OdaTV davasına 15. duruşma ile devam ediliyor. Daha önceleri büyük salonda görülmekte olan duruşma, kamera sistemi değiştiği için küçük salona alındı. 30 kişilik salonun tıklım tıklım olduğu görüldü. Duruşma gergin başladı. Duruşmada sanık avukatlarının talepleri alınıyor. İlerleyen saatlerde alınan ara kararla tutuklu sanıklardan Soner Yalçın tahliye edilirken, Hanefi Avcı ile Yalçın Küçük´ün tutukluluklarının ise devamına karar verildi.
27.12.2012 12:56 OdaTV davasına 1,5 aylık aranın ardından devam ediliyor. Ergenekon soruşturması kapsamında Odatv´de yapılan aramalar sonrasında gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın´ın da aralarında bulunduğu 13 sanık hakkında açılan davanın 15´inci duruşması başladı.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi´nce Çağlayan´daki İstanbul Adalet Sarayı´nda daha önceleri büyük salonda görülmekte olan duruşma, kamera sistemi değiştiği için küçük salona alındı. 30 kişilik salonun tıklım tıklım olduğu görüldü. Duruşma gergin başladı.
Duruşmaya tutuklu sanıklar Soner Yalçın, Yalçın Küçük ve Hanefi Avcı getirildi. CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ve vekiller İlhan Cihaner ile Mahmut Tanal da duruşma salonunda. Yakınları bugünkü duruşmada tahliye kararı çıkmasını umut ediyor.
Duruşma öncesinde CHP Milletvekilleri Emine Ülker Tarhan, İlhan Cihaner ve Mahmut Tanal, Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci ile görüştü. Milletvekilleri, Başkan Ekinci´ye duruşmanın neden büyük salonda değil de küçük salonda yapıldığını sordu. Mahkeme Başkanı, milletvekillerine küçük salonu gezdirerek, diğer salonda kamera sisteminin yenilendiğini belirtti. Milletvekilleri ile Mahkeme Başkanı Ekinci, duruşma salonu konusunda bir süre tartıştı.
MAHKEME BAŞKANI: ?BÜYÜK SALONDA TEKNİK ÇALIŞMA VAR?
Daha sonra tutuklu sanıklar salona alındı. Sanıklar izleyiciler ile bir süre sohbet etti. Daha sonra mahkeme heyeti salona girdi. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, ?Tüm adliye içinde 2 aydır görüntülü ifade sisteminde yenileme var. Bu sistem ile burada bir dava görülürken, Diyarbakır´daki birinin ifadesini alabileceğiz görüntülü olarak. Bu nedenle çalışma yapılıyor. Yedek olarak sadece bu kameralı sistemin olduğu salon ayrıldı. O yüzden duruşmayı burada yapıyoruz.?dedi. Öte yandan duruşmaya ilk etapta sanık avukatları katılmadı. Her sanık için bir avukatın girmesi yönünde güvenlik görevlilerine talimat verildi ve avukat listesi bırakıldı. İsmi olmayan avukatların içeri girmeyeceği belirtildi. Duruşma başladığı sırada sanık Ahmet Şık ayağa kalkarak itiraz etti. Avukatların salona alınmadığını belirten Şık, ?Avukat olmadan yargılama yapıyorsunuz. Bunun tutanağa geçmesini istiyorum? dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, ?Avukatların yerleri boş gelebilirler. Girmek istemiyorsa napalım zorla mı sokalım.?diye konuştu. Şık ise, ?Ama zorla almayız diyorsunuz?? diye yanıt verdi. Bu sözler üzerine Mahkeme Başkanı Ekinci,? Sizinle polemiğe girmeyeceğim.Herkesi aldık. Dışarıda kimse yok.?dedi.
YALÇIN KÜÇÜK´ÜN SAVUNMASI
Daha sonra tutuklu sanık Yalçın Küçük´ün savunmasına geçildi. Küçük´ün savunmasını yaptığı sırada avukatlar salona girdi. Bir süre savunması bölünen Küçük, yeniden savunmasına devam etti.
MAHKEME BAŞKANI TEPKİ GÖSTERDİ, KÜÇÜK ÖZÜR DİLEDİ
İddianamede PKK´yı, CHP´yi ve Oda Tv´yi yönettiğinin iddia edildiğini belirten Küçük, mahkeme heyetine ?Vicdan yok mu sizde??diye sordu. Bu sözlere sinirlenen Mahkeme Başkanı Ekinci, ?Haddinizi bilin. Böyle konuşamazsınız. Oturun yerinize? diye sert tepki gösterdi. Bu tepki üzerine Küçük, ?Özür dilerim. İçim yanıyor.?diyerek konuşmasına devam etti. Küçük´ün savunmasına devam ettiği sırada salonun dışında bulunun bir izleyici bağırarak, ?Nedim dışarı gelsin? dedi. Bu sözler üzerine Mahkeme Başkanı, ?Nedim dışarı gelsin ne ya. Duruşma yapıyoruz. Nedim Beyin işi var bitsin gelecek.?dedi. Bunun üzerine salonda gülüşmeler yaşandı.
SONER YALÇIN´IN SAVUNMASI
Küçük´ün ardından tutuklu sanık Soner Yalçın savunma yaptı. Türkiye´de zalim bir kötülüğün yapıldığını, bu kötülüğün memlekete ihanet ettiğini belirten Yalçın, ?Bu kötülük örgütlüdür; ve ne yazık ki devlet içinde yuvalanmıştır. Düzenlediği tertiplerle insanları itibarsızlaştırmakta, hapse attırmaktadır. Fakat: Hesaplanmış bu kötülük yolun sonuna gelmiştir. Artık açığa çıkmaktadır.?dedi.
Savunmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın ofisinde bulunduğu belirtilen böceklere değinen Soner Yalçın, ?Baksanıza, Başbakan Erdoğan bile kendisinin dinlendiğini ofislerinde dinleme cihazı böceklerin bulunduğunu açıkladı. Şimdi sıra bu böceği yerleştiren kötülük merkezini ortaya çıkarmaya geldi. Buradan açıklıyorum, biz bu tertipçileri biliyoruz. Yazdık. Ve 2 yıldır da bu mahkeme salonundan haykırıyoruz. Bu tertipçiler: Deniz Baykal´a kaset komplosu yapanlardır. Bu tertipçiler: Bir değil, üç değil, beş-yedi değil 10 MHP ´liye seks kaseti komplosu kuranlardır. Bu tertipçilerin kim olduğu bellidir: Komplo yapacağı kişinin telefonunu dinleyecek, adım adım takip edecek; gizlice evlere girip kamerayı yerleştirecek; görüntüleri kaybedecek; montaj yapacak; yurtdışından internete sızdıracak ve hiç yakalanmayacak! Böylesine bir tertibi kim yapabilir? Sırtını devlete dayamadan; devletin istihbarat olanaklarına sahip olmadan bu tezgah kurulabilir mi, yapılabilir mi? Türkiye´nin merakla aradığı asıl derin devlet işte budur. Evet, biz bu tertipçileri biliyoruz; bunları yazdığımız için bize de komplo kurdular; bilgisayarlarımıza virüslü word dosyaları yükleyip bizi hapse attırdılar.?diye konuştu.
Bu kötülük merkezinin hükümet tarafından bilindiğine dikkat çeken Soner Yalçın, ?Tek eksik olan Türkiye´de bunları ortaya çıkaracak siyasi iradeye sahip olup olmamasıdır. Cesaretidir. Ama sanıyorum düğmeye bastılar. Çünkü biliyorlar ki, bu tertipçilerin şimdiki yeni hedefi Başbakan Erdoğan olduğu gün gibi açıktır. Bilinmez midir; kötülük sırtını mutlaka ihanete dayar.?dedi. Sadece başarıya odaklı gazetecilik yaptıklarını belirten Soner Yalçın, ?Bizi iddianamelerde terörist yapan silah-bomba değildir; bilgilerimizdir, yazdıklarımızdır. Gazetecilikteki kararlılığımızdır. İş gerçeğe dayanırsa buradaki her gazeteci kimseye acımaz mutlaka yazar. Yazdık. Ve hapsedildik. Fakat: Hapse atılacağız; Silivri´de esir tutulacağız diye düşünmeyecek, araştırmayacak ve yazmayacak değiliz. Bugün dünden daha da kararlıyız; bu iki yıllık zorlu süreç irademizi çelikleştirdi. Erdemi bir zırh gibi kuşandık.Bu sebeple, bize yapılan bu kirli oyunu, pis entrikayı bir gün mutlaka ortaya çıkaracağız. Kimse merak etmesin, endişelenmesin, daha hapiste yatabiliriz; ama herkes şundan emin olsun ki, biz bu tertipçilerle hesaplaşacağız. Devletin hangi makamında otururlarsa otursunlar; hangi karanlık-izbe yerlerde saklanırlarsa saklansınlar bu tertipçileri ortaya çıkaracağız adaletin önüne getirilmelerini sağlayacağız.? diye konuştu.
Savunmasında MİT ve Emniyete seslenen Yalçın, ?Eğer bu ülkenin istihbarat örgütü; MİT; komplo sonucu hapse atılan ve cezaevinde yaşamını kaybeden meslektaşları Kaşif Kozinoğlu´na yapılanların hesabını sormazlarsa, yazıklar olsun onlara. Kozinoğlu´na yapılan tertibi açığa çıkarmazlarsa tarih önünde hep suç ortağı olarak anılacaklardır. Türk Polis Teşkilatı, bir kitap yazdı diye hayatı felaketlerle didik didik edilen emniyet müdürleri Hanefi Avcı´ya, kendi içlerinden yapılan bu tertibi ortaya çıkarmazlarsa onlara da yuh olsun. Tarih onları da suç ortağı olarak yazacaktır. MİT´e, Emniyet´e sesleniyorum, bu iftiralar komplolar, tertipler atölyesini ortaya çıkarmak boynunuzun borcudur.?
Soner Yalçın´ın savunmasının ardından salonda bulunan izleyiciler bir süre alkışladı. Bu alkışlara mahkeme başkanı Ekinci, ?Burada konferans vermiyoruz.?diye tepki gösterdi. Daha sonra öğle arası verildi. (Fatih Yağmur / Radikal)
HANEFİ AVCI´NIN SAVUNMASI
Tutuklu sanıklardan eski emniyet müdürü Hanefi Avcı söz aldı ve TÜBİTAK raporundan yola çıkarak virüslerin Odatv bilgisayarlarına nasıl yüklendiğini anlattı. Bilgisayarlara yüklenen zararlı yazılımların, bilgisayar kullanıcısının yapabileceği her şeyi yapabildiklerini belirten Avcı, dava konusu word belgelerinin hiçbirinin bu bilgisayarlarda oluşturulmadığına ve değiştirilmediğine dikkat çekerek, ?Bu dosyalar suçun değil, bize yapılan iftiranın delilidir? dedi. Avcı, Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci´nin sık sık kısa konuşmasını tamamlaması için uyarması üzerine, sunumunu kısa kesmek zorunda kaldı.
MAHKEME BAŞKANINDAN HAKARETLERE TEPKİ
Avukatların tahliye taleplerinin ardından karar arası veren Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, ´Burada bulunan 3 hakimin vereceği karar dışında, sanıkların içerde, bir gün eksik bir gün fazla kalmasına kimsenin gücü yetmez´ diye konuştu. Bazı kişilerin mahkemeye hakaret etmeye başladığını ifade eden Ekinci, ´Bundan sonra suç içerikli ithamlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bizim için AKP´nin köpeği diyenler, küfredenler oldu. O şahıslar kendilerini biliyor. Küfür edenler var, hesabını soracağız. Bunları hak etmiyoruz´ dedi.
SONER YALÇIN TAHLİYE EDİLDİ
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, sanık ve avukatlarının taleplerinin alınmasının ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Buna göre mahkeme heyeti, tutuklu sanık Soner Yalçın´ın, ´atılı suçun niteliği ile tutuklulukta geçirdiği süre dikkate alındığında, tutuklama koruma tedbiri yerine diğer koruma tedbirlerinin uygulanmasının bu aşamada sanık için yeterli olacağını nazara alarak´ tahliyesine karar verdi. Tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliye edilen Yalçın´a yurtdışı çıkış yasağı ve her hafta karakola giderek imza şartı getirildi.
1 ÜYE TAHLİYEYE KARŞI ÇIKTI
Karar, oy çokluğuyla verildi. Soner Yalçın´ın tahliye kararına üye hakim Hikmet Şen şerh koydu. Başkan Mehmet Ekinci ve üye hakim Seyfettin Mermerci´nin kararına diğer üye hakim Hikmet Şen muhalefet etti. Şen, muhalefet gerekçesini ?dosyadaki tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde, iddia edilen Ergenekon terör örgütü üyesi olmak suçu yönünden kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunduğu, sanık hakkında isnat edilen suçun tutuklamayı gerektirir suçlardan olduğu ve diğer koruma tedbirlerinin yeterli olmayacağı? şeklinde açıkladı.
KÜÇÜK VE AVCI´YA TAHLİYE YOK
Mahkeme, diğer tutuklu sanıklar Hanefi Avcı ve Yalçın Küçük´ün tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, iki sanık için yeni düzenleme kapsamında diğer koruma tedbirlerinin bu aşamada uygulanmasının yeterli olmayacağını kaydetti. Davanın tutuklu sanıkları Yalçın Küçük ve Hanefi Avcı´nın ise, kuvvetli suç şüphesi bulunduğu gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verildi. 13 sanıklı davada sadece Küçük ve Avcı tutuklu bulunuyor.
DAVA 21 MART 2013´E ERTELENDİ
Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne yazı yazan mahkeme, daha önce kendilerine gönderilen dosya örneğinden sonra yargılamanın devamında Ergenekon dosyasına gelen tüm evrakların da gönderilmesini istedi. Duruşma 21 Mart 2013 tarihine ertelendi.
(27 Kasım 2012, 12:56)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
ODATV DAVASI DURUŞMALARI
ERGENEKON VE BALYOZ DAVALARINDA DELİL TARTIŞMALARI
Tübitak bilirkişilerinin hazırladığı 84 sayfalık ek raporu indirmek/okumak için tıklayın (pdf)
Tübitak bilirkişilerinin hazırladığı 339 sayfalık ilk raporu indirmek/okumak için tıklayın (pdf)
Karanlık Oda´nın virüs iddiası çöktü
Belgeleri kaydeden virüs tespit edildi
Odatv´ye TÜBİTAK şoku
´Oda´ya bu rapor olmaz dedim´
OdaTV tahliyesine virüs reddi
Odatv virüs tahliyesi istedi
Virüs adı: Oda.. Hedefi: Ergenekon´u bozmak
Ergenekon medyası ´karanlık oda´da yapılandırıldı
Sabah Akşam ´Karanlık Oda´yı aydınlattı
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
Odatv iddianamesinde ara
Odatv ile ilgili manşetlerimiz
Kontrgerilla Medyası
Ergenekon davasını engelleme girişimleri