Ergenekon davasında tanıkların dinlenmesine devam ediliyor. Nokta dergisinde ´Darbe Günlükleri´ni yayınlayan gazeteci Alper Görmüş tanık olarak ifade verdi, mahkeme ve sanıkların sorularını cevapladı.
20.07.2012 12:50 Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün de aralarında bulunduğu 68´i tutuklu 273 sanıklı Ergenekon davasının 208´nci duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP İzmir Milletvekilli gazeteci Mustafa Balbay, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin ile gazeteci Tuncay Özkan´ın da aralarında bulunduğu 43 tutuklu sanık katıldı. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve Sedat Peker´in de aralarında bulunduğu 25 tutuklu sanığın gelmediği duruşmada, başka davadan tutuklu sanık Prof. Dr. Yalçın Küçük de hazır bulundu.
TANIK ALPER GÖRMÜŞ´ÜN İFADESİ
Duruşmada, Nokta dergisinde ´Darbe Günlükleri´ haberini yayınlayan gazeteci Alper Görmüş tanık olarak dinlenilmesine geçildi. Nokta dergisinin 2007 yılında 29 Mart-4 Nisan arasında yayınlanan sayısında kamuoyuyla paylaşılan Darbe Günlükleri sayesinde, 2004 yılı içinde Sarıkız ve Ayışığı kod adı dışında bir de isimsiz üç darbe girişiminin atlatıldığı ortaya çıkmıştı. Darbe günlükleriyle ilgili halen ayrı bir soruşturma yürütülmekte.
Alper Görmüş, günlüklerde Hilmi Özkök´ün de katıldığı bir toplantıda bütün generallerin müdahale yönünde görüş bildirdiğini belirterek Eğer Özkök de generallerle aynı görüşte olsa darbe gerçekleşirdi. dedi.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen Ergenekon davasında Alper Görmüş´ün ifadesinin tamamlanmasının ardından, tutuklu sanıklar da soru sormak için söz istedi. Tuncay Özkan, Toplantıda ben de bulunuyordum. Emekli askerlerin bulunma gerekçesi ise tanıtımı yapan şirketin Ceo´sunun emekli bir Tuğgeneral olmasından kaynaklanıyor. 4-5 arkadaşını çağırmış. Toplam 370 davetli bulunan toplantıda gazeteciler ve bilim adamları yoğunluktaydı. dedi. Tanıtılan projeye ilişkin 4 tane uluslararası, bir de Türkiye´den patent alındığını aktaran Özkan, Sadece teorilerine patent almışlardı. Ürünü oraya getirmedikleri için ben de inandırıcı bulmadım. ifadesini kullandı.
Mahkeme heyeti başkanı Hüsnü Çalmuk, tanık Alper Görmüş´e, ?Hazırlık aşamasında bir ifadeniz var. Özden Örnek ´in günlükleri ve ´Erke dönergeci´ konularında ifade vermişsiniz. Biz de size bu konuları soracağız? dedi.
Görmüş, bir firmanın hiçbir güç kaynağına ihtiyaç duymadan elektrik üreten bir alet bulduğunu iddia ettiğini, bunun tanıtımına emekli generaller ve Tuncay Özkan ´ın da aralarında bulunduğu bazı gazetecilerin katıldığını anlattı. Bunun kendisinin ciddiye almadığı bir proje olduğunu, ancak bazı yazarların tanıtımın başka bir amacı olabileceği ya da bir mesaj vermek için yapıldığı yönünde yazılarının olduğunu belirten Görmüş, kendisinin de bu yazılara işaret ettiğini anlattı.
Görmüş, Nokta Dergisi´nin genel yayın yönetmeniyken eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ´e ait olduğu belirtilen ?darbe günlükleri?ni yayımladığını dile getirerek, bu yayından bir süre sonra derginin kapandığını, derginin sahibi Ayhan Durgun´un hiçbir zaman baskıdan bahsetmediğini, ancak kendisinin Durgun´un dergi nedeniyle diğer işlerinin de sıkıntıya gireceğini hissettiğini kaydetti. Söz konusu yayımla ilgili Örnek´in şikayeti hakkında ?hakaret? ve ?iftira? suçlarından dava açıldığını belirten Görmüş, beraat ettiğini ve dosyanın Yargıtay aşamasında bulunduğunu söyledi.
Görmüş, Özden Örnek ´in bilgisayarından alındığı belirtilen günlüklerin bir şekilde kendisine ulaştığını anlatarak, bu günlükleri incelendiğinde, gerçek olaylarla, o dönemki kaotik ortamla örtüştüğünü gördüğünü ifade etti. Alper Görmüş, bu günlüklerde Türk Silahlı Kuvvetleri´nin müdahalelerde çok yıprandığı belirtilerek, bu defa sivil toplum kuruluşları ve sendikaların da desteklerinin alınmasının istendiğinin anlatıldığını kaydetti.
Bir soru üzerine Görmüş, ?2003-2005 yılları arasındaki darbe planları ile ´Ergenekon´ örgütü arasında doğrudan organik bir bağ yok, ancak meşru bir hükümeti iktidardan uzaklaştırmak amacını güttüğünden zihniyet akrabalığı var? diye konuştu
Gazeteci Tuncay Özkan , Alper Görmüş´e, ?darbe günlükleri?ni yayımladığı sırada Ahmet Şık´ın da aynı dergide muhabir olarak görev yaptığını hatırlatarak, ?(Ergenekon terör örgütüne) yardım etmekten yargılanan Şık´ın yayını durdurma çabası oldu mu? Böyle bir şey hissettiniz mi?? diye sordu.
Böyle bir hisse kapılmadığını belirten Görmüş, ? Ahmet Şık , 1 ay önce ´medya andıcı´ olarak bilinen kapak haberini yazmıştı. Ne o dönemde ne de sonrasında böyle bir kuşkum olmadı? dedi.
Özkan´ın soruları üzerine Görmüş, Özden Örneğin günlüklerinin sahihliği gündeme geliyor sanırım. Notlarda 3 Aralık 2003 tarihinde dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök´ün, kuvvet komutanları ve generallerle ´Ne yapalım´ toplantısı yaptığı yazıyor. Toplantıya katılan generallerin tamamı müdahale yönünde görüş bildiriyorlar. Özkök, ´Görüşlerinizi aldım. Demokratik yollarla hükümeti uyarmaya devam edeceğiz.´ diyor. Özkök´ün İzmir´de tanıklığına başvurulduğunda kendisi de bu konuları doğrular nitelikte beyanlarda bulundu. O dönemde hükümete karşı bir girişim olduğu neredeyse kanıtlanmıştır. Savcı, ´Toplantıda size teklifte bulundular mı?´ diye soruyor. Özkök ise ´Hayır bana kimse teklifte bulunamaz. Ben komutanım.´ diyor. Daha sonra Özkök, bir gazeteye verdiği demeçte ´Teklif değil de görüş bildirildi mi diye sorulsaydı farklı şey söylerdim.´ ifadesini kullanıyor. dedi.
Görmüş, emekli Orgeneral Hurşit Tolon´un da soruşturmanın hazırlık aşamasında verdiği ifadeyle bu konuyu doğruladığını ileri sürdü. Tolon´un da savcılıkta günlükleri yok sayan bir ifade verdiğini belirten Görmüş, Savcılık ifadesinde ise Tolon, bu 3 Aralık toplantısını teyit ettiğini, karşı çıkmama nedeninin ise kendisiyle alakalı bölümlerin doğru olduğunu ve kişilik haklarının zedelenmemesi olduğunu söylemişti. diye konuştu. Gömüş´ün iddiaları üzerine söz alan Tolon da, darbeyle ilgili her şeyi reddettiğini belirterek, 3 Aralık 2003´teki toplantının Yüksek Askeri Şura´ya hazırlık amacıyla düzenlendiğini, Politik Askeri Durum Değerlendirmesi toplantısı olduğunu, yıkıcı ve bölücü faaliyetlere ilişkin görüşlerin alındığını anlattı.
Görmüş, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök de o toplantıda diğer generallerle aynı görüşü beyan etseydi darbe gerçekleşirdi. ifadesini kullandı.
Görmüş, kendisine ulaşan Örnek´in günlüklerine ilişkin dijital verilerle ilgili Balbay, duruşmada verdiği ifadesinde doğrulatamadığı için yayınlayamadığını söylemişti. Metehan Demir de aynı şekilde doğrulatamadığını söylemişti. Mehmet Ali Birand cesaret edemediğini söyledi. Hikmet Çetin ise ´Benim elime geçse yazardım.´ şeklinde beyanlarda bulundu. diye konuştu.
Görmüş, Mustafa Balbay ´ın soruları üzerine, ?Darbe Günlükleri? haberinin ardından hükümetin çeşitli kademelerinde görev yapmış kişilerin bu durumdan haberdar olduğunu ve Başbakan´a bu konuda bilgi verdiklerini söylediklerini kaydetti.
Balbay da ?Sayın Alper Görmüş gazetecilik açısından önemli bir tanık. İki önemli şey söylüyor. Birincisi o belgeler sadece bende değil, herkes de bulunuyor. İkincisi o dönemde rahatsızlıklar değişik çevrelerce biliniyordu. Benim yerim en çok sayın Görmüş´ün bulunduğu yer olması lazım? diye konuştu.
Görmüş sanıkların sorularını cevapladığı sırada Başkan Çalmuk bir açıklama yaptı. Çalmuk, Şener Eruygur´dan çıktığı iddia edilen ve Özden´in bilgisayarı başlıklı klasörün uzun zamandır açılamadığı yönünde mahkemeye ilgili kuruluşlardan bilgi verildiğini ancak yapılan çalışmalar sonucunda bu evrakın şifresinin tespit edildiğini söyledi. Balyoz davasının görüldüğü İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´ne de bu bilginin verdiğini aktaran Çalmuk, huzurda bu evrakın küçük harflerle ´kedi´ şifresi ile açıldığı bilgisini aktardı. Çalmuk, bu evrakı açarak tanık Görmüş´e kendisine gelen evrak ile bu evrakın aynı olup olmadığını sordu. Görmüş, kendisine gösterilen evraklarla kendisindeki evraklar arasında farklılık olduğunu söyledi. ( Cihan, AA)
TANIK AHMET CEYHAN´IN İFADESİ
Duruşmada Görmüş´ün ardından diğer bir tanık olarak Ahmet Ceyhan´ın dinlenilmesine geçildi. Ceyhan, ´Ergenekon´ soruşturması kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadesinin alındığını ancak soruşturmayla ilgili hakkında takipsizlik kararı verildiğini belirtti. Tanık Ceyhan, ´Ben Kuvayi Milliye Derneği´ne girmeden önce genel başkanlığı Bekir Öztürk yürütüyormuş. Ben derneğe girdiğimde de kağıt üzerinde genel başkan olarak Öztürk´ün adı vardı. Ancak Bekir Öztürk, ´Ergenekon´ soruşturması kapsamında tutuklanmıştı. Dernekte bir dönem genel başkan yardımcılığı yaptım. Ayrıca derneğe bağlı olarak açılan sitede editörlük yapıyordum. Ancak daha sonra dernekle olan ilişkimi kestim´ diye konuştu. Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk´un sorularının ardından tanık Ahmet Ceyhan´ın dinlenilmesi tamamlandı.
Duruşma, 26 Temmuz Perşembe gününe ertelendi. ( AA)
YENİ SAVCI, ERGENEKON DOSYALARINI ALDI
Bu arada HSYK kararnamesi ile özel yetkileri kaldırılan savcılar ellerindeki soruşturma dosyalarını, Terörle Mücadele Kanunun 10. maddesi ile yetkilendirilen ve yeni görevlendirilen savcılara devretti. 3. yargı paketi ile birlikte CMK. 250 maddeyle yetkili savcıların görevlerine son verilmesinin ardından Terörle Mücadele Kanunun 10. maddesi ile yetkilendirilen savcıların görev dağılımı gerçekleştirildi. Ergenekon soruşturmalarını yürütecek savcı belli oldu. Hrant Dink suikastine ilişkin soruşturmayı yürüten ve Terörle Mücadele soruşturmalarına bakan savcı Muammer Akkaş, Ergenekon soruşturmasına da bakacak. Savcı Akkaş, bundan sonra Dink soruşturmasının yanı sıra Ergenekon kapsamında yürütülen Darbe Günlükleri, Üzeyir Garih ve Sabancı Cinayetleri gibi soruşturmalara da bakacak. Zekeriya Öz´ün ardından Ergenekon soruşturmasına bakan Cihan Kansız da geçtiğimiz yaz kararnamesi ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine atanmıştı.
-Eski MİT savcıları duruşma savcısı oldu-
Öte yandan özel yetkileri kaldırılan savcıların da görevleri belli oldu. Özel yetkileri kaldırılan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Fikret Seçen, ´genel soruşturmalardan sorumlu´ başsavcı vekilliğine getirildi. Seçen, Terörle Mücadele soruşturmaları dışındaki soruşturmalardan sorumlu olacak. MİT soruşturmasını başlatan savcılardan Bilal Bayraktar, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nde, Sadrettin Sarıkaya ise İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi´nde duruşma savcılığı yapacak. Daha sonradan MİT soruşturmasına dahil edilen savcı İsmail Işık da 15. Ağır Ceza Mahkemesi´nde duruşma savcısı olarak görev yapacak.
-Dink ve Balyoz savcıları da duruşma savcısı oldu-
´Dink davasında mahkemenin kararına örgüt var´ gerekçesiyle itiraz eden savcı Hikmet Usta ise, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde duruşma savcısı olarak görevlendirildi. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi´nin duruşma savcılığına ise Balyoz soruşturmasını yürüten savcı Hüseyin Ayar görevlendirildi. Dink cinayeti kapsamında ´bazı kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatan´ ancak 3. yargı paketi ile özel yetkisi kaldırılan savcı Mustafa Çavuşoğlu ise Bilişim Suçlarına bakan savcılıkta görevlendirildi.
-Dink ailesinin avukatı: Savcıların bir çok soruşturmayı birarada yürütmesi mümkün-
Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Dink soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş´ın aynı zamanda Ergenekon soruşturmasını yürütmekle görevlendirilmesine ilişkin şunları söyledi: ?Savcıların birçok soruşturmayı bir arada yürütmesi mümkün. Çoğu zamanda bu böyle olmuştur. Önemli olan etkili bir soruşturma yapabilmeleridir. Hrant Dink´in öldürülmesine ilişkin soruşturmada başından beri etkili bir soruşturma yapılmasını istedik. Ergenekon yapılanması içinde olan kişilerin Dink cinayeti ile bağlantılı oldukları gündeme geldi ancak bugüne kadar yapılan soruşturmalarda Ergenekon ile doğrudan bir bağlantı kurulamadı. Ancak etkili bir soruşturma yapılırsa Dink cinayetinde Ergenekon ya da başka bir yapılanmanın bağlantıları ortaya çıkartılabilir. Önemli olan etkili bir soruşturma yapılması ve kamu görevlileri hakkında dava açılmasıdır. Eğer kamu görevlileri hakkında dava açılırsa çok önemli bilgilerin ortaya çıkacağını düşünüyorum? ( DHA)
(20 Temmuz 2012, 12:50)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Darbe Günlükleri ve Komutanlarla ilgili manşetlerimiz
Deniz Kuv. Komutanı Özden Örnek´in darbe günlükleri (tam metin)
Örnek´in yalanladığı ´Darbe Günlükleri´ni Gölcük doğruladı
Darbe Günlükleri soruşturması örtbas mı ediliyor?
Flaş!!! Darbe Günlükleri İstanbul´da
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap