2013-2015 arasında paralel şirket sahiplerinin 'tehdit', 'dolandırıcılık' ve 'sahtecilik'ten suç kayıtlarının olduğunun bilinmesine rağmen Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı birimlerle Jandarma Genel Komutanlığı'na mal ve hizmet satmaya devam ettiği, devlette örgütlenen paralel uzantıların bu suç kayıtlarını gizlediği tespit edildi.
27.01.2016 10:20 Masak raporuyla devletten nemalandıkları belirlenen paralel şirketlerin sabıka sicili de kabarık çıktı. Emniyet ve jandarmaya satış yapan paralel şirket sahiplerinin “dolandırıcılık”, “belgede sahtecilik”, “tehdit” gibi geniş yelpazede birçok suçtan adli sicil ve arşiv kaydı olduğu belirlendi. Raporda, devletin en kritik birimlerine hizmet satışı gerçekleştiren şahısların adli sicil incelemesini atlatmış olmasının düşündürücü olduğuna dikkat çekildi.
SABIKALI KARDEŞLER
Yeni Akit'ten Murat Alan'ın haberine göre; Konya paralel yapı soruşturmasının firari sanıklarından Bahattin Adam’ın kardeşi Aydın Adam’ın şirketlerinin 17-25 Aralık kirli komplosundan sonra dahi kamuya milyonlarca liralık satış yaptığı ortaya çıkmıştı. Akit TV’de yayınlanan Arka Plan Programının dikkat çektiği skandalla ilgili önemli bir ayrıntıya daha ulaşıldı. MASAK raporuna göre, Adam Güvenlik Sistemlerinin 1998’de kurulduğu, Aydın Adam’ın şirkette yüzde 75, kardeşi Mirbey Adam’ın yüzde 25 hisseye sahip oldukları belirtildi. Firari sanıklardan Mevlana Üniversitesi eski Rektörü Bahattin Adam’ın da 2004 yılında şirkete yüzde 25 hissedar olduğu daha sonra hisselerini kardeşlerine devrettiği vurgulandı. Yapılan adli sicil sorgulamasında Mirbey Adam’la ilgili “şahsın UYAP Cumhuriyet Başsavcılığı kayıtlarında Dolandırıcılık, Özel Belgede Sahtecilik, Basit Tehdit suçlarından kaydı olduğu tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
DOLANDIRICILIKTAN CEZA ALMIŞ AMA EMNİYETE HİZMET SATIYOR
Raporda kamuya hizmet satışı yapan paralel yapıyla ilişkili şirketlerden Tulipa Turizmin ortaklarının da sabıkalı olduğu kaydedildi. Şirket ortaklarından İnci Bingöl’ün UYAP’ta ceza kaydı olduğu belirtilip, yapılan araştırmayla ilgili şu bilgilere yer verilmiş: “Bingöl’ün “serbest meslek sahibi kişilerin dolandırıcılığı, dolandırıcılık, kamu görevlileri ile ilişkisi olduğundan bahisle bir işin gördürüleceği vaadiyle dolandırıcılık suçlarından 2011, 2012 ve 2013 yıllarında dosyası olduğu tespit edilmiştir.” MASAK raporunda şahsın UYAP kaydına rağmen Emniyet Genel Müdürlüğü’ne mal-hizmet satışı gerçekleştirmesinin de soru işareti arz ettiği belirtildi. Raporda, “şahsın UYAP Ceza kayıtları da dikkate alındığında; ortağı olduğu şirketin 2013 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli kurumlara mal ve hizmet satışı dikkat çekicidir” ifadeleri kullanıldı.
PARALEL ÖRGÜT HALA DEVLETTEN BESLENİYOR
Öte yandan 17-25 Aralık kirli operasyonuyla deşifre olan paralel yapıyla ilişkili şirketlerin halen devletin stratejik kurum ve kuruluşlarından rant sağlamaya devam ettiği de ortaya çıktı. Paralel örgütün 2 şirketinin sadece 2013 ve 2015 yılları arasında devlete 14 milyon liradan fazla satış yaptığı belirlendi.
Akit TV’nin araştırmacı gazetecilik programı Arka Plan paralel örgütün halen kamu kurum ve kuruluşlarından beslendiğini ortaya koyan çarpıcı belgelere ulaştı.
Akit Gazetesi İstihbarat Müdürü Murat Alan ve Haber Müdürü Kenan Kıran’ın birlikte hazırlayıp sunduğu Arka Plan Programında MASAK’ın hazırladığı FETÖ şirketlerine ilişkin dikkat çekici bir rapor gündeme geldi. MASAK’ın yaptığı araştırmada paralel yapı şirketlerinin halen Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığına cihaz ve hizmet satışı yaptığı ortaya çıktı.
Konya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen 26.11.2015 tarihli Analiz Raporunda, paralel yapı soruşturması firari sanıklarından Konya Mevlana Üniversitesi eski Rektörü Bahattin Adam’ın kardeşi Aydın Adam’ın, örgütün firari MİT İmamı Murat Karabulut’la akraba olduğu, ortak şirketleri bulunduğu, bu şirketler üzerinden kamuya mal ve hizmet satışı yapıldığı ifade edildi. Almanya’da olduğu belirlenen Aydın Adam’ın, “Lumina Forensics, Adam Gıda, Medtek Güvenlik, Medtek Savunma, Tarpak, Tülipa..”nın da arasında olduğu bir çok şirkette yüzde yüz hissedar yada ortak konumunda olduğu ifade edildi.
SATIŞ DEVAM ETMİŞ
Raporda sakıncalı şirketlerden Medtek’in 2012-2014 arasında EGM Eğitim Daire Başkanlığı, EGM Kriminal Lab. Daire Başkanlığı, Devlet Malzeme Ofisi, Jandarma Genel Komutanlığı, EGM İkmal ve Bakım Daire Başkanlığı, Güvenlik Daire – Strateji Geliştirme ve Destek Şube Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Polis Akademisinin de arasında olduğu stratejik pek çok kamu kurumuna ürün ve hizmet satışı yaptığı vurgulandı. MASAK incelemesinde şüpheli şirketle ilgili “Medtek Güvenlik Şirketine ait mal ve hizmet satışlarının bir kısmı Devlet’e ait Güvenlik birimlerine yapılmaktadır. Aydın Adam’a ilişkin dosya bağlantıları göz önüne alındığında bu durumun risk oluşturabileceği düşünülmektedir. Şirketin Kamu Kurumlarına yönelik yaptığı satışlar toplamı 5 milyon 23 bin 147 TL’dir.” İfadelerine yer verildi.
2015’TE BİLE HIZ KESMEMİŞLER
Raporda ismi geçen Kare-UC Eğitim şirketiyle ilgili önemli bilgilere yer verildi. Takip edilen şirketin 2012’de güvenlik birimlerine mal ve hizmet satışı yapmaya başladığı, raporun hazırlandığı 2015’in sonu itibariyle satış yapmayı sürdürdüğü vurgulandı. Emniyet Genel Müdürlüğü Eğitim Daire Başkanlığı, Kriminal Daire Başkanlığı, Sivas Polis Meslek Yüksek Okulunun da arasında olduğu güvenlik birimlerine onlarca kalem hizmet satışı yapıldığı belirtildi. Raporda şirketin belirtilen tarihler arasında 9 milyon 227 bin liralık mal ve hizmet satışı gerçekleştirdiği, bu satışların 8 milyon liradan fazlasının anılan kurumlara yapıldığı kaydedildi.
SADECE KAMUYA 8 TRİLYON
MASAK raporunda şirketle ilgili şu ifadeler kullanıldı: “Kare-Uc Eğitim şirketine ait mal ve hizmet satışlarının bir kısmı Devlet’e ait Güvenlik birimlerine yapılmaktadır. Aydın Adam’a ilişkin dosya bağlantıları göz önüne alındığında bu durum risk oluşturabileceği düşünülmektedir. Şirketin kamu kurumlarına yönelik yaptığı satışların toplamı 8 milyon 488 bin 405 TL’dir.” Adam’a ilişkin yapılan araştırmada tespit edilen ilişkili bir diğer şirketin ise Nanotech Güvenlik olduğu, bu firmanın da Emniyet, Jandarma Genel Komutanlığı, MSB İlaç Fabrikası Komutanlığı gibi stratejik kurum ve kuruluşlara 1 milyon 409 bin liralık satış yaptığı vurgulandı. 44 sayfalık raporda ismi geçen şirketlerin Gülenist firmalar olduğu, bir kısmının Bankasya’nın için boşaltılmasında kullanılan 4 şubeden yoğun kredi kullandıkları vurgulandı.
(27 Ocak 2016, 10:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: