13. duruşma balyoz sanıklarına şok getirdi. Balyoz davasının dünkü duruşmasında tarihi bir karar verildi. Eski kuvvet komutanları ile muvazzaf generallerin de aralarında bulunduğu 163 sanık için tutuklama kararı verildi. Dün için beklenmeyen bu şok gelişme Türkiye´yi sarstı. Sanıklar tutuklamaya direndi, güvenlik güçlerine teslim olmak istemedi. Aynı saatlerde Mısır´dan gelen Mübarek´in istifa ettiği, halkın kutlama için meydanları doldurduğu haberleri balyoz tutuklamalarıyla ilginç bir benzerlik oluşturdu. Tüm dünyada demokrasiye, halkın tercihlerine dayalı yönetimlere rağbet var. Mısır halkı, Türkiye´deki demokratik gelişmelere özendiğini protesto gösterilerinde sık sık dile getirmişlerdi. 11 Şubat 2011, Mısır ve Türk balyozculara vurulan darbe ile iki halk için de tarihi bir gün oldu.
Mısır ve Türkiye için tarihi gün: 11022011
13. duruşma balyoz sanıklarına şok getirdi. Balyoz davasının dünkü duruşmasında tarihi bir karar verildi. Eski kuvvet komutanları ile muvazzaf generallerin de aralarında bulunduğu 163 sanık için tutuklama kararı verildi. Dün için beklenmeyen bu şok gelişme Türkiye´yi sarstı. Sanıklar tutuklamaya direndi, güvenlik güçlerine teslim olmak istemedi. Aynı saatlerde Mısır´dan gelen Mübarek´in istifa ettiği, halkın kutlama için meydanları doldurduğu haberleri balyoz tutuklamalarıyla ilginç bir benzerlik oluşturdu. Tüm dünyada demokrasiye, halkın tercihlerine dayalı yönetimlere rağbet var. Mısır halkı, Türkiye´deki demokratik gelişmelere özendiğini protesto gösterilerinde sık sık dile getirmişlerdi. 11 Şubat 2011, Mısır ve Türk balyozculara vurulan darbe ile iki halk için de tarihi bir gün oldu.
Balyoz davasında dün şok bir gelişme yaşandı. Aralarında eski kuvvet komutanları ile halen görev yapmakta olan muvazzaf generallerin de aralarında bulunduğu 163 sanık hakkında tutuklama kararı verildi. Dün 13. duruşması yapılan Balyoz davasına 196 sanıktan 167´si katılmış, 29´u ise mazeretli olarak katılmamıştı. Duruşmada müdahillik başvuruları görüşülmeye devam edilirken söz sırası savcının talebine geldi. Savcı Gölcük´ten çıkan yeni belgeler nedeniyle 180 sanık hakkında tutuklama kararı verilmesini istedi. Bir anda ortamı geren bu talep güne damgasını vurdu. Mahkeme heyeti, saat 16:00 civarında tutuklama ve müdahillik taleplerini görüşmek için ara verdi ve sanıkların duruşma salonunu terketmemesi için uyarılarda bulundu. 5 saat kadar görüşme yapan mahkeme, 163 sanık için tutuklama kararı verirken müdahillik talepleri de kabul edildi. Bu 163 sanıktan 133´ü dünkü duruşmada bulundukları için tutuklama kararının yüzlerine okunarak yerine getirilmesine, duruşmaya katılmamış olan 29 sanığın ise yakalanmasına karar verildi. Başka suçtan tutuklu bulunan Albay Dursun Çiçek´le birlikte toplam tutuklama sayısı 163 oldu. Oybirliğiyle alınan karar, Ergenekon davasından tutuklu Albay Dursun Çiçek´in de yüzüne okunacak.
SANIKLAR DİRENDİ
Tutuklananlar arasında muvazzaf ve emekli 54 general bulunuyor. Gölcük Donanma Komutanlığı´ndaki aramalarda ele geçirilen yeni belgelerin dava dosyasına girmesi kararın alınmasında etkili olurken, tutuklama işlemi uzun saatler aldı. Korgeneral seviyesindeki sanıklar, görevli binbaşıya direnerek salona orgeneral istedi. Nöbetçi savcının da her bir sanık için ayrı ayrı müzekkere hazırlaması sebebiyle 21.00´de verilen tutuklama kararının uygulanması gece yarısını buldu. Bu sırada bazı sanık yakınları, hakimlere Çocuklarınıza iyi sarılın bu gece. diye tehdit savurdu. Sanıklar ise ayağa kalkarak koro halinde Harbiye Marşı ve Deniz Harp Okulu Marşı´nı okudu.
MISIR GİBİ TÜRKİYE DE TARİHİ GÜN YAŞADI - 11022011
11 Şubat 2011 ya da 11022011. Abdurrahman Dilipak´ın deyişiyle tersten de okunsa aynı tarih. Dün tarihi bir gündü. 13. duruşma balyoz sanıklarına şok getirdi. Balyoz davasının dünkü duruşmasında tarihi bir karar verildi. Eski kuvvet komutanları ile muvazzaf generallerin de aralarında bulunduğu 163 sanık için tutuklama kararı verildi. Dün için beklenmeyen bu şok gelişme Türkiye´yi sarstı. Sanıklar tutuklamaya direndi, güvenlik güçlerine teslim olmak istemedi. Tüm Türkiye nefesini tutarak hem bu olayı hem de Mısır´ı an be an takip etti. Aynı saatlerde Mısır´dan gelen Mübarek´in istifa ettiği, halkın kutlama için meydanları doldurduğu haberleri balyoz tutuklamalarıyla ilginç bir benzerlik oluşturdu. Tüm dünyada demokrasiye, halkın tercihlerine dayalı yönetimlere rağbet var. Mısır halkı, Türkiye´deki demokratik gelişmelere özendiğini protesto gösterilerinde sık sık dile getirmişlerdi. 11 Şubat 2011, Mısır ve Türk balyozculara vurulan darbe ile iki halk için de tarihi bir gün oldu.
Silivri´de görülen ´Balyoz´ davasının dünkü duruşmasında Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı. Eski kuvvet komutanları Halil İbrahim Fırtına ve Özden Örnek, ´darbeye teşebbüs´ten tutuklandı. Duruşmada eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü´nün de aralarında bulunduğu 167 sanık hazır bulundu. Çetin Doğan ise dünkü duruşmaya katılmadı. Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, 180 sanığın, dosyaya dahil edilen yeni 43 klasör, delil durumu ve CMK´nın 100. maddesini gerekçe göstererek tutuklanmasını talep etti. Bunun üzerine ara veren Mahkeme Başkanı, tutuklama talebi olduğu için tutuksuz sanıkların duruşma salonundan ayrılmaması yönünde uyarıda bulundu.
Yaklaşık 4,5 saatlik aranın ardından kararını açıklayan mahkeme 163 kişinin tutuklanmasına hükmetti. Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, sanıklar ile avukatlarına iki gün boyunca yeterli konuşma süresi verildiğini belirterek, saatin geç olması nedeniyle tekrar söz vermeyeceğini söyledi. Bunun üzerine avukatlar ´tutuklama kararı verecekseniz bize de tutuklama kararına karşı diyeceğimizi sormak için ayrıca konuşma izni vermek zorundasınız´ diye itirazda bulundu. Başkan Ömer Diken´in de duruşmanın bittiğini ve ara kararın okunacağını söylemesi üzerine avukatlar ´Savunma makamı yok sayılmaktadır´ dedi.
Kararı okuyan Mahkeme Heyeti Üyesi Ali Efendi Peksak, Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Korgeneral Engin Alan, Süha Tanyeri, Feyyaz Öğütçü, Mehmet Otuzbiroğlu, Şükrü Sarıışık, Kadir Sağdıç´ın da aralarında bulunduğu 133 sanık hakkında tutuklama kararı verildiğini açıkladı. Tutuklama kararı verilenler arasında, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu da yer aldı.
Duruşmaya katılmayan sanıklar eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral Nejat Bek ve emekli Orgeneral Ergin Saygun´un da aralarında bulunduğu 29 sanık hakkında ise yakalama kararı çıkarıldığını ifade eden Peksak, ayrıca yine duruşmaya katılmayan başka suçtan tutuklu sanık Albay Dursun Çiçek´in de tutuklama kararının yüzüne okunması için tutuklu bulunduğu cezaevi aracılığıyla mahkemede hazır edilmesine karar verildi.
TUTUKLAMA KARARI ÇIKARILAN 133 SANIK
Mahkeme Heyeti, ´dosyadaki delil durumu, dosyada kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, delillerin tam olarak toplanılmamış olması, sanıkların konumları itibariyle delillere etki yapma ihtimalinin olması, tanıkların henüz dinlenilmemiş oluşu, atılı suçun CMK´nın 100. maddesinde belirtilen katalog suçlardan olması, belirtilen bu sebeplerle adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı´ gerekçeleriyle, CMK´nın 100. ve 101. maddeleri gereğince 134 sanığın ayrı ayrı tutuklanmalarına karar verdi. Tutuklanmalarına karar verilen sanıklar şunlar:
´Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına, Mustafa Korkut Özarslan, Engin Alan, Şükrü Sarıışık, Ayhan Taş, Ramazan Cem Gürdeniz, İzzet Ocak, Süha Tanyeri, Bülent Tunçay, Mehmet Kemal Gönüldaş, Orkun Gökalp, Mustafa Kemal Tutkun, Gürbüz Kaya, Mustafa Çalış, Nurettin Işık, Hasan Basri Aslan, Ali Rıza Sözen, İlkay Nerat, Veli Murat Tulga, Behzat Balta, Halil Kalkanlı, Tuncay Çakan, Hasan Fehmi Canan, Salim Erkal Bektaş, Ahmet Yavuz, Ahmet Küçükşahin, Recai Elmaz, Erdal Akyazan, Ahmet Şentürk, Mümtaz Can, Ahmet Topdağı, Cemal Candan, Fatih Altun, Faruk Oktay Memioğlu, Mehmet Kaya Varol, Recep Yıldız, Bekir Memiş, Ali İhsan Çuhadaroğlu, Mehmet Yoleri, Namık Koç, Fuat Pakdil, Behçet Alper Güney, Metin Yavuz Yalçın, Yurdaer Olcan, İhsan Balabanlı, Emin Küçükkılıç, Kasım Erdem, Kemal Dinçer, İkrami Özturan, Burhan Gögce, Mustafa Erdal Hamzaoğulları, Doğan Fatih Küçük, Dursun Tolga Kaplama, Doğan Temel, Hayri Güner, Mehmet Fikri Karadağ, Hasan Hakan Dereli, Gökhan Gökay, Fatih Musa Çınar, Zafer Karataş, Aytekin Candemir, Nihat Özkan, Sırrı Yılmaz, Barboros Kasar, Soydan Görgülü, İsmet Kışla, Abdullah Dalay, Lütfü Sancar, Ahmet Feyyaz Öğütçü, Engin Baykal, Özer Karabulut, Mehmet Otuzbiroğlu, Hasan Hoşgit, Hüseyin Hoşgit, Kadir Sağdıç, Ali Deniz Kutluk, Mustafa Aydın Gürül, Turgay Erdağ, Taylan Çakır, Ayhan Gedik, Ahmet Türkmen, Mehmet Fatih İlgar, Cem Aziz Çakmak, Muharrem Nuri Alacalı, Ali Semih Çetin, Şafak Duruer, Utku Arslan, Ümit Özcan, Fatih Uluç Yeğin, Levent Erkek, Levent Çehreli, Hakan İsmail Çelikcan, Ahmet Necdet Doluel, Ertuğrul Uçar, Ali Türkşen, Tayfun Duman, Ercan İrençin, Mustafa Karasabun, Bora Serdar, Levent Görgeç, Dora Sungunay, Yaşar Barbaros, Yaşar Barbaros Büyüksağnak, Hasan Gülkaya, Faruk Doğan, Mücahit Erakyol, Ergün Balaban, Cemalettin Bozdağ, Taner Balkış, Abdullah Gavremoğlu, Kıvanç Kırmacı, Yusuf Ziya Toker, Cengiz Köylü, Cemal Temizöz, Bulut Ömer Mimiroğlu, Hakan Sargın, Hüseyin Özçoban, Mustafa Koç, Kahraman Dikmen, Yusuf Kelleli, Hüseyin Polatsoy, Hüseyin Topuz, Murat Özçelik, Ali Aydın, Ahmet Tuncer, Gökhan Kiloğlu, Halil Helvacıoğlu, Kubilay Aktaş, Mehmet Ulutaş, Memiş Yüksel Yalçın, Suat Aytın, Yüksel Gürcan ve Taner Gül.´
YAKALAMA KARARI ÇIKARILAN 29 SANIK
Mahkeme Heyeti, aynı gerekçelerle, CMK´nın 98 ve 199. maddeleri gereğince sanıklardan ´Çetin Doğan, Ergin Saygun, Nejat Bek, Halil Yıldız, Refik Hakan Tufan, Erhan Kuraner, Yunus Nadi Erkut, Nuri Ali Karababa, Gökhan Murat Üstündağ, Harun Özdemir, Hakan Akkoç, Mehmet Alper Şengezer, Recep Rıfkı Durusoy, Hamdi Poyraz, Hasan Nurgören, Murat Ataç, Bahtiyar Ersay, Mustafa Yuvanç, Nedim Ulusan, Mehmet Ferhat Çolpan, Nihat Altunbulak, İbrahim Koray Özyurt, Soner Polat, Meftun Hıraca, Hanifi Yıldırım, Ali Demir, Mustafa Önsel, Erdinç Atik ve Abdurrahman Başbuğ´ hakkında da yakalama emri çıkarılmasına hükmetti.
DURSUN ÇİÇEK BALYOZ´DAN DA TUTUKLANDI
Heyet, başka suçtan tutuklu olan Dursun Çiçek´in ise hakkında tutuklama kararı verilmek üzere CMK´nın 146/1 maddesi uyarınca mesai saatleri içerisinde mahkemelerinde hazır edilmesi için hakkında ihzar müzekkeresi çıkarılmasına, ihzar müzekkeresinde Çiçek´in Beşiktaş´taki İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşma salonunda hazır bulundurulmasının bildirilmesine karar verdi.
KARARLAR OYBİRLİĞİYLE ALINDI
Mahkeme Heyeti, duruşmanın 14, 15, 17, 18, 21, 22 ve 24, 25 Mart tarihlerinde saat 09.30´da yapılmasına karar verdi. Heyet tüm kararlarını oy birliğiyle aldı. ( Zaman)
Darbe ile tehdit: Çocuklarınıza iyi sarılın!
Oybirliğiyle alınan kararın okunması bitmeden izleyici bölümünde bulunan sanık yakınları, verilen kararı alkışlarla protesto etti. Sanık yakınlarının hakimlere hitaben, Çocuklarınıza iyi sarılın bu gece! diye bağırdığı duyuldu. Kararın açıklanmasının ardından sanıklar hep bir ağızdan önce Harbiye Marşı´nı, ardından da Deniz Harp Okulu Marşı´nı okudu. Sanıkların kaçma ihtimaline karşı güvenlik önlemlerinin artırıldığı gözlendi.
Duruşma salonunda direnişe geçtiler
Bu arada haklarında tutuklama kararı verilen muvazzaflar krize sebep oldu. Duruşma salonundaki muvazzaflar, aralarında korgeneral rütbesinde asker bulunduğunu belirterek, Size onu teslim etmeyiz. Buraya onu teslim almak için orgeneral gelecek. diyerek teslim olmayı reddetti. Ardından duruşma salonunun kapısı kapatıldı. Nöbetçi savcının, tutuklama kararını 133 sanık için ayrı ayrı müzekkere haline getirip cezaevine faks göndermesi beklendi. Bu sebeple sanıklar gecenin ilerleyen saatlerine kadar mahkeme salonunda tutuldu. 00.15 itibariyle hiçbir sanık cezaevine gönderilemedi.
Mahkeme, müdahillik taleplerini kabul etti
Balyoz davasının dünkü duruşmasında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, müdahillik taleplerini de karara bağladı. Mahkeme, gazeteci Abdurrahman Dilipak, Hamza Türkmen, eski İstanbul Vali Yardımcısı Ödemiş Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu, ÖZGÜR-DER, Hukukçular Derneği, ÖZGÜR-DER Başkanı Rıdvan Kaya´nın katılma talebini ´sanıkların üzerine atılı suçlamanın sabit olması halinde suçlamadan doğrudan zarar görme ihtimalleri olması´ nedeniyle oybirliğiyle kabul etti. Bu şekilde vatandaşlar da darbe teşebbüsü davasına müdahil olmuş oldu. Sanıklar, müdahillik taleplerinin reddini istemişti. Çetin Doğan´ın avukatı Hüseyin Ersöz, müdahillik taleplerinin reddini istedi. Ersöz, Bu davada mağdur olan, huzurda bulunan sanıklardır.´ dedi. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına da talebin reddedilmesi gerektiğini savundu. Dava 14 Mart´a ertelendi. ( Zaman)
ÖZEL HAREKAT VE ÇEVİK KUVVET POLİSLERİ GETİRİLDİ
Balyoz Davası´nda 163 kişiye tutuklama ve yakalama isteminin savcı tarafından istenmesinin ardından Silivri Kapalı Cezaevi´ne çok sayıda çevik kuvvet ve özel harekat polisi sevk edildi. Polis ekipleri cezaevi çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı. Silivri´ye 200´ün üzerinde çevik kuvvet polisi, 2 Toplumsal Müdahale aracı (TOMA) ve çok sayıda özel harekat polisi geldi. Polis ekipleri cezaevi çevresinde ve yollarda güvenlik önlemi aldı. Ekipler daha sonra cezaevine yakın bir park yerinde uzun süre bekletildi. ( Cihan)
´TUTUKLAMA KARARI HUKUKA AYKIRI´
Öte yandan, emekli orgeneral Çetin Doğan´ın avukatı Hüseyin Ersöz, görülen duruşmanın ardından cezaevi önünde basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Ersöz, şunları söyledi: ´İstemediğimiz, beklemediğimiz gelişmelerle karşı karşıya kaldık. Savcılık makamı müvekkilim dahil 163 kişi hakkında tutuklama ve yakalama kararı talep etti. Bu konu hakkında tarafımıza söz hakkı verilmeliydi. Talep ettiğimiz halde bu gerçekleşmedi, alınan tutuklama kararı hukuka aykırı olarak, usulsüz olarak alınmıştır. Rahatsızlığı dolayısıyla müvekkilim Çetin Doğan 10 gün rapor almış, İstanbul´daki evinde istirahat etmektedir. Dolayısıyla bugünkü duruşmaya katılamadı. Kendisine yakalama kararı çıktığını ben haber verdim. Bunu üzüntüyle karşıladı. Ancak hukuka saygı çerçevesi içerisinde bu karara uyacağını bildirdi.´ Sanık avukatlarından Şule Nazlıoğlu Erol da, duruşma salonu önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, içeride generallerin de olduğunu belirterek, ´Bir üst rütbeli gelmeden yasal olarak çıkmayacaklar. Bu haklarını kullanacaklar´ dedi.
Tutuklanan emekli askerler, sabah Silivri Cezaevine konuldu
´Balyoz Planı´ davasının dünkü duruşmasında haklarında tutuklama kararı verilen emekli asker sanıklar, Silivri Cezaevine konuldu. Aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek´in de bulunduğu emekli asker sanıklar, saat 00.30 sıralarında sağlık kontrolü için Silivri Devlet Hastanesine götürüldü. Sağlık kontrolleri yaklaşık 5 saatte tamamlanan emekli asker sanıklar, daha sonra Silivri Cezaevine gönderildi.
Tutuklanan muvazzaflar sabah Hasdal Cezaevi´ne getirildi
Tutuklanan muvazzaf sanıklar ise, sabah saatlerinde Hasdal Askeri Cezaevi´ne getirildi. Sanıkların getirilmeleri sırasında yoğun güvenlik önlemi alındığı görüldü.
İzmir´de İşçi Partili gruptan tutuklamalara protesto
İzmir İşçi Partisi İl Başkanlığı, Balyoz planı davasında mahkemenin verdiği tutuklama kararlarını dün geç saatte protesto ederek Kordon Orduevi´ne yürüyüş düzenledi. Balyoz planı davasında 133 sanığın tutuklanmasına ve 29 sanığın yakalanmasına karar verilmesinin ardından İşçi Partili bir grup Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi´nde toplandı. Kararı protesto etmek için yürüyüş düzenleyen grup, hükümet aleyhine slogan attı. İşçi Partililer adına basın açıklamasını okuyan İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir İl Başkanı Avukat Tugay Şen, mahkemenin verdiği kararın Türk ordusuna yönelik yapılan bir operasyonun sonucu olduğunu öne sürdü. Kordon Orduevi´ne yürüyen grup olaysız bir şekilde dağıldı.
´DARBECİ BARO´NUN SESİ TİTREDİ
Ali Akkuş (Zaman): Ergenekon davasını sulandırmak isteyenlerin ısrarla gündemde tutmaya çalıştığı soru şuydu: Generaller dışarıda ise onlar neden içeride? Onlardan kasıt, gazeteci Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan´dı. Yargılandıkları mahkemeler ve suçlamalar farklıydı ama bu soru kamu vicdanında etkili oluyordu. Kafes, Poyrazköy, Balyoz gibi davalarda ismi geçen bazı generallerin tutuksuz yargılanmasını kimse izah edemiyordu çünkü. Örneğin Balyoz davasında hakimler ayrı ayrı iki defa tutuklama kararı vermiş ama bir nöbetçi, yeterli delil yok diyerek cezaevini boşaltmıştı. Tahliyeler öncesinde eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ´un girişimiyle oluşturulan konjonktür, insanların adalet duygusunda kırılmalara neden olmuştu. Mahkemenin dünkü kararıyla bu kırılma giderildi. Darbenin lideri olarak yargılanan Çetin Doğan hakkında tam dört kez tutuklama kararı verilmiş oldu.
Yakın dönemde, kişiler için kurumların itibarlarının yerle bir edildiği olaylara tanık olduk. Dün Silivri´de verilen karar, hukuk karşısında herkesin eşit olduğunu göstermesi açısından da tarihî niteliktedir. Aynı değerlendirmeyi, Ergenekon sanığı Mehmet Haberal´ın 21 ay sonra devlet hastanesine gönderilmesi için de yapabiliriz. Hakimlerin tutuklama kararına rağmen, cezaevine gönderilme bir yana Adli Tıp Kurumu´na bile getirilemeyen Haberal´ın da dokunulmazlığı kaldırılmış oldu. Haberal´ın sağlık raporunu mahkemeden gizleyenler, ´Ergenekon terör örgütüne yardım ve yataklıktan´ tutuklandı. Haberal´ı hapisten kurtarmak için üniversite hastanesinde nasıl bir organizasyon yapıldığını mahkeme ortaya çıkaracak. Verilecek karar, Yargıtay´ı da ilgilendiriyor. Çünkü Yargıtay, Haberal´ı serbest bırakmadıkları için 9 hakimi cezalandırmıştı.
Balyoz sanıkları için verilen tutuklama kararı, ilk duruşmada sanık avukatlarıyla aynı yere oturan İstanbul Barosu´nun yönetiminde şok etkisi yapmışa benziyor. Kararın hemen arkasından televizyonlara konuşan Baro Başkanı Ümit Kocasakal´ın sesi titriyordu. Demokratik hukuk devletini savunması gereken Baro Başkanı´nın darbe sanıklarının tutuklanmasına karşı çıkması anlaşılır gibi değil. Başkanı dinleyenler, Genç Siviller´in Taksim´de astığı ´Darbeci Baro´ pankartını hatırladı nedense.
Silivri´de dün verilen diğer önemli bir karar da müdahillerin taleplerinin kabul edilmesiydi. Sanıklar, davanın derinleşmesi açısından çok önemli olan bu karara da tepki gösterdi. Davanın ilk duruşmasından bu yana, sanık avukatları ısrarla müdahilliğin kabul edilmemesini istediler. Galiba, mağdurlarla yüzleşmeye cesaret edemiyorlar. ( Ali Akkuş / Zaman)
Sanık yakınları yol kesti
Balyoz davasında haklarında tutuklama kararı çıkarılan sanık yakınları, Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesi önünde yol keserek eylem yaptı. Sanık yakınları polisin uyarı üzerine kısa bir süre sonra eylemlerine son verdi. Tuğamiral Cem Çakmak´ın kız kardeşi olduğunu söyleyen bir sanık yakını, Süheyl Batum´a kızıyorlar ´kağıttan kaplana bir ordu var dedi´ diye. Evet bu gün karşımızda kağıttan kaplan bir ordu var. ifadesini kullandı. Davayla ilgili işlemlerin devam ettiği Beşiktaş´taki İstanbul adliyesi önüne toplanan aralarında emekli Tümamiral Özer Karabulut´un işe Sema Karabulut, Emekli Tümamiral Deniz Kutlu´nun eşi İrem Kutlu ve Koramiral Cem Çakmak´ın kız kardeşinin bulunduğu bir grup sanık yakını Beşiktaş Adliyesi önünde basın mensuplarına açıklama yaptı.
Adliye önünde bekleyen sanık yakınları medyanın kendilerine gereken ilgi ve desteği vermemesinden yakındılar. Haklarında yakalama emri verilen emekli ve muvazzaf subayların bir kısmının dün duruşma salonunda olduğunu savunan sanık yakınları, ´Şimdi biz buradayız ve bizi tutuklayın´ diyorlar. ifadesini kullandı.
Kendisini Tuğamiral Cem Çakmak´ın kız kardeşi olarak tanıtan bir sanık yakını ise, Bize dik durun diyorlar, ama bizim yanımızda dik duran bir kurum yok. Duysun Deniz Kuvvetleri Komutanı, Genelkurmay Başkanları, Kara Kuvvetleri Komutanı. Süheyl Batum´a kızıyorlar ´kağıttan kaplan bir ordu var´ dedi diye´. Evet kağıttan kaplan bir ordu var karşımızda. ifadesini kullandı.
Açıklamaların ardından sanık yakınları Beşiktaş Adliyesi´nin önündeki Çırağan Caddesi´ni trafiğe kapattı. Alkışlarla tempo tutan sanık yakınları Türkiye laiktir, laik kalacak, Susma sustukça sıra sana gelecek şeklinde sloganlar attı. Eylem sebebiyle Çırağan Caddesi´nde uzun araç kuyruğu oluşurken, bazı sürücülerin kornalarına basarak eyleme tepki gösterdikleri gözlendi. ( Cihan)
Duruşmada yaşananlara soruşturma
Balyoz darbe planı davasının dün görülen ve 163 tutuklama kararının çıktığı duruşmada yaşananlar hakkında soruşturma açıldı. Soruşturma kapsamında mahkeme salonundaki kamera kayıtları inceleniyor.
İP´lilerin eylemine Özgen´den destek
İşçi Partisi (İP) üyesi bir grup, haklarında tutuklama kararı verilen Balyoz sanıklarına destek vermek için Fenerbahçe Orduevi önünde eylem yaptı. Eyleme destek veren emekli Orgeneral Necati Özgen, kameralar tarafından görüntülendiğini fark edince orduevine girdi. İP üyesi bir grup, ellerine Türk bayrağı ve parti bayraklarını alarak Fenerbahçe Orduevi önünde toplandı. Haklarında tutuklama kararı çıkartılan Balyoz sanıklarına destek vermek için eylem yapan İP´liler, yoldan geçen araçların korna çalması istedi. Eylemciler adına yapılan basın açıklamasında, tutuklama kararlarının hukuki olmadığı iddia edildi. Bu arada, Fenerbahçe Orduevi´nden çıkan emekli Orgeneral Necati Özgen, eylemcilere destek verdi. Kameraların kendisini görüntülediğini fark eden Özgen, tekrar orduevine girdi. ( Cihan)
İşçi Partisi (İP) İstanbul İl Örgütü, ´Balyoz Güvenlik Harekat Planı´ kapsamında görülen davada, 163 subay hakkında alınan tutuklama kararını protesto etti. Tutuklamaların Türk Ordusu´nu hedef aldığını öne süren İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Erkan Önsel, Hukuk, guguk olmuştur. Amerikan Gladyosu´nun savaş hukuku yürürlüktedir. Orduya ve millete karşı bir amerikan darbesi yapılıyor dedi. Fenerbahçe Orduevi önünde toplanan İşçi Partisi İstanbul İl Örgütü üyesi yaklaşık 300 kişi, Halkımız orduya sahip çıkıyor , Ordu millet el ele tam bağımsız Türkiye ve Amerikan uşağı yıldırımaz bizleri yazılı pankartları açtı. Ellerinde ABD; AKP yıkılacak, Türkiye kazanacak , Yurtseverler serbest bırakılsın , Türk Ordusu´na darbeye son , Mustafa Kemal´in askerleriyiz , ABD kağıttan kaplan, AKP kağıttan kukla , Ergenekon, Kafes, Balyoz amerikan yalanı ve Komutanları tutuklayan Süpernato´dur. Nato´dan çıkalım yazılı dövizler taşıyan topluluk, caddeden otomobilleriyle geçen vatandaşlardan klakson çalarak protestoya destek vermelerini istedi.
Ergenekon Gençlik Birliği´nden (TGB) protesto
Ergenekon´un gençlik yapılanması olduğu ileri sürülen ve bu konuya Ergenekon iddianamelerinde yer verilen Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri, ?Balyoz Darbe Planı? davasında eski kuvvet komutanlarının tutuklanmasına tepki amacıyla Ak Parti Ankara İl Başkanlığı binası önünde eylem yaptı. Ellerinde çuvallarla Ak Parti İl Başkanlığına yürüyen TGB üyeleri, polis tarafından durduruldu. Gruptakiler, burada çeşitli sloganlar attı.
Balyoz Tutuklamalarına 11 sanıktan itiraz
Tümgeneral Cem Gürdeniz´in de dahil olduğu 11 kişi tutuklama kararına itiraz etti. Emekli Org. Çetin Doğan´ın da pazartesi günü teslim olacağı bildirildi.
Org. Koşaner sanık yakınlarıyla buluştu
Saat 14:15 civarında Harbiye Orduevi´ne gelen Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner tutuklama kararı çıkarılan Balyoz Davası sanıklarının yakınlarıyla buluştu. Görüşmenin hala sürdüğü öğrenildi.
(12 Şubat 2011, 12:42)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Flaş Flaş!!! Balyoz´da 163 tutuklama
Balyoz davası 16 Aralık´ta başlıyor: Sanıklar tutuklanabilir
BALYOZ İDDİANAMESİNDE ARAMA YAP
Balyoz Planı manşetlerimiz
Donanma´da zemine gizlenmiş 10 çuval belge manşetlerimiz
Flaş!!! Donanma´da arama: 10 çuval belge