Adana, Ankara, Aydın, Kastamonu, Şanlıurfa, Trabzon ve Zonguldak'ta görülen az sanıklı Fetö davalarında toplam 15 sanığa örgütteki konumları göz önüne alınarak 6-13'er yıl arası hapis cezaları verildi. Öte yandan Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada örgütün sözde "bölge imamı" olduğu öne sürülen tutuklu sanık ilk kez hakim karşısına çıktı.
05.05.2019 11:57 Adana, Ankara, Aydın, Kastamonu, Şanlıurfa, Trabzon ve Zonguldak'ta görülen az sanıklı Fetö davalarında toplam 15 sanığa örgütteki konumları göz önüne alınarak 6-13'er yıl arası hapis cezaları verildi. Öte yandan Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada örgütün sözde "bölge imamı" olduğu öne sürülen tutuklu sanık ilk kez hakim karşısına çıktı.
Gelişmeler kronolojik sıralamayla şu şekilde yaşandı:
Adana: Bölge İmamı Yargılanmaya Başlandı
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada örgütün sözde "bölge imamı" olduğu öne sürülen tutuklu sanık ilk kez hakim karşısına çıktı.
22 Nisan'da Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu yargılanan Mehmet Turan, bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Duruşmada sanığın avukatı hazır bulundu.
Sanık Turan, örgütle 2007 yılında Aksaray'da tanıştığını, "Rüstem" kod adlı örgüt mensubu tarafından "sorumlu abilik" görevinin verildiğini belirterek, şu beyanlarda bulundu:
"Adana'da 2009 yılında FETÖ'ye ait yurtlarda çalışmaya başladım. Daha sonra bana 'Vedat' kod adlı eyalet imamı tarafından 'Fatih eyaletinde' bölge imamlığı görevi verildi. Ben bu görevi bir yıl kadar devam ettirdim. Bana aynı zamanda örgüte ait Burç okullarında halkla ilişkiler sorumlusu olarak görev verdiler.
Ayrıca eyalet imamı, bana 'Bölgedeki faaliyetlerine devam et' talimatı verdi. Tüm sorumluluğum bundan ibarettir. Tahliyemi ve beraatimi talep ederim."
Mahkemede tanık olarak dinlenen M.F.K. de sanığın örgüt içinde "bölge imamlığı" yaptığını dile getirerek, "Bu şahıs, hiyerarşik olarak büyük bölge imamına bağlıdır. Bölge imamı, ev ve esnaftan sorumludur. Ayrıca esnaftan para toplardı." şeklinde konuştu.
Cumhuriyet savcısı, delil durumu dikkate alınarak sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesi ve eksik hususların giderilmesi yönünde görüş sundu.
Mahkeme heyeti, sanık Mehmet Turan'ın tutukluluk halinin devamına hükmederek duruşmayı erteledi.
Adana: Bölge Talebe Mesulüne 7 Yıl Hapis
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada, örgütün "bölge talebe mesulüne" 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
24 Nisan'da Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Asef Koç ve avukatı katıldı.
Sanık Koç, savunmasında FETÖ/PDY üyesi olmadığını ve örgütsel bir konumunun bulunmadığını iddia ederek beraatine karar verilmesini istedi.
Cumhuriyet savcısı ise esas hakkındaki mütalaasında sanığın FETÖ içerisinde "bölge talebe mesulü" olarak görev yapması, örgüte müzahir evlerden sorumlu olarak örgüt faaliyetlerine katılması dikkate alınarak üzerine atılı "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan alt sınırdan uzaklaşılarak cezalandırılması ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesi yönünde görüş bildirdi.
Mahkeme heyeti, sanık Asef Koç'u "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.
Adana: 7 Yıl Hapis Cezası Alan Eski Yarbayın "Operasyonel Hat" İnkarı Gerekçeli Kararda
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında örgütün askeri mahrem yapılanmasında yer aldığı tespit edilen, "operasyonel hat" kullanıcısı eski yarbayın, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan üst sınırdan 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırıldığı davanın gerekçeli kararında, sanığın sürekli olarak FETÖ'nün inkar stratejisine sığındığı vurgulandı.
24 Nisan'daki gelişmeye dair edinilen bilgiye göre, Sanık Savaş Bayrakdar'ın savunması ve tanık beyanları, delil değerlendirmesi ve hüküm gibi kısımların da yer aldığı 24 sayfalık gerekçeli kararda, FETÖ/PDY'nin yapısı, işleyişi, mali kaynakları, kamu kurumlarına sızma stratejisi, kendisinden olmayanlar üzerinde oluşturduğu baskı gibi ayrıntılara da yer verildi.
Darbe girişimi ve FETÖ/PDY ilişkisinin detaylı şekilde anlatıldığı kararda, sanıkla ilgili tek tek değerlendirmelerde bulunuldu.
Gerekçeli kararda, teşdiden 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan eski yarbay Bayrakdar'ın örgütsel bağı kuvvetlendirmek, muhafaza etmek, örgütsel sırların deşifre olmasını engellemek amacıyla FETÖ'nün mahrem imamıyla "operasyonel hat" kullanmak suretiyle haberleştiği anlatıldı.
Sanığın örgüt mahrem yapılanmasında M.E.Y. adına kayıtlı telefon hattını kullandığı belirtilen kararda, şu ifadelere yer verildi:
"Savaş Bayrakdar tarafından kullanılan GSM hattı ile M.E.Y'nin üzerine kayıtlı GSM hatlarına ait HTS raporları karşılıklı mukayese edildiğinde her 2 hattın da Diyarbakır'da ortak baz bilgileri bulunduğu, her 2 GSM hattının da aynı tarih ve yakın saat aralığında Kırıkkale'den baz verdiği ve görüşmelerin ağırlıklı tek bir GSM numarasıyla olduğu hususları bütün şekilde ele alındığında M.E.Y'nin üzerine kayıtlı hattın Savaş Bayrakdar tarafından operasyonel hat olarak kullanıldığı anlaşılmıştır."
Bayrakdar'ın FETÖ/PDY'nin "operasyonel hat" kullanmak suretiyle oluşturulan hücresel haberleşme ağında yer aldığının teknik verilerle belirlendiğine dikkati çekilen kararda, sanığın inkara yönelen savunmasına da itibar edilemeyeceği vurgulandı.
Operasyonel hattı sürekli inkar etti
Gerekçeli kararda, sanık Savaş Bayrakdar'ın operasyonel hat üzerinden en sık A.C. isimli mahrem imamla irtibat kurduğu bildirildi.
Kararda yer alan itirafçı beyanlarında, örgüt mensubu A.C'nin "Kadir" kod adını kullanarak Diyarbakır'da Kara Kuvvetleri Komutanlığı yapılanmasında "öğretmen" olarak faaliyet yürüttüğü ve FETÖ hiyerarşisinde "temsilci" diye anılan "Metin" kod adlı üst yöneticiye bağlı bulunduğu anlatıldı.
Sanık Bayrakdar'ın kullandığı operasyonel hat ile FETÖ mahrem imamı A.C'nin kullandığı telefon hattının, Diyarbakır'da aynı baz istasyonundan sinyal aldığı bilgisi de kararda yer aldı.
Gerekçeli kararda, Bayrakdar'ın, FETÖ şüphelisi sanıklarla görüştüğü ve örgüt yöneticileriyle aynı baz istasyonundan aynı dönemde telefonunun sinyal verdiğinin saptanmasına rağmen bu durumu inkar ettiği bilgisine de yer verildi.
Savaş Bayrakdar da yargılama safhasında verdiği ifadede de örgüt üyesi olmadığını, adına kayıtlı hat dışında bir GSM hattı kullanmadığını öne sürerek, A.C. ile yaptığı görüşmeyi de inkar etti.
Sanığın çarptırıldığı cezada artırım uygulanmasının gerekçelerine de yer verilen kararda, şu tespitler aktarıldı:
"Savaş Bayrakdar'ın silahlı terör örgütüne üye olmak suçu sabit olduğu, iletişim kurma yöntemleri, zaman aralıkları (2012, 2013, 2014, 2015 yılları) ve çeşitlilikleri, sanığın asker olması, dolayısıyla süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk gösteren eylemleriyle FETÖ yapılanmasıyla organik bağ kurduğu ve bunu devam ettirdiği belirlenen sanığın, FETÖ/PDY'ye üye olma suçunu işlediği mahkememizce kabul edilmekle, Bayrakdar'ın suçun sübutu kapsamında birbirini teyit eden birçok delil karşısında, sadece inkar odaklı savunmaları dışında iş bu suça konu eylemleri nedeniyle pişmanlık yaşadığına dair samimi bir beyanının dahi görülmediği ve FETÖ'nün inkar stratejisine sığındığı anlaşıldığından orantılı olarak temel ceza alt sınırından uzaklaşılmıştır."
Aydın: Karıkoca Çifte 13 ve 7 yıl Hapis
Aydın'da, FETÖ soruşturması kapsamında yargılanan örgütün sözde "Nazilli imamı"na 13 yıl 6 ay, eşi Emine Koçaşlı da yine aynı suçtan 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 5 sanıklı davada diğer 3 sanık ise beraat etti
25 Nisan'da Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Ali İhsan Koçaşlı, tutuksuz sanıklar ve taraf avukatları katıldı.
Örgütün hücre evinde sahte kimlikle yakalanan FETÖ'nün sözde Nazilli imamı Koçaşlı, hakkındaki suçlamaları reddetti.
15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ iltisaklı kurumlarda çalıştığını kabul eden Koçaşlı, "Beraatimi ve tahliyemi talep ediyorum." dedi.
Koçaşlı'nın eşi tutuksuz sanık Emine Koçaşlı ile diğer sanıklar haklarındaki iddiaları kabul etmedi.
Tutuklu sanık Ali İhsan Koçaşlı "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 13 yıl 6 ay, eşi Emine Koçaşlı da yine aynı suçtan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Tutuksuz sanıklar A.E, S.K. ve H.B'nin beraatine karar verildi.
Kastamonu: Fetö Sanığına 7 Yıl Hapis
Kastamonu'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olduğu iddiasıyla yargılanan sanık 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
25 Nisan'da Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu yargılanan sanık Fatih Tüysüz katıldı.
Önceki duruşmalardaki savunmalarını yineleyen Tüysüz, örgütle bağının bulunmadığını ileri sürerek beraat talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, sanığı "terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.
Zonguldak: 7 sanığa 6-8 Yıl Hapis
Zonguldak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye oldukları iddiasıyla yargılanan 7 sanık, 6 yıl 3 ay ile 8 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezasına çarptırıldı. 14 sanıklı davada diğer 7 sanık ise beraat etti.
26 Nisan'da Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Abdurrahim Çağlar, Ali Safa Kılca, Halil İbrahim Küçük, Muhammet Sezer ve Selahattin Öneryıldız ile tutuksuz 9 sanık ve avukatları katıldı.
Son sözleri sorulan sanıklar, beraat talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan Halil İbrahim Küçük ve Muhammet Sezer'i sekizer yıl dokuzar ay, Abdurrahim Çağlar ile Selahattin Öneryıldız'ı yedişer yıl altışar ay, Ali Safa Kılca ile tutuksuz yargılanan Karam Orujlu ve Bülent Aksoy'u ise altışar yıl üçer ay hapis cezasına çarptırdı.
Tutuksuz yargılanan 7 sanık ise beraat etti.
Şanlıurfa: Eski Komiser Yardımcısına 7 Yıl Hapis
Şanlıurfa'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik davada, eski komiser yardımcısına "terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
30 Nisan'da Şanlıurfa 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Ferhat Ertuğrul ile avukatı katıldı.
Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen sanık, ByLock kullanmadığını, herhangi bir terör örgütüyle bağlantısının bulunmadığını savunarak beraatini istedi.
Duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, sanığın terör örgütünün gizli haberleşme programı ByLock'u kullandığını, FETÖ elebaşının çağrısıyla düzenlenen sohbet programlarına da katıldığını belirterek, Ertuğrul'un "terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, "terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdiği sanık Ertuğrul'un tutukluluk halinin devamına hükmetti.
Ankara: Sözde Sıkıyönetim Komutanına 7 Yıl Hapis
Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde sözde "yurtta sulh konseyi"nce hazırlanan listede adı "Adıyaman sıkıyönetim komutanı" olarak geçen eski albay Mehmet Özdemir, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
30 Nisan'da Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, sanık Özdemir ile avukatı katıldı.
Mahkeme Başkanı Sabahattin Sarıdoğan, bir önceki ara karar gereği dava dosyasına gelen evrakı okudu. Ardından sanığa son savunması yapması için söz verdi.
Sanık Özdemir, FETÖ'nün hazırladığı sözde atama listesinde "Adıyaman sıkıyönetim komutanı" olarak adının geçmesinin kendi iradesi dışında olduğunu ve o gece hiçbir şekilde adı geçen ile gitme girişimin olmadığını savundu.
Örgütle herhangi bir bağı olmadığını ileri süren Özdemir, FETÖ'nün mahrem imamlarınca kontörlü hatlardan ardışık arama yöntemiyle arandığına yönelik savcılık mütalaasına da katılmadığını söyledi.
Sanık avukatının beyanın ardından, kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığın "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçunu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak yeterli, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden bu suçtan beraatine karar verdi.
Mahkeme, örgütün "mahrem imamları" ile ankesörlü telefonlardan periyodik ve ardışık arama sistemiyle haberleştiği gerekçesiyle Özdemir'e "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Trabzon: İl İmamının 15 Yıl Hapis Cezası Etkin Pişmanlıktan 6 Yıl'a Düştü
Trabzon'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında tutuklu olarak yargılanan "Trabzon il imamı" Muhammet Köleoğlu hakkında karar verildi. Köleoğlu, "terör örgütü yöneticiliği" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasıyla cezalandırıldı.
2 Mayıs'ta Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Köleoğlu ile avukatı ve oğlu katıldı. Mahkeme başkanı, sanık hakkında "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan dava açıldığını belirterek, hakkındaki mütalaayı hatırlattı. Hayatı boyunca esnaf, işçi ve memur olmak üzere 100 bine yakın insana sohbet verdiğini söyleyen Köleoğlu, "terör örgütü yöneticiliği" suçu yerine "terör örgütü üyeliği" suçundan yargılanma talebinde bulundu.
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini de aktaran Köleoğlu hakkında karar vermek için mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanık Köleoğlu'nun "terör örgütü üyeliği" suçundan yargılanma talebini reddederek etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma talebinin kabul etti.
Sanık Muhammet Köleoğlu'na, "terör örgütü yöneticiliği" suçundan 15 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti, etkin pişmanlık hükümlerini uygulayarak cezayı 7 yıl 6 aya düşürdü. Cezada takdir indirimine gidildiğini de belirten mahkeme başkanı, sanığın alt sınırdan 6 yıl 3 ay hapis cezasıyla cezalandırıldığı hükmünü açıkladı.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(05 Mayıs 2019, 11:57)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: