2007´de Malatya Zirve Yayınevi´nde 1´i alman uyruklu 3 çalışanın boğazları kesilerek öldürülmesi soruşturmasında Astsubay Murat Göktürk´ün şok itiraflarda bulunduğu ortaya çıktı. Astsubay katliama giden süreci adım adım anlattı.
31.01.2012 10:46 Hrant Dink davası duruşma savcısı ile soruşturma savcısının istediği Zirve Yayınevi cinayetleriyle ilgili soruşturma dosyasından Astsubay Göktürk´ün şok itirafları çıktı. Malatya Zirve Katliamı soruşturmasında, Başçavuş Murat Göktürk´ün sorgusu sırasında 107 soruya verdiği 21 sayfalık cevaplarda Zirve Katliamına doğru ilerleyen süreci adım adım anlattığı iddia edildi. Jandarmanın katliamdan bir yıl önce Malatya´da misyonerlik faaliyetlerini takibe başladığını belirten Göktürk, kendisine de Zirve Yayınevi çalışanlarına ilişkin bilgi toplatıldığını söyledi. O dönemde, 2. Ordu Karargahı´nda da her hafta misyonerlik toplantısı yapıldığını belirten Göktürk, katliam günü Ergenekon davası sanığı Hurşit Tolon´un da Malatya´da olduğunu iddia etti.
İki şehre farklı görev verildi
Zirve Katliamı´nı soruşturan savcıya ifade veren Astsubay Murat Göktürk, ´misyonerlik faaliyetlerine´ ilişkin toplantıların 2006´da Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Harun Ocaklı´nın yazılı emriyle başladığını ve ?Niğde´ye Hizbullah, Malatya´ya Misyonerlik? konusu verildiğini söyledi. Malatya İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Ülger´in talimatıyla 2007´de Mersin´de Ruhi Abat, Abdullah Atılgan ve İlker Çınar´la toplandıklarını ve Abat´ın misyonerlik seminerleri verdiğini verdiğini söyledi.
2. Ordu´da misyonerlik toplantıları
Malatya´da kaç misyonerin bulunduğu ve bunlara ait olduğu belirtilen kilise evlerin sayısı hakkında Jandarma istihbaratının çalışmalarını da anlatan Göktürk ?Misyonerlikle ilgili kişi bazında değil bölgesel anlamda bir çalışma yaptık. Haber alma elemanlarından alınan bilgilere göre biz 30-40 tane ev olduğunu yazdık. Ayrıca 2. Ordu Komutanlığı´nda düzenli olarak yapılan haftalık toplantılarda da bu konular gündeme geliyordu. O dönemde Ordu Komutanı Şükrü Sarıışık´tı. Bu toplantılara MİT ve Emniyet mensupları da katılırdı. Ancak İlker Çınar´ın Malatya´ya gelip eski İl Jandarma Komutanlığı binası içerisinde Haydar Yeşil, Mehmet Ülger ve Ruhi Abat´la bir araya geldiğini biliyorum. Ben bu görüşmeye katılmadım? dedi.
Abat, Ülger´le birlikte rapor yazdı
Astsubay Göktürk ?Ruhi hoca (Abat) bazı yazıları getirirdi, Mehmet Ülger´le kendi odasında konuşup bazı raporlar yazardı. Bu raporları biz görmezdik, hatta üst yazı orada yazılırdı. Ruhi Abat benim kayıtlı elemanım değildi, ancak bizzat Alay Komutanı ve Haydar Yeşil ile yaptığı görüşmeler sonucu kendisine para verildiğini duydum? dedi. Albay Mehmet Ülger´in misyonerlik ile ilgili tüm çalışmalarını Ruhi Abat ile beraber organize ettiklerini kaydeden Göktürk, ?Biz hizmet gereği yapıyorduk. Ancak Ruhi Abat´la samimi olduktan sonraki süreçte beni görevlerden soğuttu? diye konuştu.
Zirve çalışanlarının bilgisi istendi
Mehmet Ülger, Haydar Yeşil, Ruhi Abat ve İlker Çınar´ın katıldığı İl Jandarma Komutanlığında düzenlenen Misyonerlik çalıştayına alınmadığını anlatan Göktürk, ?Ben toplantıda yoktum, ancak bana misyonerlikle alakalı görevlerin tamamını istihbaratçı olmamız sebebiyle Haydar Yeşil tarafından verilirdi. Zaman zaman da Alay Komutanı da çağırıp bu konuda görev veriyordu. Toplantıdan sonra bu Zirve Yayınevinin çalışanların kim olduğuna dair benden bilgi istediler. Ben de yazıp verdim, Necati Aydın ve Uğur Yüksel´i tanımam. İsimlerini orada Zirve Yayınevi´nde çalıştıkları için duymuştum, kendilerini tanımam? şeklinde konuştu.
Birbirlerini ziyaret ederlerdi
Ergenekon tutuklu sanığı Hurşit Tolon´un Malatya Zirve Yayınevi cinayetinin olduğu gün Malatya´da olduğunu da doğrulayan Göktürk ?Hurşit Tolon´un cinayet günü seminer dolayısıyla Malatya´da İnönü Üniversitesi´nde olduğunu duydum. Niye geldiğini bilmiyorum. Rektör Fatih Hilmioğlu ile görüşürdü. Mehmet Ülger de Fatih Hilmioğlu ile çok samimiydi. Birbirlerini ziyaret ederlerdi. Ayrıca Rektör Fatih Hilmioğlu Ordu Komutanı Hasan Iğsız´la da sık sık görüşürdü? dedi. ( Star)
ZİRVE KATLİAMI NEDİR?
Malatya´da, 18 Nisan 2007´de, Zirve Yayınevi´nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçaklanarak öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler(20), Cuma Özdemir (20), Hamit Çeker (19) ve Abuzer Yıldırım (19) olay yerinde yakalanmıştı. Üçüncü katın penceresinden kaçmaya çalışırken düşerek yaralanan Emre Günaydın, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde tedavi edildikten sonra tutuklanmıştı. Günaydın´ın olaydan yaklaşık 2 yıl sonra cezaevinde cumhuriyet savcısına verdiği ifade doğrultusunda, olayı azmettirdiği gerekçesiyle Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki de tutuklanmıştı. Yelki, 22 Mayıs 2009, Aral ise 20 Ağustos 2009´daki duruşmalarda tahliye edilmiş, 15 Ekim 2010´daki 29´uncu celsede tanık olarak dinlenilen Erhan Özen´in ifadelerini de dikkate alan mahkeme, Aral´ın yeniden tutuklanmasına karar vermişti.
MALATYA ZİRVE KATLİAMINA BİR SORUŞTURMA DA ERGENEKON SAVCILARINCA BAŞLATILMIŞTI
Malatya Zirve Yayınevi´ndeki cinayetlere dair bir soruşturma da gelen ihbar üzerine İstanbul´daki Ergenekon savcılarınca başlatılmıştı. Bu konuya ilişkin Malatya, Siirt, Muğla ve İzmir´in aralarında olduğu 9 ilde, İnönü Üniversitesi yerleşkesi ile bazı illerin jandarma komutanlıklarında 17 Mart´ta, arama yapıldı. Aramalar sonrası, aralarında 6´sı muvazzaf asker 9 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 9 kişiden 7´si sevk edildikleri Beşiktaş Adliyesinde tutuklanarak, cezaevine gönderildi. Soruşturma kapsamında, 30 Mart´ta, Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, Prof. Dr. Abdurrahman Küçük, Prof. Dr. Salim Cöhce, Prof. Dr. Şahin Filiz, Prof. Dr. Mehmet Aydın, Doç. Dr. Kadir Albayrak´ın ev ve iş yerlerinde aramalar yapıldı. Bu arada, ´Ergenekon´ soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz´ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine atanması üzerine, 5 Nisan´da soruşturmayı yürütmekle özel yetkili Cumhuriyet Savcıları Cihan Kansız ve Ufuk Ermertcan görevlendirildi. Daha sonraki günlerde, Prof. Dr. Beyaz, Prof. Dr. Filiz, Doç. Dr. Albayrak Prof. Dr. Küçük, Prof. Dr. Cöhce ve Prof. Dr. Aydın´ın konuya ilişkin savcılıkça ifadeleri de alındı. Aynı soruşturma kapsamında gazeteci-yazar Hulki Cevizoğlu ile emekli Orgeneral Hurşit Tolon´un da şüpheli sıfatıyla ifadesine başvuruldu. Soruşturma dosyası, katliamın Malatya´da gerçekleşmesi nedeniyle ´yetkisizlik kararı´ verilerek, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Bu durum, katliamın Ergenekon kapsamından çıkarıldığı şeklinde bir kanaate neden olmuşsa da bunun doğru olmadığı yetkililerce daha sonra açıklandı. Katliamın Ergenekon Terör Örgütü emriyle işlendiğini gösteren çok güçlü delillerin ele geçirilmiş olduğu, tutuklamaların da bu nedenle yapıldığı ve soruşturmanın bundan sonra Malatya´da sürdürüleceği belirtiliyor.
KATLİAMDA ERGENEKON PARMAĞINI GÖSTEREN 97 KLASÖR DELİL VAR
Soruşturmayı Malatya´ya devreden savcılar, soruşturma dosyasıyla birlikte 97 delil klasörünü de gönderdiler. Bu klasörlerin içerisinde eylemin Ergenekon Silahlı Terör Örgütü tarafından gerçekleştirildiğine dair fiziki ve dijital birçok delilin bulunduğu da belirtiliyor.
AYLAR ÖNCESİNDEN PLANLANMIŞ
7´si tutuklu 24 zanlının yargılandığı davaya ilişkin soruşturma, eylemin aylar öncesinden planlandığına dair delillerin bulunmasıyla iyice derinleştirilmiş, emekli orgeneraller Hasan Iğsız ve Hurşit Tolon ile İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu´nun da ifadeleri alınmıştı. Adı geçen isimlerin Zirve katliamından önce ve sonra Malatya´da bir araya geldiklerine dair fotoğraflar ortaya çıkmış ve fotoğraflar delil olarak dava dosyasına konmuştu. Bunun üzerine müdahil avukatları 18 Şubat 2010´da özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine başvurarak, katliamın Ergenekon´ örgütüyle bağlantılı olduğunu ileri sürmüştü. Aynı soruşturma kapsamında, savcıların eylemi gerçekleştiren hücrenin lideri olduğunu ileri sürdüğü eski Malatya Jandarma Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, istihbarat binbaşı Haydar Yeşil, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Ruhi Abat, başçavuş Abdullah Atılgan, başçavuş Murat Göktürk, uzman çavuş Mehmet Çolak ve uzman çavuş Adil Akçay da 21 Mart´ta tutuklanmıştı.
(31 Ocak 2012, 10:46)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Dink dosyasındaki Ergenekon delilleri
Savcılar: Zirve, Ergenekon kapsamında
Ergenekon ve Balyoz, Malatya´da ´zirve´ yapmış
Zirve´yi başlatan papazdan şok itiraflar
Flaş!!! Zirve soruşturmasında 6 ilde arama
Flaş!!! Ergenekon´da ´Zirve´ operasyonu
Tanık: Malatya ve Dink ´Kafes´ işi
Flaş!!! Dink davası tanığından yeni şok ifadeler
Malatya Zirve Katliamı ve Ergenekon bağlantısı manşetlerimiz
Zirve Yayınevi Katliamı ile Kafes davaları birleşebilir
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap