4 yılı aşan Ergenekon davasında sona çok yaklaşıldı. Cumhuriyet Savcısının taleplerini kabul eden mahkeme heyeti; esas hakkındaki mütaalanın hazırlanması için dosyanın savcılığa gönderilmesine, esas mütaala için 13 Aralık´a kadar savcıya süre verilmesine, Oyak ve Odatv davalarının Ergenekon´la birleştirilmesi için ilgili mahkemelerden gelen taleplerin reddine, Gata´dan telekonfereansla ifade veren YAŞ üyesi Org. Nusret Taşdeler´in tutuklanmasına karar verdi.
27.11.2012 11:31 Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün de aralarında bulunduğu 66´sı tutuklu 275 sanıklı ´Ergenekon´ davasının 269. duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen duruşmada CHP Milletvekili Mustafa Balbay, Tuncay Özkan ve Hasan Iğsız´ın da aralarında bulunduğu 32 tutuklu sanık hazır bulundu. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP Milletvekili Mehmet Haberal, Hurşit Tolon, Veli Küçük, Levent Ersöz ve Doğu Perinçek´in de aralarında bulunduğu 34 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.
SANIK NUSRET TAŞDELER´İN ÇAPRAZ SORGUSU
Kimlik yoklamasının ardından hakkında yakalama kararı bulunan YAŞ üyesi Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler´in, telekonferans yöntemiyle çapraz sorgusunun yapılmasına başlandı. Önce savcı Mehmet Ali Pekgüzel´in sorularını cevaplayan Taşdeler, JİTEM´i basından duyduğunu, kendisinin jandarma teşkilatıyla ilgili herhangi bir görevi olmadığını söyledi. Taşdeler, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun´dan belgelerin imha edilmesi yönünde bir talimat almadığını iddia etti.
-´Albay Çiçek´e emir vermedim´-
Harekat Başkanlığı yaptığı 2007-2008 döneminde bilgisayarlarda silme işlemi olmadığını da öne süren Taşdeler, Albay Dursun Çiçek, Bilgi Destek Dairesi´nde şube müdürlüğü yaparken 1 yıl komutanlığını yaptım. dedi. Bilgi Destek Dairesi´ndeki şubelerin kendisi döneminde kurulduğu ifade eden Taşdeler, İrtica ile Mücadele Eylem Planı belgesinden de bilgisi olmadığını söyledi. Bu konuda Çiçek´e bir emir vermediğini de belirten Taşdeler, Çiçek´in sadece ´irtica.org´ sitesinden değil, 10 tane internet sitesinden sorumlu olduğunu belirtti.
-´Andıç sitelerindeki haberlerden haberim yok´-
Genelkurmay Başkanlığı tarafından yürütülen internet sitelerinde yer alan hükümet aleyhindeki haberlerden başlıklar okuyan Pekgüzel, bu haberlerden bilgisi olup olmadığını sordu. Taşdeler, bu soruya da ´Bu haberleri ben internet andıcı iddianamesinin ekinde ilk defa gördüm. Herhangi bir şekilde benim onayımın alındığı haberler değil. Benim, siyasi içerikli haberlerin kullanılmayacağı yönünde bir emrim var. Bu emir nedeniyle, bahsedilen haberlerin Harekat Başkanlığı´na ulaşması mümkün değil. Benim onayladığım haberler değil´ dedi.
-Komutan olarak astlarının hiç bir sorumluluğunu üstlenmedi-
Savcı Pekgüzel´in ´Bu haberlerin doğru olmadığını ifade ediyorsunuz. Sitelerde ne yayınlanıyor, ne yayınlanmıyor diye bakmıyor musunuz?´ diye sorduğu Taşdeler, ´Siteleri günlük olarak takip etmiyorduk. Şube müdürleri, daire başkanı var. Bunlar rutin bir faaliyet olarak yürütülmektedir. Harekat Başkanı´nın odasındaki bilgisayar internete bağlı değildir. Bilgi güvenliği için bu uygulama sanırım hala devam ediyor´ yanıtını verdi.
Taşdeler, ´Apronda namaz şovu´ haberinin ´irtica.org´ sitesinde yayınlanmasına ilişkin de, ´Bu haber sadece Cumhuriyet gazetesinde değil, diğer gazetelerde de çıkmıştır. Haberde hükümet, siyasi partilerle ilgili bir şey yok. Zaten olay mevzuata aykırı görüldüğünden İstanbul Valiliği de soruşturma başlatmıştır. ´irtica.org´ diğer siteler gibi yasalara uygun olarak kurulmuştur´ şeklinde konuştu. (Cihan)
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Taşdeler´e 8 Ağustos 2011 yılında çıkarılan yakalama emrini okudu. Özese Bu şahıs siz misiniz? diye sordu. Taşdeler, kimlik bilgilerinin doğru olduğunu belirterek, tayini çıkması nedeniyle Ankara Çankaya´daki adresini söyledi. Taşdeler, ancak hakkında yakalama kararı çıkarıldığı tarihten beri Ankara GATA´da tedavi altında olduğunu hatırlattı. 2 gün boyunca savunma yaptığını belirten Taşdeler, kendisine sorulan sorulara samimi ve iyi niyetli olarak cevap verdiğini vurguladı. Savunmamda doğruları açık bir şekilde dile getirdim diyen Taşdeler, Bilgim ve görgüm çerçevesinde bildiklerimi anlattım. Gerçeklere bağlı kaldığıma da emin olabilirsiniz. İnternet Andıcı kapsamında şahsıma yöneltilen bütün suçlamaları reddediyorum. Hiçbir suç işlemedim. İddiaları reddediyorum. Suçsuzum. Tedavi sürecinde psikolojimi olumsuz yönde etkileyen yakalama kararının kaldırılmasını ve beraat kararı verilmesini talep ediyorum diye konuştu. Nusret Taşdeler´in avukatı Metin Güçlü ise, Yakalama kararı nedeniyle stres ve baskı altında tedavi bir türlü olumlu noktaya gidememektedir. Deliller toplanmıştır. Müvekkilimin kaçma şüphesi yoktur. Müvekkilim hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını ve yargılamanın tutuksuz devam etmesini arz ve talep ederim dedi.
FLAŞ: SAVCI ESAS HAKKINDA MÜTALAA TALEP ETTİ
Duruşmanın ilerleyen saatlerinde flaş bir gelişme yaşandı. ´Ergenekon´ davasında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, varsa tevsi tahkikat taleplerinin bildirilmesini, aksi durumda esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcılığa gönderilmesini istedi.
-Savcı: Oyak ve Odatv birleştirilmesin-
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşmada savcı Pekgüzel, taleplere ilişkin görüşünü açıkladı. Pekgüzel, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen 10 sanığın yargılandığı Danıştay saldırısına ait kamera kayıtlarının silindiği iddialarına ilişkin açılan OYAK Güvenlik dava dosyası ile İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki 13 sanıklı ´Odatv´ dava dosyasının bu dosyayla birleştirilmesi konusunda görüş sorulması için mahkemeye gönderildiğini anımsattı. Savcı Pekgüzel, davalarda yargılanan sanık sayısının fazla ve dosyanın kapsamlı olduğunu, ´Ergenekon´ davasının makul sürede bitirilmesi gerektiğini, birleştirmenin davanın sürüncemede kalmasına neden olacağını belirterek, bu iki dava dosyasının birleştirilmesi talebinin kabul edilmemesini istedi.
-Esas hakkında mütalaa talebi-
Pekgüzel ayrıca, sanık ve avukatların varsa tevsi tahkikat taleplerini bildirmelerini, aksi durumda esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcılığa gönderilmesini istedi.
-Savcı: Taşdeler tutuklansın-
Sorgu ve savunması tamamlanan sanık Orgeneral Nusret Taşdeler hakkında yakalama kararı bulunduğunu anımsatan Pekgüzel, Taşdeler´in Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek ve Terör örgütü yöneticisi olmak suçlarından kuvvetli suç şüphesi bulunduğu gerekçesiyle tutuklanmasını talep etti.
-Başbuğ´un avukatı: Dava, esas hakkındaki mütalaa sürecinde değil-
Mahkeme Heyeti, Oda TV ve Danıştay saldırısına ait kamera kayıtlarının silindiği iddialarına ilişkin açılan OYAK Güvenlik Dava dosyalarının Ergenekon Davası´yla birleştirilip birleştirilmemesi konusunda sanıklara tek tek söz verdi. Tutuklu yargılanan Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ´un avukat İlkay Sezer, mahkemeye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın da aralarında bulunduğu tanık listesi verdiğini, mahkemenin bu konuda ret kararını kendisine bildirmediğini, dosyanın esas hakkındaki mütalaa sürecinde olmadığını ve süre verilmemesi durumunda savunma hakkının engelleneceğini belirtti.
-Albay Çiçek: Bu kadar insan mağdur edildi-
Savcının birleştirmeye muvafakat verilmemesi konusundaki düşüncelerini, davanın başlamasından bu yana ifade ettiğine belirten emekli Albay Dursun Çiçek, İnternet andıcının birleştirilmesiyle bu kadar insan mağdur edildi. Sonunda bu düşüncemiz savcı tarafından kabul edilmiş oluyor dedi.
-Balbay: Oyak birleştirilmesin, Andıç ve Danıştay davaları da ayrılsın-
Esas hakkında mütalaa talebi ile yeni bir aşamaya gelindiğinin altını çizen davanın tutuklu sanıklarından CHP İzmir Milletvekili Gazeteci Mustafa Balbay, Davanın karara gitmesi açısından köprüden önceki son çıkış olarak nitelendirilebilecek çok önemli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Bugüne kadar 20 dava birleştirildi. Davadan tamamı 5 terabayt kalınlığında. Yani 120 milyon sayfa. Günde 100 sayfa okusanız 3 bin 200 yıl gerekiyor dedi. Mahkeme heyetine seslenen Balbay, Gelin ´her şeye rağmen zararın neresinde dönersek kardır´ diyelim. Evet yeni davalar birleşmesin. O zaman savcı bugüne kadar davaların birleştirilmesinin hata olduğunu kabul etmiş olmuyor mu? şeklinde konuştu. Bütün davaların birleşmesi durumunda kararın ancak mezarlarına yazılacağını söyleyen Balbay, İnternet Andıcı, Danıştay´a baskın ve Cumhuriyet´e bombalı saldırı dosyalarının da davadan ayrılmasını talep etti. Taleplere ilişkin Mahkeme Heyeti duruşmaya ara verdi.
SORUŞTURMA GENİŞLETİLMEYECEK
Aranın ardından aldıkları ara kararları açıklayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar ile avukatların, soruşturmanın genişletilmesine ilişkin taleplerinin hiçbirisini yerinde bulmadı. Taleplerin bir kısmının daha önceden karar verilen taleplerle aynı olduğu için tekrar karar verilmesine yer olmadığı hükme bağlandı. Bir kısım taleplerin davaya bir yenilik katmayacağı, bir kısım taleplerin de yerinde görülmediği gerekçesiyle reddine karar verildi.
FLAŞ!!! MAHKEME ESAS MÜTAALA TALEBİNİ KABUL ETTİ
Daha sonra Savcı Mehmet Ali Pekgüzel´in, Varsa soruşturmanın genişletilmesine ilişkin taleplerin sunulması, yoksa esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın iddia makamına verilmesi yönündeki talebinin kabulüne karar verildi. Başkan Özese, dosyanın mütalaanın hazırlanması için bir sonraki celseye kadar savcılık makamına gönderilmesine karar verdiklerini açıkladı. Esas hakkındaki mütaalanın hazırlanması için savcılığa, bir sonraki duruşma tarihi olan 13 Aralık 2012´ye kadar süre verildi.
ORG. NUSRET TAŞDELER´E TUTUKLAMA
Mahkeme ayrıca hakkında yakalama kararı bulunan davanın sanıklarından YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler´in tutuklanmasına karar verdi. Böylece Ergenekon davasında Nusret Taşdeler´in ismi, tutuklanan ilk muvazzaf orgeneral olarak kayıtlara geçti. Davada tutuklu sanık sayısı da 67´ye yükseldi. Mahkeme, bu konuda sanığa isnat olunan terör örgütü yöneticisi olmak ile buna bağlı ´Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini tamamen veya kısmen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek´ suçlarını işlediğine dair mahkemece yapılan dijital incelemeler, ihbar mektupları, Genelkurmay Başkanlığı´ndan gelen cevabi yazılar, alınan sanık ve tanık beyanları, AİHM uygulamalarında tutuklama için makul suç şüphesinin dahi yeterli görülmesi dikkate alınarak atılı suçları işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi bulunması, daha hafif olan adli kontrol tedbirleri uygulamasının yetersiz kalacağının anlaşılmasını tutuklamaya gerekçe olarak gösterdi. Taşdeler´in savunması sırasında kullandığı kelimeler nedeniyle hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.
ODATV VE OYAK ERGENEKON İLE BİRLEŞTİRİLMEYECEK
´Odatv´ ve ´Danıştay saldırısının delillerinin karartılması (OYAK)´ davalarının Ergenekon davasıyla birleştirilmesi yönünde ilgili mahkemelerden gelen talepler kabul edilmedi. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi´nden gönderilen Odatv davası, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından gönderilen OYAK Güvenlik davası ve Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi´nden gönderilen 2 sanıklı davalarla ilgili olarak Ergenekon davası ile birleştirilmesine gerek görülmediği kaydedildi. Bu üç dava dosyasının, ait oldukları mahkemelere iade edilmesine karar verildi. Mahkeme, birleştirilmesi istenen dosyaların hacmi, yargılanmada gelinen aşama, dava dosyalarındaki sanık ve mağdur sayısı, dosyaların nitelikleri göz önüne alındığında, dosyaların birleştirilerek görülmesinin yargılamayı uzatacağı, davaların sürüncemede kalmasına neden olacağı ve yargılamanın makul sürede bitirilmesini geciktireceğini gerekçe olarak gösterdi. Bunun anlamı, Oyak ve Odatv davalarına bakan mahkemelerin Ergenekon bağlantısını kendilerinin soruşturmak durumunda kalacak olmaları.
Ergenekon davası 13 Aralık 2012´ye ertelendi.
DOSYA 4 YIL SONRA MÜTALAAYA GİTTİ
Orgeneral Nusret Taşdeler´le birlikte davada tutuklu yargılanan sanık sayısı 67´ye çıkarken, tutuklu olan tek muvazzaf orgeneral de Taşdeler oldu. 67´si tutuklu 275 sanığın yargılandığı davada 21 ayrı iddianame birleştirildi. 31´i gizli tanık olmak üzere 160´a yakın tanığın dinlenildiği davada, ilk duruşması 20 Ekim 2008´de yapılan birinci ´Ergenekon´ davası 225. duruşmada, ikinci ´Ergenekon´ davasıyla birleştirildi. 4 yılı aşkın süredir yapılan yargılamada, birleştirilen dosyaların duruşmalarıyla birlikte bugüne kadar yaklaşık 600 duruşma yapıldı.
-4 sanık firari ya da kayıp-
Davanın firari sanıkları emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan, eski AK Parti Milletvekili Turhan Çömez ve Saipir Deblevidze hakkında yakalama kararı bulunuyor. Mahkeme heyetinin esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için savcıya süre vermesinin ardından davada yeni bir sürece girildi. Savcının mütalaasını açıklamasının ardından sanık ve avukatlara son savunmalarını yapmaları için söz verilecek. Daha sonra sanıklar son sözlerini söyleyecek, ardından da mahkeme davaya ilişkin kararını açıklayacak. (DHA, AA)
İKİ SANIK´TAN ESASA İTİRAZ
29.11.2012 13:57 Ergenekon davasında savcıların 13 Aralık´taki duruşmada esas hakkındaki mütalaa açıklayacak olmasına itiraz geldi. Sanıklardan gazeteci Tuncay Özkan ve avukat Yusuf Erikel karardan vazgeçilmesini istedi. Özkan ve Erikel´in avukatları mahkemeye sundukları dilekçede, tüm yazılı delillerin teker teker sanıklara okunmadığına dikkat çekti. Davanın müdahillerinin mahkemeye davet edilmediğini ve esas hakkındaki beyanlarının da alınmadığını belirtti. Sanık avukatları bu gerekçelerle Savcıların esas hakkındaki görüşlerini açıklaması kararından vazgeçilmesini talep etti.
(27 Kasım 2012), son güncel.: (29 Kasım 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Genelkurmay´ın provokasyon siteleri ya da ´internet andıcı´ konulu manşetlerimiz
Andıç iddianamesinde arama yap
Danıştay ve ergenekon davalarını birleştirilmesi manşetlerimiz
Danıştay´ın kameralarına bakan OYAK Güvenlik´le ilgili tüm manşetlerimiz
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap