Ergenekon davasına 242. duruşma ile devam ediliyor. Ergenekon´un ilk kez 2001´de ortaya çıkmasına polis sorgusunda verdiği bilgilerle neden olan Tuncay Güney konusunun işlendiği duruşmada, o sorgu sırasında İstanbul Organize Suçlar Şubesi´nde müdür yardımcısı olarak görev yapan Kemal Karademir, dün başladığı tanık olarak ifade verme işlemine devam ediyor.
09.10.2012 12:52 Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün de aralarında bulunduğu 65´i tutuklu 274 sanıklı ´Ergenekon´ davasının 242´inci duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan küçük salonda görülen duruşmaya, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ve Tümgeneral Hıfzı Çubuklu´nun da aralarında bulunduğu 33 tutuklu sanık katıldı. Duruşmaya, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal ve Sedat Peker ile duruşmalardan men edilen Doğu Perinçek, gazeteci Tuncay Özkan ve CHP İzmir Milletvekilli gazeteci Mustafa Balbay´ın da aralarında bulunduğu 32 tutuklu sanık gelmedi. Tutuksuz yargılanan eski polis müdürü Adil Serdar Saçan ve Ümit Oğuztan ile ´Odatv´ davasının tutuklu sanığı Yalçın Küçük´ün de yer aldığı duruşmaya, Tuncay Güney´in sorgulanmasına katılan ve tanık sıfatıyla ifadesi alınan eski polis şefi Ahmet İhtiyaroğlu da katıldı.
TANIK KEMAL KARDEMİR´İN İFADESİ
Tuncay Güney ile 2001´de yapılan mülakat sırasında İstanbul Organize Suçlar Şubesi´nde müdür yardımcısı olarak görev yapan Kemal Karademir´in tanık olarak dinlenildiği duruşmada, mülakat görüntüleri izletildi. Karademir´e mülakata ilişkin sorular yöneltildi. Duruşmaya öğle arası verildi. (AA)
TUNCAY GÜNEY KİMDİR?
Tuncay Güney, Ergenekon´un en kritik isimlerinden biridir. Başbakan Ecevit´in 3´lü koalisyon hükümeti döneminde 2001 yılında bir oto dolandırıcılığı suçlamasıyla gözaltına alınıp polisçe sorgulandı. Güney, o sorguda inanılmaz bilgiler verdi. Ağır işkencelere maruz kaldı. Ergenekon örgütünün ilk kez deşifre olmasına neden oldu. Ancak iddialara göre kendisini o dönem sorgulayan polis müdürü Adil Serdar Saçan, onu serbest bıraktı. Havaalanında pasaport ve bileti ve az miktar para vererek yurtdışına kaçmasını sağladı. Güney, gittiği Kanada´da o ülkenin vatandaşlığına geçti. Güney´den elde edilen çuvallarca belge de Saçan tarafından polis müdürlüğünden çıkarılarak özel bir yerde gizlendi, soruşturma örtbas edildi. 6 yıl sonra 2007 yılında başlatılan Ergenekon soruşturmasında bu olay ortaya çıkınca, Serdar Saçan soruşturma belgelerini kaçırma ve soruşturmayı örtbas suçlamasıyla gözaltına alınıp tutuklandı. İkinci Ergenekon davasının sanıklarından birisi oldu. İkinci Ergenekon iddianamesine ?hakkında işlem sürdürülen şüpheli? olarak giren Tuncay Güney ise, ´örgütle bağını tamamen kopardığı´ gerekçesiyle ´tanık´ yapıldı. Savcılar, cevaplaması talebiyle Güney´e sorular gönderdi.
Tuncay Güney´in 2001 yılındaki sorgusunu polis şefi Adil Serdar Saçan yönetti. Sorguya polis şefleri Ahmet İhtiyaroğlu ile Kemal Kardemir de katıldı. Sorguya ait ses kayıtları MİT tarafından mahkemeye iletildi. Ses kayıtlarında işkenceyi kanıtlayan çığlıklar duyuluyordu. Geçtiğimiz günlerde mahkemede tanık olarak ifade veren Ahmet İhtiyaroğlu bu çığlıklar için ilginç bir yorum getirdi. Ses kaydında Ah diye inleme ve çığlık seslerinin duyulması üzerine Ahmet İhtiyaroğlu, Bu bizim polis memuru Selahattin Kıraç. Tiki vardır. Onun çıkardığı sesler. Biz sorgu sırasında böyle bir laubalilik yapmayız. Bu enstantene burada yaşanmış bir enstantene değil. Böyle bir enstantene yok. Bunlar monte diye açıklama yaptı.
(09 Ekim 2012, 12:52)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Tuncay Güney´i sorgulayan polis şefleri Ahmet İhtiyaroğlu ve Kemal Kardemir´in Ergenekon davasındaki ifadeleri
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap