28 Şubat soruşturmasını yürüten Savcı Mustafa Bilgili, darbe sürecinde görev yapan çoğu general ve amiral 300 askerin mali durumlarının incelenmesi için talimat verdi. Denetim birimleri, listedeki isimlerin mal varlığında anormal artış tespit etti.
19.09.2013 10:20 28 Şubat post-modern darbesinde rol alanlara yönelik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın başlattığı ´mali incelemeye´ hız verildi. Savcılık, dönemin Refah-Yol Hükümeti´ni görev yapamaz hale getiren süreçte rolü bulunan üst düzey askeri personelin mal varlığında ciddi artışlar tespit etti. O dönem Türk Silahlı Kuvvetleri´nde (TSK) görevli çoğu general ve amiral 300 kişinin listesini çıkaran savcılık, aralarında maliye müfettişleri ve istihbarat görevlilerinin de bulunduğu ´denetim birimleri´ ile geçtiğimiz hafta bir toplantı yaparak, görevlilere ´Bu isimlerin mal varlığını inceleyin´ talimatı verdi.
Savcılık talimatı doğrultusunda listedeki isimler üzerinde yoğunlaşan denetçiler, servetlerinde anormal artış tespit ettikleri isimlere ´Üzerinize kayıtlı menkul ve gayrimenkulleri nasıl edindiniz?´ sorusunu yöneltti. Dönemin general ve amirallerinin birçoğu ise sahip oldukları servetin kaynağı olarak Ordu Yardımlaşma Kurumu´ndan (OYAK) aldıkları emeklilik tazminatını gösterdi.
GENERALLERİN SERVETİ TAZMİNATTAN FAZLA
Bu açıklama sonrası ´Orgeneral´, ´Korgeneral´, ´Tümgeneral´ ve ´Tuğgeneral´ seviyesindeki yüksek rütbeli askerlerin emekli olunca OYAK´tan aldıkları 600-700 bin TL´yi bulan paranın ´mal varlıklarıyla orantılı olup olmadığına´ bakan denetim birimleri, daha sonra bazı isimlerin servetinin, alınan tazminatı geçtiğini tespit etti. Denetim birimleri incelemesini savcılık talimatıyla bu isimler üzerinde yoğunlaştırdı. Kendileri ya da yakınlarına ait çok sayıda gayrimenkul bulunan 28 Şubat sürecinde görevli bazı general/amirale dair mali soruşturma genişletildi. Kapsamı genişletilen soruşturmanın içine 28 Şubat´ın ´silahsız kuvvetleri´ sayılan dönemin sivil unsurlarının da eklendiği, belirlenen isimlerin mal varlıklarının da gözlem altına alındığı kaydedildi. Başbakan Erdoğan da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, post-modern darbenin sivil unsurlarına dikkat çekmiş ve konuyla ilgili savcıları göreve çağırmıştı.
OYAK´ın parası katlanmış
28 Şubat soruşturması kapsamında 300 kişilik listedeki askeri personelin mal varlıkları inceleniyor. Birinci-ikinci derece akrabalara ait servetin de masaya yatırıldığı öğrenilirken, bunlar adına kayıtlı gayrimenkul, devlet iç borçlanma senedi ve bankalardaki mevduatın da mercek altına alındığı kaydedildi. Mal varlıklarında ciddi artış tespit edilen personelden çoğu, buna gerekçe olarak OYAK´tan aldığı yüksek miktardaki tazminatı gösterdi. TSK emekliliğinde normalde kurumdan aldığı 70-90 bin lira arasındaki tazminatın yanısıra, OYAK´tan da 600-700 bin lira civarında tazminat alan üst düzey bir asker, görev süresi bittiğinde toplamda 800 bin liraya yakın paranın sahibi oluyor. Ancak malvarlığı incelenen bazı isimlerin servet artışları, bu 800 bin liranın da çok üzerinde tespit edildi. Denetim birimleri aradaki farkın nereden kaynaklandığını tespit etmeye çalışıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu incelemeden çıkacak sonuca göre 28 Şubat´ın mali haritasını çıkaracak. (Yenişafak)
(19 Eylül 2013, 10:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
28 Şubat davası duruşmaları
Flaş!!! 28 Şubat davası açıldı
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
28 Şubat iddianamesinde arama yap