Balyoz davasına 78. duruşma ile devam ediliyor. Balyoz davasında, bir dönem 1. Ordu Komutanlığı Harekat Daire Başkanlığı Plan Harekat Şube Müdürlüğü´nde sivil memur olarak çalışan Sevilay Erkani Bulut tanık olarak dinlendi. Dava konusu CD´lerden bazılarını hatırlamadığını söyleyen Bulut, sanıkların kabul etmediği 11 nolu CD´nin ise arşive kaldırdıkları CD´lere benzediğini ifade etti. Bulut diğer bir CD üzerindeki yazının da kendisine ait olduğunu kabul etti.
27.02.2012 13:30 2003 yılında Birinci Ordu Komutanlığı´nda ´Balyoz´ kod adıyla darbe planlandığı iddiasına ilişkin, Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu´nun da aralarında bulunduğu 249´u tutuklu 365 sanıklı davanın 78. duruşması görülüyor. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan, emekli Oramiral Özden Örnek ile MHP´den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan´ın aralarında bulunduğu tutuklu 206 sanık katıldı. Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok´un aralarında bulunduğu tutuklu 43 sanık ve hakkında yakalama kararı bulunan emekli Orgeneral Ergin Saygun´un katılmadığı duruşmada, başka suçtan tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı Mehmet Seyfettin Alevcan da hazır bulundu. İkinci ´Ergenekon´ davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz´ün de aralarında bulunduğu 114 tutuksuz sanık ise duruşmada gelmedi. Duruşmada, tanık olarak çağrılan Sevilay Erkani Bulut, Melek Üçtepe, Bayram Tanrısevdi, Muhammet Tanju Poshor, Ahsen Süren ve Hakan Gökden de hazır bulundu.
-Büyükanıt´ı duruşmaya polis getirecek-
Mahkeme heyetine başkanlık yapan üye hakim Ali Efendi Peksak, dosyaya gelen evrakları okudu. Peksak, İstanbul Emniyet Müdürlüğü´nden gönderilen yazıda, yakalamalı sanık Ergin Saygun´un GATA´da yatarak tedavisinin sürdüğünün bildirildiğini kaydetti.Peksak, eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt´ın da aralarında bulunduğu bazı kişilerin tanık olarak çağrılmaları için askeri kolluk kuvvetlerine yazılan yazıya cevap verildiği, bu kişiler hakkında emekli olmaları nedeniyle işlem yapılamadığının bildirildiğini, bunun üzerine mahkemece emniyet müdürlüğüne yazı yazıldığını kaydetti. Yine tanık olarak çağrılan kişilerle ilgili Genelkurmay Başkanlığına yazılan yazıya da cevap verildiğini dile getiren Peksak, tanık olarak dinlenilmelerine karar verilen kişilerin açık kimlik ve adreslerinin gönderilmesinin istendiğini dile getirdi.
Mahkemenin tanık olarak hazır edilmesini istediği isimler arasında Bekir Kalyoncu´nun da aralarında olduğu bazı muvazzaf subaylar da bulunuyordu. Gelen cevabi yazıda muvazzaf subaylara ilişkin herhangi bir bilgi ise verilmedi. Ayrıca internet andıcı davasının tutuklu sanığı eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ´un tanık olarak duruşmada hazır edilmesi için de Silivri Ceza ve Tevkif Evleri Müdürlüğü´ne yazı yazılmıştı. Büyükanıt ve Başbuğ´un 2 Mart´taki duruşmada hazır edilmesi istenmişti.
Bu arada, söz alan avukat Celal Ülgen, davanın askeri mahkemede görülmesi konusundaki taleplerine ilişkin olumlu görev uyuşmazlığı çıkarılması konusunda Askeri Yargıtay Başsavcılığından cevabi bir yazının gelmiş olması gerektiğini söyledi. Peksak ise bu konuda kendisinin de basında yer alan bazı haberler gördüğünü, ancak mahkemeye bu konuda cevabi bir yazı gelmediğini açıkladı. ( Cihan)
SEVİLAY ERKANİ BULUT TANIK OLARAK İFADE VERDİ
Duruşmada daha sonra tanık olan çağrılan sivil memur Sevilay Erkani Bulut´un dinlenilmesine geçildi. Mahkemeye başkanlık yapan Peksak tanık dinleneceği için, diğer 5 tanığı duruşma salonundan çıkarttıktan sonra Bulut´a, haklarını hatırlatarak, tanıklık yeminini yaptırdı. Peksak´ın ´Sanıklardan kimseyi tanıyor musunuz?´ şeklindeki sorusuna Bulut, bir dönem birlikte çalıştığı için emekli tuğgeneraller Süha Tanyeri ve İzzet Ocak ile Albay Bülent Tunçay´ı tanıdığını söyledi. Dava konusu plan seminerinin düzenlendiği 1. Ordu Komutanlığı Harekat Başkanlığı Plan Harekat Şube Müdürlüğünde sivil memur olarak çalışan Bulut, Peksak´ın soruları üzerine, 1998 yılında bu şubeye girdiğini, 2002-2003 yıllarında aynı yerde çalıştığını kaydetti. Bulut, veri hazırlama kontrol işletmeni olduğunu ifade ederek, hakim Ali Efendi Peksak´ın, ´Bilgisayarlarda şifre nasıl verilirdi, nasıl değiştirilirdi?´ sorusuna ´Şifreyi biz belirlemiyorduk. Bize verilen elimizdeki şifrelerle çalışıyorduk´ diye yanıt verdi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nde tanık sıfatıyla dinlenen Sevilay Erkani Bulut, 2002 ile 2003 yıllarında 1. Ordu Komutanlığı Harekat Daire Başkanlığı Plan Harekat Şube Müdürlüğü´nde veri hazırlama kontrol işletmeni olarak görev yaptığını söyledi. Bulut, Hakim Peksak´ın soruları üzerine, Plan odasında benden başka bir sivil memur arkadaş daha vardı. İki adet bilgisayar vardı. Kullandığım bilgisayarda CD yazıcı vardı. Şifremizi biz belirlemiyorduk. Bize verilen şifrelerle çalışıyorduk. şeklinde konuştu. Önce bilgisayar şifresini hatırlamadığını belirten Bulut, daha sonra İsim soyadı ve doğum tarihi yani serkanibulut1979 ile başlayan bir şifreydi. diye konuştu. Plan odasında plan subaylarının da olduğunu dile getiren Bulut, bu odada 2 adet bilgisayar bulunduğunu anlattı.
Tanığa, daha önceki ´plan çalışmaları yapıldığında çok yoğun çalışıyorduk´ şeklinde olan ifadesini hatırlatan Peksak, ´Plan semineri çalışmalarının hazırlığı nasıldır?´ diye sordu. Bulut da, kendisinin sürekli yazı yazdığını dile getirdi. Odaya kart okutularak girildiğini belirten Bulut, ´Komutanlarımızın verdiği emirleri iki arkadaşımız yerine getirirdi´ dedi. Bulut, Ben sürekli yazı yazardım. Bununla görevliydim. Normal çalışma temposunda çalışıyordum. Görevli olmayan Harekat Plan Odası´na giremezdi. Odaya girme yetkisi olan kişiler giriş kartını okuturdu. Komutanımızın verdiği emri yerine getirerek, görevimiz neyse onu icra ederdik dedi. Kart Okuma arşivi var mıydı? şeklindeki soruya Tanık Bulut, Bilgim yok dedi. Tanık Bulut, kullanılan bilgisayarların herhangi bir ağa bağlantılı olmadığını ifade etti.
-Balyoz sanıklarının reddettiği 11 nolu Balyoz CD´sini tanık memur tanıdı-
Bu arada, sanık avukatlarından Avukat Celal Ülgen, soracağı bazı sorular nedeniyle tanık Bulut´a dava konusu suçlamalarla ilgili delil kapsamında dosyada yer alan bazı CD´lerin fotoğraflarının gösterilmesini talep etti. Dava dosyasında bulunan 19 CD tek tek gösterilerek tanık tanık Bulut´tan bu CD´leri tanıyıp tanımadığı ve hazırlayıp hazırlamadığı soruldu. Bulut, bu CD´lerin, arşiv için hazırladıkları CD´lere benzediğini, ancak hepsini tam olarak hatırlayamayacağını söyledi. Bulut, daha sonra da kendisine gösterilen CD´lerin, arşive kaldırdıkları CD´lerden olduğunu söyledi. Sanıkların kabul etmediği 11 nolu CD´nin de arşive kaldırdıkları CD´lere benzediğini belirten Bulut, 16 ve 17 nolu CD´yi ise hatırlamadığını söyledi. Başkan Peksak, gösterdikleri CD´lerden tanık Bulut´a kendisinin hazırladığı CD olup olmadığını sordu. Tanık Bulut ise bu CD´lerden 15 numaralı CD´yi kendisinin oluşturduğunu, konuyu hatırladığını ve CD üzerindeki yazının kendisine ait olduğunu belirtti.
Avukat Celal Ülgen´in, Çetin Doğan´ın döneminde 1. Ordu Komutanlığı´nda görevliydiniz, o dönemde Balyoz Harekat Planı´nı diye birşey yazdınız mı? şeklindeki sorusuna tanık Bulut, Öyle birşey hatırlamıyorum. Balyoz Harekat Planı´nı görsel ve yazılı basından duydum. ´Oraj´, ´Suga´, ´Çarşaf´ isimli planların ismini de hatırlamıyorum. ifadelerini kullandı.
Duruşmaya, öğle arası verildi. ( Cihan, AA)
Sanık avukatı Nevzat Güleşen ise Savcılık, ifadenizle ilgili olarak kozmik odaya girmeye yetkisine sahip olan kişiler arasında sizin isminizin de bulunduğunu belirten bir yorum yapmış. Ancak siz burada mahkeme ifadenizde kozmik oda değil, plan odasına girme yetkinizin olduğunu söylediniz. Hangisi doğrudur? diye sordu. Üçtepe ise, plan odasına girme yetkisine sahip olduğunu söyledi. Avukat Güleşen´in aynı mahiyette soru sorması üzerine bazı sanıklar, Kardeşim, cevapladığı soruları tekrar tekrar soruyorsunuz. Yeter ama! gereksiz sorularla vakit kaybettirmeyin bize. şeklinde tepkilerini dile getirdi.
BAYRAM TANRISEVDİ TANIK OLARAK İFADE VERDİ
Tanık Melek Üçtepe´nin ardından diğer tanık Albay Bayram Tanrısevdi´nin ifadesine başvuruldu. Davaya konu tarihte 1. Ordu plan seminerinin idari işler sorumluluğunun kendisine verildiğini belirten Bayram Tanrısevdi, Seminerin sekreterliğini yaptım. dedi. Oturma planları v e haritaları hazırladığını söyleyen Tanrısevdi, daha önceden yapılan seminerlerin kayıtlı olduğu CD´lerine bakarak 2003 yılındaki 1. Ordu Plan seminerindeki oturma planları ve haritaların hazırladıklarını sözlerine ekledi.
Duruşma yarına ertelendi. (Cihan)
MEMURLARDAN BİRİ 3 CD´Yİ HATIRLAMADI, DİĞERİ O 3 CD´DEN BİRİNİ HATIRLADI
28.02.2012 09:56 İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nin yürüttüğü Balyoz davasının dünkü duruşmasına, 1. Ordu Komutanlığı´nda hazırlandığı iddia edilen darbe planıyla ilgili CD damgasını vurdu.Bu kapsamda komutanlıkta çalışan sivil memur Sevilay Erkani Bulut, tanık olarak dinlendi. 1. Ordu´da 5 yıl çalıştığını ifade eden Bulut´a, sanıkların kendi ifadelerinde reddettiği 11 No´lu CD´nin fotoğrafları gösterildi. Arşiv amaçlı kullandığımız CD´lere benziyor. diyen sivil memur, bu şekilde 19 CD´yi teşhis etti. Kendisine yöneltilen Bunlar arasında sizin hazırladığınız var mı? sorusuna ise şu karşılığı verdi: 15 numaralı CD´yi hatırlıyorum. Üzerindeki yazı bana ait.
Balyoz davasının 78. celsesi Silivri´de görüldü. Duruşmaya aralarında emekli orgeneraller Çetin Doğan, İbrahim Fırtına, Şükrü Sarıışık ve emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek´in bulunduğu 206 tutuklu sanık katıldı. Balyoz davası kapsamında yargılanan 365 sanıktan 361´inin sorgulamalarının tamamlanması sebebiyle mahkeme dünkü duruşmada tanıkların dinlenilmesi aşamasına geçti. Daha önce tanık olarak çağrılan Sevilay Erkani Bulut, Melek Üçtepe, Bayram Tanrısevdi, Mehmet Tanju Poshor, Ahsen Süren ve Hakan Gökden de hazır bulundu.
İddia edilen suç tarihinde 1. Ordu Komutanlığı Harekat Başkanlığı Plan Harekat Şube Müdürlüğü´nde sivil memur olarak çalıştığını ifade eden Bulut, 1998 yılında bu şubeye girdiğini, 2003 yılına kadar çalıştığını kaydetti. Çapraz sorguda, Çalıştığınız bilgisayarlardaki şifreleri siz mi belirliyordunuz? sorusunu yönelten Mahkeme Başkanı Ali Efendi Peksak´a, Şifreyi biz belirlemiyorduk. Bize verilen elimizdeki şifrelerle çalışıyorduk. şeklinde cevap verdi. Görev yaptığı dönemde komutanlarının kendisine verdiği işleri yerine getirdiğini aktardı. Zamanın büyük çoğunluğunun bilgisayarda yazı yazmakla geçtiğini belirtti. Çalıştığı odada plan subaylarının da olduğunu dile getirdi. Bu odada 2 adet bilgisayar bulunduğunu, kullandığı bilgisayarda CD´ye yazılabildiğini söyledi.
Tanığa soru yönelten Çetin Doğan´ın avukatı Celal Ülgen, müvekkilinin, 1. Ordu komutanı olduğu dönemde Bulut´un da aynı yerde görev yaptığını hatırlattı. Dava konusu ´Balyoz, Oraj, Suga ve Çarşaf´ planlarını kendisinin yazıp yazmadığını sordu. Tanık, Balyoz Planı´nı televizyondan öğrendiğini ifade etti. Planları hatırlamadığını kaydetti. Dosyaya giren delil CD´lere ait resimlerin tek tek tanığa gösterilmesini isteyen Ülgen, bu CD´leri hazırlayıp hazırlamadığını sordu. Gösterilen CD´lerin büyük bölümü hakkında, Arşiv için kullandığımız CD´lere benziyor. ifadesini kullanan Bulut, üzerinde kendi ismi bulunan 15 No´lu CD´yi hatırladığını aktardı.
Sivil memur, savcılık sorgusunda kendisine gösterilen 11 sayfalık ´Balyoz Eylem Planı´nın askerî yazışma usullerine uygun olduğunu söylediğini, ancak içeriğini bilemeyeceğini savundu. Tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri ise, 11 sayfalık Balyoz Planı size gösterilmiş. Ben size böyle bir yazı verdim mi? Savcılık ifadenizde ´Süha Tanyeri bana böyle yazılar yazdırırdı´ demişsiniz. ifadelerini kullandı. Savcılık ifadesinde planın içeriğiyle ilgili bir bilgi vermediğini aktaran Bulut, Ben sadece şekil olarak söyledim. Yazışma usullerine uygun olduğunu söyledim. Darbe planı mı ne, içeriğini bilemem. dedi.
Sevilay Erkani Bulut´tan sonra tanıklık için kürsüye gelen sivil memur Melek Üçtepe de Bulut´u doğrular nitelikte ifade verdi. Delil klasörlerine giren 19 CD´den 16´sını hatırladığını aktardı. Yalnızca içeriğinde suç unsuru bulunduğu iddia edilen 11, 16 ve 17 No´lu CD´leri hatırlamadığını bildirdi. Özden Örnek´in, Bir CD yanlışlıkla arşive, dolabına girebilir mi? sorusu üzerine, Hayır cevabını verdi.
SAVCILIKTA CD´LERİ KABUL ETMİŞLERDİ
Arşivlenen CD´lerin plan odasında bir dolabın içinde muhafaza edildiğini söyledi. Tutuklu sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan ise, Arşivdeki CD´lerde bir eksiklik gördünüz mü? CD´lerde noksanlık var mıydı? diye sordu. 2006 yılında plan odasından çalışma odasına geçtiklerini belirten tanık sivil memur, arşiv dolabının plan subaylarının bulunduğu odada kaldığını ifade etti. Odanın kilitli olması nedeniyle CD almak için anahtarla odaya girdiklerini belirtti. Doğan, CD´lerde eksiklik var mıydı?´ sorusunu birkaç kez tekrarladı. Hakim Ali Efendi Peksak da, bu soruyu Siz CD´lerde eksiklik fark ettiniz mi?´ şeklinde yöneltti. Üçtepe, Fark etmedim. Tek tek CD´leri saymıyordum.´ dedi. Arşive kaldırdığı CD´lerden en son 2009 yılında faydalandığını, arşivde 180´e kadar numaralandırılmış CD olduğunu aktardı. Duruşma salonundaki ekrandan gösterilen CD resimlerini teşhis eden Üçtepe, bazı CD´ler üzerindeki yazılar kendisine ait olduğunu bildirdi.
Sivil memurlar Sevilay Erkani Bulut ve Melek Üçtepe, savcılık ifadelerinde fotoğrafları gösterilen CD´leri bizzat kendilerinin hazırladıklarını kabul etmişti. ( Zaman)
(27 Şubat 2012), son güncel.: (28 Şubat 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Balyoz´da 11 nolu CD tartışması manşetlerimiz
BALYOZ PLANI VE DAVASIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
1. Balyoz iddianamesinde ara
2. Balyoz iddianamesinde ara
3. Balyoz iddianamesinde ara
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap