Mahkemece daha önce kayyum atanan Kaynak Holding bünyesinde 12 şirketin daha var olduğu ortaya çıkarılınca polis tarafından bu şirketlerde de arama başlatıldı. Kaynak Kağıt ve Kaynak Medya AŞ'nin de aralarında bulunduğu Üsküdar ve Bağcılar'daki 10 şirket ile Ankara'daki 2 şirkette eş zamanlı arama başlatıldığı öğrenildi.
27.11.2015 16:31 Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği, göreve başlayan kayyumların Kaynak Holding'e bağlı olduğunu tespit ettiği 12 şirket için arama kararı verdi.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması" (FETÖ/PDY) bünyesinde faaliyet gösterdiği iddiasıyla 18 Kasım'da Kaynak Holding'e bağlı 19 şirket, bir vakıf ve bir derneğe atanan kayyumların göreve başlamasının ardından 12 şirket daha tespit edildi.
Holdingle bağlantılı bu şirketlerin yöneticileri ile diğer şirket, vakıf ve derneğin yetkililerinin aynı kişiler olduğu anlaşıldı.
Durumun bildirilmesi üzerine harekete geçen savcılık, Sulh Ceza Hakimliği'nden, söz konusu 12 şirket için, terör örgütüne finansal destek sağlandığı iddiasıyla arama ve el koyma kararı verilmesini talep etti.
TÜM DİJİTAL VERİLERE EL KONULDU
Talebi değerlendiren Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği, söz konusu şirketlerde arama yapılmasına, suç delili olabilecek tüm ticari defterler, belgeler ve dijital verilere el konulmasına karar verdi.
İstanbul'da, Kaynak Kağıt ve Kaynak Medya AŞ'nin de aralarında bulunduğu Üsküdar ve Bağcılar'daki 10 şirket ile Ankara'daki 2 şirkette eş zamanlı arama başlatıldığı öğrenildi.
SORUŞTURMA KAPSAMINDA ATANAN KAYYUMLAR
Kayyum atama kararı savcılığın "Yasa Dışı FETÖ/PDY örgütü adına faaliyette bulunmak", "Kara Para Aklamak", "Vergi Kaçakçılığı yapmak", "Terörizmin Finansmanı hakkındaki kanuna muhalefet etmek", "Yasadışı Terör Örgütü Kurmak ve bu örgütün yöneticisi-üyesi olmak" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında alınmıştı.
KAYNAK MEDYA REFERANSLARI
Arama başlatılan şirketlerden biri de Kaynak Medya AŞ. Üsküdar Libadiye'de faaliyet gösteren şirketin web sitesi "kaynakmedya.com". Sitenin referanslar sayfasında 53 şirketin yer aldığı görülüyor. Bu şirketler ise şunlar:
ATANAN KAYYUMLARIN İSİMLERİ
28.11.2015 13:06 Kayyum atanması kararını veren Anadolu 9. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararında, Kaynak Holding'e bağlı 19 şirket, bir vakıf ve bir derneğe atanan iş adamı İmran Okumuş, avukat Sezai Çiçek, bilişim uzmanı Hüseyin Yaşar, maliyeci Aytekin Karahan, basın ve halkla ilişkiler uzmanı Ertuğrul Erdoğan, vakıf ve dernek uzmanı İsmail Gülen ile vergi denetçisi Levent Küçük'ün söz konusu 12 şirkete de kayyum olarak atanmasına hükmetti. Eski yöneticilerine görevden alındıklarına dair kararın tebliğ edilmesinin ardından 7 kayyum görevlerine başladı. Öte yandan, hakimlik kayyumlara 2 bin lira maaş ödenmesine karar verdi.
KAYYUM GÜLEN'İN KİTAPLARINI RAFLARDAN KALDIRTTI
Kaynak Holding'e kayyum atanmasının ardından şirketin bünyesinde bulunan NT kitap mağazalarındaki Fetullah Gülen’e ait kitaplar da raflardan kaldırıldı. NT Kitapevi’nin şubelerine gönderilen talimatla Gülen’in kitapları önceki gece toplanarak depoya kaldırıldı. İsmini vermeyen bir görevli, “Kayyum atanmasının ardından dün Gülen’in kitaplarının toplatılmasıyla ilgili talimat geldi. Kitapları stoklarda bulunan kayıtlara göre eksiksiz olarak paketleyip merkeze göndermemiz istendi. Biz de dün akşam kitapları kolilere koyup yolladık. Artık NT mağazalarında satışları yapılmayacak” dedi.
"30 MİLYONU HOLLANDA'YA KAÇIRDILAR, 'INL Partners BV' ADIYLA ORADA DEVAM EDİYORLAR"
Atanan kayyum olarak Kaynak Holding Yönetim Kurulu Başkanı seçilen İmran Okumuş, 2015 Haziran ayında zor duruma düşen şirket yetkililerin maaşları ödeyemez hale geldiğini belirterek, "Sonrasında da birkaç bankadan kredi kullanmışlar ama aynı heyet, bu kadar zor dönemden geçen şirketleri, çalışan insanları mağdur edecek bir karar almış. Nakitleri olmamasına rağmen, çok da ilginçtir bizim atanmamızdan tam 8 gün önce ortaklarına usulsüzce kar payı dağıtma kararı almışlar. Eski parayla 30 trilyon lirayı, yani 30 milyon lirayı ortaklara kar payı olarak dağıtıp Hollanda'ya kaçırmışlar" dedi.
Okumuş, 19 şirket, dernek ve vakfa kayyum atandığını, çalışmalarında holding bünyesinde 13 şirket daha tespit ettiklerini dile getirerek, "Ben birçok şirket daha olduğunu düşünüyorum. Çok hızlı ve farklı zamanlarda şirketlerde değişiklik yapılmış, adresleri değiştirilmiş. Yurtdışında bağlantılı şirketler var. Holdingin de gerçek sahibi, ortakları, şirketi Hollanda'ya taşımışlar. Şu anda Kaynak Holding'in merkezi Hollanda'da. Türkiye'deki şirket ortaklarıyla Hollanda'daki şirketin ortakları aynı. Hollanda'da INL Partners BV adlı şirket kurmuşlar" bilgisini paylaştı.
Bu kadar çok şirket kurulma nedenlerini araştırdıklarını anlatan Okumuş, "9 gündür görevdeyiz. Şirketlerin neden bu şekilde el değiştirdiğini merak ediyorum. Ben iş adamıyım. Toplamda 19 ve 13 şirket, vakıf ve derneğin yanında Kaynak Holding ile ilişkili Türkiye'de birçok şirket daha var. Bunları sorduğumuzda bu şirketlerin zarar ettiği, holdingin şirketlerine bilişim alanında destek verdiğini söylediler. Bunları araştırıyoruz. Neden yapıldığını kısa zamanda tespit edip kamuoyuyla paylaşacağız" şeklinde konuştu.
"Kayyum atanmadan 8 gün önce ortaklara kar payı dağıtılmış"
Holdingde gerçek anlamda içi boşaltılmış şirketler olduğunu ifade eden Okumuş, şöyle devam etti: "7 bin kişi çalışıyor. Holding Yönetim Kurulu, 2015'te personel çıkarmak için karar almış. Bunu, alakası olmadığı halde 'siyasi baskı' gibi ifade etmişler. Sektör anlamında da gıda ve ulaştırma var. Bu kadar çok şirket, bu kadar geniş bir yapı kurmanın nedenini araştırıyoruz. Bizim önemli bir görevimiz, şirketlerin ne yaptığından çok 7 bin çalışanın geleceğini kurgulamak, planlamaktır. Burada hiç teröre bulaşmamış, ülkeyi bölmek için mücadele etmemiş, sadece evlatlarını, çocuklarını ve ailesini geçindirmek için çalışan kardeşlerimiz var. Bizim daha önemli olan önceliğimiz onların geleceğidir. Biz, denetim değil, yönetim kayyumu olarak atandık. Şu anda bir kaos var. Çok da iyi planlanmış. Öyle bir düzen kurmuşlar ki... Kayyum atanacağı uzun süredir basına yansımıştı. Bunlar onun için de tedbir almışlar. 2015 Haziran ayında zor duruma düşmüşler. Maaşları ödeyemez hale gelmişler. Sonrasında da bir kaç bankadan kredi kullanmışlar ama aynı heyet, bu kadar zor dönemden geçen şirketleri, çalışan insanları mağdur edecek bir karar almış. Nakitleri olmamasına rağmen, çok da ilginçtir bizim atanmamızdan tam 8 gün önce ortaklarına kar payı dağıtma kararı almışlar. Eski parayla 30 trilyon lirayı, yani 30 milyon lirayı ortaklara kar payı olarak dağıtıp Hollanda'ya kaçırmışlar. Bunu inceliyoruz. Bu konuda suç duyurusunda bulunacağız. Yaptıkları yasal da olsa, zor durumda olan şirketlerin içerisinden para çekip Türkiye Cumhuriyeti içinde yaşayan vatandaşlara yatırım yapıp, istihdam sağlama yerine bu parayı Hollanda'ya göndermenin yanlış olduğunu düşünüyorum, ahlaken doğru bulmuyorum. Kayyum atanmasının nedeni, 'Demek ki şirketler kötü yönetiliyordu, şirketlerin içi boşaltılıp sermayenin yurtdışına çıkarılması gündeme geldiği'dir. Bu şirketlerin patronu da yok. Eski Yönetim Kurulu'ndan bir kişiye ulaştık. Diğerlerinin yurt dışında olduğunu öğrendik."
"17 danışmanın iş akdi feshedildi"
Okumuş, şirketleri büyütmek istediklerini dile getirerek, eski yönetimin şirketlerin içini boşaltma çabasını durdurduklarını anlattı. Avrupa ve Asya'da birçok şirket açıldığını tespit ettiklerini aktaran Okumuş, şirketlerin merkezinin Hollanda'ya taşınmasının, bunların yavaş yavaş tasfiye edileceğini gösterdiğini söyledi. Eski yönetim kurulunun küçülmeye gitme kararı aldığını anlatan Okumuş, yargının kayyum atanmasına karar vermesiyle 7 bin çalışanın teminatının kendilerinde olduğunu kaydetti. Şirketin katlarında çay ve su ikramının bile yasaklandığını gördüklerini belirten Okumuş, bu uygulamayı kaldıklarını dile getirdi. Okumuş, şirkete dışarıdan atanmış 17'ye yakın danışmanı toplantıya çağırdıklarını ifade ederek, "Birçoğuna ulaşamadık. Danışmanların ikisinin soyadı da Gülen. İzmir'deki arkadaşlarımız araştırdı. Zaman zaman şirkete uğrayan, kağıt üzerinde danışman ama her ay ücretini, 10 bin lira alan kişiler bunlar. Dün itibarıyla bu 17 kişinin iş akdini feshettik. Çalışanların hakkını yiyenlerin sözleşmesini feshettik, diğerlerinin değil" dedi.
"Gülen'in kitaplarının raflardan kaldırılması"
Savcıların haklarında soruşturma açtığı herhangi bir kişinin şirketlerde çalışmasını yasakladıklarını vurgulayan Okumuş, "Holdinge bağlı şirketlerin mağazalarında, birimlerinde ismini, resmini, kitabını, yazısını tamamen yasakladık. Şu anda NT mağazalarında, Fetullah Gülen terör örgütü lideri olarak yargılandığı için tüm kitap satışlarını yasakladık ve toplatıyoruz" dedi.
Okumuş, Türkiye Cumhuriyeti devleti içinde söylemlerinde bile bölücülük yapanların karşısında olacaklarını ifade ederek, "İngiltere'deki bir vakfa düzenli olarak 1 milyon dolar bağış yapılmış, birçok ülkeden. Gazeteci ve Yazarlar Vakfı'na düzenli olarak her ay 50 bin dolar bağış yapılmış. Bu şirketlerin içinden düzenli bağışlar var. Çalışanların emeğinin dışarıya heba olmaması için gayret gösteriyoruz. Çalışanların huzur içinde çalışmasının teminatı biz olacağız" diye konuştu.
GÜLEN MEDYASININ MORALLERİ ÇÖKTÜ
Öte yandan Kaynak Holding'in tespit edilen 12 şirketine daha kayyum atanması kararı Gülen medyasında tepkiyle karşılandı. "Kayyım 12 şirkete daha çöktü" başlığıyla Zaman gazetesinin yayınlanan haberde şu satırlar yer aldı:
"Hukuki hiçbir gerekçe göstermeksizin Kaynak Holding'e yapılan kayyım atamalarına bir yenisi daha eklendi. Kaynak Holding'e bağlı 19 şirket bir dernek ve vakıftan sonra şimdi de yine Kaynak Holding'e bağlı 12 şirkete daha kayyım ataması yapıldı. Diğer 21 şirkete atanan 7 kayyımın arama kararı verilen 12 şirkete de atandığı öğrenildi. Kayyımların alacakları maaş konusunda ise henüz mahkeme tarafından verilmiş bir karar bulunmuyor. Kaynak Holding'e atanan kayyımların aldıkları maaş ve çalışanları işten çıkarmaları konuşulurken Kaynak Holding'e bağlı 12 şirkette arama yapılması için İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği'nden karar çıkarıldı. Çıkarılan arama kararında gösterilen gerekçelerin tamamen gerçek dışı olduğu belirlendi. Kayyımların isteği üzerine soruşturmayı yürüten savcı Hüseyin Önelge tarafından mali şubeden gerekli tespitlerin yapılması istendi. Yapılan tespitlerden sonra nöbetçi 4. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 12 şirket hakkında arama kararı çıkarılarak buralara da kayyım atanması istendi.
Hocaefendi'nin kitaplarına kayyımdan hukuksuz karar
Hukuksuz bir kararla Kaynak Holding'e atanan kayyım, 17 işçinin işine son verdikten sonra Fethullah Gülen Hocaefendi'nin bütün kitaplarını toplatma kararı aldı. Kayyım, Türkiye'de en çok satılan kitaplar arasında bulunan Hocaefendi'nin bütün eserlerinin en geç 28 Kasım'a kadar İzmir Lojistik depoya gönderilmesini istedi. Kayyım Okumuş, konunun hassasiyetini takip edeceğini bildirdi. NT mağazalarında boşalan rafların dolu görülmesi için ise KPSS kitapları ile doldurulması istendi. Fethullah Gülen Hocaefendi'nin kitaplarını toplatma kararı alan kayyım İmran Okumuş'un Kaynak Holding'den aldığı 105 bin liralık maaşına 590 bin liralık borcu sebebiyle haciz konulmuştu."
Paralel yapı-08 Eylül (2015) 'Kaynak Holding' soruşturması manşetlerimiz
(27 Kasım 2015, 16:31), son güncel.: (28 Kasım 2015, 13:06)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: