Ergenekon davasının tutuklu sanığı eski Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal´la ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 4 kişi ifade vermeleri için Beşiktaş´ta bulunan Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı´na getirildi. İlerleyen saatlerde savcılık sorguları yapılan 4 kişi serbest bırakıldı.
Haberal soruşturmasında 4 kişi ifade verdi
Ergenekon davasının tutuklu sanığı eski Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal´la ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 4 kişi ifade vermeleri için Beşiktaş´ta bulunan Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı´na getirildi. İlerleyen saatlerde savcılık sorguları yapılan 4 kişi serbest bırakıldı.
Arama sırasında Haberal´ın internet bağlantılı dizüstü bilgisayar kullanması nedeniyle uzman çavuşun Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen´e ifade vermesi bekleniyor. İsmi öğrenilemeyen uzman çavuş, sabah saatlerinde de adliyeye getirilmiş, daha sonra adliyeden ayrılmıştı. İlerleyen saatlerde gözaltındaki diğer üç kişi daha adliyeye getirildi. Haberal´ın mahkemeye gönderilmeyen sağlık raporuna ilişkin gözaltına alınan bir uzman çavuş, bir hemşire ve Haberal´ın iki refakatçisinin, adliyede, soruşturmayı yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen tarafından ifadelerinin alınması bekleniyor.
15.50: 4 kişi de serbest
Savcılıkça sorgusu tamamlanan 4 kişiden astsubay ve 1 refakatçi serbest bırakıldı. Diğer refakatçi ile hemşire adli kontrol talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Haberal´ın oda kapısının önünde görevli olan ve savcılık sorgusu sonrası serbest bırakılan Jandarma Uzman Çavuş Engin Sağır´a hastane odasında bulunan dizüstü bilgisayar ve internet bağlantısıyla ilgili sorular sorulduğu öğrenildi. Haberal´ın mahkemeye gönderilmeyen sağlık raporuna ilişkin Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesine getirilen uzman çavuş Engin Sağır, hemşire Şengül Arı ile refakatçiler Muhammed Hüsrev ve Erkan Özhun´un ifadeleri, Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen tarafından alındı. Savcı Seçen, sorgularının ardından serbest bıraktığı 4 kişiden Arı, Hüsrev ve Özhun için ?adli kontrol? uygulaması istedi. Bu talebi görüşen nöbetçi mahkeme, Şengül Arı ile Muhammed Hüsrev hakkında ?adli kontrol? uygulaması kararı verdi.
2 tutuklama yapıldı, 4 kişi de gözaltında
Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal´ın taburcu olabileceğini gösteren raporun gizlendiği iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında bir astsubay, bir hemşire ve iki refakatçi olmak üzere 4 kişi gözaltına alınmıştı. Son operasyonda gizlendiği öne sürülen raporda imzası bulunan ve daha önce de ifadeye çağrılan Prof. Dr. Cengiz Çeliker de ikinci kez ifade vermiş ve mahkemece tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamında İstanbul Kardiyoloji Enstitüsü müdürü Prof. Dr. Erhan Kansız da tutuklanmıştı.
Ergenekon soruşturması örgütün sağlık koluna uzandı
Tutuklamaların gerekçesi Ergenekon Terör Örgütü üyeliği suçlamasıydı. Tüm bu tutuklamalar, Haberal´ın 17 Nisan 2009´da tutuklanmasından itibaren geçen süreçte sağlık gerekçesiyle yaşanmaya başlanan garipliklere dikkat çektiğimiz ve sitemizde dile getirdiğimiz, ´Ergenekon´un sağlık alanındaki uzantıları Haberal´ı korumaya çalışıyor´ iddiamızı da doğrulamış oldu. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
5 doktorun daha ifadesi alınacak
Ergenekon Terör Örgütü davası kapsamında tutuklu bulunan Prof. Dr. Mehmet Haberal´ın İstanbul Üniversitesi (İÜ) Kardiyoloji Enstitüsü´nden Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi´ne nakledilirken kameralara yansıyan görüntüleri, Haberal hakkında rapor hazırlayan doktorları zor duruma düşürecek. Hareket ettirilmesinin tıbben uygun olmadığını iddia edilen Prof. Dr. Haberal, kimsenin desteği olmadan ambulansa bindi... Prof. Dr. Haberal´ın 7 kilometre uzaklıktaki Adli Tıp Kurumu´na sevkini verdikleri raporlarla 2 defa engelleyen ve Haberal´ın hareket ettirilmesinin tıbben uygun olmadığını iddia eden Prof. Dr. Nazmi Gültekin, Prof. Dr. Zerrin Yiğit, Doç. Dr. Barış Ökçün ve Doç. Dr. Alev Arat Özkan ve Rıza Aydın´ın, Ergenekon Terör Örgütü´ne yardım ve yataklık suçunu işlediği iddiasıyla ifadelerinin alınacağı, Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Üniversitesi´nin de 5 doktor hakkında soruşturma açacağı öğrenildi.
23 Kasım 2010: Ölümcül risk taşıyor
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Kasım 2010 tarihinde görülen duruşmada, Prof. Dr. Haberal´ın nihai sağlık durumuyla ilgili rapor aldırılması için Adli Tıp Kurumu´na sevk edilmesini kararlaştırarak, bu sanık hakkındaki tüm sağlık raporlarının da bu kuruma gönderilmesine karar vermişti. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Kardiyoloji Enstitüsü, Prof. Dr. Mehmet Haberal´ın Adli Tıp Kurumu´na sevkine uygun görüş vermemişti. Prof. Dr. Nazmi Gültekin, Prof. Dr. Zerrin Yiğit, Doç. Dr. Barış Ökçün ve Doç. Dr. Alev Arat Özkan imzalı 23 Kasım 2010 tarihli yazıda, Prof. Dr. Haberal´ın ölümcül risk taşıdığı ve Adli Tıp Kurumu´na sevkinin tıbben doğru olamayacağı iddia edilmişti. Raporda; Adli Tıp Kurulu üyelerinin hastanelerine gelip, Prof. Dr. Haberal´ın muayenesini hasta yatağı başında yapmaları yönünde görüş bildirilmişti. Bunun üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, İÜ Kardiyoloji Enstitüsü´nün Prof. Dr. Mehmet Haberal´la ilgili raporunu İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne göndermişti.
20 Aralık 2010: Hareket ettirilmesi tıbben uygun değil
Mahkeme, Prof. Dr. Haberal´ın sağlık durumuyla ilgili rapor aldırılması için Adli Tıp Kurumu´na sevkinin yapılmasına ikinci defa karar vermişti. Prof. Dr. Nazmi Gültekin ve Rıza Aydın tarafından hazırlanan 20 Aralık 2010 tarihli raporda; Prof. Dr. Haberal´ın potansiyel ölüm riski taşıdığı, hareket ettirilmesinin tıbben uygun olmadığı iddia edildi.
26 Ocak 2011: Hayati risk taşımıyor
Adli Tıp Kurumu´ndan bir heyet, 26 Ocak 2011 tarihinde İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü´ne giderek Haberal´ı burada muayene etmişti. Prof. Dr. Haberal´in sağlık durumuyla ilgili Adli Tıp Kurumu´ndan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´na gönderilen muayene sonucu yazısında, Hastanın klinik muayene ve tetkik sonuçlarına göre, verilerin hasta için öngörülen hayati risk ile tam olarak bağdaşmadığı izlenimi elde edildiği belirtildi. Raporda Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu Başkan Vekili Operatör Doktor M. O. Aktürk, uzman doktor Yüksel Aydın Yazıcı ve Dr. O. Karakaya´nın imzaları yer alıyor. (Kenan Kıran / Yeni Akit)
HABERAL´A KURŞUN GEÇİRMEZ CAMLI ODA
İl Sağlık müdürlüğü´ndan yapılan yazılı açıklamada Prof. Dr. Haberal´ın kaldığı oda ve koşullarıyla ilgili bilgi verildi. Haberal´ın 2 yataklı ancak yalnız kendisine ayrılan kurşun geçirmez camlı korunaklı odada kaldığının belirtildiği açıklamada şöyle denildi:
Resmi açılışı 28 Eylül 2009 Tarihinde yapılan ve Avrupa yakasının kamuya ait tek kalp hastanesi olan İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma hastanesi 300 yatak kapasitesi ile erişkin ve çocuk kalp hastalıklarının tanı ve tedavisinde kısa süre içerisinde branş hastaneler içerisinde referans kalp merkezlerden birisi olmuştur. Bu bağlamda 11 Şubat 2011 Cuma günü öğleden sonra Bakırköy Cumhuriyet savcılığının, İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma hastanesine hitaben gönderdiği üst yazı ile Prof. Dr. Mehmet Haberal´ın hastanemize yatışı yapılmıştır. Üst yazıda belirtilen ve kardiyak fonksiyonları ile ilgili tetkiklerin hastanemiz tarafından güncellenmesini içeren yazı kardiyoloji klinik şefleri tarafından kendisi ile paylaşılarak, ileri tetkiklerin yapılmasına Prof. Dr. Haberal da bilgilendirilerek aynı gün içerisinde başlanmıştır.
Hayati fonksiyonlarının 24 saat monitörize edildiği ve kendisine refakat eden bir hemşirenin yanı sıra ilgili kardiyoloji uzmanlarının da gerekli viziteleri gerçekleştirdiği Prof. Dr. Haberal, 2 yataklı ancak içerisinde sadece kendisinin kaldığı, müstakil bir banyosu da olan gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı kurşungeçirmez camları bulunan korunaklı bir hasta odasına alınmıştır. Hastaya hastanemizde güvenli ve kaliteli sağlık hizmeti verilmektedir.
Prof. Dr. Mehmet Haberal´ın yatışından itibaren tüm yaşamsal fonksiyonlarının normal olarak devam ettiği, hastaneye kabul edildiği ilk günden itibaren sağlık durumu kardiyoloji klinik şefi tarafından değerlendirilerek uygun periyotlarla avukatları ile görüştürüldüğü ifade edildi. ( DHA)
HABERAL´A 12 GÜN HÜCRE CEZASI
23 Şubat 2011 - Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, ikinci ?Ergenekon Terör Örgütü? davasının tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal hakkında başlattığı disiplin soruşturmasını sonuçlandırdı. Soruşturma sonucunda Prof. Dr. Haberal´a 12 gün hücre cezası verildi. Başsavcılık, Prof. Dr. Haberal´ın İÜ Kardiyoloji Enstitüsü´nde tedavi gördüğü sırada, Prof. Dr. Haberal´ın 303 nolu odasının önünde nöbet tutan Metris Cezaevi´nde görevli gardiyan hakkında uyarı cezası verdi. İstanbul İl Alay Komutanlığı da; Prof. Dr. Haberal´ın güvenliğini sağlayan ve görevini ihmal eden 36 jandarma görevlisi hakkında disiplinsizlik cezası verdi.
SAVCI DOĞAN, DİSİPLİN SORUŞTURMASI BAŞLATTI
Metris Cezaevi´nden sorumlu Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Cevdet Doğan; Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi´ne sevk edilmeden önce tedavi olduğu İÜ Kardiyoloji Enstitüsü´ndeki odasında, diz üstü bilgisayar, internete girişi sağlayan WIN cihazı ve telsizle yakalanan Prof. Dr. Haberal hakkında disiplin soruşturması başlattı. Prof. Dr. Mehmet Haberal´ın hastane odasında, tutuklu ve hükümlünün bulundurması yasak olan cihazları bulundurduğu gerekçesiyle Metris Cezaevi Jandarma Koruma Bölük Komutanlığı´nca muhakkik atandı. Muhakkikin rütbesi, Prof. Dr. Haberal´ın, güvenliğini sağlayan rütbeli jandarma görevlilerinden bir üst dereceden seçildi.
12 GÜN HÜCREDE KALACAK
Muhakkik, disiplin soruşturması kapsamında jandarma görevlilerinin ifadesini aldı. Soruşturma kapsamında, güvenlik kamera kayıtları incelendi, bilgisayar ve telsizlerin Prof. Dr. Haberal´ın odasına girişine göz yumulması araştırıldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı; soruşturma sonucunda, tutuklu ve hükümlülerin bulundurmaması gereken cihazları bulundurduğu gerekçesiyle Prof. Dr. Haberal hakkında 12 gün hücre cezası verdi. Prof. Dr. Haberal sağlıklı(!) olduğu an hücre cezası uygulanacak.
GARDİYANA UYARI CEZASI
Başsavcılık, İÜ Kardiyoloji Enstitüsü´nde tedavi gördüğü sırada Prof. Dr. Haberal´ın 303 nolu odasının önünde nöbet tutan Metris Cezaevi´nde görevli gardiyan hakkında uyarı cezası verdi.
36 ASKERE DİSİPLİN CEZASI
Prof. Dr. Haberal, İÜ Kardiyoloji Enstitüsü´nde cezaevi koğuşu olmadığı için hastane odasında kalmıştı. Prof. Dr. Mehmet Haberal´ın güvenliğini biri rütbeli olmak üzere 3 jandarma görevlisi sağlıyor. Jandarma görevlileri, günde 4 defa dönüşümlü olarak hastane odasında görev yapıyor. İstanbul İl Alay Komutanlığı da; disiplin soruşturması kapsamında, İÜ Kardiyoloji Enstitüsü´nde Prof. Dr. Haberal´ın güvenliğini sağlayan ve görevini ihmal eden 36 jandarma görevlisi hakkında disiplinsizlik cezası verdi. Söz konusu disiplin cezası, askerlerin siciline işlenecek, askerlerin terfisini dahi etkileyecek. Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimine Dair Tüzüğü´nün 116. maddesinin 1. fıkrasında; ?Kurumda tedavisi mümkün olmayan hastalığı bulunan hükümlülerin muayene ve tedavileri devlet ve üniversite hastanelerinde gerçekleştirilir. Hükümlülerin yatarak tedavileri bunlar için ayrılan hükümlü koğuşlarında yapılır. Hükümlü koğuşu yoksa tedavileri dış güvenlikten sorumlu güvenlik görevlileri tarafından gerekli önlemler alınarak hastanelerin diğer birimlerinde yapılır? deniliyor.
ODASINDAN LAPTOP, TELSİZ VE WIN ÇIKMIŞTI
ETÖ sanığı Mehmet Haberal´ın hastane odasına Adalet Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı baskında; dizüstü bilgisayar, internete girişi sağlayan WIN cihazı ve CD´lerin bulunduğu tespit edilmiş, Haberal, polis baskını sırasında elinde dizüstü bilgisayarla yakalanmıştı. Baskında, operasyonları önceden haber verecek telsizli uyarı sistemi kurulduğu belirlenmişti. Telsizlerden birinin odadaki refakatçide, diğerinin bina dışındaki şoförde olduğu tespit edilmişti. (Kenan Kıran / Yeni Akit)
(13 Şubat 2011), son güncel.: (23 Şubat 2011)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Flaş!!! Haberal´ın doktoru tutuklandı
Jandarma Haberal´ı savcılardan koruyor
Haberal´ın odasında arama
Flaş!!! Haberal´ın doktoru tutuklandı
Hani kıpırdarsa ölürdü?.. Haberal yalanı açığa çıktı
HABERAL VE ONUN YARGI İLE SAĞLIKTA KOLLANMASI MANŞETLERİMİZ