Özel Harekatçı Ayhan Çarkın´ın itiraflarıyla başlayan Ankara´daki Susurluk dönemi faili meçhul cinayetleri soruşturmasında eski MİT mensubu Mehmet Eymür gözaltına alındı. Eymür, Susurluk döneminin en önemli isimlerinden birisi..
Mehmet Eymür gözaltına alındı
Özel Harekatçı Ayhan Çarkın´ın itiraflarıyla başlayan Ankara´daki Susurluk dönemi faili meçhul cinayetleri soruşturmasında eski MİT mensubu Mehmet Eymür gözaltına alındı. Eymür, Susurluk döneminin en önemli isimlerinden birisi..
Özel Harekatçı Ayhan Çarkın´ın itiraflarıyla başlayan Susurluk dönemin cinayetleri soruşturmasında şok gelişme.. Eski MİT mensubu Mehmet Eymür, Ankara´da yürütülen faili meçhuller soruşturması kapsamında İstanbul´da gözaltına alındı. Mehmet Eymür´ün eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın´ın ifadeleri doğrultusunda gözaltına alındığı öğrenildi.
11.42: Polis, evinde arama yapıyor
Eski MİT mensubu Mehmet Eymür´ün Sarıyer´ Ferahevler Yeni Beldemiz Sitesi´ndeki evinde polis ekipleri arama yapıyor. Sabah saatlerinde başlayan aramalar sürüyor. Öte yandan, Sarıyer´deki evinde gözaltına alınan Eymür´ün bugün Ankara´ya gönderilmesi bekleniyor. Eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın´ın şok itiraflarıyla başlatılan soruşturma kapsamında Özel Harekat Dairesi Eski Başkanvekili İbrahim Şahin ile eski özel harekat polisi Ercan Ersoy´un da aralarında bulunduğu bazı kişiler tutuklanmıştı.
Sıradaki isim Çiller mi?
Faili meçhul cinayetler soruşturması Tansu Çiller´in başbakanlık yaptığı dönemde yaşanmıştı. Söz konusu cinayetlere ilişkin daha önce dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar geçtiğimiz günlerde savcıya ifade vermişti. Yine geçtiğimiz haftalarda cinayetlerle ilgili sorgulanan Sedat Peker verdiği ifadesinde Tansu Çiller´in başbakan olmasından sonra Mehmet Eymür´ün yıldızının parladığına dikkat çekmişti. Eymür´ün gözaltına alınmasının ardından sıradaki isim Çiller mi sorusu kulislerde konuşulmaya başladı.
Soruşturmada 9 kişi tutuklu
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın yürüttüğü soruşturmada, Çarkın ile Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin´in de aralarında bulunduğu 9 kişi tutuklu bulunuyor.
Eymür´ün adı Tarık Ümit olayında sıkça geçiyor
MİT eski yöneticisi Mehmet Eymür´ün hangi suçlamalarla gözaltına alındığı şu dakikalar itibarıyla henüz bilinmiyor. Ancak Eymür, Susurluk döneminin adından en çok bahsedilen aktörlerinden birisi. Adı Tarık Ümit olayında sıkça geçiyor. MİT muhbiri Tarık Ümit´in kaybolması, muhtemelen de Emniyete çalışan Abdullah Çatlı ve ekibince kaçırılarak sorgulanması ve infaz edilerek öldürülmesi, hatta iddialara göre bir inşaatın temeline atılarak üzerine beton dökülerek cesedinin bulunamayacak şekilde faili meçhule uğratılması olayını soruşturan kişi MİT mensubu Mehmet Eymür olarak görünüyor. Dolayısıyla bu konuda bir suç unsuru görünmüyor. Ancak gözaltının nedeni hakkında bilgiler geldikçe Eymür´e hangi suçlamanın yapıldığı ortaya çıkacaktır.
Susurluk kazasıyla birlikte ortaya çıkan karanlık ilişkileri araştırmak üzere oluşturulan Meclis Susurluk Komisyonu´nun Başkanı Mehmet Elkatmış Tarık Ümit olayıyla ilgili şunları söylüyor:
Tarık Ümit yeraltında serbestçe iş yapan biri. Önce Emniyet İstihbarat´a, daha sonra da MİT´e çalışıyor. Zaten bu konuda devletin içinde bir garabet var. Jandarma ayrı bir âlem. MİT ayrı bir âlem. Emniyet ayrı bir âlem. Hepsi birbirine güç gösterisi yapıyor. Tarık Ümit, Emniyet´e çalışırken, Mehmet Eymür bunu MİT´e transfer ediyor. Abdullah Çatlı ve Korkut Eken MİT´e çalışırlarken de, Mehmet Ağar bunları Emniyet´e alıyor. İddiaya göre Çatlı´nın ekibi Tarık Ümit´i kaçırıp yok ediyor. Yanı Tarık Ümit, bazı bilgilerin ortaya dökülmemesi için MİT´le Emniyet´in çekişmesinde öldürülüyor. Çatlı´nın ölümü de, Susurluk kazası da bir suikast zaten.
Dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar hakkındaki dava geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Ağar´ın 5 yıl hapis cezası aldığı davada 130 sayfalık gerekçeli karar açıklandı. Kararda Tarık Ümit olayıyla ilgili şu satırlar yer alıyor:
MİT´te istihbarat elemanı olarak çalışan Tarık Ümit´in otomobilinin 4 Mart 1995´te Silivri civarında terk edilmiş olarak bulunması ve kendisinin kaybolması üzerine soruşturma başlatıldığı belirtilen kararda, soruşturma neticesinde, silahlı teşekkülün yöneticilerinden olan hükümlü sanık İbrahim Şahin´in, MİT görevlisi Mehmet Eymür´ü, ´bu soruşturmanın derinleştirilmesinin Emniyet ile MİT´in çatışmasını gerektireceği tehdidiyle geri çekilmek zorunda bıraktığı´ kaydedildi. Kararda, Şahin´in bu olayın araştırılmasının ve ortaya çıkarılmasının önüne geçtiği bildirilerek, ´Emniyet Genel Müdürü olan sanık Ağar´a durumun iletilmesi üzerine, ´Bizim tosunlar bana sormadan bir şey yapmazlar. İlgileneceğim´ dediği, konuyla ilgilenmeyerek, teşekkülün faaliyetlerine göz yumduğu gibi, mensuplarını koruyup, kolladığı anlaşılmıştır´ değerlendirmesi yer aldı.
Sedat Peker savcıya Eymür duyumunu aktarmıştı
´Organize suç örgütü lideri olmak´ suçundan hüküm giyen birinci ´Ergenekon´ davasının tutuksuz sanığı Sedat Peker, Ankara Cumhuriyet Savcılığı´nca yürütülen faili meçhul cinayetler soruşturmasında Savcı Hakan Yüksel´e 4,5 saat ifade vermişti. Peker, ifadesinde, 1990´lı yıllarda, Kürt işadamlarının ölüm emrinin MGK tarafından verildiğini duyduğunu söyledi. Peker´in, Zaten o dönem herkes bu cinayetlerin kimler tarafından işlendiğini de çok açık biliyordu. dediği öğrenildi. Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım´la arasını Korkut Eken´in bozduğunu dile getiren Peker, Yeşil isimli şahsın Doğu´da bir zamanlar JİTEM tarafından kullanıldıktan sonra MİT´le birlikte çalışmaya başladığı, MİT´te Mehmet Eymür´ün kadrosunda olduğu, onun da şehirlerde birçok eylemler gerçekleştirdiğini duyuyorduk. ifadelerini kullandı.
MEHMET EYMÜR KİMDİR?
İstanbul´da gözaltına alınan Eski MİT mensubu Mehmet Eymür´un hayatı hakkında neler biliniyor?
1943/İstanbul doğumlu olan Mehmet Eymür, MİT Kontrterör Dairesi eski başkanıdır. 9 Mart 1971 darbe teşebbüsünden sonra MİT´te Hiram Abas´la birlikte Ziverbey´de 1. Ordu Komutanı Orgeneral Faik Türün´ün emrinde çalıştı. Kızıldere ve Ulaş Bardakçı´nın öldürüldüğü operasyonlara katıldı. 1975´te Ankara MİT Bölge Dairesi Başkanlığı Takip Şube Müdürlüğü de yapan Eymür, 1980´de Bulgaristan´a gittikten sonra 1982´de Kenan Evren´in damadı Erkan Gürvit tarafından Köşk´e çağırıldı. ASALA´ya karşı eylemlerde görevlendirildi.
Türkiye´ye döndükten sonra Mardin MİT Bölge Müdürlüğü´ne getirildi. Daha sonra Ankara´da Kontrespiyonaj Dairesi içinde kurulan Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüğü´ne tayin edildi. Başkan yardımcılığı görevine getirildikten sonra 1984´te Genelkurmay Başkanlığı´ndan alınan izinle Babalar Operasyonu´nu başlattı.
Abdullah Çatlı´nın istihbarat amaçlı kullanıldığını ancak daha sonra kontrolden çıkıp kendisini bile görevden aldırmak istediğini ileri sürdü. MİT görevlisi Tarık Ümit´in kaçırılmasının ardından Mehmet Ağar´ı aradığını ve serbest bırakılmasını söylediğini açıkladı. Ergenekon çetesine sızan Tuncay Güney´in de MİT Kontrterör Dairesine bilgi aktardığı öne sürülmektedir.
70´li yılların başında girdiği MİT´te Alaattin Çakıcı´nın yakalanmasının ardından Washington´dan merkeze çağırıldı. Emeklilik kararına direnince MİT Yasası´nın 19. Maddesi işletildi ve Mesut Yılmaz´ın onayıyla Şeker Fabrikaları´na müşavir olarak atandı. Daha sonra emekliye ayrılarak Washington´a yerleşen Eymür, en son İnternet´te açtığı sitede yaptığı açıklamalarıyla gündeme geldi.
Eymür, 2000´de bir gazeteye verdiği demeçte, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım konusunun MİT´le değil kendisiyle özdeşleştirilmesinden rahatsız olduğunu belirterek, Teşkilatın elemanları arasında yüzlerce Yeşil var. Yeşil önce de vardı, yetkililer ne derse desinler, bundan sonra da olacaktır dedi.
Eymür hakkında, e-mail yoluyla ve açtığı web sitesindeki açıklamaları nedeniyle basına Devletin gizli sırlarını ifşa etmek suçundan soruşturma başlatıldı. Sitede yer alan bilgiler üzerine MİT, Eymür hakkında Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi´ne suç duyurusunda bulundu. DGM Savcılığı yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na gönderdi. Cumhuriyet Savcısı Kasım Hacıkamiloğlu tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde, Eymür´ün adres tespiti ve kimlik bilgileri için Başbakanlığa yazı gönderildi.
MİT´in, adından en fazla söz ettiren isimlerin biri. Emekli olduktan sonra Washington´a yerleşen Eymür, yeniden İstanbul´da. Bu kez çok farklı bir görevi var. Gazino, otel ve kumarhaneler zinciri sahibi Sudi Özkan´ın danışmanlığını yapan Eymür, sentez isimli yeni bir kitap çıkardı.
(29 Kasım 2011, 17:54)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ayhan Çarkın´ın Susurluk cinayetlerine dair itirafları ve yürütülen soruşturma manşetlerimiz
Susurluk skandalı ve cinayetlerine dair çeşitli devlet kurumlarınca hazırlanan raporlar
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap