Yargıtay'ın kilit karar organı olan Birinci Başkanlık Kurulu'na tamamı cemaat karşıtı olan Yargıda Birlik Platformu'nun adayları seçildi. Blok oy kullanmakla bilinen 160 kişilik cemaat yapılanmasının hiç bir aday göstermemesi dikkatleri çekti. Kazanamayacaklarını öngördükleri için seçime katılmadıkları değerlendiriliyor. Birinci Başkanlık Kurulu, etkinlik açısından büyük öneme sahip. Yeni seçilen 144 üyenin dairelerini ve hangi dairenin hangi davaların temyiz incelemesini yapacağını belirleme yetkisine sahip. Daire başkanlarının dairelerini değiştirebilen, herhangi bir dairedeki üyeleri tek tek veya toplu olarak alıp başka dairelere verebilen Kurul'un yetkileri arasında, dairelerin baktığı dava türlerini değiştirmek de bulunuyor. Önümüzdeki günlerde Ergenekon ve benzeri davaların temyizi için hareketlenmelerin yaşanması bekleniyor. Öte yandan, cemaat yapılanmasının en büyük düşmanlarından biri olan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın bir kaç gün önce onanan hapis cezasının bozulması ve yeni teşkil edilecek Yargıtay dairelerince temyiz incelemesinin tekrar yapılması için formüller aranması da bekleniyor.
30.12.2014 21:31 Yargıtay'ın en kritik karar organı olan Birinci Başkanlık Kurulu için yapılan seçimlerle paralel yapı tamamen Yargıtay yönetimi dışında bırakıldı. Kurul'a seçilen 12 asıl üye arasında, 28 Şubat döneminde Genelkurmay brifinglerine katılmayan ve Ergenekon soruşturmaları sırasında yasadışı dinlenen iki isim dikkat çekti. Yargıtay, yeni seçilen 144 üyenin dairelerini ve dairelerin hangi davaların temyiz incelemesini yapacağını belirleme yetkisi bulunan Birinci Başkanlık Kurulu için seçim yaptı. Seçim sonunda, Yargıda Birlik Platformu'nun gösterdiği adaylar Kurul üyesi olarak belirlendi.
HER GÖRÜŞTEN VAR
Yeni Kurul'a, paralel yapıya yakın olduğu bilinen hiçbir aday seçilmedi. Hatta çoğunluğu 2010'daki seçimlerle Yargıtay üyesi olan 160 kişilik blokun, aday göstermediği gözlendi. Seçimde adayların aldığı oylar ve kullanılan oy miktarı dikkat çekici bir tabloyu da ortaya koydu. Seçimde 488 oy kullanıldı. Bunlardan sadece 9'u geçersiz, 6'sı boş çıktı. Adayların 8'inin 400'ün üzerinde veya 400'e çok yakın oy alarak seçilmesi, bu adayların paralel yapı ile birlikte hareket ettiği iddia edilen bloktan da oy aldığının açık göstergesi oldu. Kurul'a seçilen diğer 4 aday ise 300 üzeri veya 300'e çok yakın oy aldı. Blok grubun bu 4 adaya ya çok az destek verdiği ya da hiç destek vermediği gözlendi. Yeni Kurul'a seçilen 12 isim siyasi görüşleri dikkate alındığında da ilginç bir tablo çıktı. Kurul'a seçilenlerin tümü muhafazakâr, milliyetçi muhafazakâr, sosyaldemokrat ve laik kimlikleriyle ön plana çıkıyor.
BRİFİNGLERE KATILMAMIŞTI
Kurul'a, 28 Şubat döneminde Genelkurmay karargâhında verilen brifinglere katılmayan eski DGM Savcısı Dilaver Kahveci ile Ergenekon soruşturmaları sırasında adı sıkça gündeme gelen ve Ergenekon davasına karşı olduğu ileri sürülen Hamdi Yaver Aktan'ın da seçilmesi dikkat çekti. En çok oyu alan eski Ankara Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu da 12 Ekim HSYK seçimlerinde baskılar sonucu adaylıktan çekilmişti.
BİRİNCİ BAŞKANLIK KURULU ASİL ÜYELERİ
23'üncü Hukuk Dairesi Başkanı Hamit Dizdar (413 oy), 3'üncü Hukuk Dairesi Başkanı Ayşe Özçelik (426 oy), 12'nci Hukuk Dairesi Başkanı Erol Uzuner (409 oy), 13'üncü Hukuk Dairesi Üyesi Ali Selman Erkuş (392 oy), 11'inci Hukuk Dairesi Üyesi Refik Cemal Hanedan (317 oy), 10'uncu Hukuk Dairesi Üyesi Halil Özdemir (299 oy), 18'inci Ceza Dairesi Başkanı Hamdi Yaver Aktan (299 oy), 21'inci Ceza Dairesi Hüseyin Boyrazoğlu (426 oy), 17'nci Ceza Dairesi Başkanı Abdulhalik Yıldız (303 oy), 12'nci Ceza Dairesi Üyesi Ahmet Er (386 oy), 3'üncü Ceza Dairesi Üyesi Methiye Şebnem Günaydın (413 oy), 1'inci Ceza Dairesi Üyesi Dilaver Kahveci (406 oy).
YEDEK ÜYELER
Kurulun yedek üyeliklerine ise şu isimler seçildi:
“8. Hukuk Dairesi Başkanı Fahri Akçin, 21. Hukuk Dairesi Başkanı Dairesi Başkanı Mesut Balcı, 5. Hukuk Dairesi Başkanı Özcan Avcı, 15. Hukuk Dairesi Başkanı Belkıs Karakaş, 23. Ceza Dairesi Başkanı Şakir Aktı, 20. Ceza Dairesi Başkanı İlmettin Köklü, 14. Ceza Dairesi Üyesi Mustafa Demirbağ, 10. Ceza Üyesi Emel Özgan.”
YARGIDA BİRLİK’TEN F TİPİNE KARŞI YENİ ZAFER
Yargıtay’ın en önemli karar organı olan Birinci Başkanlık Kurulu için yapılan seçimin sonuçları, “2010’da Yargıtay’a ‘blok’ olarak yerleştirilen Cemaat yapılanmasının etkinliği kırıldı ve dengeler büyük ölçüde değişti” şeklinde yorumlandı. F tipi örgütün, Ergenekon soruşturmaları sırasında teknik ve fiziki takibe aldığı, hakkında asılsız haberler yaptırdığı, yasadışı dinleme kayıtlarını internet siteleri üzerinden servis ettirdiği Hamdi Yaver Aktan ile benzer tertiplerle hedef alınan Hüseyin Boyrazoğlu’nun başkanlık kuruluna seçilmeleri de bunun en somut göstergesi olarak niteleniyor.
YENİDEN İŞBÖLÜMÜ YAPILACAK
Yargıda Birlik Platformu ağırlıklı isimlerden oluşan yeni kurulun yetkileri de son derece önemli. Daire başkanlarının dairelerini değiştirebilen, herhangi bir dairedeki üyeleri tek tek veya toplu olarak alıp başka dairelere verebilen Kurul’un yetkileri arasında, dairelerin baktığı dava türlerini değiştirmek de bulunuyor.
Yeni oluşan Birinci Başkanlık Kurulu, iş durumunu dikkate alarak, daireler arasındaki iş bölümünü yapacak ve buna ilişkin karar derhal Resmi Gazete’de yayımlanacak. Bu karar, yayım tarihinden itibaren 10 gün sonra uygulanmaya başlanacak.
(30 Aralık 2014, 21:31)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: