2010'daki KPSS'de usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturmada, 1 numaralı şüpheli olduğu belirtilen Fetullah Gülen hakkındaki dosya ayrılarak, 'Devlette Paralel Yapı' iddialarına ilişkin Ankara'da yürütülen ana soruşturma dosyasıyla birleştirildi. Bu gelişme, Gülen liderliğindeki paralel örgütlenmeyi konu alan ana soruşturmaya çok önemli delillerin girdiği şeklinde değerlendiriliyor.
03.04.2015 23:11 2010'daki KPSS'de usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturmada, 1 numaralı şüpheli olduğu belirtilen Fetullah Gülen hakkındaki dosya, "Devlette Paralel Yapı" iddialarına ilişkin soruşturma dosyasıyla birleştirildi.
KPSS'de usulsüzlük iddialarını soruşturan Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman, Gülen dosyasını ayırma kararı verdi. Erkman, ayırdığı dosyayı, "Devlette Paralel Yapı" iddialarıyla ilgili ana soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun'a gönderdi. Savcı Coşkun, gelen dosyayı, "Devlette Paralel Yapı" dosyasıyla birleştirdi.
Ayırma kararındaki değerlendirmeler
Kararda, 2010'daki genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimleri alanlarından oluşan KPSS sınavının üçüne de giren adaylar yönünden, sınav sorularının önceden elde edilerek aracılar ve adaylar vasıtasıyla sınava girenlere dağıtılmasıyla ilgili "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak", "resmi belgede sahtecilik", "kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık", "suç delillerini yok etme", "görevi kötüye kullanma" suçlarından yapılan soruşturmada, şüpheli sayısının net belli olmadığı kaydedildi.
Ayırma kararda, 23 Mart 2015'teki adli soruşturma ve yakalama kararları uyarınca 32 şüphelinin tutuklandığı, 30 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildiği hatırlatıldı.
YÖK Denetleme Kurulu, Jandarma Kriminal, Emniyet Bilişim Uzmanlığı, TÜBİTAK, MASAK raporları, ÖSYM, SGK, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Kredi ve Yurtlar Kurumundan alınan yazılar, müşteki beyanları, bir kısım şüpheli ikrarı, bilirkişi raporları, HTS analizleri ile tüm delillere göre, YÖK raporunda 100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 adayın şüpheli konumunda olduğu ifade edilen kararda, "bin 435 şüphelinin doğrudan, kalanların ise büyük çoğunluğunun dolaylı olarak kamuoyunda bilinen bir yapıyla bağlantılı olduğunun tespit edildiği" aktarıldı.
Kararda, "Fezlekede 1. sırada gösterilen Fetullah Gülen ile ilgili değerlendirmeler ve delillere göre, tarafınızca yapılmakta olan 'ana örgüt' soruşturması kapsamında, iki dosya arasında fiili ve kişisel bağlandı olduğu değerlendirilmiştir" denildi.
Bu gelişme, Gülen liderliğindeki paralel örgütlenmeyi konu alan ana soruşturmaya çok önemli somut delillerin girdiği şeklinde değerlendiriliyor.
3 YAKALAMA KARARINA İSTİNADEN ABD'DEN İADESİ İSTENECEK
Öte yandan Adalet Bakanlığı'nın üçüncü yakalama kararını ‘KPSS hırsızlığı’ndan alacak olan Gülen'i üç dosyayı bir çatı dosyada birleştirerek ABD’den istemeye hazırlandığı öğrenildi. Adalet Bakanlığı'nın, önemli soruşturmalarda adı 'örgüt lideri' olarak geçen Fethullah Gülen hakkında çıkarılan yakalama kararlarına ilişkin önemli bir karar aldığı belirtiliyor. Buna göre, Gülen hakkında çıkarılan ve çıkacak olan tüm yakalama kararları bakanlıkta birleştirilerek, 'tek' ve 'kapsamlı' bir kırmızı bültene dönüştürülecek.
ABD'nin suçluların iadesi konusundaki katı tutumunu dikkate alan Bakanlık, bu sayede Gülen hakkındaki kırımızı bülten ve talepname dosyasını sağlam temellere dayandırmayı hedefliyor. Şu ana kadar 'Tahşiye' ve 'usûlsüz dinleme' soruşturmaları kapsamında iki ayrı yakalama kararı bulunan Gülen hakkında, paralel yapıda panikle karşılanan KPSS soruşturması kapsamında da yakalama kararı çıkacağı belirtiliyor.
İLK YAKALAMA TAHŞİYE'DEN
Gülen hakkında ilk yakalama kararı 14 Aralık'ta Tahşiyeciler soruşturması kapsamında çıkarıldı. Tahşiye Yayınevi'ne kumpas soruşturmasında, Gülen'in adı ilk kez 'terör örgütü yöneticisi' olarak kayıtlara geçti. Savcılığın talebi üzerine İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nce verilen kararda, “Şüpheli Gülen'in soruşturma dosyasında var olan deliller değerlendirildiğinde, şüphelinin TMK kapsamında örgüt kurarak yönettiği yönünde kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu ve şüphelinin 10 yılı aşkın süredir yurtdışında ikamet ettiği, bir daha ülkeye dönmediği, Amerika'da yaşadığı dikkate alınarak şüpheliye ulaşılamaması ve savunmasının tespitinin mümkün olmaması nedeniyle 'terör örgütü kurma ve yönetme' suçundan tutuklamaya yönelik hakkında yakalama kararı çıkarılması yönünde hüküm kurulmuştur” denilmişti.
FETÖ/PDY ÖRGÜTÜNÜN LİDERİ
Gülen hakkında ikinci yakalama kararı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun da aralarında bulunduğu devletin üst kademesinden birçok ismin görüşmelerinin kaydedildiği Selam-Tevhid Örgütü kumpası kapsamında çıkarıldı. 3. Sulh Ceza Hakimliği ayrıca aynı soruşturma kapsamında Emre Uslu hakkında da yakalama kararı çıkardı. Soruşturmayla ilgili Emniyet'in hazırladığı fezlekede Gülen 1 numaralı, Uslu da 2 numaralı şüpheli olarak yer aldı. Terör ve terörizmin tanımı yapılan fezlekede, paralel yapı için ilk kez 'Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)/Paralel Devlet Yapılanması (PDY)' adı kullanıldı. Gülen'in FETÖ/PDY'nin lideri olduğu belirtildi.
KPSS'NİN DE BAŞINDA
2010 KPSS'de soruların çalındığı gerekçesiyle yürütülen soruşturma kapsamında, emniyet tarafından hazırlanan fezlekede, suç örgütünün şeması da yeraldı. Örgütün en tepe noktasında Pensilvanya'da yaşayan Gülen bulunuyor. Fezlekede Gülen'in “Devletin kılcal damarlarına kadar sızın. Deşifre olmamak için ne gerekiyorsa yapın” sözleri de yeraldı. Sınav hırsızlığının 1 numaralı zanlısı Gülen hakkında, önümüzdeki günlerde üçüncü bir yakalama kararının çıkması bekleniyor.
ÇATI DOSYA GELİYOR
Yakalama kararlarını birleştirecek olan Adalet Bakanlığı, böylece ABD'nin formel gerekçelerle Gülen'in iadesinin reddetmesinin önüne geçmeyi hedefliyor.
Tüm bu kararlar Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nde tek dosyada birleştirilecek. Bakanlık daha sonra Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebiyle Interpol'e başvuracak. Interpol'ün kabul etmesiyle birlikte Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarılacak. Böylece Gülen, Interpol'e üye 190 ülkede kimlik bilgileri, işlediği suç türü, fotoğraf ve parmak izi de bulunmak suretiyle aranacak. Bültenin geçerlilik süresi 5 yıl. Gülen'in adresi belli, bu nedenle Türkiye, ABD'den iadesini isteyecek.
(03 Nisan 2015, 23:11)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: