Ergenekon ve Balyoz davalarının tutuklu sanığı Hava Hakim Albay Zeki Üçok´un, bazı soruşturmalar sırasında ´zincirleme olarak memuriyet görevini kötüye kullandığı´ gerekçesiyle Askeri Yargıtay´da yargılanmasına başlandı. Duruşmada savunmasını yapan Üçok, hakkında çok sayıda dava açıldığını, hepsinin ´abuk subuk´ olduğunu, bir cemaatin TSK´daki üyelerini soruşturduğu için başına bunların geldiğini iddia etti. Üçok, geçtiğimiz haftalarda sonuçlanan Hipnoz ve Balyoz davalarından toplam 23 yıl hapis cezası almıştı.
09.10.2012 14:18 Hava Hakim Albay Zeki Üçok´un, bazı soruşturmalar sırasında ´zincirleme olarak memuriyet görevini kötüye kullandığı´ gerekçesiyle Askeri Yargıtay´da yargılanmasına başlandı. Üçok, ´zincirleme olarak memuriyet görevini kötüye kullandığı´ gerekçesiyle Genelkurmay Askeri Mahkemesi´nde yargılanmaya başlamıştı. Askerlik Kanunu´nda yapılan değişiklik nedeniyle dava dosyasının Askeri Yargıtay´a gönderilmesine karar verilmişti. Askeri Yargıtay 3. Dairesi´ndeki duruşmaya sanık Üçok, avukatları ve mağdurlar ile avukatları katıldı. Askeri Yargıtay 3. Dairesi Başkanı Kıdemli Albay Gürcan Gürdal, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun´un 3 Haziran´da Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı. Gürdal, kanunun 25. maddesi ile geçici 10. maddelerinde yapılan değişiklikle, ´kanun yürürlüğe girdiği tarihte yargılamaları askeri mahkemelerde devam eden askeri hakimlerin dava dosyalarının, Askeri Yargıtay´a gönderilerek davanın burada devam edeceğinin´ düzenlendiğini ifade ederek, değişiklik nedeniyle dosyanın Askeri Yargıtay´a gönderildiğini belirtti.
Kimlik tespiti yapılan Üçok, Hasdal Cezaevi´nde tutuklu olduğunu, tutukluluğu nedeniyle maaşının bir kısmını alamadığı için net gelirini bilmediğini, üzerinde gayrimenkul olarak bir arsanın bir bölümünün bulunduğunu söyledi.
Duruşmada askeri savcı, Üçok hakkındaki iddianameyi okudu. İddianamede Üçok´un, bazı soruşturmalar sırasında usule aykırı hareket edilmesi, mağdur Astsubay Ali Balta´nın avukatıyla uzun süre görüştürülmesine müsaade edilmemesi, bir bilirkişinin hazırladığı raporların dosyaya dahil edilmemesi, aynı bilirkişiye farklı rapor hazırlatılması, bazı şüpheli avukatlar hakkında MİT Müsteşarlığı, Ankara Barosu ve bazı askeri birliklere yazı yazılması gibi bir dizi olaya ilişkin, ´zincirleme olarak memuriyet görevini kötüye kullanmak´ suçunu işlediği öne sürülüyor. İddianamede Üçok´un, makam aracıyla lokanta ve pastahaneye gittiği, çocuğunu birkaç kez dershaneden alıp eve bıraktırdığı, soruşturma sırasında evrakları tarih sırasına göre koydurmadığı, soruşturma sırasındaki suç eşyalarını poşete koymayıp açıkta bıraktığı gibi suçlamalar da yer alıyor.
İddianamenin okunmasının ardından Üçok´a savunması için söz verildi. Savunmasını slayt gösterisi eşliğinde yapan Üçok, 38 yıldır asker olduğunu, savcılığı döneminde ´karargah evleri´, ´ışık evleri´, ´Heron ihaneti´, ´uçak ihalelerindeki yolsuzluk´ soruşturması gibi birçok soruşturma yürüttüğünü anlattı.
