Yargıtay, 2005 yılında Hakkari Şemdinli´de Umut Kitapevi´nin bombalanması ve 1 kişinin ölmesi olayı ile ilgili davayı bozdu. Sanıklara çeşitli suçlardan verilen toplam 39 yıl hapis cezaları içinden ´adam öldürme´ suçlarına yönelik cezaları onarken, ´örgüt kurma´ suçlamasıyla verilen cezaları ise bozdu. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi sanıkları yeniden yargılayacak. Van Mahkemesinin kararı hatırlanırsa, örgütün var olduğu savunulurken, olayın arkasındaki ilişkilerin çözülemediği belirtiliyordu.
10.10.2012 10:28 Hakkari´nin Şemdinli İlçesi´nde eski PKK hükümlüsü Seferi Yılmaz´a ait Umut Kitapevi´nin bombalanması olayı ile ilgili tutuklu yargılanan sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş´e ikinci kez verilen 39´ar yıl 10´ar ay 27´şer gün ağırlaştırılmış hapis cezalarıyla ilgili dün Yargıtay 9. Ceza Dairesi´nden ilginç bir karar çıktı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi´nde sabah 9:00´da başlayan temyiz duruşmasına sanık avukatı Vedat Gülşen katıldı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul, sanıklara Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nce verilen mahkumiyet kararlarından kasten adam öldürme, öldürmeye teşebbüs ve yaralama suçları cezalarının onandığını, örgüt kurma suçundan verilen mahkumiyet kararının ise bozulduğunu bildirdi. Bozma kararı üzerine Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi sanıkları yeniden yargılayacak.
-Mahkeme: Örgüt var delil yok-
Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nin kararı hatırlanırsa, örgütün var olduğu savunulurken, olayın arkasındaki ilişkilerin çözülemediği belirtiliyordu. 10 Ocak 2012´de davayı sonuçlandıran, 28 Şubat 2012´de de gerekçeli kararını açıklayan Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, çarpıcı tespitlere yer vermişti. Mahkeme, örgütün varlığına dair delillerin elde edilmesi görevinin devletin yetkili organlarında olduğunu belirtmişti. Kararda, emir komuta zinciri içinde bulunan sanıkların böylesi bir eylemi, tek başlarına planlamaları ve uygulamalarının imkansız olduğuna değiniliyor, Suçun niteliği itibariyle ülke genelinde ve bölgedeki diğer kamu görevlilerini de kapsayacak ölçüde çok yönlü araştırılması gerekir deniliyordu. Kararda şu ifadeler kullanılıyordu: Yargılama safhasında olayın arkasındaki ilişkilerin çözülmesi mümkün olmamış, soruşturma ve kovuşturma aşamalarındaki bu kişilerin varlığı tespit edilmemiştir. Sanıklar dışında izah edilen örgütü kuran, yöneten, örgüte üye olan ve diğer kişilerin tespit edilip yargı önüne çıkarılmaları görevi, devletin yetkili organlarındadır.´
-Mahkeme: Üst rütbeliler de işin içinde olmalı-
Sanıkların bölgedeki terörün devamlılığına paralel olarak bu hukuk dışı keyfi eylemlerini sürdürme amacında oldukları anlaşıldığı ifade edilerek, ´Terörle mücadele adı altında da olsa açıklandığı gibi hukuk dışı bir örgütlenme devleti, hukuk devleti olmaktan çıkarmaktır´ deniliyordu. Kararda, jandarma teşkilatında istihbaratçı astsubay olarak görevli olan sanıkların icra ettikleri görev içinde bulunan astlık ve üstlük ilişkisi, konumları ile iç disiplin karşısında örgüt içinde yalnız olamayacakları belirtiliyordu.Böyle bir eylemi kendilerinden rütbe olarak yüksek olan görevlilerin himayesi ve katılımı olmadan işlemeyecekleri gözetildiğinde sanıkların örgüt kurmak değil, kurulan örgüte üye olmak ve amaçları doğrultusunda faaliyette bulunmak suçunu işledikleri vurgulanıyordu.
-Kitabevi sahibi: Büyükanıt da yargılansın-
Şemdinli´de bombalamaya hedef olan Umut Kitapevi´nin sahibi Seferi Yılmaz ve avukatı Mehmet Ekici, olayın emir komuta zinciri içinde yapıldığını, bu nedenle dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt´ın da yargılanması gerektiğini savunmuş, davayı Yargıtay´da temyiz edeceklerini belirtmişlerdi.
-Büyükanıt yargılamaya dahil olacak mı?-
Bozma sonrası yapılacak ve belki genişletilecek yeni yargılamada örgüt iddiasının delillendirilmeye çalışılması, deliller ortaya konulamadığı takdirde de ´örgüt´ suçlamasının geri çekilmesi, dolayısıyla da verilecek cezaların düşürülmesi bekleniyor. Yeniden yapılacak yargılamada merak edilen bir ayrıntı, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt da davaya şüpheli olarak dahil edilip edilmeyeceği.. Mahkemenin gerekçeli kararında, ´üst rütbelilerin katılımı olmadan böyle bir eylemin gerçekleşemeyeceği´ savunulurken, iddianamede ise Büyükanıt´ın adı sık sık geçiyor. İddianamede yer verilen çeşitli tanık ifadeleri ile ihbar mektuplarında, Büyükanıt´ın da olayla bağlantılı olduğu ileri sürülüyor. Ancak Büyükanıt, 3 sanıklı davanın şüphelileri arasında yer almıyor. Şemdinli olayının üstüne giden ve soruşturma sonucunda hazırladığı iddianamesinde Büyükanıt´a da yer veren Savcı Ferhat Sarıkaya, gündemi sarsmıştı. Sarıkaya, iddianamesinde saldırının devlet görevlilerince düzenlenen bir terör eylemi olduğunu iddia ediyordu. İddianamesinde Büyükanıt´ın adına yer vermesi üzerine Sarıkaya, o dönemin HSYK´sı tarafından soruşturmadan aceleyle alınarak meslekten atılmış, ancak hazırladığı iddianamesi Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.
-Dink davası da örgüt gerekçesiyle bozulabilir-
Şemdinli davasının örgüt suçlaması yönünden bozulması, benzer durumda olan Dink davasını hatırlattı. Şu an Yargıtay´da görüşülmeyi bekleyen Dink davasında da, cinayeti işleyen bir örgütün varlığı kabul edilmiş, fakat delillerin elde edilemediği savunulmuştu. Ancak Şemdinli davasından farklı olarak Dink davası sanıklarına örgüt suçlamasıyla ceza verilmemiş, sanıklar adam öldürme suçlamasıyla ceza almışlardı. Dink davasına bakan mahkeme başkanı örgütün var olduğunu iddia etmiş, ancak delillere ulaşılamadığını belirtmişti. Dolayısıyla Şemdinli davasına benzeyen Dink davasınının da Yargıtay tarafından bozulması, yenilenecek yargılamada örgüt delillerinin araştırılması bekleniyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
DAVA ÖRGÜT SUÇUNDAN TEKRAR GÖRÜLECEK
11.10.2012 10:19 Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Şemdinli´de Umut Kita-bevi´nin bombalanması davasında sanıklara adam öldürme suçundan verilen 38´er yıl hapis cezası kararını onadı. Suç işlemek için kurulmuş örgütün üyesi olma nedeniyle verilen cezaları ise bozdu. Kararını, örgüt suçlamasıyla ilgili her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesine dayandırdı. Dairenin kararı Şemdinli´de örgüt yok anlamına geliyor. Ancak örgütten beraat kararı kesin değil. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi önceki kararında direnirse, son kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek. Onama verilen kararlar ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etmezse kesinleşecek. ( Zaman)
(10 Ekim 2012), son güncel.: (11 Ekim 2012)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
İşte Şemdinli kararının gerekçesi
Şemdinli´de 2.kez 40 yıl hapis
İyi çocuklar serbest kalınca boş durmamış
Lanet olsun böyle iyi çocuklara
Flaş!!! Şemdinli sanıklarına tutuklama
Şemdinli davası tekrar Van 3. Ağır Ceza´da
ŞEMDİNLİ DAVASI İLE İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
ŞEMDİNLİ İDDİANAMESİNDE ARAMA YAP
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap