Anlık mesajlaşma sitesi twitter, mahkeme kararlarına uymaması üzerine dün akşam itibarıyla Türkiye'de erişime kapatıldı. Türkiye'yi şimdiye kadar adeta muhatap kabul etmeyen şirketin, bugün ise sorunu yasal yollardan çözmek için Türkiye'de girişimlere başladığı öğrenildi. Açıklama yapan hükümet yetkilileri, Türk yasalarına uymadığı sürece twitter'a engellemenin kararlılıkla süreceğini belirttiler.
21.03.2014 15:19 Anlık mesajlaşma yapılan sosyal medya sitesi twitter, mahkeme kararlarına uymaması üzerine dün akşam itibarıyla Türkiye'de erişime kapatıldı. Türkiye'yi şimdiye kadar adeta muhatap kabul etmeyen şirketin, bugün ise sorunu yasal yollardan çözmek için Türkiye'de girişimlere başladığı öğrenildi. Açıklama yapan hükümet yetkilileri, Türk yasalarına uymadığı sürece twitter'a engellemenin süreceğini belirttiler.
Twitter'in kurucusu Jack Dorsey, olay üzerine dün Türkçe bir mesaj paylaştı ve Türk kullanıcıları cep telefonları üzerinden twitter'e girmeye çağırdı. Bunun için nerelere sms mesajı atmaları gerektiğini belirten ve bu şekilde dolaylı yollarla adeta korsanvari yöntemlerle yasağı delmeye çağıran kişinin şirketin başındaki kişi olması dikkatleri çekti.
Açıklama yapan hükümet yetkilileri ise, Türk yasalarına uymadığı sürece twitter'a engellemenin süreceğini belirttiler. Yasal olmayan hiçbir şeye izin vermeyeceklerini açıklayan çeşitli hükümet yetkilileri, şirketin Türk devletini muhatap almamaya devam ettiği sürece de yasağın arkasında duracaklarını ısrarla vurguladılar.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Twitter'a erişimin engellenmesinin ardından hükümet adına ilk açıklamayı yaptı. Babacan NTV'ye verdiği özel röportajda Twitter yasağının çok uzun süreceğini sanmadığını söyledi. Bakan Ali Babacan Twitter'a erişim engellenmesiyle ilgili şu açıklamaları yaptı:
"Bugün siz sokakta bir kişiye hakaret etseniz bunu görenler olsa bunun hukukta karşılığı var ancak aynı hakaretleri elektronik ortamda yaparsanız boşluklar var. Sadece Türkiye'de değil dünyada. Bugün ismini vermeyeyim, pek çok ülkede özel görüşmeler yoluyla bazı kavramları elektronik ortamda aradığınız zaman sonuç bulanamadı cevabı çıkıyor. Aslında o kavramlar suç unsuru teşkil edecek konular. Bunlar görüşülerek hallediliyor. Bazı noktalarda, nokta atışı imkanı yok. Öyle olmayınca da maalesef tamamen erişimin engellemesi ile karşılaşılabiliniyor. Son seçenek olarak mecburiyetten bu kararlar alınıyor. Çok istenerek alınan kararlar değil. Hukuk çiğneniyorsa, hukuk ihlali varsa o konuda bir şeyler yapmak gerekiyor. Davos’taki tartışmada gündeme gelen en önemli konulardan biri şuydu, gerçek hayatta nasıl insan kimliği ile ortaya sanal ortamda da gerçek kimliği ile ortada olmalı.
Kötüler arasında seçmiş oluyorsunuz. Doğru Türkiye’nin imajı için iyi değil ama hiçbir şey yapmadığınız zaman da kötü oluyor. Hukuk ihlalleri var. Tercihler kötü, kötü ama bir şey yapılması gerekiyor. Bu tartışmalar sadece Türkiye’de değil, dünyada tartışılıyor. İfade özgürlüğü, düşence özgürlüğü, fikirlerin özgürce tartışılması çok çok önemli. Ama bunların başkalarına hakarete varmayacak, nefret suçu işlemeyecek şekilde olması çok önemi. İnternet ortamında hukuk çerçevesi oturtulmamış. Hukuk çerçevemizin ihlali var.
Bunun çok uzun süreceğini de sanmıyorum. Karşılıklı bir çözüm bulunacağını düşünüyorum. Bakanlıklar muhatapları ile konuşup, 15 milyon kullanıcısı olan Türkiye’de ne yapmayı düşünüyorsunuz diyerek konuşulacağını düşünüyorum. Ve bunun çok çok uzun süreceğini sanmıyorum.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de "Dört gözle Twitter'ın tekrar açılmasını bekliyoruz" dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de ' AK Parti ve hükümet olarak twitterı en yoğun kullananlarız. Twitter’ın kapatılmasını ve susmasını istemiyoruz' diye konuştu.
ULAŞTIRMA BAKANI ELVAN'DAN AÇIKLAMA
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Twitter'a tedbir amaçlı erişim engeline ilişkin "Hukuka ve kanunlarımıza uyduğu sürece, herkes istediği gibi yayın yapma özgürlüğüne sahiptir. Twitter'da yer alan bazı yasa dışı içerikler için mahkemelerce erişimi engelleme kararları verilmiştir. Bu kararlar TİB'e ulaşmış ve TİB tarafından içeriğin çıkarılması Twitter'dan istenmiştir. Ancak Twitter bu kararlara duyarsız kalmış ve mahkeme kararlarını tanımamıştır. Yurt dışı merkezli söz konusu internet sitesi Türk mahkemlerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verileceği, Telekominikasyon İletişim Başkanlığı tarafından ifade edilmiştir" dedi.
KARARLI MESAJLAR TWITTER'A GERİ ADIM ATTIRDI
Türkiye'yi şimdiye kadar adeta muhatap kabul etmediği ileri sürülen şirketin, hükümetin siteye erişimi engellemesi ve bu konuda kararlı olacakları mesajları vermesi üzerine Twitter yetkililerinin bugün arayış içine girdiği öğrenildi. Türkiye'de avukat bakan Amerika merkezli şirket sorunu yasal yollarla çözmeye razı olmuş görünüyor.
Türkiye'de 12 milyon kadar kullanıcısı olan Twitter'ın, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından kapatılması sonrası Twitter harekete geçti. Twitter dün geceden bu yana yoğun bir mesai içinde. Gece geç saatlerde Türkiye’den avukat arayışına giren Twitter, bilişim davalarının tecrübeli isimlerden Av. Gönenç Gürkaynak ile anlaştı. Av. Gürkaynak, sabah saatlerinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’yla (TİB) görüşmek için Ankara'ya gitti. Konuyla ilgili açıklama yapan Gürkaynak, Twitter’ın Türkiye’deki avukatı olduğunu doğruladı. Twitter’ın çözüm için harekete geçtiğini belirten Gürkaynak, görüşmelerin şu anda sürdüğünü ifade etti. Gürkaynak, daha önce YouTube’un kapatılması davasında görev yapan isimler arasında yer almıştı.
AVUKATLAR ACİL OLARAK ANKARA'YA UÇTU
Alınan mahkeme kararlarını yerine getirmediği için kapatılan Twitter, Türkiye'nin isteklerini yerine getirmek için harekete geçti. Şimdiye kadar Türkiye'de bir avukat dahi bulundurmayan kurum, bugün ilk iş olarak bir avukatlık firmasıyla anlaştı. ELİG isimli avukatlık firmasına vekalet veren Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey, Gönenç Gürkaynak isimli hukukçu ile anlaştı. Avukat Gönenç Gürkaynak, twitter temsilcisi olduktan sonra ilk iş olarak Ankara'ya uçtu.
TWITTER YASAĞINI BİTİREBİLECEK GÖRÜŞME
Avukatlar TİB Başkanı Ahmet Cemaleddin Çelik ile biraraya gelecek. Twitter TİB'e mahkeme kararlarını uygulamaya hazır olduğunu ve bunun için işbirliği yapacaklarını iletecekler. TİB'in bu görüşmenin neticesine göre Twitter'i erişime açabileceği bildiriliyor. Twitter'in önünde sayısız şikayet ve mahkeme kararları olduğu öğrenildi.
HALEN 4 TEDBİR KARARI VAR
Öte yandan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) tarafından twitter.com adlı internet sitesi için 4 koruma tedbiri bulunuyor. Bu tebdirler, çeşitli mahkemelerin aldığı kararlara dayanıyor.
Twitter'de kısmi engellemeye yani sadece belli bir twitter hesabına engelleme imkanı teknolojik olarak bulunmuyor. Dolayısıyla suç içeren bazı hesaplara yönelik alınan mahkeme kararları uygulanamıyordu. Bu konuda twitter yetkilileri, defalarca yapılan müracaatları adeta görmezden geliyordu. Müracaatlara rağmen açık suç işlenmesine imkan vermeye devam etmesi nedeniyle sitenin tamamına erişim engeli getirildi.
Benzer bir durum geçtiğimiz yıllarda video paylaşım sitesi youtube için de yaşanmıştı. Sitenin, Türkiye'deki mahkeme kararlarına uymaması ve yasaklanmış videoları kaldırmaması üzerine siteye erişim yasağı getirilmişti. Uzun süre direnenen Youtube, hükümetin kararlı tavrından vazgeçmemesi üzerine Türk yetkililerle işbirliği yapmaya yanaşmış, Türkiye'deki yasalara uymak için gerekli adımları atmıştı. Bu gelişme sonrası siteye erişime tekrar izin verilmişti. Şimdi benzer bir durumun twitter için de yaşanacağı anlaşılıyor.
İŞTE O MAHKEME KARARLARI
Twitter.com sitesine görildiğinde aşağıdaki mahkeme kararları ile karşılaşılıyor:
Bu internet sitesi (twitter.com) hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı (TMK 10. Maddesi İle Görevli)'nin 07/03/2014 tarih ve 2011/762 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından KORUMA TEDBİRİ uygulanmaktadır.
(The PROTECTION MEASURE has been taken for this website (twitter.com) according to Decision Nr. 2011/762 dated 07/03/2014 of "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı (TMK 10. Maddesi İle Görevli)" has been implemented by "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı".)
Bu internet sitesi (twitter.com) hakkında Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 04/03/2014 tarih ve 2014/223 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından KORUMA TEDBİRİ uygulanmaktadır.
(The PROTECTION MEASURE has been taken for this website (twitter.com) according to Decision Nr. 2014/223 dated 04/03/2014 of "Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi" has been implemented by "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı".)
Bu internet sitesi (twitter.com) hakkında İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 18/03/2014 tarih ve 2014/181 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından KORUMA TEDBİRİ uygulanmaktadır.
(The PROTECTION MEASURE has been taken for this website (twitter.com) according to Decision Nr. 2014/181 dated 18/03/2014 of "İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi" has been implemented by "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı".)
Bu internet sitesi (twitter.com) hakkında istanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 03/02/2014 tarih ve 2011/795 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından KORUMA TEDBİRİ uygulanmaktadır.
(The PROTECTION MEASURE has been taken for this website (twitter.com) according to Decision Nr. 2011/795 dated 03/02/2014 of "istanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi" has been implemented by "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı".)
------------------------------------------------------------------------------
TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ YOUTUBE GÖRDÜ, TWITTER DA GÖRECEK!
22.03.2014 10:09 Hasan Karakaya (Yeni Akit): Ortalık yıkılıyor... Sanki, “dünyanın sonu gelmiş gibi” ciyaklıyorlar!.. Neymiş; “Twitter kapatılmış!.. Özgürlükler engellenmiş!..” Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün Bursa Mitingi’nde “Kökünü kazıyacağız” dediği sosyal paylaşım sitesi Twitter’a erişim, aynı akşam saat 23.30’da engellenmiş!.. Olay, bir “sivil darbe” imiş, “özgürlüklere darbe” imiş!.. Böyle diyorlar!.. Bu defa da, “twitter üzerinden operasyon” yapıyorlar, “twitter üzerinden manipülasyon” yapıyorlar... Sürekli “palavra” sıkıyorlar, “çarpıtmanın kralı”nı yapıyorlar!.. Açık ve net söylüyorum; Benim “twitter hesabım” yok. Dahası; belki de, ilk defa “tivıtır, cıvıtır” diyen bir insanım!.. Şimdi de diyorum ki; “Twitter cıvıttı, Mahkeme kapattı!” Peki, twitter niye “cıvıttı” ve mahkeme, niye “kapattı?” Her zaman şuna inanmışımdır: Ortada bir “problem” varsa; bu problem kesinlikle “tek taraflı” değildir!.. Mutlaka, “problemin diğer tarafı” vardır!.. Öyle ya; “Hırsızın hiç mi suçu yok?”
NAMUS VE İTİBAR CELLATLARI!
Buyrun, bir örnek vereyim: Samsun’da bir kadın adına; kendisine “özel bir husumet besleyen” birisi tarafından “twitter”da ve “değişik internet siteleri”nde hesaplar açılıyor... Dikkat edin; Hesap açan “kadın” değil!.. Hesaplar “kadın adına” açılıyor!.. Sonra da, o “twitter hesabı”nda ve internet sitelerinde “müstehcen fotoğraflar” yayınlanıyor!.. “Müstehcen fotoğrafların, kadınla hiçbir ilgisi yok” ama, “onun adına açılan sitede” yayınlanıyor bu “müstehcen” fotoğraflar!.. Kadın, Samsun Barosu avukatlarından Adnan Aydın’a vekâlet veriyor ve “bu sayfalara erişimin engellenmesini” istiyor... Avukat, “mahkemeye” müracaat ediyor ve “erişimin engellenmesi” yönünde karar aldırıyor!.. Söyleyin Allah aşkına; Bir “sapık” tarafından yapılan bu iş, bir “itibar cellatlığı” değil midir?.. Ne yani; “Ehliyeti” olan birinin “trafik canavarı” olmaya hakkı var mıdır?.. Ya da; “Silah ruhsatı” alan birinin “seri katil” olmak gibi bir hakkı var mıdır? Aynen bunlar gibi; “Twitter hesabı” açan birinin de, “itibar celladı” olmak gibi bir hak ve yetkisi yoktur!.. Sen kalkacak, bir “erkek” gibi adını vermeyecek “başkası” adına “sahte hesap” açacak; orada, insanların “onur”larıyla, “şeref”leriyle, “haysiyet”leriyle “mahrem”leriyle, “özel”leriyle oynayacak ve bunun adı da “özgürlük” olacak, öyle mi?.. Nerede bu yoğurdun bolluğu?..
TWITTER’IN KÜSTAHLIĞI!
Dahası da var: Samsun’daki “mağdur kadın” gibi, daha başka “mağdur”lar da var... Ve, bu insanlar “mahkeme”lere gitmişler, “internete erişimin engellenmesini” istemişler, “mahkemeler” de bu yönde kararlar almışlar!.. Gelin, görün ki; “Twitter, küstahlık yapıp, mahkemelerin kararını takmamış” ve “görüntüleri yayınlamaya” devam ederek, insanların “mağdur” olmalarına göz yummuş!.. İşte bu şikâyetler artınca, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, yani TİB devreye girmiş ve “erişimi engelleme” gibi bir “tedbir”e başvurmuş!.. Buyrun, “TİB’in açıklaması”na bir bakalım ve “gerçek” nedir, öğrenelim; “Vatandaşların şikayetleri üzerine, Twitter’da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince, erişimi engelleme kararları verilmiştir... Bu kararlar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na ulaşmış ve başkanlığımız tarafından içeriğin çıkarılması, Twitter’dan istenmiştir. Ancak, mahkeme kararlarının uygulanması hususunda tüm iyi niyet çabalarımıza karşılık Twitter bu kararlara duyarsız kalmış ve mahkeme kararlarını tanımamıştır. Yurt dışı merkezli söz konusu internet sitesi Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin vermiş olduğu kararları yok saymıştır. Bu nedenle, vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda Twitter’a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır.”
Olayı özetlersek; Vatandaşlar “mağdur” edilmişler ama Twitter, şikâyetlere “duyarsız” davranıp, “mahkeme kararlarını takmama” gibi bir “efelik”e cür’et etmiştir... TİB de; “madem öyle, işte böyle” deyip, Twitter’a erişimi engellemiştir!.. Olay budur!..
TWITTER DA YOLA GELECEK!
Hani, “Karar, özel hayata müdahaledir” diye “çığırtkanlık” ve “cazgırlık” yapıyorlar ya, sakın aldanmayın.. Tam aksine, bu karar “özel hayatı korumaya” matuf bir karardır!.. Haa, şu da var: Twitter şirketi, “Ben bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunlarına uymadım ama bundan sonra uymayı taahhüt ediyorum” derse, “erişimi engelleme” kararı gözden geçirilir ve yeniden “serbestiyet” tanınır!.. Ama, tek şart; “Türkiye’nin gücü”nü kabul edecek ve “Güçlü Türkiye”nin önünde eğilecek!.. Tıpkı Youtube gibi!.. Malûm; daha önce “Türkiye’deki mahkeme kararlarının hiçbirini takmayan” ve “fitne merkezi” gibi hareket etmeye devam eden Youtube da, alınan “erişimi engelleme” kararına “2 yıl direnmiş” ama daha sonra yola gelmiş ve “Türkiye’nin gücü karşısında boyun eğmek” zorunda kalmıştı!.. “Türkiye ile işbirliği” yapmış ve “zararlı içerikleri” yayından kaldırmıştı!..
Hiç şüpheniz olmasın ki; “Twitter da yola gelecek”tir!.. Gelmeye başladı bile!.. Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey, hemen harekete geçmiş ve Gönenç Gürkaynak adlı hukukçu ile anlaşarak “Bu olayı çöz” demiştir!.. O da, girişimlere başlamış... Adamlar “enayi” değil ya; bu “kaymaklı pasta”dan hiç vazgeçerler mi? Başbakan Tayyip Erdoğan, Bursa mitinginde ne diyordu; “Şimdi mahkeme kararı çıktı. Twitter, mwitter hepsinin kökünü kazıyacağız. Uluslararası camia şöyle der, böyle der hiç umurumda değil. Herkes Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü görecek.” Evet, görecek!.. Youtube gördü, Twitter da görecek!..
ORADA ÖYLE, BURADA BÖYLE!
Gelelim, olayın “farklı bir boyut”unu gözler önüne sermeye... ABD’nin “Kuzey Caroline Eyaleti”nde yaşayan 21 yaşındaki Dont Jamar Sims adlı genç; twitter üzerinden bir mesaj atıp, diyor ki; “Barack Obama’nın alnına tüfeği yönlendirdiğim zaman Amerikan Gizli Servisi güçsüz kalacak... Bu gece onun katili olacağım!” Bu “tweet”ten anında haberdar olan gizli servis, “Twitter”a gidiyor ve “Obama’yı tehdit eden” şahsın “IP numaraları”nı ve “kişisel bilgi”lerini alıp, şahsı anında enseliyor!.. 21 yaşındaki genç “özür” dilese de, “250 bin dolar para ve hapis cezası”na çarptırılmaktan kurtulamıyor... Demek istediğim şu: ABD olunca, Twitter, hemen “işbirliği”ne gidiyor!..
Bir örnek de Almanya’dan... Yıl 2012... Twitter üzerinden “Nazi Propagandası” yapan sitelere erişim, neredeyse “jet hızıyla” engellenmiş ve Twitter şirketi, bu durumu; “Yerel kanunlara uymak durumundayız” diyerek açıklamıştı. Gelin görün ki; “Batı ülkelerinde kurallara uymak konusunda hassas ve çabuk” davranan Twitter; söz konusu ülke Pakistan veya Türkiye olduğunda bu kuralları göz ardı etmekten çekinmiyor.
Pakistan yönetimi 2010’da Peygamberimiz Hz. Muhammed’le ilgili sosyal medya siteleri üzerinden karikatür yarışması düzenlenmesine itiraz etmiş, Facebook ve Twitter’dan ilgili içeriklerin kaldırılmasını istemişti. Facebook, hakaret içeren içeriklere ulaşımın engellenmesi talebine olumlu cevap verirken, Twitter, talepleri cevapsız bırakmıştı... Görüyor musunuz “küstah”lığı!.. Twitter adlı küstah; talepte bulunan ülke ABD ve Almanya olunca, hemen yelkenleri indiriyor ama, Pakistan ve Türkiye’ye gelince “direniyor!” Bilmiyor ki; Türkiye, “Eski Türkiye” değil!.. Artık; “Yok öyle; 3 kuruşa 5 köfte!”
ONLARIN DERDİ, PARALEL’İ GERDİ!
“28 Şubat Süreci”nde postal yalayıp, “Post Modern Darbe”ye destek veren Hürriyet’inden Milliyet’ine, Vatan’ından, Cumhuriyet ve Zaman’ına kadar, bazı gazeteler, bugün de “Paralel Yapı”nın “Dost Modern Darbe girişimi”ne destek veriyorlar. İşte bu “Paralel gazeteler”; bir yandan “Özgürlüklere darbe” başlıkları atıp; “Kapanan Twitter’a nasıl girilir?” diyerek, “sansürü delme yolları”nı gösterirken, bir yandan da; AB ve ABD’den gelen açıklamalara bel bağlayıp; “ABD ve AB derin endişe ve şüphe içinde” diye yayın yapıyor!.. İşte ben, bu “Avrupa” ve “Amerika”ya derim ki; “Obama ve Nazi tweetlerinde, Twitter’la işbirliği yapan ve erişimi engelleyen siz değil miydiniz?.. Ne yani, size haktır da, bize yasak mıdır?” Geçelim...
SIKIYSA RUSYA’YA ÇATIN!
Avrupa ve Amerika, Twitter kararından dolayı “Türkiye’den derin endişe ve şüphe duyacağına” gitsin de Ukrayna’dan, Kırım’dan ve hiçbir şey yapamayıp, apışıp kaldıkları “Rusya”dan endişe duysunlar!.. Hani, AB’sinden ABD’sine kadar hepsi birlik oldukları halde, Rusya’ya bir şey yapabildiler mi?.. Ona “geri adım” attırabildiler mi?.. “Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını” elbette tasvip etmiyorum, ama mesele bu değil... Mesele şu: Rusya, gittikçe “Sovyet”leşiyor ama ABD de, AB de hiçbir şey yapamıyor!.. “Güçlü” iseler, gitsinler Putin’e lâf dinletsinler!.. Ama Putin; bir Gorbaçov veya “kafayı çekmeye sabahtan başlayan bir ayyaş Yeltsin” değil!.. Bilsinler ki, “Türkiye” de; “Eski Türkiye” değil!.. Başbakan Erdoğan’ın dediği gibi; “Tepkiler umurumda değil... Herkes Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü görecek!” Elbette; “Paralel”ciler de görecek! (Hasan Karakaya / Yeni Akit)
------------------------------------------------------------------------------
TÜRKİYE'YE GELEN TWITTER YETKİLİLERİ BAZI ŞARTLARI KABUL ETTİ
16.04.2014 10:48 Önceki gün Türkiye'ye gelen Twitter yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonucunda mahkeme kararlarının uygulanması için bir mekanizma kurulması konusunda uzlaşıldı. Şirket, 200 bildirim ve 3 mahkeme kararını uyguladı, bazı hesaplar da kapatılacak. Twitter temsilcileri ile yapılan görüşmelerde ‘sorunların’ aşılması için önemli mesafe kaydedildiği belirtildi. Reuters’e konuşan yetkililer ve mahkeme kararlarının uygulanması için bir mekanizma oluşturulacağını söyledi.
Twitter’ın Başkan Yardımcısı Colin Crowell, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Direktörü SineadMcSweeney ve hukuktan sorumlu direktörü Anthony Nieto’dan oluşan Twitter heyeti önceki gün Başbakanlık, Ulaştırma Bakanlığı, BTK ve TİB gibi kurumların yetkilileriyle gün boyu süren toplantılar yaptı. Başbakanlık kaynakları, dünkü görüşmelerle birlikte sorunun temeli olarak gördükleri “muhataplık” sorununun aşıldığını belirterek, “Karşılıklı olarak yapılan sunumlarda taraflar tam olarak birbirini anladı ve bundan sonra işbirliği yapılması için bir sistem kurulması kararlaştırıldı” dedi.
200 başvuru işleme alındı
Twitter yetkilileri toplantıya gelmeden önce mahkeme kararı bulunmayan yaklaşık 200 bireysel başvuruya yönelik talepleri karşıladığını, Türkiye için önemli üç mahkeme kararını uyguladığını ve kalan birkaç kararı en geç bir hafta içinde uygulayacağını kaydeden aynı yetkili, şöyle konuştu: “Bazı hesaplar da kapatılacak. Gelinen aşamada Twitter hemen bir şirket kurmayacak ancak İstanbul’da avukatları aracılığıyla gerekli olan iletişimi sağlayacak. Mahkeme kararlarının uygulanması, ulusal güvenlik, özel hayatın gizliliği ve kişisel hakların ihlali gibi konularda gerekli hallerde avukatlar kanalıyla adım atılması için temasa geçilecek. Ayrıca birçoğu Twitter’ın şirket politikasına da aykırı olan uygulamalara yönelik taleplerin hızlı şekilde hayata geçmesi için iki mekanizma önerildi. Twitter yönetimi bunu değerlendirecek ve kısa sürede bu konuda mekanizma oluşturulacak.”
Türkiye’de şirket kurabilir
Twitter yöneticilerinin vergi kaçırmak gibi yaklaşımlarının olmadığı ya da olamayacağını ifade ettiğini kaydeden yetkili, “Twitter Türkiye’de ofis açmaya kategorik olarak karşı değil, bunu net şekilde ifade etti. Şimdi bir çalışma yapılacak ve şirket kurana kadar Twitter’ın vergi ödeyip ödemeyeceği tespit edilecek. Eğer vergi ödemesi gerekirse Twitter bu sorumluluğu yerine getireceğini bildirdi” diye konuştu. Twitter’ın Türkiye’den yıllık 35 milyon dolar gelir elde ettiği kaydeden yetkililer, bunun vergilendirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.
Twitter kendi ofisini açacak
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Twitter’dan gelen üst düzey heyetin temaslarına ilişkin, “Türkiye’de ofis açacaklar, ofis açtıktan sonra da gerekli mali yükümlülükleri de yerine getirecekler” dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na iadeyi ziyaretinde konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İşler, şunları söyledi: “Şirketlerin mali yükümlülüğü söz konusu. Bu şirket, Türkiye’de bir sürü reklam alıyor ama hiçbir vergi ödemiyor. Muhatap da değil. Türkiye’de ofisi yok. Bu işler ortaya çıktıktan sonra ofis açması talebimiz var, ofis açacaklar. Tabii ki gerekli vergileri ödeyecekler bir de bu kişilik hakları ihlali olan erişimlerin engellenmesini talep ediyoruz. Bu zaten bütün medeni dünyada Twitter’dan istenen ve Twitter’ın doğrudan yaptığı engellemeler. Ama Türkiye söz konusu olduğu zaman bir ikircikli tavrın geçerli olduğunu gördük. Hatta bazı ülkelerde şunu da öğrendik ki mahkeme kararı dahi olmadan Twitter, talepleri yerine getiriyor.”
Öte yandan Ankara’daki temaslarına dün başlayan Twitter yetkilileri Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir danışmanı ile de bir araya geldi. (Star)
------------------------------------------------------------------------------
TWITTER. TÜRKİYE'DE OFİS AÇMA KARARIMIZ YOK
16.04.2014 16:24 Twitter Küresel Kamu Politikasından Sorumlu Başkan Yardımcısı Colin Crowell, Ankara'da Pazartesi gününden bu yana yaptıkları görüşmeler sonucunda hükümet ile Türkiye'de bir ofis açmak konusunda herhangi bir anlaşmaya varmadıklarını söyledi. The Wall Street Journal Türkiye'ye konuşan Crowell "Dünya genelinde ofisleri yalnızca ekonomik şartlar bunu haklı çıkardığında açıyoruz" dedi. Bu açıklamayla Twitter, Ankara'nın ABD şirketini vergilendirmek için şikayetlerini artırabilecek bir adım attı.
CROWELL: ÇÖZÜM ÇOK SERTTİ
Crowell Twitter'ın engellenmesi kararıyla ilgili olarak da "İçeriklerde her ne kadar hassas şeyler olsa da bulunan çözüm çok sertti. Türkiye'ye yatırım yapıyoruz çünkü milyonlarca kullanıcıya hizmet sunmak maliyetli bir iş. Son zamanlarda kapanmış olmak iş ortamına çok yardımcı olmuyor ama parlak bir gelecek umut ediyoruz" dedi.
San Francisco merkezli mikro-blog platformunun temsilcileri İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda hükümetin 20 Mart ve 3 Nisan tarihleri arasında Twitter'i mahkeme kararlarına uymamakla suçlayarak kapatmasının ardından Mayıs ayında gerçekleştirilecek bir ziyareti öne aldıklarını söyledi.
Twitter yetkilisi, Pazartesi gününden bu yana Ankara'da üst üste gerçekleştirilen toplantılarda Twitter'in kurallarının çiğnenmesi ve mahkeme kararlarını uygulamayla ilgili prosedürlerini anlattıklarını belirtti. Yetkililerin verdiği bilgilere göre hükümet ve Twitter aynı zamanda iki haftalık kapatılmanın ileride tekrarlanmaması için iletişimi artırma konusunda fikir birliğine varırken, belirli hesaplardan atılan ve yerel yasalara aykırı tweetleri veya hesapları Türkiye'de engellemek fakat dünya genelinde sansür etmemek adına görüş alışverişinde bulundular.
CROWELL: İLİŞKİLERİ SAĞLAMLAŞTIRDIK
Prosedürü açıklayıp Türkiye hükümetiyle açık ilişkilerini ve bağlarını yeniden sağlamlaştırdıklarını ifade eden Crowell, şirketin yerel meclisine mahkeme kararlarına daha hızlı cevaplar yetiştirebilmesi için vekalet verildiğini belirtti. Dublin'de bulunan bölgesel ofislerinin Ankara ve California arasındaki 10 saatlik fark gibi engellerin üstesinden gelmeye yardımcı olduğunu söyleyen Crowell, Twitter'in Türkiye'de ofis açmasının iş ortamının durumuna göre belirleneceğini ve bunun da ülkedeki siyasi gelişmelere yakından bağlı olduğunu dile getirdi.
Crowell, "Vergi konusunda direkt bir görüşme yapmadık" dedi ve Twitter'in reklam satışlarını Türkiye'de bir aracı üzerinden idare ettiğini ve ülkede direkt iş yapmadığını söyledi.
“Vergi konusunda direkt bir görüşme yapmadık”
Onlara mahkeme kararları konusunda da bir öneride bulunduklarını ifade eden Twitter yetkilileri şunları söyledi: "Bize bunlarla ilgili başvuruları e-posta ile değil, kendi şikayet sistemimiz içerisinden yapmalarını söyledik. Zaten her konuda mahkeme kararına da ihtiyaç yok. Şirket kurallarına da ters düşen içerikler konusunda zaten mahkeme kararı olmadan da aksiyon alabiliyoruz. Bunu farklı yerlerde yaptık. Türkiye'de de yaptık. Ancak bazen mahkeme kararlarına itiraz edebiliriz. Zaten bunu daha önce yaptık. Eğer mahkeme temyiz ederse engellenen içeriğe yeniden açabiliriz."
“İletişim için burada yerel bir avukatımız olacak. Burada devam ederken parlak bir geleceğimiz olsun isteriz”
Türkiye'de yaşadığımız kapatma olayını daha önce Çin'de, Pakistan'da, İran'da da yaşadıklarını ama bunun çok sık başlarına gelen bir durum olmadığını ifade eden yetkililer "İletişim için burada yerel bir avukatımız olacak. Burada devam ederken parlak bir geleceğimiz olsun isteriz" diye konuştu.
ŞİKAYET FORMUMUZU TÜRKÇEYE ÇEVİRDİK
Google'n İrlanda ofisi çalışanlarının sayısı Twitter Genel Merkez çalışan sayısından fazla olduğunu dile getiren yetkililer "Kullanıcılarımızın yüzde 75'den fazlası ABD dışında olduğu ve servisimizi büyütmek için uluslararası ofisler açmaya başladığımız doğru. Ancak Avrupa bile henüz küçük. Almanya ofisimizde 5 kişi çalışıyor. İtalya'da 2 kişi var. 5 yıl önce günde 2 milyon Tweet atılırdı. Bu sayı şimdi 500 milyon. Bunların hepsini okuyamıyoruz tabii ki. Bu konuda kullanıcılarımıza güveniyoruz. Ayrıca birkaç ay önce şikayet formumuzu da Türkçe'ye çevirdik" dediler.
Cumartesi gününden bu yana Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter, Facebook Inc. FB ve Google Inc. gibi sosyal medya şirketlerinin Türkiye'deki online pazardan kar edip vergi ödemediklerini söylüyor. Bu söylemle birlikte tartışma içerikten vergiye dönüştü. Başbakan vergiler konusunda Twitter'in "peşini bırakmayacağını" söylerken, Şimşek dün yaptığı bir konuşmada internet şirketlerinden kurum ve gelir vergisi toplayabilmek için OECD kurallarının bir kenara bırakılabileceğini dile getirdi.
Vergi konusu gündeme gelene dek hükümet, sosyal medya platformlarını özel hayatı ihlal etmek ve Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden içerik bulundurarak ülkenin menfaatlerini zedelemekle suçluyordu.
Twitter 30 Mart yerel seçimlerine gidilirken sızdırılan ve Erdoğan'ın rüşvet skandalına bağlantılı olduğunu iddia eden belgeler ve ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından engellendi. AKP seçimlerde yüzde 46 oy aldı. Google'nin video paylaşım sitesi YouTube ise anonim bir hesabın üst düzey Türk yetkililerinin Suriye'ye müdahaleyi tartıştıkları ses videosunu yayınlamasının ardından 27 Mart'ta engellendi. YouTube yasağı devam ederken, Twitter yasağı Anayasa Mahkemesi'nin kararını takiben kaldırıldı.
17 Aralık operasyonu sonrası Türkiye'den Twitter'a yapılan engelleme talep başvuruları incelendiğinde 9 başvuru göze çarpıyor. Bunlardan 5'i Digiturk'ten yapılmış telif hakkına yönelik başvurular. Hepsi de Lig TV'nin maç yayınlarını korsan olarak yayınlayan linklerin adresini paylaşan hesaplarla ilgili. @naklenmac, @demarkesports, @LigTVmax, @Sportboss gibi kullanıcılara ait bu gibi paylaşımlar yapan içerikler Twitter tarafından Türkiye'de engellenmiş görünüyor. Bu hesapların bazıları engellemenin ardından sahipleri tarafından kapatılmış. Ancak açık hesaplarda yasaklanan içerişe erişilmeye çalışıldığında ekranda İngilizce "Bu tweet telif sahibinin şikayeti üzerine askıya alınmıştır" uyarısı çıkıyor. Diğer 4 başvurunun biri de Binali Yıldırım'ın @hirsizaoyyok adlı hesaba karşı yaptığı itiraz. Kapatılan hesaplardan birinde ordu mensuplarına yönelik tweetlerin yer alması dikkat çekiyor. Bu tweetleri atan hesabaysa Türkiye'den ulaşılamıyor. (Kaynak: wsj.com.tr) (Star)
(21 Mart 2014, 15:19), son güncel.: (16 Nisan 2014, 16:24)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: