Gezi Parkı olaylarında gözaltına alınan ve aralarında Taksim Dayanışması üyelerinin de bulunduğu 50 kişiden 12´si tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedildi. Emniyet´in bu kişilerle ilgili 35 sayfalık fezlekesi de ortaya çıktı. Gezi Parkı olayları hakkında, ´Başta Taksim Dayanışma platformu, bölücü ve sol yapılar olmak üzere bazı STK´lar ve siyasi partiler tarafından yapılan eylemler´ denilen fezlekede, Taksim Dayanışması´nın Twitter, Facebook ve internet adresinden ´kamu düzenini tehdit eden çağrılar´ yaptığı, olayların büyümesinde aktif rol oynadığı belirtildi.
11.07.2013 15:42 Gezi Parkı olaylarında gözaltına alınan ve aralarında Taksim Dayanışması üyelerinin de bulunduğu 50 kişiden 12´si tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedildi.
Polis, 49 şüpheliyi ´Suç örgütü kurmak´, ´2911 sayılı toplu gösteri ve yürüyüş kanunu´na muhalefet etmek´ ve ´Görevli memura mukavemet etmek´ suçlamasıyla savcılığa çıkardı. Ayrıca dün polis tarafından serbest bırakılan Mücella Yapıcı da kendisine yapılan bilgilendirme ile diğer 49 kişiyle birlikte adliyeye geldi. Savcılığa sevk edilen 50 kişi, soruşturmada görevli üç savcı tarafından sorgulandı. TMMOB İstanbul şubesi genel sekreteri Mücella Yapıcı´nın da aralarında bulunduğu 12 kişi nöbetçi mahkemeye sevk edilirken, diğer 38 şüpheli ise suç konusu fiilleri ortaya koyacak mahiyette delil bulunmadığı gerekçe gösterilerek serbest bırakıldı.
İşte tutuklanmaları talep edilen isimler:
Mücella Yapıcı, Ali Çerkezoğlu, Ahmet Kamil Tekerek, Beyza Metin, Ender İmrek, Mehmet Sabri Borcan, Süleyman Solmaz, Haluk Ağabeyoğlu, Arda Mustafa Aytaç, Erdem Ateş, Burak Atlar, Aral Demircan
35 SAYFALIK GEZİ PARKI FEZLEKESİ
Öte yandan Emniyet´in bu kişilerle ilgili 35 sayfalık fezleke hazırladığı ortaya çıktı. Fezlekede sosyal medya üzerinden yapılan çağrılara yer verildi. Hazırlanan fezlekede, Gezi Parkı olayları hakkında, Gezi Parkı´ndaki bazı ağaçların sökülmesi üzerine söz konusu yerde AVM inşa edileceği düşüncesiyle başta Taksim Dayanışma platformu, bölücü ve sol yapılar olmak üzere bazı STK´lar ve siyasi partiler tarafından yapılan eylemler denildi. Taksim Dayanışması´nın yazılı, görsel ve sosyal medya üzerinden halkı Gezi Parkı´na çağırarak olayların büyümesinde aktif rol oynadığının belirtildiği fezlekede, Taksim Dayanışması´nın Twitter, Facebook ve internet adresinden yaptığı duyurular için kamu düzenini tehdit eden çağrılar yaptığı ifade edildi.
POLİS DÜŞMAN GİBİ LANSE EDİLDİ
Bu çağrılar sonucu toplanan grupların kamu düzenine ve güvenliğine ciddi zararlar verildiğinin vurgulandığı fezlekede, Taksim Dayanışma tarafından yapılan açıklamalar ve twitlerle devletin polisini düşman gibi lanse edip, vatandaşların yönlendirildiğine dikkat çekildi.
GEZİ PARKI İŞGAL EDİLDİ
Gezi Parkı ve çevresinin işgal edilerek kamusal alan olarak kullanılmasının önüne geçildiğinin vurgulandığı fezlekede, bölge esnafının büyük ekonomik zarar gördüğü belirtildi. Fezlekede, Taksim Platformu adına açıklama yapan, kişi ve grupları yönlendirenler olarak şu isimler gösterildi: TMMOB Başkanı Eyüp Muhcu, Semt Dernekleri Sözcüsü Cem Tüzün, Taksim Dayanışması´ndan Derya Karadağ, Elektrik Mühendisleri Odası´ndan Beyza Metin, KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu ve Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Tayfun Kahraman.
OLAYLARI ORGANİZE ETTİLER SUÇLAMASI
Fezlekede, 8 Temmuz´da Taksim Dayanışması üyelerinin gözaltına alınmasıyla sonuçlanan olayda Ali Çerkezoğlu, Mücella Yapıcı, Beyza Metin, Ender İmrek ve Haluk Ağabeyoğlu için ´olayları organize ettiği ve yönlendirdiği değerlendirilen kişiler´ ifadesi kullanıldı. TKP MYK üyesi Erkan Baş ve 9 kişi ise sosyal medya üzerinden valilik ve emniyet birimlerince Gezi Parkı ile ilgili alınan tedbirleri zorlayıcı ve halkı buraya gitmeleri yönünde kışkırtır nitelikte provokatif yazışmalar yapmakla suçlandı.
12 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI
12.07.2013 03:26 İstanbul Taksim Gezi Parkı olaylarında mahkeme sevk edilen 12 kişi serbest bırakıldı. Serbest bırakılanlar arasında Mücella Yapıcı da bulunuyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´nca ifadelerinin alınmasının ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen 12 kişinin, nöbetçi İstanbul 38. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından ifadeleri alındı. Yaklaşık 7 saat süren ifade alma işlemlerinin ardından Hakim Salih Erşenel, şüphelilere isnat edilen polise mukavemet ve 2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanunu´na muhalefet etmek suçlarına ilişkin, suçun vasıf ve mahiyeti, kanundaki ceza miktarı, kaçma şüphesinin olmaması ve tutuklanmalarına yeterli somut olguların bulunmaması nedeniyle tüm şüphelilerin serbest bırakılmasına karar verdi. Hakim Erşenel, şüpheliler Ali Çerkezoğlu, Ayşe Mücella Yapıcı, Ender İmrek, Haluk Ağabeyoğlu ve Beyza Metin´e ayrıca isnat olunan suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçuna ilişkin, suç şüphesinin varlığını gösteren somut olguların bulunmamasını dikkate alarak, her bir şüpheli hakkında isnat edilen suçlardan tutuklanma taleplerinin ayrı ayrı reddine hükmetti. Bu kişilere destek olmak amacıyla adliye önünde bekleyen bir grup, kararın ardından slogan atarak serbest bırakılanları karşıladı.
SAVCI SERBEST BIRAKILMAYA İTİRAZ ETTİ
16.07.2013 12:21 Savcı, Mücella Yapıcı´nın da aralarında bulunduğu 12 kişinin serbest bırakılmasına itiraz etti. Geçtiğimiz hafta Gezi Parkı olaylarıyla alakalı gözaltına alınan 50 kişiden 38´i savcılık tarafından serbest bırakılmıştı. Aralarında Mücella Yapıcı´nın da bulunduğu 12 kişi ise tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Hakim karşısına çıkan 12 kişi serbest bırakıldı. Ancak bu karara soruşturma savcılığı itiraz etti. Savcılık 12 kişinin de tutuklanmasını talep etti. Aralarında Mücella Yapıcı ile İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu´nun da bulunduğu 5 kişi ´suç işlemek amacıyla örgüt kurmak´ polise mukavemet´ ve ´gösteri kanuna muhalefet´, diğer 7 kişi ise ´polise mukavemet´ ve ´gösteri kanuna muhalefet´ suçundan tutuklanması istenilmişti. (DHA)
SAVCININ İTİRAZINA RET
17.07.2013 10:15 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı olaylarına ilişkin gözaltına alınan aralarında Taksim Dayanışması üyelerinin de bulunduğu 12 kişinin mahkeme tarafından serbest bırakılmasına itiraz etti. Savcılığın bu talebi nöbetçi mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri ve Taksim Dayanışması Sekretaryası Mücella Yapıcı ile İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu´nun da aralarında olduğu 12 kişinin serbest bırakılmasına itiraz etmişti. Mahkeme red kararına ´mevcut delil durumunun değişmediğini´ gerekçe gösterdi.
(11 Temmuz 2013), son güncel.: (17 Temmuz 2013)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
TAKSİM GEZİ OLAYLARIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Belgeleriyle Gezi´nin Ardındakiler
Gezi fezlekesinde 10 örgüt
Gezi operasyonları: 75 gözaltı