Paralel Yapı'nın adeta kozmik odası ve en önemli finansman kaynağı olarak nitelendirilen Bank Asya'ya polis ekiplerince baskın yapıldı. Mali polis, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ekipleri, banka avukatının eşliğinde bankada inceleme başlattı. Ekiplerin, 'bankacılık işlemlerinde usulsüzlük yapıldığı' iddiasıyla bankadaki dosyaları ve bilgisayarları incelediği öğrenildi. Baskının ihbar mektupları üzerine başladığı öğrenildi. Paralel Yapı'nın yüklü bağışlar topladığı Bursa'daki Yıldırım Şubesi'nin kontrolünün cemaatin Marmara Bölgesi'nden sorumlu imamı Cansun'un kontrolünde olduğu, yurtdışındaki okullar için gereken teminat mektuplarının da, bu şubeden usülsüz olarak gönderildiği belirlendi. Ayrıca 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerinden sonra bankadan parasını çekmek isteyen ya da ticari hesaplarını başka bankaya kaydırmak isteyenlerin de geri çevrildiği ortaya çıktı.
17.01.2015 09:25 Mali polis, Paralel yapının bankası Bank Asya'ya baskın düzenledi. Bankanın Bursa'nın en büyük ilçelerinden olan Yıldırım'daki şubesine, dün akşam saatlerinde mali polis, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ekipleri geldi. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla başlatılan operasyon kapsamında Paralel Yapı'ya yakın holdinglerin hesaplarının bulunduğu şubedeki dosya ve klasörler toplandı. Bilgisayar hard disklerini inceleyen mali polisin operasyonunun usulsüz bankacılık işlemleriyle ilgili olduğu belirtiliyor. Mali polisin uzun süredir takip ettiği şubeyle ilgili gelen ihbarları da dikkate alarak operasyonun düğmesine bastığı bilgisine ulaşıldı.
KAYITDIŞI PARA TRANSFERİ
İlk incelemelere göre, bankanın Bursa'daki en büyük şubelerinden olan Yıldırım'dan usulsüz krediler verildiği, şaibeli mevduat hesapları açıldığı, kayıt dışı para transferleri yapıldığı tespit edildi. Savcılığın gizlilik kararı nedeniyle herhangi bir açıklama yapılmadı. BDDK ve MASAK, 17 Aralık'taki darbe girişiminin ardından Paralel Yapı'nın bankasında inceleme yapmıştı. Bankada ortaklara sağlanan usulsüz krediler, sigortaya tabi mevduat tutarından yararlanmak için açılan şaibeli hesaplar, bankaya yatırılan paraların kaynağı ve kara para olup olmadığına yönelik araştırmalar başlatılmıştı. BDDK'nın görevlendirdiği murakıplar para transferlerinde 'fiktif' hesap incelemesi yapmıştı.
DİĞER DETAYLAR
Gülen cemaatinin en önemli finans kaynağı olan Bank Asya'ya polis operasyonu düzenlendi. Delillerin yokedilmesi ihtimali nedeniyle baskın şeklinde gerçekleşen operasyon bankanın Bursa Yıldırım Şubesine yönelik gerçekleşti. Mali polis, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ekipleri, banka avukatının eşliğinde bankada inceleme başlattı. Ekiplerin, 'bankacılık işlemlerinde usulsüzlük yapıldığı' iddiasıyla bankadaki dosyaları ve bilgisayarları incelediği öğrenildi. Konuyla ilgili olarak akşam saatlerinde bankadan bir açıklama geldi.
BANKASYA: İNCELEME BANKA İLE İLGİLİ DEĞİL
Bank Asya’dan yapılan resmi açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Bursa Yıldırım Şubemizde yapılan adli arama işlemi, Asya Katılım Bankası A.Ş. ile ilgisi olmayan şahıslara yönelik bir soruşturma kapsamında gerçekleştirilmektedir. Söz konusu adli arama işleminin Bankamız ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Bankacılık işlemlerinde usulsüzlük yapıldığına ilişkin iddialar tamamıyla gerçek dışıdır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."
PARALELİN YURTDIŞI OKULLARINA USULSÜZ TEMİNAT MEKTUPLARI
Paralel Yapı'nın yüklü bağışlar topladığı Bursa'daki Yıldırım Şubesi'nin kontrolünün cemaatin Marmara Bölgesi'nden sorumlu imamı Cansun'un kontrolünde olduğu, yurtdışındaki okullar için gereken teminat mektuplarının da, bu şubeden usülsüz olarak gönderildiği belirlendi. Mali polis ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından, Paralel Yapı'nın adeta kozmik odası ve en önemli finansman kaynağı olan Bank Asya'nın Bursa'daki Yıldırım Şubesi'ne yapılan baskının detayları ortaya çıktı. Yapılan incelemelerde, Paralel'in yurtdışındaki okulları için gerekli teminat mektuplarının Bursa'daki şubeden usulsüz olarak gönderildiği belirlendi. Ayrıca 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerinden sonra bankadan parasını çekmek isteyen ya da ticari hesaplarını başka bankaya kaydırmak isteyenlerin de geri çevrildiği ortaya çıktı.
USÜLSÜZ KREDİLER
Bankacılık yerine tefecilik yaptığı iddia edilen şubenin, müşterilerin geçmişte kullandığı kredileri çok yüksek faizlerle geri istediği belirlendi. Birçok vatandaşın aldığı kredinin kat kat fazlasını geri ödemek zorunda kaldığı ortaya çıktı. Şubenin usulsüz krediler kullandırdığı tespit edilirken, darbe girişiminden sonra halkın tepkisi üzerine işleri bozulan Paralel firmalara milyonlarca lira aktarıldığı tespit edildi. En çarpıcı tespitlerden biri ise bankaya olan kaynağı belirsiz para girişinin bu şube üzerinden yoğunlaşması oldu.
ŞUBENİN KONTROLÜ İMAMDA
Bursa, Paralel'in yüklü miktarlarda bağış topladığı kentlerin başında geliyor. Yıldırım Şubesi'ndeki tüm işlemlerin de Bursa imamı olarak bilinen ve Marmara Bölgesi'nden sorumlu olan ancak operasyondan önce Pensilvanya'ya kaçan Cansun ve eski Bursa Valisi Şahabettin Harput'un kontrolünde yapıldığı belirlendi. Bursa'da toplanan paraların bu şube üzerinden transfer edildiği öğrenildi.
PARALEL VALİ VERGİ SALMIŞ
17-25 Aralık darbe girişiminin finans kaynağı olan Bank Asya'nın bölge imamlarının adeta vali gibi şehirleri yönettiği ortaya çıktı. Bursa'da Banka Asya Yıldırım Şubesi'nde başlatılan soruşturmada paralel örgütün Bursa imamı olan Cansun Sarıyıldız'ın, işadamlarından 'yardım' adı altında vergi topladığı belirlendi. Baskından kısa bir süre önce yurtdışına kaçan Cansun Sarıyıldız'ın 80 milyon TL değerindeki kamu arazisini cemaatin üniversitesine tahsis eden eski vali Şahabettin Harput döneminde adeta vali gibi Bursa'yı yönettiği belirtildi. Sarıyıldız'ın 17 ve 25 Aralık darbe girişiminden önce Bursa'dan topladığı yardım miktarının da 200 milyon TL'yi bulduğu ifade ediliyor. Cemaate bağış yapmayan işadamlarına ise polis operasyonu yapılmasının talimatını da Sarıyıldız'ın verdiği ileri sürüldü. Vali Harput'un büyük hürmet gösterdiği Sarıyıldız'ın, ihaleleri örgütün işadamlarına yönlendirdiği belirlendi.
ŞANTAJLA HARAÇ ALDILAR
Şahabettin Harput'un 2008'de Bursa'ya atanmasının ardından cemaatin Bursa'dan topladığı yardım paralarında büyük artış sağlandı. Bunun üzerine Fethullah Gülen, Sarıyıldız'ı Bursa imamı olarak atadı. Bursa'da düzenlenen Türkçe Olimpiyatları için Büyükşehir Belediyesi'nden sponsorluk adı altında milyonlarca lira alan Sarıyıldız ve Vali Harput kenti adeta haraca bağladı. Sarıyıldız'ın Bursa imamı olmasının ardından cemaate giden yardım tavan yaptı. 400 bin TL'ye dayanan rakamlar işadamlarından toplanmaya başladı. Bursa'daki bir market zinciri sahibinden de bu miktarda para istendi. Ancak işadamı bu parayı vermeyince yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Ayrıca Cansun Sarıyıldız'ın isteği üzerine cemaate ait Bahar Hastanesi Bursa'da faaliyet gösteren ve işleri iyi olmayan özel bir hastaneyi satın almak istedi. Fakat hastanenin ortağı işadamı bu satışa karşı çıktı. Bu sefer de devreye eski vali Harput girince işadamı satmak zorunda kaldı.
BANK ASYA ÇIRPINIYOR
17-25 Aralık darbe girişiminin finansörü Bank Asya, ayakta kalabilmek için son kozlarını oynuyor. BDDK'nın, mali bünyesindeki bozulma nedeniyle geçen yıl 70'inci madde kapsamına aldığı Bank Asya, iştirak satışlarına devam ediyor. Daha önce de hisse satışı yapan Bank Asya, bu kez de Tamweel Africa Holding'deki yüzde 40 hissesini, 31.8 milyon euro bedelle The Islamic Corporation for the Development of the Private Sector'e satmak için sözleşme imzaladı. Paralel finansörlerin, bankaya 92 milyon lira destek atması bankanın 'borcunu ödeyemeyecek' durumda olduğu sorusunu gündeme getirirken, son iştirak satışı bu iddiaları güçlendirdi.
PARALEL MEDYADAN BASKINA TEPKİ
Öte yandan bankaya yönelik operasyona paralel kesimlerden tepki geldi. Bu kesimin merkez yayın organı olarak nitelendirilen Zaman gazetesi "Bank Asya şubesine ‘İftira mektupları'yla hukuksuz baskın" başlığıyla verdiği haberinde olayı şu satırlarla duyurdu:
"Bank Asya şubesine ‘İftira mektupları'yla hukuksuz baskın.. Bank Asya’ya yönelik hukuksuz uygulamalardan sonuç alamayan iktidar, bu kez ‘iftiracı mektupları’na sarıldı. Mali polis ve BDDK elemanları, Bursa Yıldırım Şubesi’nde kasa kiralayan müşterilerle ilgili işlem yaptı. Şirketlerin para transferleri, kredi kullanım durumları ve çek-senet transferleri ile ilgili inceleme yürütüldü.
17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarının ardından başlatılan cadı avı sürüyor. Bank Asya’ya yönelik baskı ve yıldırmalardan istediği sonucu alamayan iktidar, alternatif yöntemlere başvurmaya başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından her yaptığı işlem takip edilebilen Bank Asya’ya saldırının yeni yöntemi kiralık kasalar oldu. Bankanın Bursa Yıldırım Şubesi’nde 24 saat boyunca yapılan incelemede ‘kiralık kasalar’, çek-senet işlemleri ve kredi işlemlerine yönelik araştırma yapıldı. Operasyonun, ‘iftiracı mektuplarına’ dayandırıldığı belirtiliyor. Bank Asya şubesine gelen polislerin yanlarında bazı gazetecileri de götürmesi şaşkınlıkla karşılandı.
Yıldırım Şubesi’ne önceki gün saat 16.25 sularında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ekipleriyle birlikte gelen mali polis ekipleri Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan aldıkları 24 saatlik arama ve inceleme iznini ibraz ettikten sonra çalışmalara başladı. Banka şubesinde kasa kiralayan müşterilerle ilgili işlem yapan BDDK ve mali polis ekipleri, akşam ilerleyen saatlerde bu müşterilere telefonla ulaşarak bankaya çağırdı. Kasaları açıp içindeki malzemelerle ilgili tutanak hazırladıktan sonra geri gönderdi. Haklarında tutanak hazırlanan müşterilerden isteyenlere soruşturma evrakının bir örneği de verildi.
Kiralık kasalarla ilgili işlemlerin tamamlanmasının ardından şirketlerin para transferleri, kredi kullanım durumları ve çek-senet transferleri ile ilgili çalışma yürütüldü. Savcılıktan alınan izin kapsamında hem evrakların kopyası hem de bilgisayarın imajları alındı. BDDK ve mali polis ekipleri gece boyunca banka şubesindeki çalışmalarına devam etti. Sabah mesainin başlamasıyla birlikte Yıldırım Şubesi’nde bir tarafta normal bankacılık işlemleri sürerken, ekipler de incelemelerine devam etti. Baskının dün mesai bitimiyle tamamlanması gerekiyordu. Ancak polis 15.30 sularında savcıdan aldığı yeni bir izinle bankaya geldi. Daha önce savcı izni olmadığı gerekçesiyle avukatların açmalarına izin vermedikleri bazı dolaplar açtırılıp incelendi. Başlangıçta 24 saat olarak planlanan baskın son izinle birlikte uzadı.
Baskının dikkat çeken ayrıntılarından biri de bazı gazetecilerin anında haberdar edilmesiydi. Neredeyse polis ile gazeteciler aynı anda şube önüne geldi. Olayın hemen ardından devletin resmi ajansının da aralarında bulunduğu bazı ajanslarca servis edilen ve internet sitelerine düşen haberlerde, baskına gerekçe olarak ‘usulsüz bankacılık işlemleri yapılıyor’ olmasının gösterilmesi dikkatlerden kaçmadı. Oysa Bankacılık Kanunu gereği soruşturmanın gizli yürütülmesi gerekiyordu. Birkaç saat sonra ise hükümete yakın medyanın internet sitelerinde, akabinde de dünkü gazetelerinde operasyonun detaylarıyla ilgili bilgilerin yer alması dosyanın önceden sızdırıldığı izlenimini uyandırdı."
(17 Ocak 2015, 09:25)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: