Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı´nda görevli üç astsubayın hipnoz ve işkenceyle ifadelerinin alınması davası sonuçlandı. Sanık askeri savcı Zeki Üçok toplam 7 yıl 6 ay, emekli Yarbay Gürol Doğan ise toplam 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Üçok hakkında da tutuklama kararı verildi.
17.04.2012 19:04 Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı´nda görevli üç astsubayın hipnoz ve işkenceyle ifadelerini almak suçundan askeri savcı Ahmet Zeki Üçok ile emekli Yarbay Gürol Doğan´ın yargılandıkları dava sonuçlandı. Astsubayların ifadelerinin işkence ve hipnozla alınmasına izin verdiği için askeri savcı Ahmet Zeki Üçok ile hipnoz uzmanı emekli Yarbay Gürol Doğan´ın yargılanmasına Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nde devam edildi. Duruşmaya, astsubayların avukatları Mustafa Dokumacı, Okan Yılmaz, Çağatay Sakaoğlu, Vedat Örnek ve Musa Öncel, sanıklar Ahmet Zeki Üçok ile Gürol Doğan´ın avukatı Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz katıldı.
Mağdur astsubayların ve sanıkların avukatlarının son savunmalarını ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme, sanıklardan Ahmet Zeki Üçok´a hipnoz ile her bir astsubaya işkence yapmak suçundan 2 yıl 6´şar ay hapis cezası verdi. Üçok, toplam 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Üçok´un tutuklanması yönünde karar verdi. Kırıkkale Cezaevi´nde tutuklu bulunan Emekli Yarbay Gürol Doğan ise her bir astsubaya işkence yapmaktan 3´er yıl hapis cezası aldı. Böylece Doğan´a verilen ceza toplam 9 yılı buldu. ( Cihan)
DOĞAN VE ÜÇOK HAKKINDA İŞKENCE YAPMAKTAN DAVA AÇILMIŞTI
Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı´nda görevli oldukları dönemde resmi belgede tahrifat yaptıkları gerekçesiyle astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç, askeri savcının talimatıyla gözaltına alınmıştı. Suçlama ile ilgili soruşturmayı takip eden dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı Ahmet Zeki Üçok´un talimatıyla astsubayların sorgulanmasına hipnoz uzmanı emekli Yarbay Gürol Doğan, İzmir´den çağrılarak sorguya girmesi sağlanmıştı. Astsubayların ifadeleri alınırken, Gürol Doğan´ın hipnoz yaptığı ve bu sırada işkence yapıldığı iddiasıyla Kayseri Cumhuriyet Savcılığı´na suç duyurusunda bulunulmuştu. Suç duyurusunun ardından Gürol Doğan hakkında Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nde hipnoz ve işkence yapmaktan dava açılmıştı. Mahkeme heyeti bu suçlamalardan dolayı Gürol Doğan´ı, toplamda 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Temyiz başvurularının ardından Yargıtay 8. Ceza Dairesi´nde incelenen dosya, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi´ne bozma ilamıyla geri gönderildi. Yargıtay, aynı olayla ilgili olarak işkence suçlamasıyla Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yargılanan askeri savcı Ahmet Zeki Üçok´un dosyasıyla Gürol Doğan´ın dosyasının birleştirilmesi istedi. Temyiz başvurusunda bulunan sanığın da dosyaların birleştirilmesi yönünde talebi olduğu belirtildi.
SAVCI ÜÇOK, HİPNOZLA İFADE ALINMASI İÇİN GÜROL´U ÇAĞIRMIŞTI
Ergenekon davasının sanığı Albay Cengiz Köylü´ye yardım yapılmasını isteyen, o dönem Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanı Korgeneral Rıdvan Ulugüler´in bu şifahi isteğini Hava Kuvvetleri Doküman Yönetim Sistemi´ne girmekle suçlanan üç astsubayın soruşturmasında hipnozla ifade alma olayı yaşanmıştı. Astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç´in sorgusuna Ulugüler ile Üçok´un bilgisi, yetkisi ve isteği dahilinde girdim diyen hipnoz uzmanı emekli Yarbay Gürol Doğan hakkında açılan ´işkence´ davası 29 Haziran 2010´da tamamlanmıştı. Doğan, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Doğan´ın ardından ikinci dava, onu askeri birlikte sorguya sokan savcı Üçok´a açılarak, yargılanmasına başlandı. Kayseri Cumhuriyet Savcısı Murat Çimen tarafından hazırlanan iddianame 9 Aralık 2010´da Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından oy birliği ile kabul edildi. Gürol Doğan, ifade almaya kendisinin askeri savcının talebi üzerine girdiğini dile getirmişti. Gürol Doğan, sürekli uykusuz ve aç bırakılan astsubaylarla 30 santim mesafeden temas kurmuş, yine astsubaylara sürekli meyve suyu ikramında bulunmuştu. Doğan´ın, bu yöntemlerle astsubaylardan istenilen şekilde ifade alınmasını sağladığı 2. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki yargılama sürecinde ortaya çıkmıştı.
HİPNOZLU SORGUNUN ARDINDAKİ KORKUNÇ PLAN
Askeri savcı Zeki Üçok, işkence ve hipnozlu sorguyu mağdurlara uygularken Ergenekon bağlantılı ´Karargah Evleri´ askeri soruşturmasını yürütmekteydi. Sonradan Ergenekon savcısı Zekeriya Öz tarafından sorgulanıp tutuklanmasıyla da ortaya çıktığı gibi Ergenekon´un TSK´ya sızmış en gizli askeri yapılanmasına karşı yürüttüğü bu soruşturmayı savsakladı. İddiaya göre bu soruşturmayı kapatmaya çalışan askeri savcı Üçok diğer taraftan da üç subayı hipnoz ve işkenceyle sorgulayarak ´Karargah Evleri´ne karşılık ´Işık Evleri´ soruşturmasına delil üretmeye çalıştı. Ancak subaylara uygulanan işkencenin yakınları ve avukatları tarafından farkedilmesi ve olayın üzerine gitmeleriyle hipnoz ve işkenceli sorgu iddiasıyla soruşturma başlatıldı. İki farklı mahkemede görülen dava sürecinde işkence iddiası kanıtlandı.
ALBAY DURSUN ÇİÇEK İMZALI KAOS PLANI
Yine iddiaya göre hipnozlu sorgularla elde edilecek zorlama ifadelerle Karargah Evleri soruşturmasına karşı ´Işık Evleri´ soruşturması oluşturulacak ve ardından yürütülecek operasyonlarla büyük bir gürültü koparılarak Ergenekon soruşturması baltalanmaya çalışılacaktı. Bu girişim Albay Dursun Çiçek´in ıslak imzalı kaos planındaki direktiflere de birebir uygundu:
Askeri suç kapsamında yapılacak FG cemaatine ait ´Işık Evleri´ baskınlarında, silahlı terör örgütü oluşturmak doğrultusunda; silah, mühimmat, plan vb. materyal bulunması sağlanarak, FG grubu ´Silahlı Terör Örgütü´ ´Fethullahçı Silahlı Terör Örgütü´, (FSTÖ) kapsamına aldırılacak ve soruşturmalar askeri yargı kapsamında yürütülecektir.
Karargah Evleri soruşturmasını yürütüyor gibi yapıp yıllardır savsaklamış olan askeri savcı Zeki Üçok ile yine onun yardımcısı Mehmet Çelik´e, bazıları mahkemelere konu olmuş inanılmaz evrak sahteciliği ve diğer suçlamalar, yöneltilmişti. Bazıları yüz kızartıcı bu suçlamalara maruz kaldıkları ve bu suçlamalara dair somut bulgular medyaya yansıdığı halde askeri soruşturmanın bu iki savcı tarafından yürütülmesine yıllarca askeri yetkililer tarafından göz yumulması, TSK içinde yapılandırılmaya çalışılan Karargah Evleri´nin çok derinlere nüfuz ettiğini düşündürmüştü. Karargah Evlerini ilk olarak ortaya çıkaran Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz idi ve adeta onun dürtmesiyle askerler askeri bir soruşturma başlatmak zorunda kalmışlardı. Ancak bu soruşturmanın da 3 yıl boyunca savsaklandığı ve olayın üstünü kapatmak hatta hipnozlu sorgu olayıyla da anlaşıldığı gibi komplo düzenleyerek Ergenekon soruşturmasını baltalamayı amaçladığı yine Savcı Öz´ün ısrarlı takibi sonucu ortaya çıkarılmıştı.
HİPNOZ DAVASI ERGENEKON DAVASIYLA KESİŞİYOR
Hipnozlu sorgu davası, Karargah Evleri yapılanmasını da konu alan Ergenekon davasıyla birçok noktada kesişiyor. Ergenekon Terör Örgütü´nün İşçi Partisi önderliğinde TSK´ya sızma projesi olarak bilinen ´Karargah Evleri´ ile ilgili askeri savcılık soruşturmasında çok sayıda tuhaf gelişme yaşandı. Kayseri 2. Hava İkmal Komutanlığı´nda, Karargah Evleri soruşturması kapsamında tutuklanan Albay Cengiz Köylü için para yardımı toplanması emri verildiğinin ortaya çıkması bunlardan sadece biriydi. Ancak sözlü emir, yazılı hale getirilerek jandarmanın kurumsal ağına konuldu.
İddialara göre bu sözlü emri yazılı hale getirerek kurumsal ağa yerleştirenler 3 astsubay. Bunun ortaya çıkması üzerine astsubaylar gözaltına alındı, işkence yapıldı. Ağır psikolojik travma geçiren astsubaylardan biri halen psikiyatrik tedavi görmekte. Astsubayların ifadesini almak için sadece işkence değil hipnoz da kullanıldı. Avukatların dahi göremediği bu ifadeler basına sızdırıldı. Ardından yapılan açıklamada ise söz konusu astsubayların ´sahte evrak düzenleyerek TSK´yı kamuoyu nezdinde gözden düşürmeye çalıştığı´ savunuldu.
Kamuoyunda gündeme gelen diğer bir çarpıcı iddia ise hipnozlu sorgularla elde edilecek zorlama ifadelerle Karargah Evleri soruşturmasına karşı ´Işık Evleri´ soruşturmasının oluşturulacağı ve Ergenekon soruşturmasının baltalanmaya çalışılacağı idi. İşte astsubayları iradeleri dışında ifade vermeye zorlamak için hipnozlu sorgu bu noktada devreye sokuldu. Ancak astsubayların aile ve avukatlarının ısrarlı mücadelesi ve Karargah Evleri soruşturmasında yaşanan birbirinden esrarengiz çok sayıdaki gariplik nedeniyle kamuoyunun dikkati bu davaya, yani ´hipnozlu sorgu´ davasına çevrildi. Sivil savcıların da hipnozlu sorgu olayının üzerine gitmesi üzerine sorumluların bir kısmı yargılandı. Olayın asıl sorumlusu askeri Savcı Albay Üçok´un yargılanmasına ise yeni başlandı. Hipnozun yapıldığı hem sanık itirafları hem de adli tıp tespiti ile doğrulandı. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, astsubayların ifadelerini hipnoz ve işkence yöntemleriyle aldığı gerekçesiyle emekli Yarbay Gürol Doğan´ı 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.
ASKERİ SAVCI ZEKİ ÜÇOK ÇOK SAYIDA DAVADA SANIK
Ergenekon bağlantılı Karargah Evleri soruşturmasını örtbas ettiği izlenimi veren tuhaf gelişmeler üzerine birkaç yıldır dikkatle takip etmeye başladığımız Askeri Savcı Üçok´un ortaya çıkan son icraatı, ele geçen ´şantaj ve casusluk´ belgelerini ´komutanım emretmedi´ diye soruşturmaması olmuştu. Bu örtbası doğrularcasına Üçok´un adı casusluk skandalında ilginç şekilde geçiyordu. ASELSAN ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı´na ait gizli belgeler, tutuklu sanık Askeri Hakim Albay Zeki Üçok´la ilişkisi tespit edilen hayat kadınının evinden çıkmıştı. Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, sahte çürük soruşturması kapsamında yağmaya azmettirme ve örgüt üyeliği iddiasıyla 25 Eylül 2009´da tutuklandı. Çete üyeleri arasında kod adı Bamya olarak geçen Ahmet Zeki Üçok´un görevi gereği bilgi sahibi olduğu çürük raporunda sorunu olan ve özellikle zengin kişilerin isimlerini çeteye verdiği iddia ediliyor. Üçok ´sahte çürük raporu´ davasında tutuklu yargılanıyor. Üçok, Ergenekon soruşturması kapsamında da tutuklandı. Kendisine yöneltilen suçlama, Ergenekon´un TSK´daki yapılanması olan Karargah Evleri´ne yönelik soruşturmayı örtbas etmekti. Üçok, kendisi kadar renkli kişiliğe sahip yardımcısı askeri savcı yüzbaşı Mehmet Çelik´in Konya´da karıştığı bir havaya ateş açma olayını soruşturan sivil savcıya başka kişinin resmin gönderdiği de ortaya çıkmıştı. Üçok´un adı yine heron skandalında da benzer şekilde geçti. ´Çok PKK´lı vuruluyor düşürün şu heronları´ şeklindeki şok telefon görüşmeleri soruşturmasına da onun baktığı ortaya çıktı ve bu soruşturmayı da kararttığı iddia edildi. Görüldüğü gibi adeta bir ´suç örtme makinesi´ gibi çalışan, çok sayıda suç soruşturması ve davada şüpheli olarak adı geçen ya da sanık olarak yargılanan savcı Üçok´u konu alan 2 Şubat 2010 ve 24 Mart 2011 tarihli haberlerimizin başlığı şöyle idi: ´Savcılar suçu aydınlatır.. Ya kendileri de karışmışsa?..´, ´Bazı savcılar suçu aydınlatır, bazıları karartır..´ Ve son olarak Genelkurmay askeri savcılığınca bile Üçok hakkında dava açıldı. Dokuz yıla kadar hapsi ve ´memuriyetten men´ edilmesi istenen Üçok hakkındaki iddianamede çarpıcı suçlamalar var. Üçok, Kayseri´de 3 askere yönelik soruşturmayı hukuka aykırı şekilde yürütmek, mahkeme kararı olmaksızın ev ve işyeri araması yapmakla da suçlanıyordu. Üçok ayrıca Balyoz davasının da tutuklu sanıkları arasında yer alıyor. Bu kadar çok sayıda suçlamadan yargılanmakta olan Askeri Savcı Üçok ilk cezasını ise bugün sonuçlanan hipnoz ve işkenceli sorgu davasından aldı. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
YARGITAY, ÜÇOK´UN CEZASINI ONADI
20.12.2012 14:14 Yargıtay 8. Ceza Dairesi, işkence suçundan yargılanan eski Hava Kuvvetleri Askeri Hakimi Albay Ahmet Zeki Üçok´a verilen 7,5 yıl, hipnoz uzmanı emekli Yarbay Gürol Doğan´a verilen 9 yıl hapis cezasını onadı. Askeri belge üzerinde tahrifat yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı´nda görevli üç astsubayın ?hipnoz ve işkenceyle? ifadelerini almakla suçlanan eski Hava Kuvvetleri Askeri Hakimi Albay Ahmet Zeki Üçok ile emekli Yarbay Gürol Doğan, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yargılanmış, yargılama sonunda Ahmet Zeki Üçok, işkence yapmak suçundan her bir mağdur için ayrı ayrı 2 yıl 6´şar ay, emekli Yarbay Gürol Doğan´a ise her bir mağdur için işkence yapmaktan ayrı ayrı 3´er yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 8. Ceza Dairesi, sanıklar hakkında verilen hapis cezalarını onadı.
?SAVCI ÜÇOK´UN BİLGİSİ, YETKİSİ VE İSTEĞİ DAHİLİNDE GİRDİM?
Hipnoz uzmanı emekli Yarbay Gürol Doğan, ?astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç´in sorgusuna, dönemin Kayseri 2. Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanı Korgeneral Rıdvan Ulugüler ile Askeri Savcı Üçok´un bilgisi, yetkisi ve isteği dahilinde girdim? demiş, hakkında açılan ?işkence? davasının son duruşmasında 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Haklarında hazırlanan iddianamenin 9 Aralık 2010´da, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmesi sonrası Doğan´ın ardından ikinci dava, savcı Üçok´a açılmıştı. Gürol´un toplam 7 yıl 6 ay hapis cezası aldığı dava ise Yargıtay tarafından ?usulden? bozulmuş ve Üçok´un davası ile birleştirilmesi istenmişti. (AA)
(17 Nisan 2012), son güncel.: (20 Aralık 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
KAYSERİ´DE ASTSUBAYLARA ´HİPNOZLU VE İŞKENCELİ SORGU´ KONULU MANŞETLERİMİZ
ALBAY ZEKİ ÜÇOK´LA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Savcı Üçok Hipnoz´u doğruladı
Asker de Suç Örtme Makinesini gördü
Asgari savcıya azami hukuk: Üçok´a işkence davası
Asgari mahkeme azami hukuksuzluk: Hipnoz ve işkence yasal
İşkence davasında Korg. Ulugüler de yargılanmalı
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap