Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Doğan grup medyasındaki PKK terör örgütü ile ilgili bazı haberlerden dolayı 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla yetkililer hakkında soruşturma başlattı.
20.09.2015 15:26 Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, Doğan Medya Grubu bünyesindeki basın kuruluşlarında yer alan bazı haberlerden dolayı yetkililer hakkında, ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçundan soruşturma açıldı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili İdris Kurt, Güneş gazetesinin 10 Eylül 2015'teki ''Al Sana Belge" başlıklı haberini ihbar kabul ederek, yaptıkları yayınlardan dolayı Doğan Medya Grubu hakkında resen soruşturma başlattı.
-İşte suça konu olan haberler-
Grup bünyesindeki bazı televizyon ve gazetelerde;
''29 Ağustos 2015'te Siirt'te şehit düşen askerlerin fotoğraflarının sansürsüz yayınlanması",
''Tunceli'de öldürülen PKK'lıların fotoğraflarının sansürlenmesi'' ile
''Cüneyt Özdemir'in PKK'ya katıldığı iddia edilen 'kırmızı fularlı kız' olarak bilinen Ayşe Deniz Karacagil ile televizyondaki röportajı''nın
soruşturmaya konu olduğu öğrenildi.
DIŞ BASIN ACİL KODUYLA GEÇTİ
Doğan Medya Grubu yetkilileri hakkında açılan soruşturma, uluslararası haber ajansları tarafından acil koduyla duyuruldu.
Reuters haberinde, "Türk savcılar, 'terör propagandası' iddiasıyla Doğan Medya Grubu hakkında soruşturma başlattı" denildi. Haberde, Doğan Medya'nın, "Türk medya devi Doğan Holding bünyesinde olduğu ve yüksek tirajlı Hürriyet gazetesini yayımladığı" belirtildi.
AFP ise, "Resmi haber ajansı, Türkiye'nin önde gelen medya grubuna 'terör propagandası'ndan soruşturma açıldığını bildirdi" ifadesini kullandı. Haberde, Doğan Medya Grubu'nun, "bağımsız Hürriyet gazetesi, CNN Türk televizyon kanalı ve diğer yayın organlarının sahibi" olduğu hatırlatıldı.
BAŞSAVCI: DOĞAN GRUBU MANİPÜLASYON YAPIYOR
Doğan Grubu’na “terör örgütü propagandası yapma” iddiasıyla açılan soruşturmanın ardından ‘basın özgürlüğüne müdahale ediliyor’ yaygarası koparılarak soruşturma manipüle edilmeye çalışılıyor.
Bakırköy Başsavcısı Selami Hatipoğlu, Doğan Grubu’na yönelik “Terör örgütü propagandası yapma” iddiasıyla yürütülen soruşturmayla ilgili “Basın özgürlüğüne müdahale var diyenler soruşturmamızı manipüle etmeye çalışıyor. Müdahale olsaydı bunlar yazılmazdı” dedi.
Soruşturmanın ardından, “Basın özgürlüğüne müdahale” iddialarının ortaya atıldığına dikkat çeken Hatipoğlu, basın özgürlüğüne müdahale iddialarını reddederek şunları söyledi:
“Basın özgürlüğüne müdahale var diyenler soruşturmamızı manipüle etmeye çalışıyor. Kanunen yetki bizde. Biz kimsenin evini basmadık. Kimseyi zorla alıkoymadık. Basın özgürlüğüne müdahale söz konusu değil. Müdahale olsaydı bunlar yazılmazdı o zaman. Hukuk çerçevesinde söz konusu iddiaları araştırıyoruz. Savcılarımız şu an incelemelere devam ediyor.”
Soruşturmanın Bakırköy Başsavcıvekili İdris Kurt’un başında olduğu Terörle Mücadele Bürosu tarafından yürütüldüğünü belirten Hatipoğlu, “soruşturma kapsamında PKK ve DHKP-C terör örgütleri lehine Doğan Grubuna bağlı TV ve gazetelerde yayınlanan tüm haberler ve köşe yazıları mercek altına alındı. Tek tek tespit edilen yayınlarda eser sahiplerinin yanı sıra sorumlu üst düzey isimler de ifadeye çağırılacak” dedi.
------------------------------------------------------------------------------
DOĞAN GRUBUNA MERCEK
29.09.2015 23:51 Savcılık, Doğan Medya Grubu’nun yayın organlarının incelenmesini istedi. “Terör örgütü propagandası” içeren yayınların bir kurum politikası olduğuna karar verilirse birçok kişinin ifadesi alınacak.
Star'ın haberine göre; Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Doğan Grubu’nun tüm yayın organlarının ve sosyal medya hesaplarının tek tek incelenerek, “Terör örgütü propagandası” içeren yayınların kurum politikası olup olmadığının tespitini istedi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, görev yeri dolayısıyla Doğan Medya Grubu hakkında “Terör örgütü propagandası yapma” iddiasıyla re’sen soruşturma başlatmıştı. Soruşturma derinleştirilerek gruba bağlı tüm yayın organları ve sosyal medya hesapları mercek altına alındı. Başsavcılık, “Terör örgütü propagandası” içeren yayınların bir kurum politikası olup olmadığına dair detaylı araştırma için Emniyet’e yazı yazdı.
KOMPLE İNCELEME
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yazılan yazıda, grubun yayın organlarında yer alan “Terör örgütleri propagandası” içeren yayınların tek tek tespiti istendi. Yine grubun yayın organlarının twitter hesaplarının da incelenmesi için talimat verildi. Savcılık, bu araştırmanın tamamlanmasının ardından “Terör örgütü propagandası” içeren yayınların bir kurum politikası olup olmadığına yönelik kararını verecek. Kurum politikası olduğunun tespit edilmesi halinde Grup Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’nın da aralarında yer aldığı birçok kişinin ifadesi alınacak. Kurum politikası olmadığının tespiti halinde ise söz konusu yayınları hazırlayan kişiler hakkında kurumun ne gibi bir tavır sergilediği araştırılacak.
------------------------------------------------------------------------------
Hürriyet'e canlı bomba soruşturması!
16.10.2015 12:17 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Hürriyet gazetesine canlı bombalarla ilgili yapmış olduğu haber nedeniyle soruşturma açtı. Ankara'daki bombalı saldırı ardından önceki gün 'arananlar listesi' yayınlayan Hürriyet'e 'soruşturmanın gizliliğini ihlal'den dava açıldı. Başsavcılık haber sonrası, bazı şüphelilerin yer değiştirdiğini ya da kaçtığını duyurdu.
OPERASYONU GECİKTİRDİ
Haberin internet sitesine düştüğü sıralarda da emniyet birimleri ilgili kişilere yönelik operasyon yürütmekteydi. Başsavcılık yetkilileri, haberin internet sitesinde yer almasından sonra operasyonun aksadığını, yakalanmaya çalışılan şüphelilerin yer değiştirdiğini ve sonuç olarak operasyonun geciktiğini belirttiler. Bu gelişme üzerine soruşturmayı yürüten Anayasal Düzene Karşı Suçlar Bürosu Başsavcı Vekilliği Hürriyet'in internet sitesinde yer alan haberle ilgili, "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçundan soruşturma başlattı.
SIZDIRAN DA SORUŞTURULACAK
Başsavcılıkta yapılan değerlendirmede, haberin internet sitesinde veriliş saati anlamlı bulundu. Bu saatlerde Ankara dışındaki bazı illerde operasyonların devam ettiği, canlı bombalara yardım edenlerin yakalanma çalışmalarının sürdürüldüğü belirtildi. Başsavcılık bu nedenle soruşturmayı sadece haberi yazan gazeteci ve haberin yayımlandığı internet sitesi sorumluları hakkında değil, habere konu bilgileri sızdıranlar hakkında da yürütecek. Soruşturmanın başlatıldığı "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçu, TCK'nın 285'inci maddesinde düzenleniyor. Madde, soruşturmanın gizliliğini ihlal edenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor.
------------------------------------------------------------------------------
'PKK terör örgütü değildir'e soruşturma!
16.10.2015 19:46 Cumhuriyet Başsavcılığınca, Tahir Elçi hakkında CNN televizyon programında söylediği sözler nedeniyle soruşturma başlatıldı. TV moderatörü Ahmet Hakan'ın Tahir Elçi'ye bu skandal ve suç içeren sözleri nedeniyle uyarmaması nedeniyle bu konunun Doğan Medya hakkında kısa süre önce açılmış olan "terör" soruşturmasına delil olarak eklenip eklenmediği ise öğrenilemedi. O soruşturma da Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılmıştı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi hakkında bir televizyon programında söylediği sözler nedeniyle ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçundan soruşturma başlatıldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili İdris Kurt, dün CNN Türk'te katıldığı bir programda ''Bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir'' sözleriyle ilgili resen soruşturma açtı. Başsavcıvekili Kurt, Elçi hakkında ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçuyla ilgili soruşturma yapacak.
------------------------------------------------------------------------------
O soruşturmaya Ahmet Hakan da dahil edildi
20.10.2015 21:22 CNN Türk'te yayınlanan “Tarafsız Bölge” programında Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin “PKK terör örgütü değildir" sözleri sebebiyle başlatılan soruşturmaya program moderatörü Ahmet Hakan Coşkun ve programın yayın sorumlusu da dahil edildi.
-Elçi tutuksuz yargılanacak-
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili İdris Kurt tarafından söz konusu yayın sırasında 'Terör örgütü propagandası' yapıldığı gerekçesiyle re'sen başlatılan soruşturma çerçevesinde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hakkında yakalama kararı istenmiş Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği yakalama kararı çıkarmıştı. Tahir Elçi Diyarbakır'da gözaltına alındı. İstanbul'a getirilen Elçi tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi. Ancak mahkeme tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla Elçi'yi serbest bıraktı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı diğer taraftan yeni bir hamle daha yaptı. Başsavcılık, CNN Türk'teki yayının moderatörü Ahmet Hakan Çoşkun ve yayın sorumlusunu da söz konusu soruşturmaya dahil etti.
Doğan Medya ile ilgili haberlerimiz
(20 Eylül 2015, 15:14), son güncel.: (20 Ekim 2015, 21:22)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: