28 Şubat soruşturması kapsamında bugün Ankara Adliyesi´ne gelen eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, savcılık sorgusunun ardından sevkedildiği mahkemece tutuklandı.
25.06.2012 14:44 Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği´nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasında 22 Haziran 2012 günü gerçekleşen 6. dalga operasyonlar kapsamında ifade vermeye çağrılan eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz bugün Ankara Adliyesi´ne geldi. Soruşturma kapsamında ifade vermesi için 22 Haziran Cuma günü Ankara Adliyesi´ne çağrılan Gürüz´ün yurt dışında olduğu anlaşılmıştı. Gemiyle dün İzmir Limanı´na gelen Gürüz, oradan da karayoluyla Ankara´ya geçti. İfade vermek üzere de sabah saatlerinde Ankara Adliyesi´ne gelen Gürüz, soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin´e 3 saat ifade verdi. Bu arada adliyeye gelirken polislerin Gürüz´e refakat etmemesi dikkat çekti. 4 klasör belge gösterilen Gürüz, ifadesinin ardından tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi. Gürüz, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği´ne çıkarılacak. 28 Şubat soruşturması kapsamında daha önce 1´i YÖK görevlisi emekli general, 59´u muvazzaf ve emekli asker olmak üzere toplam 60 kişi tutuklanmıştı.
17.30: Kemal Gürüz tutuklandı
Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği tarafından yürütülen post-modern darbe 28 Şubat soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, sevkedildiği Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı. Soruşturma kapsamında tutuklananların sayısı 61´e yükseldi.
SORUŞTURMADA TUTUKLANAN 61 KİŞİ |
Orgeneral Çevik Bir (emekli) Orgeneral Fevzi Türkeri (emekli) Orgeneral İlhan Kılıç (emekli) Orgeneral Hikmet Köksal (emekli) Orgeneral Ahmet Çörekçi (emekli) Orgeneral Çetin Doğan (emekli) Orgeneral Teoman Koman (emekli) Korgeneral Tevfik Özkılıç (muvazzaf) Korgeneral Yıldırım Türker (emekli) Korgeneral Mustafa Bıyık (emekli) Korgeneral Hakkı Kılınç (emekli) Korgeneral Vural Avar (emekli) Korgeneral Metin Yavuz Yalçın (emekli) Korgeneral Kamuran Orhon (emekli) Tümgeneral Berkay Turgut (muvazzaf) Tümgeneral Mehmet Faruk Alpaydın (muvazzaf) Tümgeneral Erol Özkasnak (emekli) Tümgeneral Erdal Şenel (emekli) Tümgeneral Çetin Dizdar (emekli) Tümgeneral Çetin Saner (emekli) Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder (muvazzaf) | Tuğgeneral Lokman Ekinci (muvazzaf) Tuğgeneral Celalettin Bacanlı (muvazzaf) Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım (muvazzaf) Tuğgeneral Metin Keşap (muvazzaf) Tuğgeneral Ünal Akbulut (emekli) Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan (emekli) Tuğgeneral İdris Koralp (emekli) Kurmay Albay Hüsnü Dağ (emekli) Kurmay Albay Sezai Kürşat Ökte (emekli) Kurmay Albay Ahmet Nazmi Solmaz (emekli) Kıdemli Albay Serdar Çelebi (emekli) Kıdemli Albay İbrahim Selman Yazıcı (emekli) Albay Mustafa İhsan Tavazar (muvazzaf) Albay Mustafa Hakan Bural (muvazzaf) Albay Ahmet Dağcı (muvazzaf) Albay Seyfullah Sönmez (muvazzaf) Albay Mustafa Köseoğlu (muvazzaf) Albay Mehmet Haşimoğlu (muv., vefat etti) Albay Yahya Kemal Yakışan (muvazzaf) Albay Bahattin Çelik (emekli) Albay Osman Bülbül (emekli) | Albay Veli Seyit Akarbaşı (emekli) Albay Yüksel Sönmez (emekli) Albay Yahya Cem Özarslan (emekli) Albay Ruşen Bozkurt (emekli) Albay Oğuz Kalelioğlu (emekli) Albay Cengiz Çetinkaya (emekli) Albay Alican Türk (emekli) Albay Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu (emekli) Albay İsrafil Aydın (emekli) Albay Mustafa Kemal Savcı (emekli) Albay Ziya Batur (emekli) Binbaşı Salih Eryiğit (emekli) Binbaşı Ahmet Aka (emekli) Yüzbaşı Refik Tanju Sirmen (emekli) Yüzbaşı Mustafa Babacan (emekli) Yüzbaşı Orhan Nalcıoğlu (emekli) Astsubay Adem Demir (muvazzaf) Kenan Deniz (emekli Tuğgeneral, eski YÖK üyesi) Kemal Gürüz (emekli, eski YÖK başkanı) |
GÜRÜZ´ÜN SORGUSUNDAN AYRINTILAR
26.06.2012 11:00 28 Şubat soruşturması kapsamında savcılığın geçen hafta ifadesinin alınmasını istediği ancak evinde bulunamayan Gürüz, önceki gün yurtdışından döndü. Dün adliyede Savcı Kemal Çetin´e ifade veren Gürüz, öğleden sonra nöbetçi Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ne çıkarıldı. Buradan da Sincan Cezaevi´ne gönderildi. Alınan bilgilere göre dönemin YÖK Başkanı, savcılık sorgusunda darbe sürecini yönettiği belirtilen BÇG ile bağlantısının olmadığını iddia etti. Katsayı uygulamasında Genelkurmay´dan gönderilen 8 Mart 1998 tarihli Çevik Bir imzalı belgenin etkisinde kalmadıklarını savunan Gürüz, Mektubu dikkate almayacağımızı söylemek için Karargâh´a gittim. dedi. Kurumlardan gelen mektupları bizzat ziyaret ederek mi yanıtlıyordunuz? sorusuna da Hatırlamıyorum. karşılığını verdi. Gürüz, YÖK´teki aramalarda bulunan fişleme notlarının ise öğretim üyeleri ile rektörlerin sicil bilgileri olduğunu ileri sürdü.
Gemi seyahatindeyken ´mevcutlu olarak ifadeye çağrılması´ üzerine pazar günü Türkiye´ye dönen eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, dün sabah saatlerinde ticari taksi ile Ankara Adliyesi´ne geldi. Gürüz, öce soruşturmayı yürüten Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin´e ifade verdi. 28 Şubat postmodern darbe sürecinin en etkin yapılanması olan Batı Çalışma Grubu ile bağlantısının olmadığını savunan Gürüz, savunmasında kullanmak üzere kendi yazdığı ´21. Yüzyılın Başında Türk Eğitim Sistemi´ adlı kitabını da yanında getirdi. Savcılık sorgusunda BÇG´yi o dönem duymadığını ileri sürerken, konuyu sadece medyaya yansıdığı haliyle bildiğini savundu.
Kamuoyunda sıkça tartışılan katsayı uygulamasıyla ilgili kararının YÖK tarafından ihtiyaç üzerine alındığını belirten Gürüz, Genelkurmay´dan gelen mektubun etkisinde kalınmadığını iddia etti. Gürüz, Çevik Bir, bize 14 Temmuz 1998 tarihli bir yazı gönderdi. Konusu, üniversite sınavında ortaöğretim başarı puanının artırılmasıyla ilgiliydi. Ben de randevu aldım, sözlü olarak kendisine bu yazıyı dikkate almayacağımızı, o yazıda söylenenden farklı bir sistem uygulamaya sokulacağını ilettim. dedi. Savcının, Kurumlardan gelen mektupları bizzat ziyaret ederek mi yanıtlıyordunuz? sorusu üzerine Hatırlamıyorum. demekle yetindi.
Gürüz, başörtüsü uygulamasının ise hukuka uygun olduğunu, BÇG´nin bu konuda da etkili olmadığını söyledi. 28 Şubat döneminde başörtülülere karşı başlatılan ´cadı avı´ ile ilgili sorular üzerine hukukun uygulandığını kaydeden Gürüz, başörtüsünün laikliğe aykırı olduğunu öne sürdü.
Kemal Gürüz, geçtiğimiz şubat ayında YÖK´te yapılan aramalarda çıkan 300 klasör belgede yer alan fişleme notlarının ise öğretim üyeleri ile rektörlerin sicil bilgileri olduğunu savundu. Sicil notlarının kanaat üzerine hazırlandığını ifade eden Gürüz, Onun için YÖK´te o sicil belgeleri vardır. Onun dışında Başbakanlık´tan, İçişleri Bakanlığı´ndan; devletin çeşitli kurumlarından gelmiş birtakım yazılar vardır. dedi. Eski YÖK Başkanı Gürüz, ´belgelerin neden imha edilmek istendiği´ne ilişkin soruya ´konuyla ilgili bir bilgisi olmadığı´ cevabını verdi.
-Başörtüsü yasağı ve katsayının mimarıydı-
28 Şubat sürecinin eğitim kurumlarındaki uygulayıcısı olarak bilinen Kemal Gürüz, 1995 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) başkanlığına atandı. 8 yıl süren başkanlık döneminde gerçekleştirdiği uygulamalarla çok tartışıldı. Gürüz, 1989´daki Anayasa Mahkemesi´nin yorumuna dayanarak meslek liseleri ve imam hatip liselerinin üniversiteye girişlerini engelleyen katsayı uygulamasını getirdi. Onun döneminde YÖK bünyesinde dekanları ve rektörleri fişleyen Toplumsal Faaliyet Birimi kurulurken irticai faaliyette bulunduğu iddiası ile pek çok öğretim görevlisi görevinden alındı. 28 Şubat 1997 tarihli MGK kararı da yine Gürüz döneminde yürürlüğe konuldu ve sekiz yıllık eğitim sistemine geçildi. Üniversitelerde başörtüsü ise kılık-kıyafet kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle yasaklandı.
Ahmet Necdet Sezer´in 2000´de cumhurbaşkanı olması ve 2002´de AK Parti´nin tek başına iktidara gelmesi ile Gürüz´ün etki alanı zayıfladı. AK Parti hükümeti, 2003 yılında bir acil eylem planı ile yükseköğretimde köklü değişikliğe gidileceğini bildirdi. Rektörler, yasa tasarısının üniversitede özerkliği engelleyeceği gerekçesiyle, tasarının engellenmesi için cumhurbaşkanı ve askerden destek istedi. Gürüz, bu çerçevede 2003 yılında bazı rektörlerle birlikte Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ile görüştü. Eski Cumhurbaşkanı Sezer, Aralık 2003´e gelindiğinde Erdoğan Teziç´i yeni YÖK başkanı olarak atadı.
Kemal Gürüz, Ocak 2009´da Ergenekon soruşturması kapsamında da gözaltına alındı. 4 gün gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakılan Gürüz, Ergenekon davasında tutuksuz sanık olarak yargılanıyor. 2003 yılında katıldığı cumhuriyet mitinginde açılan Ordu göreve pankartı sorulan Gürüz, bu pankartı görmediği iddiasında bulunmuştu. ( Zaman)
(25 Haziran 2012), son güncel.: (26 Haziran 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz