Askeri savcılık, Hantepe baskınının Ankara´dan ´canlı´ olarak izlendiği iddiasını doğruladı. Heronların tespit ettiği canlı görüntülerin izlenmesine rağmen hiçbir müdahale yapılmadı ve 6 asker göz göre göre şehit oldu. Askeri savcılık, bu ihmali araştırması gerekirken görüntüleri medyaya sızdıran kişilerin peşine düşmüştü. Sızdıranları bulamayan askeri savcılığın tespiti, olayı soruşturan Van özel yetkili savcılığının dosyasına önemli bir kanıt olarak girmiş olacak.
Askeri savcılık Hantepe´yi doğruladı
Askeri savcılık, Hantepe baskınının Ankara´dan ´canlı´ olarak izlendiği iddiasını doğruladı. Heronların tespit ettiği canlı görüntülerin izlenmesine rağmen hiçbir müdahale yapılmadı ve 6 asker göz göre göre şehit oldu. Askeri savcılık, bu ihmali araştırması gerekirken görüntüleri medyaya sızdıran kişilerin peşine düşmüştü. Sızdıranları bulamayan askeri savcılığın tespiti, olayı soruşturan Van özel yetkili savcılığının dosyasına önemli bir kanıt olarak girmiş olacak.
2010 yılında Hakkari Çukurca´ya bağlı Hantepe´de askeri birliğimize yapılan ve 6 askerin şehit olduğu saldırının Ankara´daki merkezden naklen izlendiği ve buna rağmen hiçbir müdahale yapılmadığı skandalı konusunda önemli bir gelişme yaşandı. Askeri savcılık, Hantepe baskınının ´canlı´ olarak izlendiği iddiasını doğruladı. ´Heron görüntülerine rağmen neden müdahale edilmedi?´ tartışmalarına karşı çıkan Genelkurmay, görüntülerin saldırı öncesine ait olmadığını açıklamıştı. Ancak savcılığın tespitlerine göre, Heronlar baskından önce görüntü vermeye başladı. Çatışma anı da İstihbarat Komutanlığı´nda izlendi.Askeri savcılığın, 6 Mehmetçiğin şehit edildiği Hantepe baskınından sonra başlattığı ´İnsansız hava aracı (İHA) görüntülerini kim sızdırdı?´ soruşturması takipsizlikle sonuçlandı. Ancak, soruşturma dosyasına giren tespitler, ´görüntülere rağmen baskına göz yumuldu´ tartışmalarını bitirdi. ´Kovuşturmaya yer olmadığına´ karar veren Savcı Emin Hakan Özbek´in ulaştığı bilgiler, ´saldırının ilgili birliklerde saniye saniye izlendiği´ iddiasını doğruladı.
Medyaya yansıyan görüntüler karşısında uzun süre sessiz kalan Genelkurmay, 20 gün sonra, İHA´ların saldırının ardından bölgeye gittiğini ve saat 02.15´te Hantepe´den görüntü almaya başladığını açıklamıştı. Oysaki, Gözcü-1 isimli İHA, Hantepe saldırısından yarım saat önce bölgedeydi ve baskın anında yani saat 01.16´da görüntü almaya başladı. Ankara Belbaşı Hava Kuvvetleri İstihbarat Komutanlığı´nda İHA görüntülerini izlemekle görevli Hava İstihbarat Çavuş M.G. de saldırıyı canlı olarak izledi. M.G. anı anına takip ettiği çatışmayı, İstihbarat Komutanlığı Erkan Başkanı Albay O.S.´ye haber verdi. Uyarı üzerine İHA takip odasına gelerek kendi gözleriyle çatışmayı izleyen Albay O.S., daha sonra buradan ayrıldı. Soruşturma dosyasında, albayın bundan sonra ne tür bir işlem yaptığına ilişkin bir bilgi yer almadı.
2´NCİ HERON SKANDALI: HANTEPE OLAYI NEDİR?
Terör örgütü PKK, 20 Temmuz 2010´da Çukurca ilçesine bağlı Hantepe mevkiinde bulunan birliğe saldırdı. Hantepe Üs Bölgesi´ne 20 Temmuz´da terör örgütü PKK tarafından düzenlenen kanlı baskının görüntüleri başta Genelkurmay olmak üzere karargahlardan canlı şekilde izlendi. Görüntülerde, PKK´lıların Hantepe´ye sızma girişimleri çok önceden tespit edilip tüm koordinatlar 30 aynı askeri birime canlı olarak aktarıldı ancak, bu alarm durumuna karşı kimse harekete geçmedi. Ardından karakola yapılan baskın yine canlı olarak karargahlara iletildi. Görüntülerde PKK´lıların, askerlere attığı bombalar büyük gürültüyle patlıyor. Ardından kaçışan askerler, pusudaki PKK´lılarca kurşun yağmuruna tutuluyor ve tek tek şehit ediliyor. Şehit yakınlarından birinin TV´de olayla ilgili düşüncelerini aktarırken ´Evlatlarımız hayvanlar gibi avlandı´ demeye çalışırken son anda kendisini tutarak cümleyi tamamlayamadığı (onların affına sığınarak bu cümleyi tamamen verdik) bu skandal Taraf gazetesince 2 Ağustos 2010 tarihinde gündeme getirildi ve 2´nci heron skandalı olarak kamuoyuna yansıdı.
TARAF DUYURDU, GENELKURMAY SUSTU, BAKAN YALANLADI
Her iki saldırıyla ilgili önceden istihbarat alındığı ve teröristlerin bölgeye sızma girişimlerinin insansız hava araçları olan İHA´lar tarafından tespit edildiği öne sürüldü. Taraf gazetesi her iki olaya ilişkin İHA görüntülerini yayımladı. Hantepe baskınının ise 30 farklı birim tarafından canlı canlı izlendiğini yazdı. Genelkurmay ise susmayı tercih etti. Dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise iddiaları yalanlamış ve İHA görüntülerinin başka yere ait olduğunu savunmuştu. Ardından da Genelkurmay, Hantepe saldırısına ilişkin açıklama yapmak zorunda kaldı. Olay anında İHA´nın 40 kilometre mesafeden bölgeye gönderildiğini, saat 02.15´te görüntü aktarmaya başladığını duyurdu.
PKK SALDIRDI ÖLDÜRDÜ SUSTULAR, MEDYA HABER YAPTI ÖFKELENDİLER
Askeri savcılık İHA görüntülerini sızdıranın peşine düştü. Askeri Savcı Emin Hakan Özbek tarafından yürütülen soruşturmada 28 subay ve astsubayın ifadesi alındı. Ayrıca bu 28 askerin ev ve işyerlerinde aramalar yapıldı. 6 Eylül 2010 tarihinde ´kovuşturmaya yer olmadığına´ karar verildi.Askeri Savcı Emin Hakan Özbek tarafından hazırlanan ´takipsizlik´ kararında Hantepe baskınıyla ilgili ilginç detaylar yer aldı. 22 Mart 2010 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giren Gözcü-1 İHA´ların, Hantepe saldırısından yarım saat önce bölgede olduğu aktarılıyor. Buna göre, Ankara Belbaşı Hava Kuvvetleri İstihbarat Komutanlığı´nda İHA görüntülerini izlemekle görevli Hava İstihbarat Çavuş M.G. de saldırıyı canlı olarak izledi. Saldırı anında Gözcü-1 isimli İHA´ya ait saat 01.16 ile 05.43 arasında 4 saat 27 dakikalık tek bir görüntü olduğu tespit edildi. Bu ise 01.45´te başlayan saldırının öncesine ait görüntüler bulunduğunu ortaya koydu.Saldırı anını izleyen askeri personelin, ilgili komutanlarını uyardığı da takipsizlik kararında anlatıldı. Buna göre, M.G. canlı olarak izlediği Gözcü-1 İHA´ya ait görüntülerde saat 02.00´de patlama tespit etmesi üzerine durumu İstihbarat Komutanlığı Erkan Başkanı Albay O.S.´ye bildirdi. O.S. de uyarı üzerine İHA takip odasına gelerek kendi gözleriyle çatışma anını izleyerek odadan ayrıldı. Albay O.S.´nin daha sonra ne yaptığı karar evrakında yer almadı.
TSK, Heronların bölgede olduğunu kabul etmemişti Genelkurmay Başkanlığı, 21 Ağustos 2010´da yaptığı yazılı açıklamada, insansız hava aracının olay anında 40 kilometre uzakta başka bir bölge üzerinde olduğu bilgisini vermişti. Terör örgütünün Doçka kullandığının belirtildiği açıklamada, çetin arazi şartlarına rağmen Hantepe bölgesindeki hakim mevzilere bunların nasıl yerleştirildiği ve olay bittikten sonra bölgede yarım saat dinlenen teröristlere neden müdahale edilmediği cevaplanmamıştı. ( Zaman)
1´NCİ HERON SKANDALI: DÜŞÜRÜN ŞU HERONLARI PKK´LILAR VURULUYOR
Hantepe faciası kamuoyunda ´2´nci Heron Skandalı´ olarak nitelendirildi. 1´nci Heron skandalı olarak nitelendirilen olay ise 2007 yılında yaşanmıştı. Hantepe faciasından 5 gün önce 15 Temmuz 2010 tarihli Bugün gazetesinde bir iddia gündeme geldi. MİT tarafından 2007 yılında tespit edilen telefon görüşmelerinde, PKK´lı teröristlerle irtibatlı havacı bir subayın görüştüğü üst rütbeli bir subaya ´kendi adamlarımız´ dediği teröristlere çok zayiat verdirdiği gerekçesiyle Heronlar´ın düşürülmesini ya da koordinatlarının değiştirilmesini istediği şeklinde şok ifadeler yer alıyordu. Türkiye´yi şok eden bu olayın ortaya çıkması üzerine isimleri tespit edilen iki subaya 2007´de soruşturma açıldığı, ancak soruşturmayı yürütmekle görevli askeri savcı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok´un, tıpkı Karargah Evleri soruşturmasında olduğu gibi ´ihanet soruşturmasını´ da kararttığı ve 2 yıldır soruşturmada hiçbir sonuç alınamadığı ortaya çıktı. Hala görevde olan subaylarla ilgili aynı birlikte görev yapan askeri personelden komutanlarına ´Bu hainlere tahammül etmeye devam ettikçe inancımız sarsılmakta´ diyerek şikayet mektupları yağdığı haberde belirtiliyordu.
SİVİL SAVCILIK KARAKOL BASKINLARINA SORUŞTURMA BAŞLATTI
PKK´lı teröristlere karşı sürdürülen mücadelede ihanetler yaşandığı peşpeşe yaşanan skandallarla ortaya çıktı. İhanetler, sadece bu iki heron skandalındakilerle sınırlı değildi. 21 Ekim 2007´de Hakkari Dağlıca´da, 3 Ekim 2008´de Hakkari Aktütün´de, 19 Haziran 2010´da Hakkari Gediktepe´de ve 20 Temmuz 2010´da da Hakkari Hantepe´de olmak üzere toplam 4 baskında 48 asker şehit oldu. Şehit ailelerinin suç duyurusu üzerine Van Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, Dağlıca, Aktütün, Gediktepe ve Hantepe karakol baskınlarına ilişkin soruşturma başlattı. Şüpheliler hakkında ´Silahlı terör örgütüne üye olmak ve yardım etmek´, ´Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak´, ´Kasten adam öldürmek´, ´Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi´, ´Görevi kötüye kullanma´ suçlamalarıyla soruşturma yürütülüyor.
İHANET EDEN SUBAYLAR ERGENEKON BAĞLANTILI
Bu olaylar Ergenekon kapsamında da incelemeye alındı. İstanbul´da Ergenekon savcısı Fikret Seçen tarafından yürütülen ve ´Fuhuş´ soruşturması olarak başlayan ancak daha sonra ´askeri casusluk ve şantaj´ soruşturmasına dönüşen soruşturma kapsamında iki subay arasında terör örgütü üyelerine zarar verdiği gerekçesiyle Heronların düşürülmesiyle ilgili ses kaydı da incelenmeye alındı. Söz konusu konuşmayı yaptığı öne sürülen askerlerle casusluk soruşturmasındaki şüpheliler arasında bağlantı olduğu ve bu konunun Savcı Fikret Seçen tarafından incelemeye alındığı belirtildi. ´Düşürün şu heronları PKK´lılar vuruluyor´ konuşmasını yapan subaylarla ilgili soruşturmayı yürüten askeri savcının Ergenekon tutuklusu Albay Zeki Üçok olduğu ortaya çıktı. Yine Üçok´un, tıpkı Ergenekon kapsamındaki Karargah Evleri soruşturmasında olduğu gibi ´ihanet soruşturmasını´ da kararttığı ve 2 yıldır soruşturmada hiçbir sonuç alınamadığı ortaya çıktı.
İŞTE ASKERİN SUSTUĞU, MEDYANIN ORTAYA ÇIKARDIĞI 48 ŞEHİT VERİLEN O DÖRT BASKIN
DAĞLICA - 21 Ekim 2007: Hakkari´nin Yüksekova İlçesi´ndeki Dağlıca Jandarma Taburu´na 21 Ekim 2007´de PKK´lılar tarafından baskın düzenlendi. Baskında 13 asker hayatını kaybetmiş, sekiz asker ise esir alınarak Kuzey Irak´taki PKK kamplarına götürülmüştü. Taraf, Dağlıca´ya baskın düzenleneceğinin Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı istihbarat raporuyla, baskından dokuz gün önce Genelkurmay´a ve diğer tüm ilgili birimlere gizli bir raporla bildirildiğini ortaya çıkarmıştı. Daha sonra Dağlıca Tabur Komutanı Albay Onur Dirik´e ait ses kaydı YouTube´a düştü. Dirik, baskındaki ihmallerini kabul ederek, Genelkurmay´daki komutanlara ve günlüğünü okuduğu şehit bir üsteğmene ağır küfürler sarf diyordu.
AKTÜTÜN - 03 Ekim 2008: Hakkari´nin Şemdinli İlçesi´ndeki Aktütün Jandarma Sınır Karakolu´na 3 Ekim 2008´de yapılan baskında 17 asker yaşamını yitirdi. Taraf, baskındaki ihmali, Genelkurmay Başkanlığı´nca dakika dakika tutulan ve anlık gelişmeleri gösteren ?Ceride? kayıtlarını yayımlayarak ortaya koydu. Baskından beş gün sonra hazırlanan 13 sayfalık raporda, PKK saldırısının naklen izlendiği anlaşıldı.
GEDİKTEPE - 19 Haziran 2010: Şemdinli´deki Tekeli Sınır Hudut Tabur Komutanlığı´na bağlı Gediktepe mevkiine 19 Haziran 2010´da yapılan baskında 11 asker hayatını kaybetti. Hantepe´deki ihmaller bu baskında da gündeme geldi. Baskın sonrası ?PKK´lıları çoban sandık? diyen Tümgeneral Gürbüz Kaya´yı, Emniyet´in saat ve gün vererek uyardığı ortaya çıkmıştı. Emniyet çektiği faksta ?Tekeli Taburu´na örgütün saldırı ihtimali çok yüksek. Bilginize arz ederim? denmişti. ?Geliyorum? diyen baskın, 30 saatlik bir sapmayla 19 Haziran 2010 günü saat 02:00´da gerçekleşti. Başka bir ihmal ise PKK´lıların saldırıdan 15 gün önce sınır girişinden itibaren insansız hava araçları Heronlar tarafından görüntülenmesiydi. İki saatlik görüntüler baskınından 15 gün önce çekilmişti. Heronlar, sınırdan sızan PKK´lıları en ince detaylarına kadar izlemişti. Bölgeye bir helikopter gitmiş, ancak ateş etmeden geri dönmüştü. Görüntüler, Genelkurmay Başkanlığı ile 30 ayrı birime de canlı olarak gönderilmişti.
HANTEPE - 20 Temmuz 2010: Hakkari´nin Çukurca İlçesi´ndeki Hantepe Askeri Üssü´ne 20 Temmuz 2010´da yapılan PKK baskınında yedi asker yaşamını yitirdi. Bu olayın ardından Taraf, baskında yaşanan ihmalleri 2 ağustosta ?Generaller askerlerin ölümünü seyretti? başlığıyla duyurdu. Taraf´a ulaşan görüntülere göre Heronlar, PKK saldırısından 20 dakika önce bölgeye gidiyor. Görüntülerde mevzilere yaklaşan PKK´lıların askerlerin üzerine attığı bombalar büyük gürültüyle patlıyor. Bu sırada kaçışan askerler, pusuya yatan PKK´lılar tarafından kurşun yağmuruna tutuluyor. Bütün bunları canlı izleyen komutanlar, bölgeye bir helikopter bile göndermiyor. Görüntüleri, Balyoz davasında hakkında yakalama emri çıkarılan Tuğgeneral Gürbüz Kaya´nın başında bulunduğu Hakkari 3. Taktik Tümen Komutanlığı´ndan da canlı izlendiği ortaya çıkmıştı.
KOŞANER: SINIR KARAKOLLARIMIZ HATALI, HANTEPE DE HATALI. HALİMİZ TAM BİR KEPAZELİK |
Arkadaşlar bir üssü bir tepeyi bir kritik araziyi korurken esas mevzi kazıp gömülmektir. Tabi kayalık sert yerlerdeyiz ve tabi kazıp gömülmek mümkün olmuyor çoğu zaman. Ne yapıyoruz o zaman? Kum torbası bol. Kum torbasını üst üste koya koya kulübemsi hani karakolların etrafında nöbet kulübesi gibi böyle kulübeler meydana getiriyoruz. Bir de delik açıyoruz önünde burdan gelecekler bakıcaz diye. Böyle bir koca hedef oluyor. Arkadaşlar karanlıkta gece görüş aleti olmasa bile ben rpg7 ile 200 metreden onu tak diye vururum. Bak bu yaşımda vururum. İsterseniz deneyelim. Böyle kulübe yapıyorsunuz ona mevzi diyor bazıları. Mevziye girdik deyince o kulübenin içine giriyorlar. Ondan sonra ilk rokette orası vuruluyor. Öyle oldu değil mi hantepede. Üsteğmenimiz de orda gitti. Koşuştular hepsi peşinden mevziye giriyoruz diye. Ondan sonra roket de oraya geldi. Hedef orası o mevzi değil ki. Öyle mevzi mi olur. Nerede görülmüş şey? Bu uygulamayı varsa hala lütfen kaldırın. Bize ne lazım. Bize ateş mevzii lazım. Çatışmaya gireceğimiz için. Ateş mevzii lazım. İşte hantepede ihanın görüntüsünde bile belli. Koştular içine girdiler değil mi? Seyreden var mı? Vardır herhalde. Adam da geldi el bombasını üzerlerine atıyor. Şey atar gibi. Tam bir kepazelik halimiz. Neden işte lider yok ortalıkta. Lider yok. Bu hale geldik. Bakın bunları söylememe gerek bile yok. Hepimiz askeriz bunun için komutanız yaa... Çok zayıfız bu konuda.
PKK´LILARA VE ONLARA YARDIM EDEN HAİNLERE SUS, PLANLARI SIZDIRANLARA KIYIM YAP! |
Albay Atabay ses kaydında ayrıca, Ergenekon örgütünün ´İrtica ile Mücadele Eylem Planı´na dair de şok açıklamalarda bulunuyordu. Albay Dursun Çiçek´e ait ıslak imzalı ´İrtica ile Mücadele Planı´ ya da diğer adıyla ´AKP ve Gülen´i Bitirme Planı´nın Genelkurmay ve Kara Kuvvetleri Komutanlıklarınca müştereken hazırlandığını belirten Albay Atabay, planın hazırlanmasıyla ilgili ayrıntılar da veriyordu. Planın basında yayınlanmasına tepki gösteren Albay Atabay, korkunç bir öneride bulunuyor. Planın sızmasına yardımcı olanlara karşı Genelkurmay bünyesinde gizli hücreler kurarak kıyım uygulanmasını tavsiye eden Albay Atabay, bunun cinayet mi, intihar süsü verilen öldürme mi, trafik uçak veya benzer kazalarda ölümün sağlanması mı veya o şahısların kayıplara karıştırılarak yok edilmesi mi olduğunu belirtmiyor.
İŞTE O ŞOK SES KAYDI
Kara Kuvvetleri İç Güvenlik Harekat Şube Müdürü Albay Ünal Atabay´a ait olduğu iddia edilen ses kaydında, 7 askerimizin şehit edildiği Hantepe baskınına Heron görüntülerine rağmen müdahale edilmediği konusunda ?Heronların her gördüğü teröriste müdahale etmediğini? söylüyor ve bunun gayet normal olduğunu savunuyor. İşte ses kaydının dökümü:
İnsansız hava araçları her görüntüye müdahale eder mi?
?Yeni bir konu daha var. İnsansız hava aracının görüntülerine müdahale edilmemiş. Kardeşim ne salatalık şey ulan. Yani her istihbarata, her görüntüye müdahale edilmez ki. Anlık müdahale. O bir istihbaratın olgunlaştırılmasıdır. O çarka girer o. İstihbarat çarkına girer. Her olaya tepki gösterilmez. İstihbarat değerlendirmemiz onun üzerine kuruludur. O bir yani görüntü alınır çarka girer. Çark içerisinden, ona müdahale edilip edilmeyeceğine karar verilir. 8-10 terörist görüntüsü bizim için sadece bir veridir. Müdahale edilmez ki! Şimdi orada senin gördüm dediğin 8-10 tane terörist gördün, vay niye müdahale etmedin. Yooo. Müdahale edilecek diye bir şey yok. Edilmez zaten. Her olaya edilmez. Her istihbarat. İstihbarat çarkına giren bir veridir. Ben 10 dakika da çok güzel anlatırım. Herkese anlatırım bunu. Anlatmayınca da bu sefer ne oluyor. Onun yayınladığı psikolojik etki altında kalıyor bizimkiler.?
Çiçek eylem planı ortak yapıldı
Ses kaydında Kara Kuvvetleri İç Güvenlik Harekat Şube Müdürü Albay Ünal Atabay olduğu iddia edilen kişi, Çiçek Eylem Planı´yla ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulunuyor. Kayıttaki kişi, Çiçek Eylem Planı´nın Genelkurmay ile Kara Kuvvetleri´nin ortak görüşüyle hazırlandığını anlatıyor: ?Ben kuvvetteyken, o Genelkurmay ile kuvvetler arası sürekli görüş alışverişi yapıla yapıla hazırlanan bir plan. Bende biliyorum onu. Bende o plan üzerinde, ucundan kenarından çalıştım. Yani onun içerisindeki görüşlerden bir kısmı da benim görüşlerimdir yani. Fazla fazla şeyler vardır. Bilgi destek ile beraber çalışıyorduk. Taslağı bende okudum o zaman (2007) Bilgi destek şubesi bizim Kara Kuvvetleri´nde bizim dairedeydi. Beraber çalışıyorduk iç güvenlikle bilgi destek şubesi. Tabii o eylem planı ben ordayken de, geldi okudum ben onu. Biliyorum ben onu. O zaman hazırlandı. Okudum. Sonradan o tadilat falan, sürekli güncelleniyor tabii o şeyden filan. O ilk taslağı geldiğinde okudum ben onu. Biliyorum yani. O günden sonra. O bizim o dönemde işte (2007).
Sızmaları önlemek için özel hücreler kurulsun, kıyım yapılsın
Aynen taslak maslak yayınlanmış demek ki. Şimdi tabii genelkurmaydaki suretinden sızdırılıyor olay tabii. Genel kurmay karargahından çıkıyor yani olay. Taraf gazetesinde yayınlanıyor. Eee şimdi subaylardan, denizcisi, havacısı hiç fark etmez. Kişi bazında çalışma yapacaksın. Genelkurmayda. Bir hücre kuracaksın. Bu çok güzel çalışılır yani. Beş katta. Hücre kuracaksın. Kişiler üzerine çalışma yapacaksın. Aynısını kara kuvvetleri karargahında da yapacaksın. Yapılacak tek iş var : Taraf ve ona bilgi verenlere kıyım yapacaksın. Taraf´a kim veriyor. Ee ona veren adam o yolun yolcusudur. O´na nasıl veriyor. Orda ne arıyor o adam? Yani gibi. Kendi kendimizi de sorgulamamız lazım. Taraf adı da oradan geliyor zaten. Tek yapılacak iş. Kıyım. Kıyım yapacaksın. Kıyımda ... oynatan adamların hepsini kıyacaksın kardeşim. Şimdi bu hale düşecek miydi silahlı kuvvetler. Yani bu çok tehlikeli bir şey. Bizim Genelkurmay hala ne duruyor bilmiyorum? Burda hala Genelkurmay´ın bu şekilde duruyor olması bile yani askeri savcılık soruşturma yapıyor. Askeri savcılığın soruşturma yapması çözüm mü? Sen idari olarak hazırlık yapacaksın. Hukuki durum ayrı.? (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
ASKERİ SAVCI KONUŞTU: GÖREVİ İHMAL SORUŞTURMASI AÇILMALIYDI
30 Kasım 2011 - 6 askerin şehit düştüğü Hantepe baskınında ´İHA görüntülerini kimin sızdırdığını´ soruşturmakla görevlendirilen emekli askerî savcı Emin Hakan Özbek, Zaman´a konuştu. Asıl, görevi kötüye kullanma, ihmal ve bilgi sızdırma soruşturması açılmalıydı. diyen Özbek, olayla ilgili sorumluluğun kimde olduğu sorusuna da net cevap verdi: Görüntüleri canlı izleyen ve olaya müdahale yetkisi olan 7 farklı merkezde.20 Temmuz 2010´da 6 Mehmetçiğin şehit edildiği Hantepe baskınıyla ilgili yeni bilgiler gündeme geliyor. ´İnsansız hava Aaracı (İHA) görüntülerini kim sızdırdı?´ soruşturmasında ´takipsizlik´ kararı veren askerî savcılık, ´baskının ilgili birliklerde canlı olarak izlendiği´ tespitinde bulunmuştu. Söz konusu soruşturmayı yürüten eski askerî savcı emekli Albay Emin Hakan Özbek, konunun detaylarını Zaman´a anlattı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı´nın eski askerî savcısı Özbek, Hantepe baskınındaki ihmalleri soruşturma yetkisinin Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askerî Savcılığı´nda olduğunu söyledi. Özbek´e göre saldırı ile ilgili ´görevi kötüye kullanma´, ´ihmal´ ve ´bilgi sızdırma´ soruşturması açılması gerekiyordu. Bu soruşturmanın açılıp açılmadığı konusunda herhangi bir bilgi sahibi olmadığını ifade eden Özbek, o dönemde soruşturmayı bu noktada genişletecek yetkisinin bulunmadığına dikkat çekti. Soruşturmayı tamamlayınca dosyayı yetkisizlikle Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askerî Savcılığı´na gönderdiğini anlatan Özbek, İhmal, görevi kötüye kullanma ve bilgi sızdırma ile ilgili soruşturma yürütecek bu komutanlıktı. dedi. Emekli askerî savcı, olayda asıl sorumluluğun ise İHA görüntülerini canlı izleyen ve olaya müdahale yetkisi olanların 7 farklı merkezde bulunduğuna işaret etti.
Terör örgütü, 20 Temmuz 2010´da Hakkâri´nin Çukurca ilçesine bağlı Hantepe mevkiinde bulunan birliğe saldırdı. Çatışmada 6 asker şehit oldu. Saldırıyla ilgili önceden istihbarat alındığı ve teröristlerin bölgeye sızma girişimlerinin İHA´lar tarafından tespit edildiği halde müdahale edilemediği iddiaları günlerce tartışıldı. Kamuoyuna yansıyan İHA görüntüleri de iddiayı doğrular nitelikteydi. Taraf´ın haberine göre, saldırı anı canlı olarak 30 farklı birim tarafından izlenmiş ancak müdahalede geç kalınmıştı. İhmallerle ilgili yetkililerden açıklama beklenirken Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 4 Ağustos 2010 tarihinde 2010/1376-389 sayılı soruşturma emri ile ´Gizli kalması gereken İHA görüntülerini basına kim sızdırdı?´ soruşturması başlatıldı. Dosya Albay Emin Hakan Özbek´e teslim edildi. Söz konusu soruşturma kapsamında onlarca personel sorgulandı ancak hiçbir neticeye ulaşılamadı.
İşte o soruşturmayı yürüten Emin Hakan Özbek, Zaman´a önemli açıklamalarda bulundu. İşte Özbek´in dilinden, yürütülen soruşturmanın ayrıntıları: 6 askerin şehit olduğu Hantepe saldırısına ilişkin basında yer alan İHA görüntülerinin ardından ´Bilgi güvenliği kapsamında kontrollü ve gizli kalması gereken 3 Haziran 2010 (Gediktepe baskını) ve 19 Temmuz 2010 (Hantepe baskını) tarihlerine ait Gözcü-1 İHA´ya ait görüntülerin sızdırılması ve basında yer alması´ olayı hakkında savcılığımızca 4 Ağustos 2010´da soruşturma başlatıldı. Ben Hava Kuvvetleri askerî savcısı olarak sadece Ankara sınırları içerisindeki hava birliklerinde görev yapan personel hakkında soruşturma yürütebilirim. Özel yetkili savcılar gibi bir yetkimiz yok. Her komutanlığın bünyesinde bir askerî savcılık bulunmaktadır. Ankara sınırları içerisinde bulunan Hava Kuvvetleri İstihbarat Komutanlığı (İHA görüntülerini izleyen komutanlık) benim sorumluluk alanımda olduğu için burada görev yapan personel hakkında soruşturma başlattım. Yaklaşık bir ay süren soruşturma kapsamında ilk olarak İHA görüntülerini adli emanete aldırdım. Ardından 28 subay ve astsubayı sorguya aldım. Askerî personelin ev ve işyerlerinde aramalar yaptık. Personelin kullandığı tüm bilgisayarlar uzman kişiler tarafından tarandı. Sonuç olarak yapılan soruşturmada İstihbarat Komutanlığı´nda görev yapan personelin İHA görüntülerini basına sızdırmadığı ortaya çıktı. Ardından dosyayı kamuoyuna yansıyan ihmal iddialarını soruşturmakla görevli olan Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı askerî savcılığına gönderdim.
ÜZERİNE GİDİLMESİ GEREKEN BİR OLAY
Emin Hakan Özbek, Hantepe baskınındaki ihmallerin sonuna kadar üzerine gidilmesi gerektiğine inandığını söylüyor. Özbek´in askerî savcıların yetkileriyle ilgili söyledikleri de dikkate değer. Neden ihmal iddialarıyla ilgili soruşturma açılmadı? sorusuna şu cevabı veriyor: Kamuoyu, neden ihmal iddialarıyla askerî savcılar soruşturma açmıyor, diyor. Maalesef mevcut yasalar gereği biz askerî savcılar, sivil savcılar gibi resen (kendiliğinden) soruşturma başlatamıyoruz. Komutanlık izni veya emri olmadan askerî savcılar sadece intihar, adam öldürme gibi ağır cezalık ve gecikmesinde sakıncalı bulunan hallerde soruşturma açabiliyoruz. Eğer resen soruşturma açma yetkim olsaydı Hantepe olayı ile ilgili soruşturma başlatır ve yetkisizlikle dosyayı ilgili makamlara gönderirdim. İstihbarat komutanlığında İHA görüntülerini izleyen personel, teröristleri ilk önce kaçakçılık yapan köylüler zannetmiş. Ardından patlamalar görünce konu bir üst komutanlığa aktarılmış. Bu konuda asıl sorumluluk İHA görüntülerini canlı izleyen ve olaya müdahale yetkisi olan 7 farklı merkezdedir. 2. Ordu Komutanlığı, Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvetleri ve 7. Kolordu Komutanlığı, söz konusu ihmal iddiaları üzerine soruşturma yürütecek kurumlardır. Bu konuda komutanlıklar tarafından bir soruşturma yürütülüp yürütülmediği konusunda bir bilgim yok. Eğer bir soruşturma varsa bunun kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor. Askerî yasalarda yapılacak bir düzenleme savcıların hiçbir komutanlığa bağlı kalmadan soruşturma açması durumunda, kamuoyunun cevap bekleyen ihmal iddialarının gün yüzüne çıkacağına inanıyorum. ( Zaman)
(26 Kasım 2011), son güncel.: (30 Kasım 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Genelkurmay´dan dev operasyon, ama skandala değil sızdıranlara
Flaş!!! Sivil savcılıktan karakol baskınlarına soruşturma
Hantepe skandalıyla ilgili tüm manşetlerimiz
Heron ihaneti manşetlerimiz
Hantepe´de bu kadar çarpışmadılar
Koşaner´in ses kaydı 1. bölüm: TSK´da yönetim zafiyeti
Koşaner´in ses kaydı 2. bölüm: Balyoz ve benzer konularda eleştiriler
ŞOK ses kaydı: Islak imzalı plan ortak.. Sızdıranlara kıyım yapılsın
Albay Atabay´ın Hantepe ses kaydını indirmek veya dinlemek için tıklayın (Hotfile -3.04MB)
Islak İmzalı ´AKP ve Gülen´i Bitirme Planı´ manşetlerimiz
Ses kayıtları, parmak izi ve ıslak imza gibi doğrulanabilir mi?
Ergenekon soruşturma sürecinde gündeme gelen ses kayıtları
PKK´nın bitirilememesi gücünden değil ihanetten
Ergenekon-PKK bağlantısıyla ilgili manşetlerimiz