Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in 'paralel yapının Yargıtay'da imamı var. İsmini biliyorum' iddiası ve sonrasında bu ismi Yargıtay'a iletmesi üzerine bir soruşturma başlatıldı. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, konuyu araştırmak üzere bir ceza dairesi başkanını atadı.
24.01.2014 11:27 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in 'paralel yapının Yargıtay'da imamı var. İsmini biliyorum' iddiası konusunda dün soruşturma başladı.
Yargıtay Başkanlığı'na ulaşan Şahin'in 'Yargıtay imamı'nın isminin yer aldığı yazısı, Başkanlık Kurulu'nun ilk toplantısında ele alındı. Şahin'in Yargıtay'daki bir davaya ilişkin ifadelerinin ardından Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuş, Başsavcılık, suç duyurusuyla ilgili görevsizlik kararı vererek dosyayı Yargıtay Birinci Başkanlık Kuruluna göndermişti. Yargıtay da Şahin'e yazı göndererek, konuyla ilgili varsa bilgi ve belgeleri Yargıtay'a yazılı iletmesi istenmişti. Şahin'in, iddialara konu Yargıtay üyesine ilişkin ismin de yer aldığı yazısı Yargıtay'a gelmişti. Konu, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun dünkü toplantısında ele alındı ve 'Yargıtay imamı' olduğu iddia edilen üye hakim hakkında soruşturma izni verdi. Kurul, konuyu araştırmak üzere bir ceza dairesi başkanını atadı.
DAHA KIDEMLİ ÜYE SEÇİLDİ
AK Partili Şahin, hafta başında kendisinde olan ismi Yargıtay'a "mühürlü bir zarf" içinde bildirmişti. Yargıtay Birinci Başkanlık kurulu da dün toplanıp o zarfı açtı ve "Yargıtay İmamı" olduğu iddia edilen üye hakkında soruşturma izni verdi. Kurul, ismi gizli tutulan ve "Yargıtay imamı" olduğu iddia edilen üyeden daha kıdemli bir ceza dairesi başkanını "soruşturmacı" olarak görevlendirdi. Ancak soruşturmacının kimliği de açıklanmadı.
SORUŞTURMA NASIL YAPILACAK
Muhakkik (soruşturmacı), iddiaları inceleyip hazırladığı raporu Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu’na sunacak. Kurul, rapor doğrultusunda bir hüküm verecek. Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) kapsamında kim olduğu gizli tutulan muhakkik, soruşturmayı gizli yürütecek. Soruşturmacı, Şahin’in iddiasıyla ilgili delil bulmaya çalışacak. Gerekirse Şahin’in ve iddia edilen isim ile varsa diğer tanıkların ifadesine başvuracak. İddiaların doğru olduğu yönünde delillere ulaşırsa, dava açılması istenebilecek. 1. Başkanlık Kurulu iddiaları değerlendirerek dava açılıp açılmayacağına karar verecek. İddiaların mesnetsiz bulunması halinde ise soruşturmacı tarafından takipsizlik kararı verilecek.
HÜSEYİN YILDIRIM: YARGITAY İMAMI BEN DEĞİLİM!
28.01.2014 12:34 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in “Yargıtay’daki cemaatin imamı, bir dosyayı Pensilvanya’ya göndermiş” dediği ve gizli damgalı zarfla Yargıtay’a sunduğu ismin Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Hüseyin Yıldırım olduğu iddia edilmişti. Yıldırım iddialarla ilgili açıklama yaptı ve ''Hakkımdaki haber tamamen hayal mahsülü olup üretilmiş bir iftiradır'' dedi.
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in başlattığı "Yargıtay imamı" tartışmasında imamın kim olduğuna ilişkin ilk iddia ortaya çıktı. Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan haberde, Mehmet Ali Şahin'in mühürlü bir zarf içinde Yargıtay'a gönderdiği "Yargıtay imamının" isminin Adalet Akademisi Başkanı Hüseyin Yıldırım olduğu iddia edildi. Aynı zamanda Yargıtay 17. Hukuk Dairesi'nde de üye olarak görev yapan Yıldırım ise iddiaları yalanladı.
Yıldırım yaptığı açıklamada, "Yargıtay'ın imamı olduğum iddiası hayal mahsulü üretilmiş bir iddiadır" dedi. "Hukukun üstünlüğü dışında bir otorite tanımadığını" da vurgulayan Yıldırım, yasal yollara başvuracağını da belirtti.
Adalet Akademisi Başkanı Yıldırım, internet sitesine de koyduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi:
''Uzun yıllar Adalet Bakanlığı’nda; Tetkik Hakimliği, Personel Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı ve Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundum. Geçiçi bakanlar dahil 12 Adalet Bakanı ile çalıştım. Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve Danıştay’ın stratejik planlarının hazırlanması ile 8. ve 9. Kalkınma planlarının çalışmalarında önemli rol aldım. Avrupa Birliği sürecinde 2009 yılında hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi ve Eylem Planı Başkanlığını yaptığım Komisyon tarafından hazırlandı. 18 Ocak 2010 tarihinde Yargıtay Üyesi olarak seçildim. 06 Aralık 2010 tarihinde ise Bakanlar Kurulu’nca Türkiye Adalet Akademisi Başkanı olarak görevlendirildim. Bu görevi 3 yıldan fazladır başarıyla yerine getirmekteyim. Kişisel ve resmi bütün çalışmaları ile ulusal ve uluslararası hukuk ve adalet alanındaki kamuoyunun önünde bulunan birisi olarak; hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ve mer’i mevzuat dışında bir otorite tanımamaktayım. Özgürlükçü demokrasinin geliştirilmesi, temel hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesi, kuvvetler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı gibi evrensel hukuk kuralları dışında bir referansım bulunmamaktadır. 28 Ocak 2014 tarihli Cumhuriyet gazetesinde manşetten yayınlanan haber tamamen hayal mahsulü olup, üretilmiş bir iftiradır. Tamamen gerçek dışı bu iftira ile ilgili tüm yasal yollara başvuracağımın bilinmesini isterim.'' (Hürriyet)
(24 Ocak 2014, 11:27), son güncel.: (28 Ocak 2014, 12:52)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: