28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davaya üç haftalık aradan sonra yarın devam edilecek. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki dava, sanık savunmalarının alınması ile sürecek. Diğer taraftan Yargıtay´ın 10 Ekim´de Balyoz davası kararlarını onamasının 28 Şubat davasını da yakından etkileyeceği konuşuluyor. Yargıtay´ın 65 sayfalık gerekçesinde önemli tespitler yer almıştı. Gerekçede, Çetin Doğan liderliğindeki Balyoz cuntasının, 28 Şubat sürecindeki kazanımların sürdürülmek istenmesi nedeniyle oluşturulduğu şeklinde bir ifade yer alıyordu. Bu ifadelerden hareketle, darbe planı yaptığı net şekilde onaylanan Doğan´ın 28 Şubat´la başlayarak darbe girişimlerinin içinde kesintisiz şekilde yer almaya devam ettiği anlaşılıyordu. Bu tespitin 28 Şubat darbe iddialarını güçlendireceği ve o süreçte rol alan Doğan´ın yargı önündeki durumunu oldukça güçleştireceği anlaşılıyor.
22.10.2013 10:29 28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davaya üç haftalık aradan sonra yarın devam edilecek. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki dava, sanık savunmalarının alınması ile sürecek.
75 TUTUKLUDAN 54´Ü TAHLİYE EDİLDİ
Toplam 103 sanığı bulunan davada, 75 tutuklu sanıktan 37´si hakkında duruşmalar başlamadan önce tahliye kararı verildi. Duruşmaların başlamasından bu yana ise tutuklu bulunan 38 sanıktan 17´sinin de tahliyesine karar verildi. Tahliye edilen bazı isimler ise şöyle: Dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Hayri Bülent Alpkaya, dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanı Tümgeneral Yücel Özsır, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı emekli Korgeneral Yıldırım Türker, emekli albay Oğuz Kalelioğlu, emekli Tuğgeneral Metin Yaşar Yükselen, dönemin Genelkurmay İstihbarat Daire başkanı İsmail Ruhsar Sümer, dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Muhittin Erdal Şenel, dönemin Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Hikmet Köksal, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçaslan, emekli Korgeneral Hakkı Kılınç, emekli Korgeneral Kamuran Orhon, emekli Tümgeneral Çetin Taner ve emekli Korgeneral İzzettin İyigün.
İRTİCA KONULU BRİFİNG İSTENDİ
Mahkemeye heyeti, daha önce Milli Güvenlik Kurulu´ndan (MGK) 28 Şubat´ta yapılan MGK toplantı tutanaklarını istemişti; ancak gönderilen tutanaklarda Fevzi Türkeri´nin yapmış olduğu ´irtica´ konulu brifingin olmadığı anlaşıldı. Bunun üzerine mahkeme heyeti, 28 Şubat 1997´de dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri tarafından MGK´da yapılan ´irtica´ konulu brifingi MGK´dan ve Genelkurmay Başkanlığı´ndan istedi.
BİR NUMARALI SANIK KARADAYI DURUŞMALARA KATILMIYOR
Bin 309 sayfalık iddianamenin okunmasının ardından dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, dönemin Genelkurmay Harekât Başkanı Çetin Doğan, Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak ve dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Erdal Şenel, Güvenlik Harekât Daire Başkanı ve Başbakan Askeri Başdanışmanı Kenan Deniz´in savunmaları alındı. Davanın bir numaralı sanığı dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ise sağlık sebeplerinden dolayı duruşmalara katılmıyor.
ÇETİN DOĞAN: BÇG YASAL BİR OLUŞUMDUR
28 Şubat davasına yarın sanık savunmalarının alınması ile devam edilecek. Daha önce savunması alınan isimlerden dönemin Genelkurmay Harekât Başkanı Çetin Doğan, bütün emirleri Genelkurmay Başkanı´ndan aldığını söyledi. Savunmasında Batı Çalışma Grubu´nun (BÇG) yasal bir oluşum olduğunu ileri süren Doğan, 10 Nisan 1997´de hazırlanan BÇG konulu belgeyi ben hazırladım. Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti´ne inanarak bu belgeyi kaleme aldım. Belgenin yasalara aykırı olduğunu kimse söyleyemez. Bugün de altına imza atmak gerekirse bugün yine imzalarım. dedi.
Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir ise savunmasında BÇG´nin adını kendisinin verdiğini belirtti. İrtica ile mücadele emirlerini Genelkurmay Başkanlığı´ndan aldığını ifade eden Bir, ´gerekirse silah bile kullanırız´ sözünün şahsıyla ilgisi olmadığını öne sürdü. Bir, ayrıca 28 Şubat döneminde hakim ve savcılara bilgilendirme amaçlı brifing verildiğini iddia etti.
Mahkemeye heyeti, bayram tatilinden önce son duruşmanın yapıldığı 1 Ekim´de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Sekreterliği´nden 54. Hükümet´in protokol listesini istedi. 54. Hükümeti oluşturan milletvekillerini, hangi tarihte kimlerin istifa ettiği bilgisini soran mahkeme, ayrıca Tamer Tatar´ın savcılığa gönderdiği CD´lerin sızdırılmasına ilişkin soruşturma olup olmadığını ve soruşturma varsa sonucunun gönderilmesini talep etti.
Terörle Mücadele Kanunu´nun (TMK) 10. maddesiyle görevli cumhuriyet savcısı Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin tarafından hazırlanan bin 309 sayfalık iddianamede sanıklar hakkında, ´Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye ve düşürmeye iştirak´ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
28 Şubat soruşturması kapsamında 14 ayrı operasyon yapıldı. İddianamede, bir numaralı sanık olarak dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı gösteriliyor. İkinci sırada Orgeneral Çevik Bir, üçüncü sırada ise Orgeneral Erol Özkasnak yer alıyor. 199´u asker toplam 438 sivil mağdurun bulunduğu davada, dönemin Başbakanı Tansu Çiller mağdurların başında geliyor. (Cihan)
TAHLİYELERE VE BAŞKANA TEPKİ
Tarihi davada 75 olan tutuklu sanık sayısı tahliyeler sonrası 19´a düştü. Davada çok sayıda tahliye kararı verilmesi mağdurlar, müştekiler ve müdahiller tarafından tepki ile karşılandı. Adeta her sağlık raporu getirene raporların doğruluğu tetkik edilmeden tahliye kararı verildiğini belirten müdahiller tepkilerini ?Ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyor bu kişiler. Normal bir trafik kazasından yargılananlar bile daha fazla tutuklu kalıyor? diyerek gösterdiler. Diğer taraftan sanıkların disiplinsiz hareketlerine ses çıkarmayan, aksi tavırla sanıklara soru yöneltmek isteyen diğer üye hakimlere ve savcıya sık sık müdahale ederek baskı yapan Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal da tartışılan isim oldu.
YARGITAY´IN BALYOZ KARARI 28 ŞUBAT´I DA ETKİLEYECEK
Davayla ilgili önemli bir gelişme de geçtiğimiz haftalarda Yargıtay´ın Balyoz davası kararlarını büyük oranda onaması oldu. 10 Ekim 2013 tarihi Türkiye için en önemli günlerden biri oldu. İlk kez bir darbe girişimi yerel mahkemeden sonra Yargıtay tarafından da onaylandı. Daha önce sanık çevrelerinde kararların Yargıtay´dan döneceği kanaati hakimdi. Ancak Yargıtay yerel mahkemenin kararlarına büyük oranda uydu.
Yargıtay 9. Ceza Dairesinin Balyoz Planı davasıyla ilgili kararının 65 sayfalık gerekçesinde çarpıcı tespitler yapıldı. Sanıkların en çok tartışma konusu yaptıkları dijital delillerin güvenilir olmadığı bu nedenle de kabul edilemeyeceği iddiası net ifadelerle reddedildi. Gerekçede dijital delillerin sahte olduğu ve sanıkları mahkum ettirmek isteyen güçlerce değiştirildiği iddiası da yine net ifadelerle reddedildi.
Gerekçede sanıkların tüm dayanaklarını çökerten net ifadeler sadece bunlarla sınırlı değil. Davanın esası olan darbe girişiminin varlığı da açıkça kabul edildi.
Ancak gerekçede 28 Şubat davasını yakından ilgilendiren çok önemli bir ayrıntı daha yer alıyor. Balyoz Darbe Planı hazırlığı yaptığı Yargıtay tarafından onaylanan emekli orgeneral Çetin Doğan o darbe planı hazırlığı sürecinde yani 2003´te İstanbul´daki 1. Ordu Komutanı idi. Ancak Çetin Doğan 28 Şubat davasında da yargılanıyor. Balyoz darbe planı öncesinde 1997 yılında gerçekleşen 28 Şubat darbe sürecinde de etkin rol almakla suçlanıyor.
Yargıtay´ın Balyoz gerekçesinde Çetin Doğan´ın, hükümeti iktidardan uzaklaştırma ve bu amaç için TSK´da ayrı bir hiyerarşik yapılanmaya gitme kararı aldığının anlaşıldığı ifade ediliyor. 28 Şubat sürecinde elde edilen kazanımlardan istifade edilememesi ve ülkede hızlı bir zemin kayma gerekçesi yaşandığı gerekçesiyle hükümeti iktidardan uzaklaştırma ve bu amaç doğrultusunda kara, deniz ve hava unsurları olarak hareket ve eylem planları hazırlama ve hazırlanan eylem planlarını gerçekleştirebilmek için TSK´nın yasal hiyerarşik yapısı dışında ayrı bir hiyerarjik yapılanma gitme kararı aldıkları kaydediliyor. TSK´nın yasal yapılanması dışında suçu işlemeye dönük ayrı yapılanmaya giden oluşumun, planlama, kapsamlı organizasyon, görevlendirme ve bunun gereklerine uygun çalışmalar yaptığının anlaşıldığı belirtiliyor. Sanıklar TSK´nın hiyerarşik yapısı dışında hukuka aykırı yetkiyle meydana getirdikleri oluşumla icra organını cebren ıskata veya vazifeden men etmeye giriştikleri ifade ediliyor. Uluslararası alanda bile caydırıcı gücü bulunan TSK´ya mensup sanıkların kullanabilecekleri cebre karşı icra organının, mukavemet edebilme imkan ve kabiliyeti bulunmadığı belirtiliyor. 5 aşamadan oluşan Balyoz darbe planında askerin son aşamaya kadar gelmesinin de cebir ve şiddet olduğu vurgulanıyor.
İşte bu çok net ifadeler, Balyoz darbe girişiminin var olduğunu dile getiriyor. 65 sayfalık gerekçenin önümüzdeki süreçte en önemli gündem maddelerinden biri olacağı söylenebilir. Gerekçe ile ilgili çok şeyler söylenecektir kuşkusuz. Ancak ilk anda bir ayrıntı dikkati çekiyor.
Gerekçede, Çetin Doğan liderliğindeki Balyoz cuntasının, 28 Şubat sürecindeki kazanımların sürdürülmek istenmesi nedeniyle oluşturulduğu şeklinde bir ifade yer alıyor. Yargıtay´ın bu ifadesinin 28 Şubat davasını yakından etkileyeceği söylenebilir. Çünkü Çetin Doğan, halen görülmekte olan 28 Şubat darbe davasında da yargılanıyor. Davanın en önemli sanıklardan olan Doğan, o süreçte etkin rol almakla suçlanıyor.
Bu ifadeden hareketle, Doğan´ın darbe girişimlerinin içinde kesintisiz şekilde yer almaya devam ettiği gibi bir sonuç çıkıyor. Bu sonucun 28 Şubat darbe iddialarını güçlendireceği ve o süreçte rol alan Doğan´ın yargı önündeki durumunu oldukça güçleştireceği anlaşılıyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(22 Ekim 2013, 10:29)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
28 Şubat davasında mahkeme heyeti ile ilgili tartışmalar
28 Şubat davası duruşmaları
Flaş!!! 28 Şubat davası açıldı
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
28 Şubat iddianamesinde arama yap
Balyoz 28 Şubat´ı etkileyecek
Flaş!!! Yargıtay Balyoz´u onadı
Yargıtay´dan Balyoz gibi gerekçe
Yargıtay Başsavcılığı: Balyoz onansın
Flaş!!! Balyoz davası bitti
Balyoz Planı ve davasıyla ilgili manşetlerimiz
Balyoz ve diğer davalardaki delil tartışmaları
Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon, Balyoz ve bağlantılı iddianamelerde arama yap