Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, meslekten ihraç edilen eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında yakalama emri çıkarttı.
17.08.2015 20:32 Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında, "örgüt kurma" iddiasıyla soruşturma yürütülen eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç ile ilgili yakalama emri çıkarılması talebinde bulundu. Mahkeme heyeti de akşam saatlerinde talebi kabul etti. Haklarında yakalama kararı çıkarılan savcılar meslekten ihraç edilmişti. Ancak ihraç kararı kesinleşmediği için savcılar resmî olarak halen görevli olarak görünüyor. Görevli savcılar hakkında yasalara göre gözaltı kararı çıkarılamıyor.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararnamesiyle görevden uzaklaştırılmalarına karar verilen eski savcı Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında, HSYK başmüfettişlerince hazırlanan ve bugün savcılığa sunulan soruşturma dosyasını değerlendirdi.
Savcılarla ilgili "örgüt kurma" suçlamalarının yer aldığı ve gereğinin yapılmasının istendiği dosyayı dikkate alan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesine yazı yazarak bu kişilerin tutuklanma amacıyla yakalanmalarına karar verilmesini talep etti.
-Twitter hesaplarına ait görüntüler de mahkemeye sunuldu-
Mahkemeye sunulan talep yazısına, HSYK Başmüfettişliğinin 10 Ağustos 2015 tarihli soruşturma dosyasının yanı sıra, şüphelilerin Twitter hesaplarına ait ekran görüntüleri ile tanık anlatımı da eklendi.
Şüphelilerin, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ile "Cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarını işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin oluştuğu belirtilen talep yazısında, iddiaya konu suçların Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 100. maddesinde yer alan ve tutuklama nedeni olarak kabul edilecek katalog suçlardan olduğu aktarıldı.
"Tutuklanmaları amacıyla yakalama emri talebi"
Talep yazısında, şüphelilerin dosya içerisine yansıyan eylem ve davranışlarına göre delilleri yok etme, gizleme ve değiştirme hususunda kuvvetli şüphelerin bulunduğunun göz önüne alındığı belirtilerek, eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu'nun 312 ve 220. maddeleri, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 82, 85 ve 89/1. maddeleri ile CMK'nın 94/1 ve 100/1 maddeleri gereğince bu kişiler hakkında, ayrı ayrı tutuklanmaları amacıyla yakalama emri düzenlenmesine karar verilmesi talep edildi.
MAHKEME YAKALAMA KARARI ÇIKARDI
Başsavcılığın talebini değerlendiren mahkeme, üç savcı hakkında ‘yakalama kararı' çıkardı.
PARALEL MEDYADAN TEPKİ: YAKALAMA KARARI ÇIKARILMASI MÜMKÜN DEĞİL
Üç savcı hakkında çıkarılan yakalama kararı cemaat medyasında tepki gördü. Bugün ve Zaman gazeteleri gelişmeyi şu satırlarla okuyucularına aktardı:
"YAKALAMA MÜMKÜN DEĞİL
Ancak Savcılığın haklarında yakalama istediği Zekeriya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç hakkındaki ihraç kararı henüz kesinleşmediği için üç savcı için yakalama kararı verilemiyor.
ÜÇ SAVCIYA 'DARBE' SUÇLAMASI
Bakırköy Savcılığı'nın '17 -25 Aralık Büyük Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması' savcıları Celal Kara, Zekeriya Öz ve Mehmet Yüzgeç için "Örgüt kurmak", "Cebir şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmaya kısmen veya tamamen engellemek" iddiasında bulunduğu öğrenildi.
BAŞSAVCI VEKİLİNİN DARBE DELİLİ: TWEET'LER
Bakırköy Başsavcı Vekili Ömer Faruk Aydıner'in 17 Aralık savcıları hakkındaki yakalama talebinde, savcıların atmış olduğu tweet'leri delil olarak gösterdiği ortaya çıktı.
AYNI SUÇTAN İKİNCİ SORUŞTURMA HUKUKEN YÜRÜTÜLEMİYOR
Hakkında yakalama kararı talep edilen savcılardan Celal Kara için 17 Aralık soruşturması nedeniyle “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla iddianame düzenlenmişti. Yasalara göre aynı suçtan 2 soruşturma yürütülemiyor.
PERİNÇEK'İN AVUKATINI SEVİNDİRDİ
Ergenekon davası sanığı Doğu Perinçek'in avukatı Hasan Basri Özbey, darbe planları ve yolsuzlukları soruşturan Savcı Zekeriya Öz hakkında talep edilen yakalama kararını değerlendirdi.
Twitter'dan görüşlerini dile getiren Özbey, "Ergenekon avcısı Zekeriya Öz'ün yakalanmasına karar verilmiş. Seni ne zırhlı araç, ne Fetulah, ne de ABD kurtarabilir' dedik, dinlemedin!" ifadelerini kullandı.
ZEKERİYA ÖZ'DEN TWEET
Zekeriya Öz, hakkında çıkan yakalama kararını Twitter üzerinden değerlendirdi. Öz, “Ortalık kan gölüne dönmüş vatan sevgisinden yoksunlar dersane kreş basmayı görev biliyorlar. Terörle mücadele etmiş hakim savcı polis tutuklatanlar şehitlerden akan kandan göz yaşından sorumlusunuz. Milletin kanından siyaseti bırakın.” ifadelerini kullandı.
Eski CHP milletvekili, emekli savcı Ali Özgündüz: Yakalama kararı rezaletin daniskası
Cumhuriyet tarihinin en büyük rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını yürüten savcılar hakkındaki yakalama kararına hukukçulardan tepki geldi. Eski CHP milletvekili, emekli savcı Ali Özgündüz, sosyal medyadan yaptığı eleştiride “Yakalama kararı, rezaletin daniskasıdır! 17/25 Aralık, vıcık vıcık pislik kokan yolsuzluk ve rüşvet olayıdır.” dedi. Savcılarla ilgili yakalama kararındaki hukuksuzluklar da dikkat çekiyor. Savcılar hakkındaki ihraç kararı kesinleşmediği için yakalama, gözaltına alma, arama işlemi uygulanamıyor. Ancak bu yasa ihlal edilerek yakalama kararı çıkarıldı.
Cumhuriyet tarihinin en büyük rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını yürüten savcılar hakkındaki yakalama kararında hukuksuzluklar dikkat çekiyor. 4 bakanın istifa etmek zorunda kaldığı yolsuzluk soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili ihraç kararı kesinleşmediği için haklarında yakalama, gözaltına alınma, arama işlemi uygulanamıyor. Ancak bu yasa ihlal edilerek yakalama kararı çıkarıldı. Savcı Celal Kara hakkında yasalara aykırı olmasına rağmen aynı dosyadan ikinci bir soruşturma açıldı. Savcı Mehmet Yüzgeç hakkında HSYK'nın oybirliğiyle verdiği ‘davaya gerek yok' kararı yok sayılarak yakalama çıkarıldı.
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrası Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar'ın da aralarında olduğu 4 bakan istifa etmek zorunda kalmıştı. TBMM'de yapılan oylamada 38'i AKP'li olmak üzere 242 milletvekili, bakanların Yüce Divan'a gitmesi yönünde oy kullanmıştı. O dönem kulislere Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun aynı yönde düşündüğü yansımıştı. Seçim meydanlarda bütün muhalefet partileri iktidara gelmeleri halinde 17-25 Aralık dosyalarını yeniden açacaklarını vaat etmişti. Siyasi partilerin koalisyon görüşmelerindeki şartlardan birisi de yolsuzluk dosyalarının yeniden açılmasıydı.
Ancak koalisyon görüşmelerinin yapıldığı gün yolsuzluk soruşturmasını yürüten savcılar hakkında yakalama talebi gündeme geldi. Bu süreçte birçok hukuksuzluğa imza atıldı. Savcılar hakkındaki yargılama usullerine uyulmadı. Yolsuzluk soruşturması darbe girişimi olarak nitelendirildi. Buna delil olarak ise savcıların 17 Aralık'tan bir yıl sonra açığa alınmalarına tepki gösteren tweet'leri gösterildi. Dosyada delil olarak konulan bir diğer belge de yolsuzluk soruşturması şüphelilerinin ifadeleri oldu. Bu kişilerin kendileri hakkında soruşturma yürüten savcıları suçlayıcı beyanları darbe delili olarak sunuldu.
HSYK ‘KOVUŞTURMAYA GEREK YOK' DEMİŞTİ
Dosyada yer alan bir diğer hukuksuz detay ise 17 Aralık'ın TOKİ ayağını yürüten Savcı Mehmet Yüzgeç'e ilişkin. Daha önce HSYK, Savcı Yüzgeç hakkında dava açılmasını gerektirecek bir durum olmadığına karar vermişti. Üstelik bu karar oybirliğiyle çıkmıştı. Kararda “İstanbul eski halen Kahramanmaraş savcısı Mehmet Yüzgeç'e isnat olunan eyleme ilişkin soruşturma dosyasının incelenmesi sonucunda, soruşturmaya konu eylemler yönünden kovuşturma yapılmasına yer olmadığına oybirliği ile karar verildi.” ifadeleri yer almıştı. HSYK'nın bu kararına rağmen çıkan tutuklama talebi siyasi iradenin baskısını ortaya koyuyor.
ZARRAB'A ÖDÜL VERİLDİĞİ YERDE BUNLAR NORMAL
Savcı Celal Kara hakkında daha önce 17 Aralık soruşturması nedeniyle ‘görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla iddianame düzenlenmişti. Bu iddianame geçtiğimiz günlerde Yargıtay tarafından kabul edilmişti. Yasalara göre aynı suçtan 2 soruşturma yürütülemiyor. Ancak bu kural ihlal edilerek ikinci soruşturma açıldı. Kara'nın avukatı Niyazi Atasoy, müvekkilinin nerede olduğunu bilmediğini belirtti. Kendilerine resmi yazı tebliğ edilmediğini vurgulayan Atasoy, savcılar hakkındaki ihraç kararı kesinleşmediği için görevlerinin devam ettiğini hatırlattı. Yakalama kararı çıkarılamayacağını vurgulayan Avukat Atasoy “Müvekkilimin kaçtığı iddiası doğru değil. Hakkındaki karardan haberdar olduğu zaman gereğini yapar. Müvekkilimin yürüttüğü yolsuzluk soruşturmasının 1 numaralı şüphelisi Reza Zarrab'a bakanların ödül verdiği bir ortamda yolsuzluk soruşturmasını yürüten Savcı Celal Kara'nın başına bunların gelmesi normal.” dedi. Öte yandan savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara'nın Sarp Sınır Kapısı'ndan Gürcistan'a geçtikleri iddia edildi. Artvin Valisi Kemal Cirit, çıkış tarihleri itibarıyla haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmadığı için geçişlerin engellenemeyeceğini belirtti."
(17 Ağustos 2015, 20:32)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: