AŞIYORSUNUZ´
Sanık Suat Aytın´ın savunmasının ardından konuşan avukatı Muammer Küçük, davanın sahte belgelere dayandığını belirterek, sanığın suçsuz olduğunu söyledi. Mahkemelerin yapısıyla ilgili konuşacağını söyleyen Avukat Muammer Küçük, DGM´ler kaldırıldı. DGM´lerin sadece adı değişti ancak kendi aynıdır. Özel Yetkili 3 mahkeme daha kuruldu dedi. Mahkeme Başkanı Diken de avukatın bu sözlerine müdahale ederek, Savunma sınırlarını aşıyorsunuz. Hiçbir yerde Özel Yetkili Mahkemeler diye bir ifade yoktur. CMK´nın 250. maddesine göre yetkili mahkemeler diye geçer şeklinde konuştu. Avukat Muammer Küçük ise, Sözlerime müdahale edecekseniz konuşmayayım. Sözlerime müdahale etmeyin, bu konuşmalarımın tutanaklara geçmesini istiyorum diye konuştu.
´TAHLİYE KARARI VEREN HAKİMLERİN BAŞINA NELER GELDİĞİNİ GÖRÜYORUZ´
Cezaevi sınırları içinde savunma yapacağını söyleyen Avukat Muammer Küçük, Tahliye kararı veren hakimlerin başına neler geldiğini görüyoruz. Bunun en son örneği 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şeref Akçay´dır. Baskılardan dolayı Şeref Akçay emekliliğini istedi. İkinci Ergenekon davasında yargılanan Hurşit Tolon hakkında tahliye kararı veren İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nin iki üye hakimi Bakırköy hakimliğine atandı dedi. Avukat Muammer Küçük görüntülerin tutanaklara tam olarak geçmediğini söyleyerek, kendilerine davaya ilişkin görüntü kayıtlarının verilmesini istedi.
BALYOZ DAVASINDA TUTUKSUZ SANIKLARA GEÇİLDİ
Duruşmaya verilen 10 dakikalık aranın ardından davada ilk kez tutuksuz sanıkların dinlenmesine geçildi.
LEVENT GÜLDOĞUŞ´UN SAVUNMASI
Mahkeme Başkanı Ömer Diken, tutuksuz sanık Levent Güldoğuş´u savunmasını yapması için kürsüye aldı. Bu şekilde davada ifadesi alınan ilk tutuksuz sanık da Güldoğuş oldu. İddianamenin 175. numaralı sanığı olan Güldoğuş, İddianamede adım Testere operasyonu timi komutanı olarak geçiyor. Bu listeyle adımı kimin yazdığını bilmiyorum. Böyle bir görev ne yazalı ne de sözlü olarak almadım. 1. Ordudaki seminere de katılmadım. Beraatimi ve duruşmalardan bağışık tutulmamı talep ediyorum dedi.
EROL ERSAN´IN SAVUNMASI
Daha sonra ise kürsüye tutuksuz sanık Erol Ersan geldi. Kendisinin İstanbul´a ilk kez dava nedeniyle geldiğini bir yıldır duruşmaya gelebilmek için maddi olarak çok harcama yaptığını belirtti. Ersan, Davanın ilk günlerinde iki kişinin ismi yanlışlıkla yazıldığı ortaya çıkmıştı. Benimde durumum aynı diye düşündüm ama öyle bir durum ortaya çıkmadı. Ben niye buradayım bir yıldır bilmiyorum. Beraatimi talep ediyorum şeklinde konuştu. ( DHA)
SELAHATTİN GÖZMEN´İN SAVUNMASI
Tutuksuz yargılanan Selahattin Gözmen, Balyoz Planı iddialarını ilk kez televizyonlardan ve gazetelerden duyduğunu söyledi. Gözmen, Gözaltına alınan sanıkların cami bombalayacağı iddialarını duyunca televizyon karşısında en ağır küfürleri saydırıyordum. Ancak daha sonra adımın gazetelerde çıktığını gördüm. Tanımadığım kişilerle ismim aynı listede çıkmış, hatta sicil numaram bile yazıyordu dedi. Gözmen, 2 yıldır maddi ve manevi olarak zarar gördüğünü vurgulayarak, Ben Şanlıurfa´da görev yapıyorum. Aldığım maaşı, çocuklarımın rızkını otobüs paralarına veriyorum. Ben namusum ve şerefim üzerine yemin ederim ki suçsuzum şeklinde konuştu.
Balyoz iddialarını basından duyduğunu ifade eden Gözmen´in televizyon haberlerinde Ergenekon soruşturmalarında çıkan bombaları gördüğünde inandığını belirtmesi üzerine söz alan birinci Ergenekon davasında da tutuklu olarak yargılanan emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ, Siz Ergenekon örgütü hakkında ne biliyorsunuz. Bilmediğiniz konular hakkında konuşmayın. Bu davada bir iftira varsa orada bin misli var. 4 yıldır hiçbir şeyi kanıtlayamıyorlar dedi.
Sözlerinin yanlış anlaşıldığını, Ergenekon dosyalarındaki olayların gerçek olduğunu söylemediğini ifade eden Gözmen, Dışarıdan başka görünüyor onu demek istiyorum. Burada herkesin suçsuz olduğuna inanıyorum. Bu kadar albayı, komutanı boşuna tutuklamazlar diyordum, ama ben de suçsuz olduğum halde buradayım dedi.
Karadağ da, İşte Allah hemen başına vermiş. Su-i zan etmek günahtır. Kur´an ´Size bir fasık haber getirdiğinde onu iyice araştırın´ diyor. Burada iftiralar var. Bir gün duruşmayı izledin mi? Yandaş basın ne yazmışsa kabul etmişsin diye konuştu.
Gözmen de Hepimiz aynı kaderi yaşıyoruz dedi. Karadağ da, Biz mahkeme heyetini görünce ´tamam´ dedik. Ali ile Ömer´in olduğu yerde adaletsizlik olmaz. Bir de yanlarında Murat olunca kurtulduk, diye düşündük. Sonra bir baktık 163 kişi tutuklandı. Günah. Cehennemde yanacaksınız şeklinde konuştu.
Bu sözler üzerine tebessüm eden Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, Beşiktaş´taki adliyede mahkeme olarak 150 dosyaya baktıklarını ifade ederek, İşimiz zor bizim. Biz dosyalarımızda, hem bu dünyada hem de öteki dünyada da hesabını veremeyeceğimiz kararların altına imza atmayız dedi.
FİKRET COŞKUN´UN SAVUNMASI
Tutuksuz sanıklardan Fikret Coşkun da, savunmasında adını plana yazan kişi ve kişilerden şikayetçi olduğunu söyledi. Çapraz sorgusu sırasında üye hakim Ali Efendi Peksak´ın Fişlendiğinizden bahsediyorsunuz. Nasıl fişlendiniz? sorusuna Coşkun, 1997 yılında evlendiğinde eşinin başının kapalı olduğunu belirterek, Amirlerimden tenkit aldım. Eşimin başını açtırdım. Bunun için söyledim dedi. ( Cnnturk)
(10 Ekim 2011, 12:05)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
1. BALYOZ İDDİANAMESİNDE ARAMA YAP
Balyoz Planı manşetlerimiz
2. BALYOZ İDDİANAMESİNDE ARAMA YAP
Eskişehir belgeleri (2. Balyoz davası) manşetlerimiz
GÖLCÜK İDDİANAMESİNDE ARAMA YAP
Donanma´da 10 çuval belge manşetlerimiz
Flaş!!! Donanma´da arama: 10 çuval belge