-Kısa süreli tartışma-
Üçok´un yürüttüğü soruşturmalarla ilgili ayrıntılı bilgi vermesi üzerine avukatlar itiraz etti. Avukat Mustafa Dokumacı, görülen davayla bu soruşturmaların bir ilgisinin bulunmadığını, Üçok´un iddianamedeki iddialarla ilgili savunma yapmasını istedi. Bunun üzerine, taraf avukatları arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Mahkeme Başkanı Gürdal, kimsenin savunmasının kısıtlanamayacağını, gerekirse uyarıyı kendisinin yapacağını belirterek, Üçok´a yeniden söz verdi.
Savunmasına devam eden Üçok, özellikle, bir cemaatin üyesi olduğunu iddia ettiği bazı Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ile ilgili soruşturmayı yürütmesi nedeniyle hakkında bu davaların açıldığını ileri sürdü. Üçok, ´Özellikle Karargah evleri soruşturmasını yürüttüğüm için buradayım. Birçok abuk subuk soruşturmayla karşı karşıya kaldım´ dedi.
Soruşturmadan bugüne kadar mail yoluyla sürekli tehdit aldığını da belirten Üçok, sivil kıyafetli ziyaretçisi geldiği, savcı yardımcısıyla birlikte arsa aldığı gibi gerekçelerle hakkında 43 idari soruşturma açıldığını anlattı. Albay Üçok, soruşturmanın ardından hakkında 7 dava açıldığını, 74 suç isnadına karşı 724 yıl hapis cezası istendiğini, sonuçlanan ´balyoz´ davasında 23 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığını, 3 yıl 14 gündür tutuklu bulunduğunu belirterek, ´Ben bu davaların bir numaralı mağduruyum´ dedi. ( AA)
ÜÇOK ÇOK SAYIDA DAVADA SANIK
Ergenekon ve Balyoz gibi davaların sanıkları arasında adı en fazla duyulanı Askeri Savcı Albay Ahmet Zeki Üçok.. Adeta her yerden onun adı çıkıyor. İnanılmaz suçlamalar, skandallar zinciri söz konusu. Hepsini derli toplu ve kısaca aktarmak gerekirse;
Ergenekon bağlantılı Karargah Evleri soruşturmasını örtbas ettiği izlenimi veren tuhaf gelişmeler üzerine 2008´den beri dikkatle takip etmeye başladığımız Askeri Savcı Üçok´un ortaya çıkan son icraatı, ele geçen ´şantaj ve casusluk´ belgelerini ´komutanım emretmedi´ diye soruşturmaması olmuştu. Bu örtbası doğrularcasına Üçok´un adı casusluk skandalında ilginç şekilde geçiyordu. İddialara göre, ASELSAN ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı´na ait gizli belgeler, tutuklu sanık Askeri Hakim Albay Zeki Üçok´la ilişkisi tespit edilen hayat kadınının evinden çıktı.
Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, sahte çürük soruşturması kapsamında yağmaya azmettirme ve örgüt üyeliği iddiasıyla tutuklandı. Çete üyeleri arasında kod adı Bamya olarak geçen Ahmet Zeki Üçok´un görevi gereği bilgi sahibi olduğu çürük raporunda sorunu olan ve özellikle zengin kişilerin isimlerini çeteye verdiği iddia ediliyor. Üçok ´sahte çürük raporu´ soruşturmasında tutuklandı. Halen bu davada yargılanıyor.
Üçok, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandı. Kendisine yöneltilen suçlama, Ergenekon´un TSK´daki yapılanması olan Karargah Evleri´ne yönelik soruşturmayı örtbas etmekti.
Üçok, kendisi kadar renkli kişiliğe sahip yardımcısı askeri savcı yüzbaşı Mehmet Çelik´in Konya´da karıştığı bir havaya ateş açma olayını soruşturan sivil savcıya başka kişinin resmini gönderdi. Bu şok olayın soruşturmasını Konya Yunak Cumhuriyet Başsavcılığı yürütüyor.
Üçok´un adı heron skandalında örtbas suçlamasıyla geçiyor. ´Çok PKK´lı vuruluyor düşürün şu heronları´ şeklindeki şok telefon görüşmeleri soruşturmasına onun baktığı ortaya çıktı. Tıpkı Karargah Evleri gibi bu soruşturmayı da kararttığı iddia edildi.
Üçok hakkında Genelkurmay da dava açtı. Bu habere de konu olan davada 9 yıla kadar hapsi ve ´memuriyetten men´ edilmesi istenen Üçok hakkında iddianamede çarpıcı suçlamalar var. İddianamede Üçok´un makam aracını yasalara aykırı olarak bir çok kez özel işlerinde kullandığı, Bugün Gazetesi Haber Müdürü Güngör Ergün´ün ifadesinin tespiti sırasında usule aykırı hareket ettiği ve Kayseri´de üç astsubayın gözaltı işlemlerinde zincirleme olarak görevini kötüye kullandığı suçlamaları yöneltiliyor. İddianamede, Askeri Adalet müfettişlerine ´tanık´ sıfatıyla ifade veren Hava Hakim Yüzbaşı Evren May Doğru´nun şok bir itirafı da yer alıyor. Üçok´un kendi yaptığı soruşturmalarla ilgili bazı işlemlerde kendilerine imza attırdığını belirten Doğru, İtiraz ettiğimizde (Senin yardımcılığını kaldırmam, ayağını denk al) diyerek tehdit ediyordu. ifadelerini kullanıyor.
HİPNOZ´DAN HAPİS: 7 YIL
Üçok, Kayseri´de 3 askere yönelik soruşturmayı hukuka aykırı şekilde yürütmek, hipnoz ve işkence gibi yasadışı yöntemleri kullanarak 3 astsubayı sorgulamakla da suçlandı. Üçok ile onun sorguya hipnoz uygulaması için soktuğu emekli bir yarbay yargılandı. Üçok, ilk cezasını da bu davadan aldı. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nde 17 Nisan 2012´de sonuçlanan davada Zeki Üçok, toplam 7 yıl 6 ay hapis cezası aldı. İddialara göre Üçok, sanıklardan işkence altında aldığı sahte ifadelerle Fethullah Gülen grubuna bağlı ´Işık Evleri´ adı verilen bir yapılanma soruşturmasını başlatacak, daha sonra da bunu Karargah Evleri soruşturmasını örtbas etmekte kullanacaktı.
BALYOZ´DAN HAPİS: 16 YIL
Üçok, Balyoz davasının sanıkları arasında da yer aldı. Hükümeti devirmeyi amaçlayan Org. Çetin Doğan liderliğindeki ´Balyoz Darbe Planı´nı konu alan dava geçtiğimiz haftalarda sonuçlandı. Darbe planı iddiaları mahkemece sabit görüldü. Bu darbe örgütlenmesinde görev aldığı anlaşılan Zeki Üçok, 16 yıl hapis cezası aldı.
Birçok abuk subuk soruşturmayla karşı karşıya kaldım´ diyerek kendisini savunmaya çalışan Albay Üçok´un karıştığı suçlar işte bunlar. Görüldüğü gibi adeta bir ´suç örtme makinesi´ gibi çalışan, çok sayıda suç soruşturması ve davada şüpheli olarak adı geçen ya da sanık olarak yargılanan savcı Üçok´u konu alan 2 Şubat 2010 ve 24 Mart 2011 tarihli haberlerimizin başlığı şöyle idi: ´Savcılar suçu aydınlatır.. Ya kendileri de karışmışsa?..´, ´Bazı savcılar suçu aydınlatır, bazıları karartır..´ (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(09 Ekim 2012, 14:18)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Albay Zeki Üçok´la ilgili manşetlerimiz
Üçok davası Askeri Yargıtay´da
Skandal!!! Askeri savcılara evrakta sahtecilik suçlaması
Karargah Evleri´yle ilgili bilgiler.. Soruşturmanın askerlerce savsaklanması
İşte Karargah Evleri soruşturması böyle örtbas edildi
Karargah Evleri gibi diğer soruşturmaları da karartmak istediler
Asker de Suç Örtme Makinesini gördü
Savcılar suçu aydınlatır.. Ya kendileri de karışmışsa?..
Bazı savcılar suçu aydınlatır, bazıları karartır
Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap