Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 'usulsüz dinleme' soruşturması kapsamında 12 Ocak'ta Ankara merkezli 20 ilde düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 30 kişinin savcılık işlemleri tamamlandı. Savcılık, 30 kişiden 12'sini adli kontrol, 18'ini ise tutuklanma istemi ile nöbetçi hakimliğe sevk etti. Savcılık tutuklama sevk gerekçesi olarak şüphelilerin kaçma ihtimali bulunduğunu öne sürdü. Mahkeme 18 şüpheliden 15'inin tutuklanmasına karar verdi.
15.01.2016 17:26 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 'usulsüz dinleme' soruşturması kapsamında 12 Ocak'ta Ankara merkezli 20 ilde düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 30 kişinin savcılık işlemleri tamamlandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu, 25 Aralık'ta ilkini yaptığı usulsüz dinleme iddiaları ile ilgili operasyonun ikincisini 12 Ocak'ta gerçekleştirdi. Operasyon kapsamında 45 kişi hakkında gözaltı kararı verildi, ancak şu ana kadar 30 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 30'u sabah saatlerinde Ankara Adliyesi'ne sevk edildi.
Savcılık işlemlerinin ardından 30 kişiden 12'si adli kontrol istemi ile 18'i silahlı terör örgütü yöneticisi olmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek ve iftira iddiaları ile ilgili olarak ise tutuklanma istemi ile nöbetçi hakimliğe sevk edildi.
Savcılık tutuklanma gerekçesi olarak şüphelilerin kaçma, delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme, tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunabileceklerini ileri sürdü.
15 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının "usulsüz dinleme" iddialarına ilişkin soruşturması kapsamında savcılığın tutuklanmasını talep ettiği 18 şüpheliden 15'i tutuklandı. Soruşturma savcısı, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince bu sabah adliyeye getirilen 30 şüpheliden 18'ini tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etmişti. Bu şüpheliler, Ankara 5. Sulh Ceza Hakimi Yunus Süer tarafından sorgulandı. Süer, sorgu sonucunda şüphelilerden 15'ini tutuklarken, 3'ünü serbest bıraktı.
TUTUKLU SAYISI 25'E ÇIKTI
Soruşturmanın 25 Aralık'ta gerçekleşen ilk dalga operasyonlarında 10 kişi tutuklanmıştı. İkinci dalga kapsamında bugün gerçekleşen tutuklamalarla birlikte soruşturmadaki tutuklu sayısı 25'e yükselmiş oldu.
ÇARPICI DETAYLAR: DİNLEMELERİ HANGİ SUÇLAMAYLA YAPTILAR
17.01.2016 07:33 Ankara merkezli 'usulsüz dinleme' operasyonu hakkında çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. Bir çok ismin sahte bilgilerle dinlendiği tespit edildi. Ankara merkezli "usulsüz dinleme" operasyonu kapsamında gözaltına alınan 30 kişiden 18'inin tutuklanması istemine ilişkin savcılığın sevk yazısında, YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın, "uyuşturucu madde kaçakçılığı yaptığı" gerekçesiyle sahte isimle dinlendiği belirtildi.
Soruşturmayı yürüten Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Tekin Küçük'ün hazırladığı sevk yazısında, 89 mağdur ve müştekinin ismine, hangi sahte isimle ve hangi suçtan dinlendiklerine yer verildi. Sevk yazısında, aralarında siyasetçiler, TSK personeli, ÖSYM yetkilileri, emniyet müdürleri, Yargıtay hakimleri, gazeteciler, Atom Enerjisi Kurumu ve TOKİ yöneticilerinin olduğu mağdurları suçlu gibi göstererek farklı isimlerle dinledikleri bildirildi.
Şüphelilerin, dinlemelerde kişisel bir çıkarlarının olmadığına yer verilen yazıda, “Şüphelilerin yasa dışı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) faaliyetleri çerçevesinde siyasetçi, belediye başkanları, hakimler, Emniyet personeli, TSK mensuplarını, sanatçılar ve gazetecilerin arasında bulunduğu birçok kişi ile yakınlarını dinledikleri" kaydedildi.
Mağdur ve müştekilerin iletişimlerinin dinlenmesi için terör örgütleri İBDA-C, Hizb-üt Tahrir, El-Kaide, Türk İntikam Tugayı ve Türk Akıncı Timi ile irtibatlandırıldıkları belirtilen sevk yazısında, mağdurların dinlendiği şu suçlara yer verildi: “Organize suç örgütü üyesi olmak, çıkar amaçlı suç örgütü üyesi olmak, uyuşturucu madde kaçakçılığı yapmak, beyaz kadın ticareti ve silah kaçakçılığı yapmak, yağma-zorla fuhuş yaptırma eylemlerini gerçekleştirerek elde ettiği kazançla sol örgütlerin finanse eden organize suç örgütüyle irtibatlı olmak”
Sahte isimle dinlenen mağdurlar arasında bulunan emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un Türk İntikam Tugayı ve Türk Akıncı Timi ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle dinlendiği belirtilen yazıda, emekli Tuğgeneral İdris Koralp'in "çıkar amaçlı suç örgütü gerekçe gösterilerek", emekli Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri'nin ise Türk İntikam Tugayı ve Türk Akıncı Timi ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle dinlenildiği kaydedildi.
Ankara İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde görev yapan şüphelilerin, hukuka aykırı sahte isimle dinledikleri bazı mağdur ve müşteki isimleri ve atfedilen suçlar şöyle: "Eski MHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Didinmez, uyuşturucu madde kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle; eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Azmi Karamahmutoğlu, çıkar amaçlı suç örgütü gerekçesiyle; MHP Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, bir başkomiseri öldüren aşırı sağ gruplarla irtibatlı olduğu gerekçesiyle; MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu’nun eşi Neval Konuk, suç örgütü gerekçesiyle; eski Türk Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Ediz Tanker, uyuşturucu madde kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle; eski Başbakanlık Müşaviri Tuncer Kayalar, uyuşturucu madde ve silah kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle; YÖK Başkanı Yekta Saraç ve Özel Kalem Müdürü Rasık Altı ile eski ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, eski ÖSYM Ar-Ge Müdürü Haydar Altunay, eski ÖSYM Bilgi İşlem Müdürü Mustafa Tütüncü ve eski Ağrı Valisi Mehmet Çetin, uyuşturucu madde kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle."
Paralel yapı-25 Aralık (2015) 'Ankara Telekulak' soruşturması manşetlerimiz
(15 Ocak 2016, 17:26), son güncel.: (17 Ocak 2016, 07:33)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: