Usulsüz işlemleri ve Paralel Yapı ile ilişkisi tespit edilen 'Kimse Yok Mu' Derneği önce Bakanlar Kurulu daha sonra da Danıştay kararıyla 'izinsiz yardım toplayabilen kuruluşlar' listesinden çıkarıldı. Danıştay'daki paralel 3 üyeden kaynaklanan ve 4 aydır süren direniş, Danıştay başkanının uyarısı sonrası kırıldı ve karar çıktı. Derneğin bir çok usülsüzlükleri tespit edilmişti. Örneğin, 2011'de Somali'ye gemi yoluyla gönderdiği ayni yardım miktarı 4200 ton olmasına karşın, internet sitelerinde 6700 ton olarak duyurulduğuna, yine Somali'ye gönderilen nakit paranın bankacılık sistemi kullanılmadan ve gümrük birimlerine bildirilmeden yurtdışına çıkarıldığına da dikkat çekiliyor.
23.05.2015 12:53 Usulsüz işlemleri ve Paralel Yapı ile ilişkisi tespit edilen Kimse Yok Mu Derneği Danıştay kararıyla 'izinsiz yardım toplayabilen kuruluşlar' listesinden çıkarıldı.
Üç bakanlığın incelemesi sonucu usulsüz işlem yaptığı ve Paralel Yapı ile bağlantısı belirlenen Kimse Yok Mu Derneği, "izne gerek olmadan yardım toplayan kuruluşlar" listesinden çıkarıldı. Türkiye'de faaliyet gösteren 100 bin dernekten 403'ünün kamuya yararlı dernek statüsünün bulunurken, Bakanlar Kurulu kararıyla bunlardan yalnızca 10'una "izinsiz yardım toplama yetkisi" tanınmıştı. Paralel Yapıyla ilişkisi tespit edilen Kimse Yok Mu Derneği 2014'te mercek altına alınmıştı. İçişleri, Gümrük ve Ticaret ile Maliye Bakanlığı'nın ortak yürüttüğü inceleme sonucunda dernekte yapılan usulsüzlükler bir bir ortaya çıkarıldı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan raporda derneğin banka hesap hareketleri şüpheli bulundu.
30 milyon lira kişilere
Dernek adına 30 Milyon gibi büyük bir meblağın yurtdışında banka yerine kişilerle gönderildiği, düzenlenen faturalarda kişilerin görev yerleri ile bankadan para çekme tarihleri arasındaki tutarsızlıklar olduğu tespit edildi. Ayrıca derneğin yardım adı altında faturalandırdığı paranın yarısının ise beyan edilmediği ortaya çıkarıldı. Derneğin 2011'de Somali'ye gemi yoluyla gönderdiği ayni yardım miktarı 4 bin 200 ton olmasına karşın, internet sitelerinde 6 bin 700 ton olarak duyurulduğuna, yine Somali'ye gönderilen nakit paranın bankacılık sistemi kullanılmandan ve gümrük birimlerine bildirilmeden yurtdışına çıkarıldığına da dikkat çekildi.
Kararı 4 ay sürüncemede bıraktılar
Eylül 2014'te toplanan Bakanlar Kurulu, Kimse Yok Mu Derneği'ni "izinsiz yardım toplayabilen kuruluşlar" listesinden çıkardı. Fakat bu karar, dernek tarafından Danıştay 10. Dairesi'ne götürüldü ve yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bunun üzerine Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı 10. Daire kararına itiraz etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da Ocak 2015'te itirazı haklı buldu. Fakat kurulda Paralel Yapı'yla ilişkili olduğu öne sürülen 3 hâkimin ayak diremesi yüzünden gerekçeli karar bir türlü imzalanıp bakanlığa bildirilmedi. Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün ihtarı üzerine 3 günde toplanan Kurul, 21 üyenin imzaladığı kararı 1 gün içinde İçişleri Bakanlığı'na tebliğ etti ve kamuya yararlı 10 dernek listesinde yer alan Kimse Yok Mu, bu sıfatını kaybetti.
(23 Mayıs 2015, 12:53)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: